Pentru zona

    Inflația nu oprește domeniul construcțiilor - barometrul construcțiilor pentru trimestrul 1 2023

    Articolul a fost citit chiar de 744+ utilizatori
    Vă oferim în cele ce urmează o analiză concisă și transparentă a pieței construcțiilor care urmărește indicatorii cheie ai mișcării constructorilor și a clienților lor. Datele sunt obținute din bazele de date publice disponibile la Institutul Național de Statistică și pe piața imobiliarelor din România, cu ajutorul partenerilor și a analizelor interne pe un eșantion mare.
    744
    B2BT12023.PNG

    Este 2023 anul construcțiilor?

    După cum ne așteptam, în primul trimestru al anului 2023 cifrele încep să crească. În timp ce industria construcțiilor a fost în impas în ultimul trimestru al anului 2022, începutul anului 2023 a marcat o pregătire pozitivă pentru noul sezon. Antreprenorii au din ce în ce mai multe proiecte, așa că programările lor se umplu încet, dar sigur. Investitorii, în schimb, încep din nou să exploreze posibilitatea de a realiza proiecte mari, medii și mici. Chiar dacă numărul de autorizații de construire emise a înregistrat o scădere în primul trimestru al anului curent, ca o primă măsură de siguranță, numărul proiectelor de construcții a înregistrat o curbă ascendentă.

    Materii prime și materiale de construcții

    Observând situația la nivel mondial, materiile prime de bază nu înregistrează acum schimbări drastice de preț. Au scăzut chiar și cu 1,8% față de sfârșitul anului 2022. Pe de altă parte, prețurile materialelor de construcții au înregistrat o ușoară creștere de 0,5%, ceea ce încă nu este îngrijorător.

    Prețuri materii prime raport constructii Q1 2023

    Investiții și servicii

    După cum ne așteptam, începutul anului 2023 a marcat creșterea numărului noilor proiecte, astfel că antreprenorii au din ce în ce mai mult de lucru și din ce în ce mai puțin timp liber. Ne așteptăm ca în T2 2023, acest indicator să fie la un nivel foarte satisfăcător pentru contractori. Numărul de autorizații de construire emise a scăzut, însă, cu 12,5%, apreciem, ca o măsură de protecție în caz de schimbări majore nefavorabile. De anul trecut, oferim și o perspectivă precisă asupra tendințelor pieței imobiliare. Ceea ce se poate observa în graficul de sub text, este că Indicele prețurilor imobiliare față de T4 2022 a crescut cu 1%.

    Proiecte constructii raport constructii Q1 2023

    Autorizatii construire raport constructii Q1 2023

    Executanti activi Daibau raport constructii Q1 2023

    Indicele imobiliare
    Indicele pieței imobiliare

     

    Viitorul construcțiilor

    În cadrul platformei Daibau, avem 3 grupe de proiecte separate: proiecte mari (renovare apartament, renovare casă, construcție nouă, construcție case), proiecte medii (fațadă, acoperiș, renovare băi, tencuieli, șapă) și proiecte mici (vopsire, montaj mobila, renovare bucatarii, rindeluire parchet). Graficul arată că investitorii devin foarte interesați de posibilitatea realizării unui anumit grup de proiecte. Comparativ cu T4 2022, interesul a crescut cu 37,2%.

    Previziuni piata constructiilor raport constructii Q1 2023

    744
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Altele?

    Avem 123 executanți pentru domeniul Altele
    8.9
    0

    RUMEHDI TAX S.R.L.


    8.9
    0

    RZV FAIR CONSTRUCT SRL


    8.8
    0

    SPEED FIRE PROTECTION SRL


    8.9
    0

    AMETHALIM INTERNATIONAL S.R.L.