Pentru zona

    Cum se curăță și se întrețin serele și solariile în timpul iernii?

    Serele și solariile  sunt folosite pentru cultivarea plantelor în interior, în condiții controlate, ceea ce prelungește sezonul, permite producția în afara termenelor limită și iernarea plantelor. Astăzi, multe dintre ele păstrează plante ornamentale exotice și citrice care nu se dezvoltă în aer liber în condițiile noastre climatice, iar serele sunt și ele un fel de decor în curte, când sunt folosite ca grădini de iarnă. În perioada de iarnă, serele și solariile necesită curățare, dezinfecție și întreținere corespunzătoare.
    Articol de specialitate 108
    solar
    Avem 42 executanți pentru domeniul Sere si solarii:

    Deși în țara noastră, serele și solariile sunt folosite mai ales pentru cultivarea legumelor și producerea răsadurilor, procurarea lor este din ce în ce mai mult folosită  pentru cultivarea și iernatul suculentelor, plantelor din părți exotice ale lumii și fructelor sudice. În acest fel, ele devin decorațiuni verzi în curte, și există și o tendință remarcabilă venită din Scandinavia, că serele sunt folosite în lunile de iarnă pe post de casă, transformându-le chiar în birouri în aer liber - este bine cunoscut faptul că verdele încurajează concentrarea la activități intelectuale și, prin urmare, și productivitatea.

    Atât serele, cât și solariile sunt folosite în cea mai mare parte pentru producția de plante, dar există o mulțime de diferențe între ele și nu numai de preț.

    Sere și solariile diferă în primul rând prin construcția și acoperirea lor. Când vine vorba de husă, solariile pot fi acoperite cu o husă moale - folie, sau cu o husă rigidă - policarbonat, lexan. Serele, după cum sugerează și numele au sticlă și se caracterizează prin structuri mai puternice și necesită adesea construirea unei baze de beton. De asemenea, serele permit o utilizare mai rațională a luminii - permit pătrunderea unei părți mai mare a spectrului luminii solare în comparație cu solariile și, deoarece sticla nu își schimbă caracteristicile fizice în timp, spre deosebire de plastic, vor asigura permeabilitatea identică a sticlei pentru mai mult de trei decenii. Pe de altă parte, solariile sunt mai bune când vine vorba de izolarea termică, mai ales când se folosește folie dublă gonflabilă, iar aerul servește ca izolator.

    ”Pe lângă proprietățile mai bune de izolare termică ale covorașului, solariile sunt mai ușor de transportat și instalat.
    solarii

    Solariile  au prioritate când vine vorba de termoizolație, sunt mai ușor de transportat și instalat

    În afară de husă și construcție, diferența este și la preț. Solariile  destinate gospodăriilor, au o construcție din oțel galvanizat și acoperite cu folie de polietilenă, cu o suprafață de 24 m2, variază între 18-65 EURO/m2, iar dacă decideți să fie instalată de către profesioniști, prețul se ridică la 25-70 EURO/m2. . Serele sunt mai scumpe decât solariile, pentru o seră și mai mică, de ex. 3x6 metri, este necesar să se aloce semnificativ mai mult, aproximativ 2.500 EURO, aproximativ 150 EURO/m2. Prețul este influențat foarte mult de alegerea capacului și echipamentele suplimentare care trebuie alese (instalarea jgheaburilor pentru colectarea apei pluviale, automatizarea udării, încălzirii, deschiderea geamului).

    În perioada de iarnă, serele și solariile trebuie întreținute, curățate și dezinfectate corespunzător. Este necesar pentru producătorii agricoli, deoarece afectează direct randamentul și calitatea fructelor.

    De ce este important să curățați sere și solariile?

    Vom evidenția două motive principale – sticla luminoasă/curată, transparentă va lăsa să pătrundă mai multă lumină, iar fără lumină plantele nu se pot dezvolta și crește corespunzător, iar al doilea motiv constă în condițiile care predomină în aceste spații închise. Și anume, temperaturile mai ridicate decât cele de afară și umiditatea crescută a aerului contribuie la dezvoltarea și răspândirea agenților patogeni și insectelor, precum și la apariția  rozătoarelor.  Așadar, curățarea și dezinfecția serelor și solariilor  face pentru a reduce dezvoltarea bolilor și a atacurilor dăunătorilor.

