Pentru zona
    Fie că faceți mobilier din lemn la comandă sau îl cumpărați ca produs gata făcut în magazinele de mobilă, primul lucru care iese în evidență este lemnul din care sunt realizate piesele. Tâmplarul vă va întreba ce lemn doriți să folosiți sau vă va da sugestii, pe când în saloane această informație este întotdeauna evidențiată lângă produs. Dacă nu sunteți familiarizați cu acest subiect, mai jos vă punem la dispoziție un scurt ghid desprecum să alegeți lemnul pentru mobilierul dumneavoastră.
    Articol de specialitate 29
    mobilier din lemn
    Avem 133 executanți pentru domeniul Mobilă lemn masiv:

    Lemnul ca material

    Lemnul este un material natural, ecologic acceptabil, care este utilizat pe scară largă în construcții și amenajări interioare/exterioare. De fapt, lemnul este unul dintre cele mai vechi și mai folosite materiale de construcție din lume – este unul dintre primele materiale cunoscute de civilizația umană. Este folosit la realizarea structurilor portante, pardoseli, mobilier, tâmplărie, structuri de acoperiș, copertine...

    Majoritatea mobilierului, cum ar fi bucătăriile, dulapurile, scaunele, se realizează chiar din lemn.

    Lemnul se caracterizează printr-o performanță excelentă: este un bun izolator termic, material puternic, ușor de prelucrat și cu diverse opțiuni de modelare, ușor de transportat și montat, rezistență ridicată la presiune și tensiune în raport cu greutatea redusă, duritatea, difuzia vaporilor, frumos aspect estetic. Lemnul aduce căldură oricărui interior și este potrivit pentru diferite stiluri de amenajare - se va potrivi perfect în designul tradițional sau stilurile moderne precum minimalismul scandinav sau stilul industrial, în combinație cu elemente metalice. Este un material atemporal, iar mobilierul din lemn vă va servi mulți ani, chiar decenii dacă este vorba de lemn masiv și piese solide.

    Totuși, este un material eterogen în sens fizic, chimic și anatomic, deoarece părțile sale au în mare parte structuri diferite. Diferențele de structură pot fi observate cel mai bine pe o secțiune transversală a lemnului.

    Lemnul este un material natural, ecologic acceptabil, care este utilizat pe scară largă în construcții și amenajări interioare/exterioare.
    Lemnul este un material natural, ecologic acceptabil, care este utilizat pe scară largă în construcții și amenajări interioare/exterioare.

    Mobilier din lemn - lemn masiv sau materiale compozite?

    Pentru început, ne vom ocupa mai întâi de această întrebare. Datorită aplicării sale largi și accesibilității, placajul și PAL sunt folosite din ce în ce mai mult pentru producerea mobilierului.

    Placajul și plăcile PAL sunt din ce în ce mai folosite pentru realizarea mobilierului.
    Placajul și plăcile PAL sunt din ce în ce mai folosite pentru realizarea mobilierului.

    Placajul este cel mai adesea realizat din lemn de fag. Se obține prin lipirea împreună a unui număr impar de foi de furnir create prin tăiere sau decojire. Fibrele de lemn din foile adiacente sunt perpendiculare între ele pentru a reduce deformarea semnificativă a plăcii. Pentru lipire se folosesc adezivi pe bază de rășini sintetice, adeziv pentru lemn, cazeină.

    PAL poate fi cu un singur strat sau cu trei straturi. Plăcile PAL se împart în ușoare, medii și grele, în funcție de greutatea volumetrică. Lacurile au o densitate de 250-400 kg/mc și sunt folosite în principal ca izolatori fonici și termici, fiind denumite și PAL izolant. Plăcile PAL de greutate medie sunt cele mai răspândite și sunt folosite în principal pentru producția de mobilă, dar volumul lor este de la 400 la 800 kg/mc. Plăcile PAL dure sau grele au o greutate în vrac de 800-1200 kg/m3.

