Pentru zona

    Dimensiunea vestibulului, a holului de intrare sau a coridorului

    Articolul a fost citit chiar de 1404+ utilizatori
    Importanța vestibulului sau a holului de intrare, adică a coridorului, nu poate fi supraestimată. Deși li se acordă mai puțină atenție față de alte încăperi, acestea sunt folosite în fiecare zi și reprezintă legătura de bază între diferitele zone din casă. Un vestibul, hol de intrare sau coridor nu sunt doar elemente funcționale; fie că sunt mari, mici, late sau înguste, oferă o oportunitate pentru decorarea atractivă, dar trebuie respectate câteva reguli de bază pentru stabilirea proporțiilor.
    Articol de specialitate 1404
    coridor vestibul
    Avem 2325 executanți pentru domeniul Design interior:

    1. Rolul vestibulului și al coridorului

    Vestibulul sau holul de la intrare, în funcție de apartament sau casă, este locul de intrare în locuința cuiva, primul punct de contact cu o nouă atmosferă și ambianță. Pe de alta parte, este și un loc care are rolul de a proteja restul unității rezidențiale de oricare factorii externi nefavorabili.

    Față de vestibul, în sens funcțional și practic, sunt coridoarele care fac legătura între toate încăperile casei și acționează ca venele locuinței voastre. Coridoarele sunt linii de tranzit în care nu vă rețineți, ci pur și simplu treceți dintr-o încăpere în alta. În cazul în care construiți o clădire nouă, aceasta ar trebui proiectată astfel încât coridoarele să fie cât mai scurte sau, dacă este posibil, să nu existe deloc. Dacă renovați o casă care are coridoare, noul rol al acestora va depinde de volumul lucrărilor pe care decideți să le faceți. Puteți întreprinde o renovare radicală și o remodelare completă, să dărâmați toți pereții nestructurali și să reproiectați întregul plan al apartamentului, de preferință cu cât mai puține spații auxiliare, cum ar fi coridoarele. Dacă o astfel de amenajare nu este posibilă sau de dorit din diverse motive, vă ocupați de modul de proiectare și echipare a vestibulului sau a zonei de intrare într-un mod nou pentru a vă asigura confortul și funcționalitatea dorită și necesară.

    2. Diferența dintre un vestibul și un coridor

    2.1. Vestibul și coridor

    Vestibulele din apartamente sau holurile de intrare din case au de obicei dimensiuni mai favorabile, sunt de fapt mai bine proporționate decât coridoarele și, prin urmare, sunt considerate un spațiu ceva mai util. Vestibulul este „camera din fața camerei”, spațiul din fața altei încăperi, așa că în funcție de dimensiunile acesteia, poate fi plasat între coridor și alte încăperi ale locuinței pentru a deveni un punct central. Vestibulul este situat chiar la intrare, unde are rolul unei zone de tranziție care protejează spațiile de locuit de pătrunderea directă a vântului și a frigului. Un vestibul de dimensiuni adecvate este unul suficient de mare pentru a încape cu ușurință cel puțin un dulap sau, chiar mai bine, un dulap combinat, comodă, cuier și dulap pentru pantofi.

    Holul de intrare este un spațiu mai confortabil care în mare măsură mărește volumul casei, deci într-un anumit sens are un avantaj, deoarece poate fi mai bine, mai rapid și mai confortabil amenajat și echipat în comparație cu vestibulul apartamentului. Pe lângă elementele de baza ale mobilierului, aici au loc și decorațiunile sau operele de artă.

    2.2. Coridor

    Un coridor este un loc care leagă camerele locuinței între ele. De obicei, are o formă alungită, ceea ce înseamnă că lungimea sa este semnificativ mai mare decât lățimea. Raportul dintre cele două părți este mai rar 1:1,5 și mai des 1:2 sau 1:3. În principiu, coridorul este un spațiu mai puțin util decât vestibulul, deoarece este dificil să așezați mobila în el din cauza îngustimi sale relative. Este destinat trecerii între camere, de fapt, este folosit pentru comunicare, nu pentru locuit, dar cu siguranță poate fi mărit optic și realizat mai plăcut printr-un decor bine gândit.

    „Apartamentele mari și vechi din oraș au adesea mai multe vestibuluri. Dormitoarele mai mari au fost deseori proiectate în așa fel încât să intrați din coridor.”
    Lățimea liberă a coridorului trebuie să fie de cel puțin 90 cm. Exemplul din fotografie ilustrează un pasaj destul de larg, dar situația nu este ideală, deoarece pasajul se reduce automat dacă cineva stă pe un scaun la birou. Un astfel coridor ar fi cu siguranță mai funcțional fără masă și scaun.
    Lățimea liberă a coridorului trebuie să fie de cel puțin 90 cm. Exemplul din fotografie ilustrează un pasaj destul de larg, dar situația nu este ideală, deoarece pasajul se reduce automat dacă cineva stă pe un scaun la birou. Un astfel coridor ar fi cu siguranță mai funcțional fără masă și scaun.

