Pentru zona

    Cartea funciară

    Articolul a fost citit chiar de 566+ utilizatori
    Cartea funciară este un document public, oficial, în care sunt consemnate detalii despre evidența imobilelor și terenurilor, care sunt proprietatea persoanelor fizice sau juridice. Toate drepturile reale sunt înscrise în cartea funciară: drepturi de proprietate, interdicții, drepturi personale, ipoteci și oricare alte litigii judiciare care au legătură cu o proprietate, fie că este imobil, fie teren, indiferent dacă este privată sau publică. Aceasta oferă o perspectivă detaliată asupra proprietății. Înregistrarea în cartea funciară este obligatorie pentru toate proprietățile imobiliare. De asemenea, puteți vizualiza cartea funciară online.
    Articol de specialitate 566
    cartea funciară
    Avem 612 executanți pentru domeniul Legalizare:

    1. Înregistrarea în cartea funciară

    Conform legii, toate imobiliarele trebuie să fie înregistrate în cartea funciară. O parte din cartea funciară este, de asemenea, o înregistrare în care sunt introduse date privind imobiliarele, care descriu drepturile pe care le au proprietarii imobiliarelor și faptele juridice referitoare la imobile. În plus, există un set de documente în cartea funciară care era necesar să fie înregistrate în evidență.

    2. Cartea funciară: prezentare generală a parcelelor, a proprietăților imobiliare și a drepturilor de proprietate

    Toate datele privind imobiliarele sunt introduse în evidența cartei funciare. Se menționează dreptul de proprietate, ipotecile și eventualele datorii sub formă de pământ. Cartea funciară enumeră dreptul de servitute, drepturile reale de garanție și sarcini și dreptul de superficie.

    2.1. Drepturi de proprietate

    Proprietatea este un drept de bază asupra unui lucru pe care îl puteți deține, utiliza și dispune în limitele legii. Dreptul la proprietate este descris conform Codului Civil. Puteți obține proprietatea asupra imobilelor printr-o tranzacție juridică, moștenire sau printr-o decizie a unui organism de stat. Pentru a dobândi drepturi de proprietate, este mai întâi necesar să vă înregistrați în cartea funciară. Proprietatea poate fi obținută și printr-un drept special stabilit de lege. Dreptul de proprietate pot fi, de asemenea, împărțit pe mai multe persoane și aceasta se numește coproprietate, adică dreptul de coproprietate.

    2.2. Ipoteca asupra imobilelor

    Ipoteca, adică un gaj asupra drepturilor imobiliare, are așa-numitul dreptul de preemțiune prin care creditorul se asigură (de obicei banca) în cazul în care debitorul nu rambursează creditul ipotecar. În caz de neplată a ipotecii, creditorul poate cere rambursarea ipotecii, vânzând astfel proprietatea. Prin înscrierea ipotecii în evidența cartei funciare, creditorul asigură ordinea de rambursare a creanțelor.

    2.3. Somația de plată

    Notarea somației de plată este un document scris, care conține informații despre asigurarea părții neplătite a prețului de achiziție al unui anumit imobil. Pentru că acest document este transferabil la altă  persoană, este bine să îl asigurați la un notar.

    2.4. Dreptul de servitute

    Dreptul de servitute este un drept real imobiliar, se referă la doi proprietari de imobile, dintre care unul dintre ei primește dreptul de utilitate a proprietății celuilalt. Aici sunt importanți cei doi proprietari: proprietarul fondului dominant și proprietarul fondului aservit. Tipurile de servitute: după modul în care se manifestă (servitute aparentă și neaparentă), după modul de exercitare (servitute continuă și necontinuă), după obiectul lor și natura fondului (servitute pozitivă și negativă), după natura fondului (servitute urbană și rurală), după modul de constituire (servitute naturală, legală și servitute stabilită prin fapta omului).  Având în vedere că noul Cod civil a adoptat concepția caracterului constitutiv al înscrierilor în cartea funciară, dreptul de servitute se poate dobândi numai prin înscrierea lui în cartea funciară, pe baza actului sau faptului care a justificat înscrierea. Servituțile se sting prin radierea lor din cartea funciară.

    2.5. Grevarea unui imobil

    Grevarea unui imobil implică faptul că asupra imobilului s-au înscris unele sarcini și pe baza aceasta devii răspunzător pentru dările sau serviciile viitoare. Dreptul de grevare se înscrie în cartea funciară la încheierea tranzacțiilor viitoare.

    2.6. Dreptul de superficie

    Dreptul de a construi este dreptul la o clădire deasupra sau sub proprietatea altcuiva. Dreptul de a construi poate fi transferat până la maximum de 99 de ani. În cazul în care titularul dreptului de construcție încalcă contractele, proprietarul poate solicita rezilierea dreptului de construcție, prin care trebuie să plătească anumite despăgubiri.

    3. Dreptul obligațional

    Pe lângă drepturile proprietarului, unele drepturi de obligație sunt înscrise în evidența cartei funciare, de ex. dreptul de a interzice înstrăinarea și sarcinile și dreptul de preempțiune, în cazul în care aceasta a apărut pe baza unei tranzacții juridice. Documentele cartei funciare conțin, de asemenea, informații despre drepturile confidențiale și de închiriere și drepturile speciale de utilizare a lucrărilor publice.

    4. Extras de carte funciară

    Fiecare Unitate Administrativ Teritorială are un registru de carte funciară. 

    Pentru că este un document public, oricine poate cere informații de la Registrul Cadastral și de Carte Funciară despre un imobil sau un teren, cu privire la proprietarul acestuia, statutul proprietății (privată sau publică), valoarea de impozitare, precum și eventualele litigii în care este angajat (ipoteci, sechestru). Există extras de carte funciară pentru informare, in extenso și pentru autentificare. Tarifele sunt: 20 de lei/exemplar, extras de carte funciară in extenso: 5 lei/pagină față/verso și extras de carte funciară pentru autentificare: 40 de lei/exemplar. Se poate aplica și o taxă de urgență, care variază de la 100 la 200 de lei.

    5. Extras de carte funciară online

    Solicitările se pot face direct la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau la unitățile teritoriale ale acesteia, dar și în variantă online, direct pe site-ul Agenției (www.ancpi.ro). 

    Articol de specialitate 566
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Legalizare?

    Avem 612 executanți pentru domeniul Legalizare:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 612 executanți pentru domeniul Legalizare
    8.9
    0

    SUPERCON SRL


    8.9
    0

    SIC ARCHITECTURE SRL


    8.9
    0

    GRN STUDIO DESIGN SRL


    8.9
    0

    PINTILIE PARTNERS ARCHITECTURE ENGINEERING SRL