Pentru zona

    Când este necesară înlocuirea tâmplăriei?

    Tâmplăria are un rol multiplu în buna funcționare a oricărei clădiri. Ferestrele și ușile asigură securitate, protejează împotriva influențelor exterioare ale intemperiilor, asigură intimitatea, dar contribuie și la aspectul estetic al fațadei. Chiar și cu întreținere regulată, după mulți ani de utilizare, tâmplăria începe să-și piardă funcționalitatea inițială, iar uzată nu arată bine, mai ales când vine vorba de tâmplăria din lemn. Dacă observați vreunul dintre „semnalele” de mai jos, este timpul să înlocuiți tâmplăria.
    Articol de specialitate 56
    inlocuirea tamplariei
    Avem 319 executanți pentru domeniul Geamuri termopan:

    Pentru ca obiectul pe care îl numim locuința noastră să fie energetic durabil, plăcut de locuit, sigur și ecologic, este important ca ferestrele și ușile să funcționeze corect. La fel ca orice alt element din casa noastră, nici lemnul nu este etern, așa că va începe să dea semne de învechire și deteriorare în timp. Tot ceea ce s-a folosit în mod constant de ani de zile se uzează treptat, se estompează și este deteriorat, fie că este vorba de mobilier, pardoseli sau ferestre și uși. La început vor fi vizibile mici fisuri și se vor observa mici defecte, care devin din ce in ce mai frecvente. Uneori reparația nu este posibilă sau suficientă pentru a rezolva problema, așa că singura soluție este înlocuirea tâmplăriei.

    Care sunt semnele deteriorării complete a tâmplăriei?

    Condensul este un indiciu că lemnul trebuie înlocuit

    Sticla aburită la ferestre sau ușile de balcon în timpul lunilor de iarnă este de fapt un semn al condensului care apare din cauza diferenței excesive dintre temperatura exterioară și cea interioară. Apa își schimbă starea agregată - de la gazoasă, sub formă de vapori de apă în aer, la lichidă - picăturile de apă se formează la contactul cu o suprafață rece, de obicei sticla.

    Condensul are loc atunci când aerul cald și umed intră în contact cu o suprafață rece, cum ar fi geamul ferestrelor, unde temperatura aerului începe să scadă rapid, la fel ca și capacitatea sa de a reține umiditatea. Rezultatul sunt geamurile aburite și picăturile de apă.

    Sursa internă de condens sunt vaporii de apă creați prin gătit, călcat, uscarea rufelor în interior, un număr mare de plante de interior (transpirația - procesul de degajare a apei de la suprafața plantelor, în principal frunze). Este interesant de observat că o familie de patru membri produce aproximativ 10 litri de abur pe zi.

    Îmbinările de ferestre și uși prost executate și/sau tâmplăria uzată vor crea suprafețe reci și punți termice - puncte de trecere excesivă sau transfer de căldură care provoacă pierderi, adică „scurgeri” de energie. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme din punct de vedere al eficienței energetice, motiv pentru care se oferă subvenții de stat pentru acest tip de reabilitare.

    Îmbinările pentru ferestre și uși prost executate și/sau tâmplăria uzată vor crea suprafețe reci și punți termice
    Îmbinările pentru ferestre și uși prost executate și/sau tâmplăria uzată vor crea suprafețe reci și punți termice

    Dacă observați că se produce condens, precum și că tâmplăria are scurgeri în timpul ploilor abundente, acesta este un semn clar al uzurii sale. Dacă apa și-a găsit drumul spre interiorul casei dumneavoastră, ceea ce este adesea cazul, mai ales când vorbim de luminatoare, indică o concluzie, că lemnul nu etanșează bine. Înlocuirea tâmplăriei este inevitabilă în această situație și va rezolva o astfel de problemă.

    Dacă locuiți într-o mansardă, luminatoarele dumneavoastră ar trebui să funcționeze impecabil.

    Ferestrele sunt compuse din două sau trei geamuri, între care se află aer, care acționează ca un izolator. Dacă umezeala se condensează între geamuri, este un indiciu clar că izolația nu mai este bună.

    Din cauza reținerii pe termen lung a condensului, umezeala se adună de-a lungul și în jurul cadrului ferestrei, provocând o varietate de probleme, inclusiv următoarele:

    Apariția mucegaiului indică necesitatea înlocuirii tâmplăriei

    Urmele de mucegai indică, de asemenea, că tâmplăria dumneavoastră și-a pierdut funcționalitatea inițială. Pereții mucegăiți și petele negre urâte strică cu adevărat estetica oricărui spațiu, dar o problemă și mai mare este că mucegaiul reprezintă o potențială amenințare pentru sănătatea umană. Și anume, mucegaiul eliberează spori mici în aer, iar inhalarea lor irită gâtul și nasul, provocând tuse și probleme de respirație. Mucegaiul este deosebit de periculos pentru persoanele care suferă de bronșită, astm, alergii și alte probleme respiratorii. Există și un miros neplăcut care se răspândește prin spațiu, mirosul asemănător pământului umed. Mucegaiul vi se poate părea o mică problemă, dar în timp poate deveni mai mare și mai complexă - umiditatea acumulată poate influența deteriorarea întregii structuri.