    Curățarea și dezinfectarea solariilor  se efectuează după ciclul de producție.

    Daca sera este folosită ca decor în grădina de care ne bucuram singuri sau în compania celor mai apropiați ai noștrii, sau ca birou în aer liber, curățirea este necesară pentru a menține igiena la un nivel optim și a crea condiții satisfăcătoare de locuit.

    seră decorată
    Există, de asemenea, o tendință remarcabilă care a venit din Scandinavia, că serele sunt folosite pentru ședere  și relaxare în timpul lunilor de iarnă

    Iarna aduce cu sine condiții meteorologice nefavorabile. Cantitățile mari de zăpadă pot face ca nailonul să crape sub presiune, chiar deformarea structurii. Temperaturile scăzute duc la înghețarea apei, așa că este necesară încălzirea acestor spații exterioare.

    Cum se curăță serele și solariile?

    Când vine vorba de curățarea solariilor care sunt folosite pentru cultivarea plantelor, se începe cu partea exterioară, adică se curăță mai întâi exteriorul și zona din jurul solariului. Puneți deoparte toate obiectele de care nu aveți nevoie, cum ar fi ghivece și lăzi, dacă nu aveți, faceți o potecă către solariu, pentru că altfel, în această perioadă a anului în care sunt așteptate ploi, va fi dificil  ca să mergeți pe pământ ud și prin bălți. Pur și simplu, veți aduce pământ în solariu. Solariul se curăță cu bureți moi sau iută, un agent dedicat sau un detergent blând, ecologic.

    ”Nu uitați că părțile plantelor care conțin dăunători pot rămâne blocate în locurile unde este asamblată solariul, din exterior. Îndepărtați resturile de plante.

    Când vine vorba de curățarea interiorului, ordinea este importantă. În primul rând, este necesar să opriți și să protejați toate instalațiile electrice, să îndepărtați suporturile pentru plante, fie că sunt din lemn, plastic sau metal, apoi îndepărtați resturile de plante rămase (rădăcinile sunt scoase împreună cu copacul). Apoi conductele de irigare și peliculele de mulci, care au nevoie și de dezinfecție, sunt scoase din solariu. Curățarea foliei și cadrului depinde de materialul din care sunt făcute, dar de obicei se face cu apă caldă sau apă cu bicarbonat de sodiu.

    dezinfectarea solariului
    Când vine vorba de curățarea interiorului serei, este importantă ordinea

    Aceasta este urmată de dezinfecția solariului. Se dezinfectează cu ajutorul sulfului și pietrei albastre. Pentru dezinfecția de 1m3 sunt necesare 10 până la 20 de grame de sulf, maxim 30 de grame. Procedura de dezinfecție se efectuează la o temperatură a aerului peste 12 grade, timp de 24 de ore. Arderea sulfului produce dioxid de sulf. Sulful acționează ca abur, iar după această perioadă sera trebuie să fie deschisă pentru a ventila. Desigur, este necesar să subliniem că în perioada în care dezinfecția este în curs de desfășurare, nu trebuie să intrați în solariu.

    După ce benzile de sulf sunt aprinse, este necesar să ieșiți rapid din solariu și să îl închideți bine.

    ”Când dezinfectați cu sulf, este important să închideți toate deschiderile de pe solariu. Utilizarea echipamentului de protecție este obligatorie.

    Piatra albastră este folosită pentru dezinfecția structurilor din lemn, adică soluția sa de 5%. În niciun caz nu trebuie folosită pentru dezinfectarea armăturilor metalice, deoarece aceasta le-ar coroda.

    ”Dezinfecția serei se poate face și cu permanganat de potasiu. Și în acest caz, temperatura trebuie să fie mai mare de 12 grade, obiectul trebuie închis timp de 24 de ore, apoi trebuie ventilat.

    Instrumentul trebuie de asemenea dezinfectat, uscat și acoperit cu ulei de in pentru a preveni coroziunea metalului.

