Pentru zona
    Legalizarea unei clădiri înseamnă dobândirea unei autorizații de construire corespunzătoare, valabile, care legalizează un anumit obiect, construit ilegal. Construcția ilegală, definită de Legea privind planificarea și construcția clădirilor, include construcția ilegală, neconformă și periculoasă. În cele ce urmează, vă vom explica anumite concepte de legalizare, precum și ce măsuri sunt prevăzute de lege pentru astfel de cazuri și care este costul legalizării.
    Articol de specialitate 214
    legalizare cladire
    Avem 612 executanți pentru domeniul Legalizare:

    1. Construcție ilegală

    În articolul 1 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, se precizează că : ”Executarea lucrărilor de construcții este permisă numai pe baza unei autorizații de construire sau de desființare, emisă în condițiile prezentei legi, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil – teren și/sau construcții – identificat prin număr cadastral, în cazul în care legea nu dispune altfel”. Deci, putem spune că o construcție este ilegală în situația în care aceasta a fost construită fără obținerea în prealabil a unei autorizații de construire în condițiile legii.  Este ilegală și construcția pentru care a fost obținută autorizația de construire, însă construcția acesteia s-a realizat cu nerespectarea conținutului acesteia. O construcție, finalizată sau nefinalizată, va fi ilegală și atunci când, deși autorizația de construire a fost obținută și respectată, aceasta a fost anulată printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

    Conform art. 24 alin (1) din legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții constituie  infracțiuni următoarele fapte: 

    a) executarea, fără autorizație de construire sau de desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute la art. 3 lit. b);
    b) continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control; 
    c) întocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum şi a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții pentru alte specialități decât cele certificate prin diplomă universitară, în condițiile prevăzute la art. 9.

    Infracţiunile prevăzute la alin. (1) se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei.

    În continuare în articolul 26, alin. (1), se enumeră faptele considerate contravenții, de la litera a la litera m. Aici vom aminti doar câteva:

    a) executarea sau desființarea, totală ori parțială, fără autorizație a lucrărilor de către investitor şi executant;
    b) executarea sau desființarea, cu nerespectarea prevederilor autorizației și a proiectului tehnic, a lucrărilor de către investitor și executant;
    c) aprobarea furnizării de utilități urbane, ca urmare a executării de lucrări de branșamente şi racorduri la rețele pentru construcții noi neautorizate.

    În cazul în care clădirea ilegală nu s-a legalizat, poate fi demolată
    În cazul în care clădirea ilegală nu s-a legalizat, poate fi demolată

    Contravenţiile prevăzute la alin. (1), săvârşite de persoanele fizice sau juridice, se sancţionează cu amendă, aici vom aminti doar aceste două pentru informare:
    - de la 10.000.000 lei la 100.000.000 lei, cele de la lit. a);
    - de la 30.000.000 lei la 40.000.000 lei, cele de la lit. c).

    În fiecare an, cuantumul acestor amenzi se schimbă prin hotărârea Guvernului. Deci, vă recomandăm să procedați confom legii, să nu ajungeți în situația de a plăti amenzi care vă costă mai mult decît dacă respectați procedurile de dobândire a autorizației de construire și vă legalizați proprietatea conform legii.

    2. Legalizarea clădirii

    Clădirile ilegale pot intra în legalitate prin două proceduri:

    1. Procedura de intrare în legalitate pe cale administrativă – autorizare post-factum conform art. 28 alin. (3) din Legea nr.50/2021. Această procedură se aplică atunci când titularul construcției se află în timpul perioadei de aplicare a sancțiunii contravenționale (adică 3 ani – conform art. 31 din Legea nr. 50/1991, calculați de la data la care construcția a fost terminată în fapt, conform Deciziei (R.I.L.) nr. 16 din 20 iulie 2020 pronunțată de I.C.C.J.). Documentația necesară intrării în legalitate: Certificat de Urbanism, documentația tehnică a construcției, raport de expertiză, recepție și documentația cadastrală. După aceasta, clădirea se va putea intabula și în cartea funciară.

    2. Procedura de intrare în legalitate prin intabularea directă în cartea funciară a construcției, realizată fără autorizație și recepție, conform prevederilor 37, alin. (6) din Legea nr. 50/1991 în forma modificată de Legea nr. 7/2020. Se aplică după împlinirea termenului de 3 ani, calculat de la data la care construcția a fost terminată în fapt, adică după perioada de aplicare a sancțiunii contravenționale.

    Pe lângă amendă, se prevăd și pedepse cu închisoarea pentru infracțiunea proiectantului responsabil, antreprenorului responsabil sau investitorului, dacă acestea introduc date incorecte sau dacă nu prezintă starea reală și gradul de finalizare a clădirii.

    În orice caz, cert este că proprietățile ilegale sunt greu de vândut, sau nu pot fi vândute deloc, complicațiile administrative se înmulțesc, iar proprietarii nici măcar nu pot să solicite niciun credit, beneficii sau subvenții. Imobilele pot fi înregistrate în Cadastru doar prin legalizare. În acest fel, proprietarul primește un număr de locuință, dobândește dreptul de a înregistra proprietatea ca proprie și poate face dovada dreptului de proprietate, la fel cum își poate legaliza locuință dintr-o clădire cu mai multe apartamente. Prin legalizarea clădirii sau a părții acestuia, proprietarul imobilului poate intra în tranzacții juridice precum vânzarea, cumpărarea, schimbul și împrumutul ipotecar.

    3. Legalizare - preț

    Prețul pentru măsurători, obținerea aprobărilor corespunzătoare și elaborarea unui proiect de legalizare a casei este 2.000 - 2.500 RON. Legalizarea costă mai puțin decât amenzile pentru nerespectarea legii și construirea la negru.

    Dacă vă decideți pentru legalizare, ne puteți contacta pe daibau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, precum și executanții, furnizorii și producătorii cu care cooperăm și care vor răspunde la cererea dumneavoastră cu o ofertă adecvată. Puteți vizualiza informații despre preț în calculatorul nostru.

    Articol de specialitate 214
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Legalizare?

    Avem 612 executanți pentru domeniul Legalizare:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 612 executanți pentru domeniul Legalizare
    8.9
    0

    INSP SRL


    8.9
    0

    MASSTUDIO SRL


    8.9
    0

    EURODRAFT PROIECT DESIGN SRL


    8.9
    0

    MDMA STUDIO SRL