    Urmele de mucegai indică, de asemenea, că tâmplăria dumneavoastră și-a pierdut funcționalitatea inițială
    Urmele de mucegai indică, de asemenea, că tâmplăria dumneavoastră și-a pierdut funcționalitatea inițială

    Cantitatea excesivă de umiditate va duce la putrezirea și deformarea tâmplăriei în timp, astfel încât nu va mai oferi o protecție adecvată împotriva influențelor externe.

    Verificați tâmplăria - Dacă observați putregaiul pe piesele din lemn sau deformarea clar vizibilă, înseamnă că e timpul să fie înlocuită.

    Înlocuirea tâmplăriei este necesară dacă nu se pot deschide / închide ferestrele și ușile

    Dacă aveți o problemă cu deschiderea / închiderea ferestrelor și a ușilor, cel mai adesea poate fi rezolvată prin reparații. Cu toate acestea, dificultățile privind deschiderea și închiderea tâmplăriei sugerează clar că sfârșitul vieții sale este îndeaproape și ar trebui să fie planificată înlocuirea în viitorul apropiat.

    Dacă închiderea ferestrei necesită forță și presiune fizică, va trebui în curând înlocuită cu una nouă, deoarece funcționalitatea sa este încălcată. În plus, o astfel de tâmplărie nu oferă protecție antiefracție, adică securitate.

    Scârțăitul este, de asemenea, un indiciu clar că tâmplăria este veche și uzată. Cu toate acestea, fiindcă poate fi consecința și acumularea de praf și alte reziduuri în mecanismul de tâmplărie, este important ca mai întâi să curățați totul.

    Scurgerea aerului este primul semn că este necesară înlocuirea tâmplăriei

    Ferestrele și ușile joacă un rol cheie în izolarea clădirii. Dacă tâmplăria nu este bine etanșată, zilele reci ale anului nu vor fi deloc plăcute pentru dumneavoastră și gospodărie. Oricât de mult să se mărească încălzirea, aerul rece care ajunge în interior prin punțile termice va scădea temperatura.

    Ferestrele și ușile joacă un rol cheie în izolarea termică a clădirii
    Ferestrele și ușile joacă un rol cheie în izolarea termică a clădirii

    Dacă simțiți scurgeri de aer în perioada mai rece a anului, este un semn clar că tâmplăria a pierdut funcționalitatea și că este necesară înlocuirea acesteia. Etanșarea proastă se va reflecta și în facturile lunare. Ferestrele și ușile care sunt ineficiente din punct de vedere energetic duc la pierderi mari de energie, ceea ce va duce la facturile de încălzire mari. În timpul verii, poate apărea și o problemă - veți simți că aerul cald intră, chiar dacă aparatul de aer condiționat este pornit, ceea ce pierde și energie.

    Dacă simțiți curent în apropierea tâmplăriei închise, acesta este primul semn că se pierde energia din clădire. Această problemă poate fi rezolvată și prin realizarea etanșării, însă doar ca o soluție pe termen scurt. Pe termen lung este nevoie de înlocuirea tâmplăriei.

    Zgomotul este un indiciu că tâmplăria este ineficientă

    Dacă locuiți în partea urbană a orașului, unde traficul este aglomerat, iar populația este mare, zgomotul poate fi, de asemenea, un indicator clar că a venit timpul pentru înlocuirea tâmplăriei. Știați că ușa și ferestrele permit trecerea în camere și până la 7 ori mai mult zgomot decât pereții? Tâmplăria uzată și deteriorată nu oferă o izolație fonică bună, sunetele TPA din exterior nu vor fi dezactivate, ci le veți auzi ca și cum ar proveni din clădire.

    Tâmplăria deteriorată și uzată nu asigură o izolare fonică bună
    Tâmplăria deteriorată și uzată nu asigură o izolare fonică bună
    Blocarea undelor sonore se realizează cu o sticlă mai groasă, un spațiu mai mare între geamurile ferestrelor și, desigur, etanșarea bună.

    Înlocuirea tâmplăriei este necesară datorită esteticii perturbate

    Funcția estetică a tâmplăriei nu trebuie neglijată. Dacă tâmplăria pare uzată și prezintă fisuri, estetica întregii locuințe va fi deteriorată. Înlocuirea tâmplăriei nu numai că va îmbunătăți aspectul casei, dar va mării și valoarea acesteia.