    Plăcile PAL de greutate medie sunt cele mai comune și sunt folosite în principal pentru fabricarea mobilierului.
    Plăcile PAL de greutate medie sunt cele mai comune și sunt folosite în principal pentru fabricarea mobilierului.

    De asemenea, vom aminti PAL-ul melaminat, care este format din PAL rafinat pe ambele fețe cu hârtie decorativă impregnată cu rășină melaminată. PAL-ul melaminat se caracterizează prin rezistență ridicată la influențele mecanice, chimice și termice, durabilitatea culorii, întreținere ușoară.

    Există și plăci MDF. Plăcile MDF sunt produse prin amestecarea rășinii și a fibrelor de lemn la presiune și temperatură ridicată. Deoarece tratamentul suprafeței placajului este șlefuit sau neted pe ambele părți, este potrivit pentru prelucrare ulterioară, dar este înlocuitorul preferat pentru lemnul masiv.

    Deoarece plăcile MDF sunt de grosime și densitate uniforme, acestea sunt potrivite pentru prelucrare în diferite moduri: frezare, furniruire, vopsire...

    Cu toate acestea, lemnul masiv este de neegalat în raport cu produsele din lemn menționate mai sus, adică materialele compozite. Mobilierul din lemn masiv pare a fi atemporal și nu se demodează niciodată. Calitatea înaltă vine și cu prețuri mai mari.

    Cât costă mobila din lemn masiv? Prețul mobilierului din lemn masiv depinde în primul rând de complexitatea construcției, tipul lemnului, tratarea suprafeței și, bineînțeles, de meșter. Prețul unei mese din lemn masiv de nuc, cu dimensiunile de 75 x 160/280 x 100 cm este de la 2.050 RON în sus.

    Cui puteți încredința producția mobilierului din lemn masiv? Trimiteți o cerere către tâmplarii potriviți și evaluați din zona dumneavoastră - gratuit și fără obligații!

    Mobilierul din lemn masiv pare a fi atemporal și nu se demodează niciodată.
    Mobilierul din lemn masiv pare a fi atemporal și nu se demodează niciodată.

    Procesul de producție în sine și tipul de lemn folosit vor influența calitatea mobilierului din lemn, fie că este vorba de mobilier la comandă sau de salon. Ce înseamnă acest lucru? Oricât de important este ca tâmplarul să aibă cunoștințele și experiența corespunzătoare, sau uneltele pentru o muncă precisă, calitatea și rezistența materialului în sine, în acest caz lemnul, sunt la fel de importante.

    Ce lemn să alegeți pentru mobilierul din lemn?

    Deosebim trei tipuri de bază ale lemnului: lemn de esență moale, de esență tare și lemn prelucrat.

    Lemnul de esență tare este un produs direct din lemn. Atunci când mobilierul este fabricat din lemn de esență tare, este un proces pe termen lung, mai ales manual și precis, care, prin urmare, costă mai mult. Structura lor nu este la fel de flexibilă ca cea a lemnului moale, iar mobilierul din lemn de esență tare durează mai mult și este mai stabil. Lemnul de esență tare este cel mai reprezentat în producția de mobilier (scaune, comode, dulapuri etc.), iar speciile de foioase cu creștere lentă aparțin acestui grup. Lemnul de esență tare este mai dens decât lemnul de esență moale, mai puternic și mai durabil.

    Tipurile de lemn care sunt cele mai reprezentate în mobilierul din lemn de înaltă calitate provin chiar din acest grup. Mobilierul din lemn de esență tare care este realizat cu multă experiență poate dura generații, în ciuda utilizării intensive.

    În acest grup sunt incluse: fagul, stejarul, arțarul, nucul, mahonul tropical...

