Pentru zona

    Stilul Bauhaus - estetica funcțională a spațiului

    Designerii de interior se inspiră din diverse surse: din natura care ne înconjoară, din diferite epoci istorice, culturi ale diferitelor țări și deseori  din opere de artă și tendințe. Unul dintre ele este Bauhaus. Dacă vă place funcționalitatea, simplitatea și concizia, cu siguranță vă va plăcea  acest stil.
    Articol de specialitate 117
    bauhaus design interior
    Avem 2328 executanți pentru domeniul Design interior:

    Deși  mulți percep Bauhaus-ul doar ca pe un stil, este mult mai mult decât atât. Se poate spune că Bauhaus este un mod de gândire care a influențat arhitectura, designul grafic și industrial, pictura, fotografia. De asemenea, a găsit o aplicație largă atunci când este vorba de design interior.

    Unde sunt rădăcinile stilului Bauhaus și ce reprezintă acesta?

    Bauhaus a fost creat în urmă cu mai bine de un secol, mai precis în 1919, la scurt timp după încheierea Primului Război Mondial. În perioada de înființare a școlii Bauhaus, s-a vorbit despre unitatea meșteșugului și artei în tradiția expresionismului. Leagănul Bauhaus este orașul german Weimar. Fondatorul școlii Bauhaus a fost unul dintre arhitecții de frunte ai stilului internațional, Walter Gropius, cu scopul de a integra arhitectura, designul și arta într-un tot unic cu producție industrială modernă.

    Școala Bauhaus s-a străduit să unească viziunea artistică individuală cu principiile producției de masă, cu accent pe funcționalitate. Caracteristicile cheie ale stilului Bauhaus, atunci când este vorba de design interior, sunt caracterul practic și simplitatea.

    La mijlocul anilor 20 ai secolului trecut, a avut loc o întorsătură către o nouă unitate a artei și tehnologiei, de fapt, o întoarcere de la artele aplicate la designul industrial.

    bauhaus
    Școala Bauhaus s-a străduit să unească viziunea artistică individuală cu principiile producției de masă.

    Pe lângă Gropius, cei mai mulți membri ai școlii Bauhaus au fost pictori și sculptori, iar doi pictori ies în evidență cel mai mult - elvețianul Paul Klee și rusul Vassily Kandinsky, pionierul picturii abstracte. Artiștii care au aparținut acestei școli credeau că se apropie o nouă eră a industriei și priveau elementele industriale - șuruburi, rulmenți, șine și elemente similare prin ochii artiștilor. Membrii stilului Bauhaus au încercat să ofere tuturor obiectelor pe care oamenii le folosesc, cu ajutorul modelării, o notă artistică modernă, dar pentru ca acestea să devină funcționale și accesibile maselor mai largi. Și anume, Bauhaus a adus o notă de stil și rafinament caselor oamenilor care trăiau modest, cu o formă estetică pură. Scopul lor era unirea artei și industriei.

    Școala Bauhaus, care susținea decorațiuni minimale, linii curate, funcționalitate și utilizarea tehnicilor industriale, a funcționat până în 1933, când partidul nazist a interzis-o. Majoritatea membrilor acestei școli au emigrat apoi pe continentul nord-american, iar stilul Bauhaus a avut o influență puternică asupra arhitecturii și designului său modern.

    Designul produselor albe și al mobilierului din anii 50 este caracterizat de o estetică foarte recunoscută în stil Bauhaus.

    De-a lungul timpului, stilul Bauhaus a evoluat spre minimalismul atât de popular când vine vorba de designul contemporan. Cu toate acestea, el a lăsat cea mai mare moștenire arhitecturii și designului de mobilier.

    Cum se poate descrie stilul Bauhaus?

    Pe lângă funcționalitatea, caracterul practic, simplitatea menționate mai sus, se poate spune că stilul Bauhaus este rațional. Unii îl descriu drept minimalism dominat de culori clare și curate.