    Dacă ferestrele și ușile sunt crăpate, decojite sau putrezite, în general, nu arată prezentabil, va lăsa o imagine proastă a întregii clădiri. Reparațiile, aplicarea unui nou strat protector de vopsea și lac nu sunt întotdeauna soluția, așa că înlocuirea tâmplăriei este adesea inevitabilă.

    Tâmplăria proastă poate afecta estetica unei case într-un alt mod. Și anume, dacă geamurile nu au protecție UV adecvată, pardoseala și mobilierul își pot pierde culoarea.

    Dacă tâmplăria arată uzată și prezintă crăpături, estetica întregii locuințe va fi deteriorată

    Dacă tâmplăria arată uzată și prezintă crăpături, estetica întregii locuințe va fi deteriorată

    Primele semne că tâmplăria trebuie înlocuită

    Pentru rezumare, acestea sunt primele semne că ferestrele și ușile din casa dumneavoastră ar trebui înlocuite cu altele noi:

    • Dacă prin apăsarea cu mâna pe tocul ferestrei se creează adâncituri - rama este complet putrezită!
    • Dacă observați denivelări pe ferestre sau uși, acesta este un semn clar că reparația nu este o opțiune. Acordați o atenție deosebită tâmplăriei din lemn, partea sa exterioară inferioară - este cea mai expusă influențelor atmosferice.
    • Zgomotul care intră în casa dumneavoastră din exterior devine insuportabil și vă tulbură somnul.
    • Factura lunară la încălzire este uriașă, iar casa nu este niciodată suficient de caldă.

    Principalele beneficii care pot fi obținute prin înlocuirea tâmplăriei:

    • prevenirea pierderii sau „scurgerii” de energie,
    • o mai bună izolare termică și fonică,
    • manipulare mai ușoară a ferestrelor și ușilor,
    • securitate mai bună și protecție împotriva efracției,
    • valoare estetică mai mare a întregii locuințe.

    Înlocuirea tâmplăriei este o investiție care va contribui la confortul, siguranța și îmbunătățirea aspectului locuinței dumneavoastră.
    Uneori reparația nu este posibilă sau suficientă pentru a rezolva problema, așa că singura soluție este înlocuirea tâmplăriei
    Uneori repararea nu este posibilă sau suficientă pentru a rezolva problema, așa că singura soluție este înlocuirea tâmplăriei

    Este suficientă reparația tâmplăriei?

    Întrucât înlocuirea tâmplăriei nu este deloc o investiție ieftină, mulți apelează la reparații în speranța că vor rezolva problemele. Cu toate acestea, reparația tâmplăriei va ajuta doar în cazul defectelor minore, pe când la cele mai mari, nu face decât să le prelungească, nefiind profitabilă.

    Înlocuirea tâmplăriei se poate face în orice moment al anului. Momentul potrivit pentru a se înlocui ferestrele și ușile este atunci când detectați oricare dintre problemele de mai sus.

    Cât vor costa ferestrele va depinde de mai mulți factori: formă (cele de forme ne-standard sunt întotdeauna mai scumpe), dimensiuni, material (PVC, lemn, aluminiu), cadru, geam, metoda de deschidere (fixă, cu aripi sau glisante) . Pentru o fereastră obișnuită din PVC cu geam dublu ar trebui alocate între 200 și 600 RON.

    Cât va costa ușa de la intrare depinde în primul rând dacă o cumpărați gata făcută sau la comandă, dar și de dimensiuni, materiale și furnizor. Ușile de intrare din PVC sunt cele mai ieftine și ar trebui să cheltuiți între 1.700 și 2.100 RON pentru ele. Prețurile ușilor de intrare din lemn variază între 4.000 și 6.000 RON. Ușile de intrare din aluminiu sunt puțin mai scumpe, costând între 7.700 și 9.800 RON, în timp ce combinația dintre lemn și aluminiu costă între 3.000 și 15.000 RON.

    Cui ar trebui să se încredințeze fabricarea/furnizarea și montarea ferestrelor și ușilor de intrare? Trimiteți o cerere producătorilor și furnizorilor corespunzători și evaluați din zona dumneavoastră - gratuit și fără obligații!

    Articol de specialitate 56
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Geamuri termopan?

    Avem 319 executanți pentru domeniul Geamuri termopan:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 319 executanți pentru domeniul Geamuri termopan
    8.9
    0

    ÈLITE TECHLINE S.R.L.


    8.9
    1

    ALL RETRO GLASS SRL


    8.9
    3

    D&G FULL CONSTRUCT S.R.L.


    8.9
    2

    DOORGLASS BV S.R.L.