    Stejarul - cel mai apreciat lemn de foarte bună calitate. În natură, un stejar poate crește până la 50 de metri înălțime, iar diametrul său poate fi de 1 m. Este dur, ferm sub presiune în toate direcțiile, rezistent la umiditate, un tip de lemn dur care se micșorează moderat și se prelucrează bine. Deși se usucă bine, din cauza apariției crăpăturilor, necesită uscare ușoară. Stejarul este bun pentru tratat, vopsit și lăcuit. Culoarea gălbuie, devine mai închis roșu sau maronie în timp. Are o gamă largă de utilizare: este folosit pentru producția structurilor de construcții, tâmplărie, mobilier, parchet, butoaie și este utilizat pe scară largă în inginerie hidraulică.

    Stejarul este cel mai apreciat lemn de foarte bună calitate.
    Stejarul este cel mai apreciat lemn de foarte bună calitate.

    Fagul - acesta este un lemn foarte dur, greu, dar elastic. Fagii ocupă peste 50% din pădurile noastre. Înălțimea sa este de până la 40 de metri, în timp ce diametrul său este de 0,5. Fagul are o greutate volumetrică mare. Este stabil în apă. Când vine vorba de culoare, este albicioasă în secțiune transversală, iar când se usucă capătă o culoare maro deschis sau pal închis. Are o aplicație largă pentru că este bun de prelucrat, atât manual, cât și mecanic. Este ușor de despicat, bine de șlefuit, găurit, îndoit, șmirgluit și tratat la suprafață. Este folosit pentru realizarea de mobilier (fag aburit), podele, trepte de scară și materialele compozite menționate mai sus.

    Fagul aburit este folosit pentru fabricarea mobilierului.
    Fagul aburit este folosit pentru fabricarea mobilierului.
    Pe lângă toate avantajele, fagul are și un dezavantaj: poate fi predispus la îndoire, deformare și crăpare.

    Arțarul - lemnul de arțar este dur, stabil, greu, rezistent și strălucitor. Se caracterizează printr-o contracție moderată în timpul fluctuațiilor de temperatură. Este potrivit pentru tratare, este ușor de lustruit, primește rapid diferite finisaje și culori. Mobilierul din lemn de arțar este rezistent la uzură și are o structură netedă. Va dura ani de zile.

    Arțarul este cunoscut pentru rezistența la dăunători, ceea ce îl face o alegere excelentă atât pentru mobilierul de interior, cât și pentru grădină.

    Frasinul - lemn dur, greu de despicat, cu o duritate mare. Are fibre lungi, drepte și regulate, cu foarte puține noduri, astfel încât structura sa este mai grosieră. În natură, atinge o înălțime de până la 35 de metri. Cenușa se micșorează foarte puțin, dar dezavantajul său este instabilitatea într-un mediu umed. Este o culoare strălucitoare care variază de la albiciu la maro deschis, cu o strălucire naturală. În ceea ce privește proprietățile sale, limpede este asemănător stejarului, dar nu se potrivește stejarului când vine vorba de durabilitate și rezistență la condițiile meteorologice. Este folosit pentru confecționarea de mobilier, parchet, trepte de scară, rechizite sportive precum vâsle și bastoane pentru umblat, chiar și pentru realizarea mânerelor pentru unelte.

    Nuculconsiderat specia ideală pentru strunjire. Se decojește, taie și șlefuiește, lipește, tratează, lăcuiește și vopsește bine. Lemnul de nuc este foarte apreciat în industria lemnului. Aplicația sa cea mai comună este în producția de mobilier masiv și instrumente muzicale. Nucul este maro închis, prin nuanțe roșu-maro până la negru-maro. La fel ca stejarul, necesită uscare lentă. Lemnul de nuc bine uscat este foarte durabil și aproape că nu se „modifică” deloc.

    Lemnul de nuc este foarte apreciat în industria lemnului.
    Lemnul de nuc este foarte apreciat în industria lemnului.

