Pentru zona
    Sunetul televizorului vecinului, traficul pe stradă, aspiratorul de la etaj sau chiar rezervorul pot afecta semnificativ calitatea vieții în apartamente. Cumpărătorii clădirilor noi se plâng adesea de zgomot și murmur. Prin urmare, acustica având ca scop atingerea unui confort sonor adecvat sau a performanței acustice a clădirii, capătă din ce în ce mai multă importanță. Pentru realizarea acesteia este necesară o bună izolare fonică și absorbție fonică.
    Articol de specialitate 30
    izolatie fonica
    Avem 3113 executanți pentru domeniul Rigips, gips carton:

    În timp ce autoritățile competente (de stat, din orașe, municipii) sunt responsabile pentru protecția zgomotului în mediul extern, pentru zgomotul din interiorul spațiilor rezidențiale și asigurarea confortului acustic sunt responsabili participanții la construcția acestora - investitorii, proiectanții și constructorii – adică pentru obținerea unei bune absorbții a sunetului. Deși liniștea și tăcerea sunt, fără îndoială, premisele de bază pentru o viață sănătoasă și funcționare normală, ele devin tot mai mult un lux în spațiul de locuit. Mișcarea mobilierului, treptele, vibrațiile diverselor dispozitive, creează zgomot atât în ​​încăperile adiacente, cât și în cele de dedesubt. Indiferent cât de mult am încerca să le ignorăm, ne afectează expunerea prea lungă la zgomot și sunetele puternice.

    Deși nu-l putem vedea, zgomotul are un efect negativ asupra corpului nostru. Provoacă stres, perturbă activitățile de bază ale vieții, cum ar fi somnul, munca sau studiul. Zgomotul ne face nervoși, iritabili, obosiți.
    Indiferent cât de mult am încerca să le ignorăm, ne afectează expunerea prea lungă la zgomot și sunetele puternice.
    Indiferent cât de mult am încerca să le ignorăm, ne afectează expunerea prea lungă la zgomot și sunetele puternice.

    Pentru a se înțelege mai bine importanța realizării confortului acustic, este mai întâi necesar să definim ce este acustica, izolarea fonică și absorbția fonică, dar și ce este considerat un zgomot și cum se gestionează.

    Ce este acustica, cum sunt definite sunetul și zgomotul?

    Acustica poate fi definită ca o știință axată pe undele sonore și modificările presiunii sonore. Protecția sunetului a apărut ca un subiect important în acustică datorită nevoii umane de a se „apăra” de zgomot. Prin definiție, zgomotul este orice sunet nedorit, adică orice sunet neplăcut și dăunător care ne irită auzul.

    Dacă un anumit sunet va fi considerat zgomot sau nu, se măsoară prin faptul că deranjează oamenii în viața lor de zi cu zi.

    Este bine cunoscut faptul că un nivel ridicat de zgomot provine de fapt din mediul nostru, adică din mediul extern. Diferite sunete din spațiile de locuit sunt considerate zgomot. Conversațiile vecinilor, sunetele televizorului, pot fi transmise prin perete, aer, spațiu. Zgomotul demontării parchetului vechi și al montării unuia nou, diverse obiecte căzute pe podea, bătutul cuielor în perete cu ciocanul, chiar și pașii puternici, toate se numesc sunet de impact.

    Sunetul de impact creat de un impact direct pe podea, perete sau tavan este semnificativ mai intens decât cel care se răspândește prin spațiu.
    Sunetul de impact creat de un impact direct pe podea, perete sau tavan este semnificativ mai intens decât cel care se răspândește prin spațiu.
    Sunetul  creat de un impact direct cu podeaua, peretele sau tavanul este semnificativ mai intens decât cel care se răspândește prin spațiu.

    Există un alt tip de zgomot - zgomotul de joasă frecvență cauzat de cântarea la instrumente sau chiar de dispozitivele muzicale din casă. Zgomotul de joasă frecvență este transmis prin vibrație prin elementele structurale și poate trece și prin pereții mai bine izolați, vibrând prin ei. Acest tip de zgomot include și sunetele din trafic.

    Zgomotul dintr-o clădire rezidențială poate fi împărțit în zgomot aerian, zgomot de joasă frecvență și zgomot de impact de mare intensitate. Pentru a se reduce tipurile de zgomot menționate, izolăm pereții, podelele și tavanele.

    Atenuarea și reducerea nivelurilor de zgomot de fundal este scopul care trebuie urmărit.

    Și ce este oricum sunetul și care este influența acestuia în spațiu? Sunetul poate fi definit ca o undă mecanică de frecvențe de la 20 Hz la 20 kHz, care este intervalul în care urechea umană îl poate auzi. Este creat de oscilația unei surse, în timpul căreia are loc o modificare a presiunii mediului înconjurător din jurul acelei surse. Datorită acestui fapt, unda sonoră se răspândește în spațiu.

    Știați că primim 86% din informații prin auz? Și că urechea, ca organ al auzului, este permanent activă? Urechea medie și interioară, chiar și în timp ce dormim, transmite, recepționează și detectează sunetul. Oscilațiile mai mici de 20 Hz se numesc infrasunete, iar cele mai mari de 20 kHz se numesc ultrasunete. O frecvență mai mare de 1 GHz se numește hipersonică. O undă sonoră se mișcă cu viteze diferite prin medii diferite.

    Sunetul poate fi definit ca o undă mecanică de frecvențe de la 20 Hz la 20 kHz.
    Sunetul poate fi definit ca o undă mecanică de frecvențe de la 20 Hz la 20 kHz.

