Pentru zona

    Plăci decking - ar trebui să le alegeți pe cele din lemn sau WPC?

    Decking este un tip de pardoseală din lemn natural sau material compozit, care este cel mai des folosit pentru a acoperi terase, balcoane, grădini și zone din jurul piscinelor. Poate fi folosit și în încăperi precum saune, cu umiditatea relativă ridicată. În cele ce urmează, ne ocupăm mai mult de acest tip de pardoseală și răspundem la veșnica dilemă - ar trebui să alegeți decking din lemn sau WPC?
    Articol de specialitate 165
    decking
    Avem 531 executanți pentru domeniul Terase din lemn:

    Prin urmare, plăcile decking sunt așezate pe suprafețele care sunt direct expuse influențelor externe - fluctuațiilor de temperatură, precipitațiilor, loviturilor de vânt, radiațiilor UV, temperaturilor ridicate și scăzute, îngheț. Cuvântul decking este un anglicism, derivat din cuvântul deck - paiol. În trecut, denota o podea primitivă, adică o podea simplificată a navei, făcută din scânduri lungi și masive prelucrate și lăcuite elementar.

    Pardoselile decking au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, din cauza faptului că sunt ușor de montat și au un preț relativ accesibil ceea ce a jucat cu siguranță un rol important.

    Decking-ul se așează pe suprafețele care sunt direct expuse influențelor externe
    Decking-ul se așează pe suprafețele care sunt direct expuse influențelor externe

    Există două tipuri de materiale pentru pardoseală: lemn tratat termic sau WPC (compozit lemn - plastic), care imită vizual plăcile de lemn. Aflați diferențele dintre ele prin avantajele și dezavantajele lor și descoperiți care este soluția potrivită pentru casa dumneavoastră.

    Decking din lemn - avantaje

    Toți iubitorii de materiale naturale vor fi de acord că nimic nu poate înlocui lemnul natural - culoarea, modelul, textura și senzația sa originală pe care o creează sub picioare. Lemnul natural dă impresia de căldură, confort și bun venit și este unul dintre cele mai cunoscute materiale folosite în construcții de-a lungul istoriei. Nu trebuie uitat faptul că lemnul este un material ecologic.

    În acest scop se folosește lemnul tratat termic. Lemnul tratat termic, datorită modificării termice, are cele mai bune proprietăți pentru utilizare în exterior. Procesul în sine funcționează prin modificarea proprietăților lemnului, fără a aplica substanțe chimice suplimentare, doar sub influența căldurii, presiunii și aburului. Pentru a-i elimina defectele, lemnul este prelucrat la temperaturi de la 120 la 280 de grade, iar cu cât durata procesului este mai lungă, cu atât stabilitatea dimensională și durabilitatea lemnului modificat este mai mare. Lemnul tratat termic este mai rezistent la umiditate sau uscăciunea mediului, are o susceptibilitate scăzută la crăpare. Datorită modificării termice, decking-ul din lemn este foarte rezistent la mucegai. În acest fel, se modifică și aspectul lemnului - lemnul tratat termic capătă o nuanță mai închisă în funcție de intensitatea temperaturii, dar nu își pierde modelele caracteristice și aspectul natural.

    Decking din lemn - dezavantaje

    Dezavantajele decking-ului din lemn, pe care le vom aminti mai jos, sunt mult reduse cu ajutorul modificării termice.

    Decking-ul din lemn trebuie acoperit cu strat de acoperire o dată sau de două ori pe an
    Decking-ul din lemn trebuie acoperit cu strat de acoperire o dată sau de două ori pe an

    Datorită absorbției și eliberării de umiditate în interiorul lemnului, plăcile din lemn se dilată sau se contractă. De exemplu, în lunile de vară, sub influența soarelui și a umidității scăzute din aer, șipcile de lemn vor fi expuse la temperatură externă ridicată și la eliberarea de umiditate. Astfel, distanța dintre plăcile decking este cea mai mare vara. Iarna, însă, se poate întâmpla ca spațiul dintre plăci să se închidă.

    În lunile reci, sub influența precipitațiilor și a umidității ridicate din aer, plăcile decking din lemn își vor mări suprafață, iar distanța dintre ele va fi cea mai mică. Pierderea umidității la temperaturi mai calde va face ca plăcile să revină la starea lor inițială.

    Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale decking-ului din lemn este cu siguranță întreținerea. Pentru a reînnoi stratul de protecție, este necesar să acoperiți suprafața plăcilor cu un ulei adecvat o dată sau de două ori pe an, în funcție de starea lemnului - uzura acestuia și expunerea la intemperii.

    Decking WPC - avantaje

    Plăcile decking WPC (wood - plastic composite) este o acoperire de podea compozită care este utilizată în exterior. Acestea sunt create prin amestecarea făinii de lemn sau a fibrelor de lemn și a plasticului într-un anumit raport, combinând avantajele celor două materiale precum și ale altor materiale compozite. De asemenea, conține amestecuri de cretă, aditivi și protectori UV. Plasticul mărește elasticitatea, lemnul asigură fermitatea, dar contribuie și ca pardoseala decking să fie plăcută la atingere și la naturalețea acesteia, creta asigură o rezistență suplimentară, iar cu aditivi speciali materialul devine deosebit de stabil în ciuda influențelor meteorologice precum soare, precipitații și fluctuații de temperatură. Acest material compozit, datorită componenței sale, are o rezistență ridicată la uzură și deteriorări mecanice.

