Pentru zona

    Antreprenorii ocupați, piața în stagnare Barometrul construcțiilor Daibau pentru T3 2023

    Daibau a pregătit pentru dumneavoastră un nou barometru al construcțiilor, pentru trimestrul al 3-lea al anului în curs. Pentru a vă sprijini afacerea și pentru a vă oferi cea mai precisă perspectivă asupra situației actuale de pe piața construcțiilor din România, folosim date colectate pe parcursul anului prin intermediul platformei Daibau și de la Institutul Național de Statistică.
    344
    SLO

    Toți indicatorii din al treilea trimestru al acestui an, T3 2023, arată un flux normal în construcții. La nivel global, prețurile materiilor prime și materialelor de construcție sunt încă stabile, în timp ce numărul autorizațiilor de construire eliberate începe din nou să crească. Un alt aspect pozitiv este acela că interesul investitorilor pentru locurile de muncă din zona construcții si renovări încă nu scade, deși ne apropiem de sezonul de iarnă.

    Materii prime și materiale de construcții

    Prețurile materiilor prime la nivel mondial se mențin în trimestrul 3 2023 în raport cu trimestrul 2 2023. Când vorbim de materiale de construcție în România, conform datelor culese, putem observa că prețurile au scăzut cu -5,5%.

    Prețul materiilor prime la nivel mondial T3

    Prețuri materiale construcții T3 2023 România

    Investiții și servicii

    Procentul proiectelor de construcții a înregistrat o creștere semnificativă de 34%, piața de profil fiind încurajată de scăderea prețurilor materialelor de construcții. În schimb, numărul autorizațiilor de construire s-a menținut la aproximativ același nivel față de T2 2023, înregistrând o creștere de doar 0,5%. Îmbucurător și deloc surprinzător este rezultatul eforturilor echipei Daibau de a promova platforma care se reflectă în prezența proactivă a executanților pe care îi promovăm, interesul și încrederea acestora crescând cu 47% față de T2 2023. Cât privește prețurile imobiliarelor, acestea înregistrează o ușoară creștere de 3,6%.

    Autorizații construire proiecte executanți imobiliare T3

    Viitorul construcțiilor

    În cadrul platformei Daibau există 3 categorii de proiecte: mari (renovare apartament, renovare casă, construcție nouă, construcție casă), mijlocii (fațadă, acoperiș, renovare baie, gips, șapă) și mici (zugrăvit, montare mobilă, renovare bucătărie, șlefuire parchet). Per total, în cursul trimestrului 3 al anului s-a observat o scădere a numărului proiectelor noi cu 25% față de același trimestru al anului precedent.

    Previziuni piața construcțiilor comparativ cu T3 2022

    La începutul anului viitor, așteptăm date pentru ultimul trimestru din 2023, când vom analiza cu precizie ce a adus sezonul de iarnă și cum a afectat piața construcțiilor din România.

     

    344
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Altele?