    Cireșul - lemn foarte dur, rezistent și dens. Deși este ușor de prelucrat (lipit, îndoit, tratat), atât manual cât și cu mașina, nu reacționează bine la vopsire deoarece lemnul său dens nu suportă bine colorarea și rezultatul este neuniform. De asemenea, poate apărea o contracție pronunțată atunci când temperatura se schimbă. Este folosit pentru fabricarea de mobilier, instrumente muzicale, obiecte de artizanat, este excelent pentru sculptură

    Modelele lemnului de cireș au formă dreaptă sau ușor ondulată.

    Mobilierul din lemn de cireș este foarte apreciat pentru pigmentul său puternic și procesul de îmbătrânire. Și anume, la început, lemnul de cireș este ușor roz și se închide treptat până la o nuanță bogată de roșcat-brun. Acest proces de schimbare a culorii lemnului are loc în principal în primele șase luni de expunere la lumină și poate dura ani de zile.

    Grupul lemnului de esență moale include conifere, în general copaci veșnic verzi care cresc mai repede. În general, sunt mai ieftine decât lemnul de esență tare și au nevoie de mult mai puțin timp pentru a crește și a fi gata de utilizare. Deși nu este la fel de durabil ca lemnul de esență tare, lemnul de esență moale a găsit, de asemenea, o utilizare largă în fabricarea mobilierului. Zgârieturile conferă lemnului moale un aspect rustic și tinde să devină mai închis la culoare la expunerea luminii.

    Acest grup include: bradul, pinul, zada, molidul...

    Bradul - mai puțin durabil, decât altă specie din aceeași grupă cum este molidul. E mai ușor de încovoiat și răsucit. Lemn foarte moale, elastic, cu o textură pronunțată. Are o culoare alb-gălbuie. Este de prelucrabilitate medie, este ușor de tratat și de vopsit, dar slab de lustruit.

    Pinul - pinul conține un procent mare de rășină, care îi conferă un miros plăcut, dar este mai greu de prelucrat – vopsire și lustruire. Acesta este cel mai răspândit conifer din zona noastră. Are o textură pronunțată. Pinul este un lemn ușor și moale, dar este mai dur decât molidul și bradul. Pinul alb este un material de construcție apreciat folosit pentru construcții din lemn și tâmplărie exterioară.

    Pinul este un lemn ușor și moale, dar este mai dur decât molidul și bradul.
    Pinul este un lemn ușor și moale, dar este mai dur decât molidul și bradul.

    Molidul - un lemn des folosit în construcții (pentru realizarea structurilor de acoperiș și mezanin, precum și pentru tâmplărie) și în fabricarea mobilierului. Tâmplarii îl respectă foarte mult pentru că este potrivit pentru prelucrare – este bun pentru vopsit și colorat, dar este greu de lustruit. În ciuda moliciunii sale, este foarte rezistent. Lemn ușor, elastic, cu o textură pronunțată. Nu are contracție pronunțată și îndoire.

    Zada - cântărește mai mult decât molidul, bradul și pinul. Lemnul este elastic și de lungă durată, cu un procent mare de rășină, ceea ce face dificilă lustruirea și tratarea. Are o textură pronunțată. Într-o măsură mai mică de îndoaie și adună, lemn stabil la fluctuațiile de temperatură. Are o gamă largă de aplicații: este utilizat pentru producția de stâlpi înalți, mobilier, tâmplărie pentru clădiri, suporturi pentru structuri de mezanin.

    Dacă aveți nevoie de mobilier din lemn dintr-unul din tipurile de mai sus, sau de un tâmplar care să vi-l realizeze, ne puteți contacta. Trimiteți o cerere către tâmplarii potriviți și evaluați din zona dumneavoastră - gratuit și fără obligații!

    Articol de specialitate 29
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Mobilă lemn masiv?

    Avem 133 executanți pentru domeniul Mobilă lemn masiv:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 133 executanți pentru domeniul Mobilă lemn masiv
    10
    2

    DOMUS CARPATICA SRL


    8.9
    1

    O.M.LUFERINGO S.R.L.


    8.9
    0

    S G TARA SRL


    8.9
    0

    MAD GLOBAL GROWTH SRL