    Faptul că este un material compozit oferă un alt avantaj - întrucât WPC este creat prin amestecarea pulberii de lemn și a masei de plastic, apoi prin turnarea amestecului rezultat, plăcile decking WPC au un aspect monolit. Pe de altă parte, la acoperirile de podea din lemn, pot apărea anumite nereguli, cum ar fi fisurile și neuniformitatea culorii. Unii pot considera acest lucru un defect, pentru că tocmai neregularitățile structurii din lemn sunt cele care dau impresia de naturalețe.

    Decking-ul WPC este o pardoseală compozită care este utilizată în exterior
    Decking-ul WPC este o pardoseală compozită care este utilizată în exterior

    Unul dintre principalele avantaje ale pardoselilor decking WPC față de decking din lemn este că nu necesită întreținere. După cum am menționat, este necesar să acoperiți decking-ul din lemn cu uleiul corespunzător o dată sau de două ori pe an, astfel încât să își păstreze culoarea de ploaie și soare și să nu crape. Singura întreținere când vine vorba de decking WPC este spălarea cu un furtun de grădină sau cu mașină de spălat cu presiune, primăvara și toamna. Decking-ul WPC este, de asemenea, caracterizat prin stabilitate dimensională și nu se va dilata sau contracta odată cu schimbarea anotimpurilor. Prin urmare, nu există fisuri.

    Cu decking-ul WPC, nu există nici țăpligi, părți care se separă de pe suprafața materialului care pot intra în picioare.

    Pe lângă faptul că nu necesită întreținere specială și nu se contractă/dilată din cauza condițiilor climatice, unul dintre principalele avantaje ale decking-ului WPC față de decking-ul din lemn este că materialul prezintă o bună rezistență la umiditate și putrezire.

    Decking-ul WPC este realizat în diferite culori care imită în cea mai mare parte lemnul - culoarea și structura acestuia.

    Decking WPC - dezavantaje

    Deoarece piesele din plastic rețin căldura, dacă nu se alege un decking WPC de calitate, acesta se va supraîncălzi, chiar în măsura în care nu va fi posibil să mergeți desculți pe el. De asemenea, rezistența UV este importantă, așa că atunci când cumpărați, trebuie să acordați atenție garanției și declarației care îl însoțesc. Desigur, certificatul de rezistență la UV este cel mai important deoarece, în caz contrar, decking-ul WPC se poate estompa în locurile cu radiații solare mai puternice.

    Din punct de vedere al mediului, decking-ul din lemn este o alegere mai bună. Lemnul este complet biodegradabil, în timp ce WPC este un material seminatural compozit. Cu toate acestea, plasticul reciclat este folosit din ce în ce mai mult în producția sa, ceea ce contribuie la căutarea sa din punct de vedere al mediului.

    Decking din lemn sau WPC - ce să alegeți?

    Pentru pardoseala decking, deoarece se folosește pentru suprafețele exterioare, este necesar să fie rezistente la diferite influențe meteorologice - căldură, soare, ploaie, grindină, vânt, frig, îngheț etc. Dacă nu doriți sau nu vă puteți face timp pentru a întreține pardoseala decking și doriți o soluție permanentă fără prea multe bătăi de cap, atunci cu siguranță decking-ul WPC este soluția optimă pentru dumneavoastră. Pe de altă parte, lemnul este un material mai cald, mai moale, care oferă un aspect mai natural, deși necesită mai multă întreținere.

    WPC nu este întotdeauna cea mai convenabilă soluție pentru soarele puternic deoarece poate provoca decolorarea și supraîncălzirea materialului, dar veți evita acest lucru cumpărând un produs dovedit, cu declarație de rezistență la UV și garanție. Prin urmare, putem concluziona, dacă nu vă puteți permite un decking WPC calitativ, o alegere mai bună este decking-ul din lemn, căruia îl veți putea păstra aspectul prin lăcuire și curățare regulată.

    Prețurile teraselor din lemn și teraselor cu decking WPC nu diferă semnificativ, astfel încât costul materialului nu influențează alegerea.

    Fie că alegem lemn sau WPC, decking-ul trebuie să fie corect și bine montat. Dacă v-ați hotărât pentru pardoseli decking și căutați meșteri de încredere și cu experiență care să efectueze lucrarea, puteți solicita ajutor la daibau.ro și este complet gratuit, rapid și simplu. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și în curând meșterii vă vor contacta cu o ofertă potrivită.

    Articol de specialitate 165
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Terase din lemn?

    Avem 531 executanți pentru domeniul Terase din lemn:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 531 executanți pentru domeniul Terase din lemn
    8.9
    0

    DACH PROFI BERLIN S.R.L.


    8.9
    0

    RADUPRII CABANE S.R.L.


    10
    0

    CONSTRUCT BIRTA S.R.L.


    8.9
    0

    RAYKON PRO KONSTRUKT S.R.L.