    Bauhaus poate fi definit ca o estetică interioară funcțională în care forma urmează funcției. Se caracterizează prin forme geometrice precum dreptunghiuri și cercuri, fără decorațiuni complexe.
    stilul bauhaus
    Unii descriu stilul Bauhaus ca fiind un minimalism dominat de culori clare și curate

    Accentul se pune așadar pe marginile drepte/rotunjite, decorarea minimală, precum și pe realizarea produselor în stil Bauhaus practice și accesibile oamenilor, fie că este vorba de obiecte de construcție (clădiri mari) sau de unele obiecte minimale care sunt folosite zilnic. Dacă cercetați mai bine veți observa că stilul Bauhaus se regăsește în multe obiecte găsite în mediul nostru.

    Maxima „forma urmează funcției” provine de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost „inventată” de celebrul arhitect american Louis Sullivan. El subliniază că designul ar trebui să fie aliniat cu scopul sau funcția pe care o va servi. Stilul Bauhaus are un alt motto – cheia minimalismului – „mai puțin este mai mult”.

    Stilul Bauhaus aduce arta (pe care de multe ori credem că nu o înțelegem) mai aproape de noi și o face nu doar accesibilă, ci și funcțională.

    Deși a fost creat cu mai bine de un secol în urmă, Bauhaus încă urmează ritmul vieții de zi cu zi a oamenilor. Cum? Pentru că interesele lui sunt concentrate pe nevoile omului modern.

    Stilul Bauhaus și design interior

    Se poate concluziona că stilul Bauhaus din interior se caracterizează prin linii reduse, formă simplificată a mobilierului, funcționalitatea obiectelor, piese de mobilier utile și plăcute ochiului.

    Când este  vorba de utilizarea materialelor, se preferă sticla, betonul, oțelul, iar pentru a crea o senzație de căldură, confort și primire, aceste materiale pot fi combinate cu lemnul, care nu se demodează niciodată. Există și alte materii prime: piatră, piele, cauciuc. Astfel, de exemplu, este permisă o combinație de metal și piele, metal și lemn, iar mai multe materiale diferite pot fi găsite într-un spațiu fără a rupe armonia, atâta timp cât respectă principiile date. Prin stilul Bauhaus se subînțelege utilizarea a cât mai puține culori și materiale care creează dinamism.

    Designul interior Bauhaus este o alegere frecventă a celor cărora le place un spațiu fără detalii, care este uşurat și în care sunt reprezentate forme curate. Spațiul poate fi personalizat cu detail.i precum candelabre, vaze, veioze și altele.
    bauhaus forme geometrice
    Stilul Bauhaus este caracterizat de forme geometrice

    Expresia „mai puțin este mai mult” se aplică și când este  vorba de paleta de culori. Prin urmare, este reprezentată o paletă minimă de culori - cel mai bine este să rămâneți la câteva culori principale selectate și să utilizați cu moderație accente mai ușoare, primare.

    Culorile folosite cel mai mult sunt albul, toate nuanțele de gri și negru, cu adaos de culori strălucitoare, de bază pe detalii - roșu, galben sau albastru. Designul interior Bauhaus nu pune culorile în prim plan deoarece scopul nu este să atragă atenție, ci crearea unui sentiment de confort. Prin urmare, culorile - pe cât posibil - ar trebui să fie de intensitate uniformă. Pereții în sine ar trebui să fie suprafețe neutre care să pună în evidență mobilierul și să nu distragă atenția de la acesta.

    Stilul Bauhaus preferă combinația a două, trei culori sau mai multe nuanțe ale aceleiași, care creează un contrast.

    Acest stil, creat în secolul trecut, acordă o mare importanță luminii, în special luminii naturale, deoarece aceasta, în combinație cu detalii reduse, oferă o senzație de deschidere,  de spațialitate obiectului. În general, atunci când apartamentul nu este „supraaglomerat” cu decorațiuni, spațiul va putea „respira”, va părea relaxat.