    La curățarea serelor care sunt folosite pentru iernat și creșterea plantelor, dar și pentru odihnă și distracție, este mai întâi necesar să scoateți totul din ele. Folosiți un aspirator sau o perie pentru a curăța podeaua, pânzele de păianjen din colțuri, ștergeți mesele și rafturile, la fel ca acasă. Dezinfectați-le, precum și instrumentele folosite.

    curățarea serelor
    Când curățați serele  care sunt folosite pentru iernare și creșterea plantelor, dar și pentru odihnă și distracție, este necesar mai întâi să îndepărtați totul din ele.

    Pe piață există produse de curățare pentru sere, iar dacă nu le aveți, puteți folosi un detergent blând, ecologic.

    ”Cea mai bună zi pentru a curăța sera este atunci când vântul adie. Va ajuta la uscarea mai rapidă a suprafețelor de sticlă.

    Curățarea exteriorului serei este o muncă la înălțime, pentru care veți avea nevoie de o scară. Aveți grijă să nu vă răniți sau să nu vă tăiați. Este necesar să îndepărtați toată murdăria și mușchiul și, cu ajutorul unui burete moale și a unui agent chimic, curățați suprafețele de sticlă.

    Cum se întrețin serele și solariile iarna?

    Pentru ca plantele să ierneze cu succes sau să crească în timpul iernii, este necesară încălzirea serelor. Acestea pot fi încălzite cu apă caldă, dacă sunt situate în apropierea casei pot fi conectate la centrala termică. Destul de des, serele se sprijină parțial pe clădirea rezidențială, astfel încât conectarea la sistemul de încălzire existent în casă este mult mai ușoară. Serele pot fi încălzite cu gaz sau ulei, dar în acest caz gazele produse prin arderea lor trebuie scoase din seră prin conducta de coș, reducând astfel pierderile de căldură la minim. În serele mai mici, este posibilă încălzirea cu energie electrică, dar acest lucru creează costuri lunare mari.

    temperatura în solariu
    Pentru ca plantele să ierneze cu succes sau să crească în timpul iernii, este necesară încălzirea serelor

    Zăpada trebuie curățată în mod regulat și cu atenție de pe seră, prevenind acumularea zăpezii, deoarece aceasta poate duce la crăparea peliculei, îndoirea sau ruperea structurii. Unii producători instalează aspersoare pe acoperișul serei înainte de începutul sezonului de iarnă. Când apar ninsori abundente, este necesară eliberarea apei prin sistem și prevenirea formării unui strat de zăpadă. Cu toate acestea, dacă există o întârziere în scurgerea  apei și zăpada se acumulează pe seră, atunci aspersoarele nu trebuie pornite. Dacă nu aveți sprinklere, utilizați în acest scop un furtun cu un debit mai mare de apă.

    Dacă apa a înghețat, cel mai bine este să folosiți o lopată de zăpadă improvizată, cu mâner prelungit și vârf tocit pentru îndepărtarea zăpezii din seră. O șipcă mai mică în formă de T este conectată la șipca mai lungă, iar cârpele de pânză sunt atașate de șipca mai mică. Este necesar să aruncați zăpada cât mai departe posibil de seră, pentru a nu crea o presiune suplimentară pe partea inferioară, laterală.

    solariu pe timp de iarnă
    Cantitățile mari de zăpadă trebuie curățate în mod regulat și cu atenție din seră

    Dacă aveți nevoie de solariu sau seră și nu găsiți o firmă cu experiență care să o realizeze și să o instaleze pentru dvs., ne puteți contacta pe daibau.ro. Trebuie doar să completați cererea de pe site-ul nostru și veți fi contactat în curând de o companie cu o ofertă potrivită.

     

     

    Articol de specialitate 108
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Sere si solarii?

    Avem 42 executanți pentru domeniul Sere si solarii:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 42 executanți pentru domeniul Sere si solarii
    8.9
    0

    ARMAND PRO-SERV SRL


    8.9
    0

    EKOCRYSBUILD SRL


    8.9
    0

    COFEALRO S.R.L.


    8.9
    0

    CREATIVE BRICS SRL