    3. Vestibul și coridor ideal

    3.1. Un vestibul ideal

    Indiferent de vestibul, acesta se caracterizează în general prin proporții mai favorabile. Pentru ca acesta să fie considerat funcțional, trebuie să aibă dimensiunea de cel puțin 150x150 cm. Nu trebuie neapărat să fie pătrat - este și mai bine dacă este ușor alungit. Pe vestibul, cu o lățime de cel puțin 150 cm, puteți plasa un dulap mai puțin adânc sau o comodă mai lată cu umerașe de o lățime standard de 60 cm, care nu încalcă lățimea liberă minimă ideală recomandată pentru trecere, de 90 cm. Vestibulele mai înguste de 150 cm necesită un dulap, comodă sau cuier mai înguste - de fapt, un element combinat cu toate cele trei roluri, care ar trebui să fie realizat la comandă de un tâmplar. O alternativă este un dulap de pantofi mai mare, care este mai îngust (35-40 cm), dar, bineînțeles, nu ați putea așeza paltoanele în el.

    Exemplul din imagine ilustrează echipamentul inteligent proiectat al vestubulului: în stânga este o bancă lungă și îngustă, cu rafturi și sertare închise pentru pantofi, suficient de joasă pentru a nu bloca fereastra, iar în dreapta un raft îngust și înalt raft deschis pe două niveluri pentru depozitarea bunurilor personale. Cu această combinație s-a menținut un pasaj suficient de larg.
    Exemplul din imagine ilustrează echipamentul inteligent proiectat al vestubulului: în stânga este o bancă lungă și îngustă, cu rafturi și sertare închise pentru pantofi, suficient de joasă pentru a nu bloca fereastra, iar în dreapta un raft îngust și înalt raft deschis pe două niveluri pentru depozitarea bunurilor personale. Cu această combinație s-a menținut un pasaj suficient de larg.

    3.2. Un coridor ideal

    Atunci când planificați coridorul, dacă doriți să fie funcțional, ar trebui să urmați îndrumările de bază ale designerului de interior. Aceeași regulă se aplică și la echiparea cu mobilier. Lățimea minimă a coridorului din locuință ar trebui să fie de 90 cm și, în mod ideal, de 100 până la 110 cm, mai mult decât atât nu este necesar. Lățimea coridorului în clădirile publice mai mici trebuie să fie de 120 cm. Lățimea minimă înseamnă distanța care trebuie să rămână liberă pentru trecere, indiferent de dotarea coridorului. Aceasta înseamnă că înainte de a cumpăra o nouă piesă de mobilier pentru coridor, adică holul de la intrare, trebuie să măsurați cu precizie toate dimensiunile, astfel încât noul element să nu îngusteze complet trecerea și să  îngreuneze accesul în alte încăperi din gospodărie. Dacă aveți spațiu limitat în locuința voastră, deci dacă este un apartament foarte mic, puteți lăsa doar 80 cm pentru vestibul sau coridor, deși acest lucru nu este recomandat.

    4. Proiectarea vestibulului și a coridorului

    4.1. Iluminarea bună este esențială

    Deoarece vestibulul și coridorul sunt deja atât de mici spații, este crucial să le iluminați bine. Vestibulul sau holul de la intrare pot avea puțină lumină naturală și din zonele învecinate sau prin uși, adică ferestre laterale, dar coridoarele aproape niciodată. De aceea, cu iluminare adecvată, acestea par imediat mai mari, mai confortabile și mai plăcute. Vă sfătuim să alegeți plafonierele, deoarece acestea vor ocupa mai puțin spațiu. La fel, este mai bine să alegeți un bec obișnuit, mai degrabă decât un bec economic, deoarece în coridor aveți nevoie imediat de lumină, mai ales când căutați ceva. O altă opțiune legată de felul și tipul de iluminare sunt mini-lămpile care se conectează direct la prize și emit lumină moale, slabă, ceea ce ușurează mergerea la toaletă sau la baie noaptea.

    4.2. Vestibulul, holul de intrare sau coridorul trebuie să fie luminoase

    Holul de intrare și coridorul trebuie să fie luminoase. Aici nu ajută doar iluminarea naturală sau artificială bogată, ci și alegerea unei palete de culori deschise. Vă recomandăm să vopsiți pereții în tonuri foarte deschise care să mărească vizual spațiul. De asemenea, alegeți mobilier ușor, de preferat monocromatic sau furniruit cu lemn de culoare deschisă. Evitați o cantitate excesivă de lucruri - obiecte, mobilier și diverse materiale și texturi, fiindcă acest lucru va face intrarea încărcată, aglomerată și sufocantă.

    Vestibulul sau holul de intrare este spațiul mai mare la intrarea în locuință, în fața celorlalte încăperi
    Vestibulul sau holul de intrare este spațiul mai mare la intrarea în locuință, în față la celorlalte încăperi

    5. Vestibul și coridor: echipamente

    Mobilierul care își va găsi locul la intrarea în locuința voastră depinde în primul rând de dimensiunea disponibilă. Dacă dimensiunile o permit, vestibulul și coridorul sunt dotate deseori cu un dulap mai mare pentru paltoane și încălțăminte, un scaun mai mic pentru încălțarea și descălțarea pantofilor, o oglindă (pe picior sau lipită de perete/dulap), iar uneori cu o masă de consolă mai înaltă pentru depozitarea lucrurilor personale. Dacă spațiul este limitat, puteți alege doar un dulap de pantofi, care este mult mai îngust decât un element înalt, și puteți atârna paltoanele pe cârligele de pe perete.

    Articol de specialitate 1404
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Design interior?

    Avem 2325 executanți pentru domeniul Design interior:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2325 executanți pentru domeniul Design interior
    8.9
    0

    CID CORPORATE CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    NEWARHITECTURE SRL


    8.9
    0

    GLIAL TEAM EXIM SRL


    8.9
    0

    CROMA PLAN SRL