    Totuși, ceea ce este cel mai specific Bauhaus-ului sunt formele geometrice, ceea ce este clar vizibil în arhitectură, design de mobilier și decorațiuni - piese cu colțuri rotunjite, pereți rotunjiți. Apare și forma unui dreptunghi - fotolii concepute astfel încât marginile să formeze această figură geometrică și altele asemenea. Liniile simple sunt un element cheie al stilului Bauhaus.

    bauhaus stil măsuță
    Mobilierul în stil Bauhaus se caracterizează prin funcționalitate

    Puteți introduce figuri geometrice în designul interior în mai multe moduri - canapele și mese de forme neobișnuite; opere de artă (pictură, sculptură); puteți foloi modele geometrice pe perdele, tapete, covoare...

    Obiectele din interior, conform stilului Bauhaus, nu au nevoie de decorațiuni suplimentare - sunt decorative în sine, trebuie doar să fie modelate în mod corect. Prin urmare, păstrați decorul și piesele de mobilier simple, dar elegante.

    Mobilierul în stil Bauhaus poate fi descris ca fiind într-adevăr funcțional, practic, intenționat, simplificat; nu ocupă mult spațiu, deoarece designul interior inspirat din acest stil se caracterizează prin absența lucrurilor inutile. Nici valoarea sa estetică nu trebuie neglijată.

    Cea mai cunoscută piesă de mobilier în stil Bauhaus este faimosul scaun Vasilij, cunoscut și sub numele de Model B3. A fost proiectat în 1925-1926 de arhitectul și designerul de mobilier Marcel Breuer, un modernist originar din Ungaria. Având în vedere că pictorul Wassily Kandinsky, membru al școlii Bauhaus, a fost încântat de acest scaun, acesta a fost numit după el. Inspirația pentru acest scaun i-a venit lui Brojer din întâmplare - în timp ce mergea pe bicicletă, s-a gândit la țevi de oțel aparținând unei biciclete, care au fost îndoite în forme adecvate. Acest artist a redus forma tradițională a scaunului la scheletul său, cadru, scaun din material textil, spătar și cotiere.

    Marcel Breuer scaun
    Marcel Breuer a fost un renumit designer de mobilier de la școala Bauhaus

    Cu câțiva ani mai devreme, în 1923, Peter Keller, un arhitect și designer de mobilier german, a proiectat faimosul leagăn pentru prima expoziție de artă Bauhaus. Leagănul este compus din forme simple - patrulatere și triunghiure și este în culori de bază. Aici este menționat și pictorul rus Wassily Kandinsky. Și anume, el a fost inspirația lui Keller, adică cartea sa despre teoria culorilor în care s-a ocupat de efectele psihologice ale culorilor asupra oamenilor.

    Dacă doriți să aplicați acest stil în casa dvs., un designer de interior vă poate ajuta în acest sens. El/ea vă va transmite și explica principiile stilului Bauhaus mai detaliat și vă va ajuta  ca casa dumneavoastră să arate exact așa cum ați imaginat-o.

    Cât costă designul interior? Planurile de bază costă în jur de 300 EUR, planuri de design interior detaliate, de calitate superioară, cu modele tridimensionale și consultanță, încep de la 1.500 EURO.

    Cui ar trebui să încredințați designul interior al spațiului dumneavoastră? Trimiteți o cerere designerilor de interior potriviți și evaluați din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

     

    Articol de specialitate 117
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Design interior?

    Avem 2328 executanți pentru domeniul Design interior:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2328 executanți pentru domeniul Design interior
    8.9
    0

    DEKOART INOVATOR SRL


    8.9
    0

    RASUB CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    NEST ATELIER SRL-D


    8.9
    0

    GENERAL CONSTRUCTII TEHNIC PLUS SRL