    Sunetul este o mărime fizică care poate fi măsurată, prin urmare zgomotul este de asemenea măsurabil. Unitatea de măsură a nivelului sonor este decibelul (dB).

    Pentru comparare, nivelul unei șoapte este de aproximativ 30 dB, o conversație normală de două ori mai mult, un aspirator 75 dB, un ciocan pneumatic 110 dB.

    Și deci cum pot fi controlate sunetele? Răspunsul este reducerea ecoului, adică absorbția sunetului și izolarea fonică, prin care se realizează ca zgomotul insuportabil transmis prin aer, zgomotul de impact și sunetele din exteriorul încăperii să fie reduse la un nivel de sunet acceptabil care nu va interfera cu funcționarea noastră normală.

    Cum se definește și se realizează izolarea fonică și absorbția fonică?

    Doar o izolare fonică bună ne va oferi confort, liniște, un sentiment de siguranță și securitate în casa noastră.

    Absorbția sunetului poate fi definită ca fiind capacitatea unui material de a reduce volumul sunetului în aceeași cameră. După cum se știe că sunetul este creat de vibrațiile aerului, reducerea zgomotului înseamnă slăbirea acestor vibrații la trecerea prin pereții despărțitori.

    Izolarea fonică tinde să reducă la minimum (nivel optim) trecerea sunetului prin podea, tavan sau perete, folosind materiale și tehnici adecvate.

    Izolarea fonică reduce zgomotul și efectele sonore într-un anumit spațiu.
    Doar o izolare fonică bună ne va oferi confort, liniște, un sentiment de siguranță și securitate în casa noastră.
    Doar o izolare fonică bună ne va oferi confort, liniște, un sentiment de siguranță și securitate în casa noastră.

    Pot fi evidențiate cinci principii de izolare fonică, cu condiția să se evite punțile fonice și să se asigure o bună etanșare a sistemului de izolare - principiul greutății (se bazează pe faptul că un perete mai greu vibrează mai greu, adică un material mai greu înseamnă o mai mare izolare fonică), principiul separării (se bazează pe crearea unui dop de aer între două straturi ale peretelui despărțitor, cu cât mai puține conexiuni fizice), principiul absorbției (se bazează pe încorporarea materialelor de absorbție, de obicei vată minerală, iar o parte a sunetului este redusă în interiorul materialului însuși), principiul rezonanței (rezonanța apare atunci când frecvența oscilațiilor forțate coincide cu frecvența de oscilație a sistemului) și principiul conducerii sunetului (bazat pe conducerea indirectă a sunetului prin elementele structurale care nu sunt legate direct de elementul despărțitor). Dacă unul dintre principiile menționate ar fi aplicat individual, efectul nu ar fi la fel de bun ca în cazul combinației lor.

    ​Izolarea fonică bine făcută înseamnă și creșterea greutății, separarea mecanică, amortizarea și instalarea absorbantelor acustice.

    Și cum este definit și atins confortul sonor? Confortul sonor reprezintă realizarea sentimentului de intimitate, securitate și confort al locuitorilor în raport cu principalii purtători de zgomot. Astăzi, conceptul de locuință modernă presupune atingerea unui anumit nivel de confort, care nu poate fi imaginat fără o izolare fonică adecvată. Atunci când se asigură confortul acustic, sunt luați în considerare diverși factori externi și arhitecturali, cum ar fi tipul și spectrul de zgomot din mediu, scopul clădirii, utilizarea materialelor de construcție și aplicarea sistemelor de construcție.

    Astăzi, conceptul de locuință modernă presupune atingerea unui anumit nivel de confort, care nu poate fi imaginat fără o izolare fonică adecvată.
    Astăzi, conceptul de locuință modernă presupune atingerea unui anumit nivel de confort, care nu poate fi imaginat fără o izolare fonică adecvată.

    Principalele locuri în care pătrunde zgomotul sunt tocmai cele mai mari suprafețe de pe clădire - pereții exteriori, suprafețele ferestrelor, acoperișul. Designerul și profesia construcțiilor la nivel global sunt responsabile în cea mai mare măsură pentru atingerea unui confort sonor optim. Măsurile de protecție împotriva zgomotului trebuie planificate și implementate în detaliu și corect, atât în ​​timpul construcției noi, cât și în timpul adaptării și renovării clădirilor existente.

    Este important să ne gândim la confortul sonor în faza de proiectare pentru că este mult mai solicitant să se intervină mai târziu, iar uneori intervenția ulterioară este imposibilă, cum ar fi montarea unei pardoseli flotante la vecinul de deasupra.

    Dacă izolarea fonică este neglijată, apar unele scăpări. Cel mai bun exemplu în acest sens este atunci când un cumpărător cumpără un apartament într-o clădire nouă și apoi aude conversația vecinilor de alături sau chiar sunetul rezervorului toaletei lor. Sau când chiriașii aceluiași apartament, deși sunt în camere diferite, se aud de parcă s-ar afla în aceeași cameră.

    Pe lângă zgomotul exterior, este important să se asigure o izolare fonică adecvată în pozițiile interioare ale clădirii.

    Cum se realizează izolarea fonică?

    Izolarea fonică a spațiului de locuit trebuie să fie completă, de la fațadă până la pereții despărțitori.

    Cea mai mare zonă a clădirii sunt pereții fațadei și aceștia influențează foarte mult izolarea fonică generală. Pe lângă tâmplăria de înaltă calitate (despre care se vor spune mai multe în continuare), este important și volumul mare al peretelui. Legea greutății spune: puterea de izolație a unui perete despărțitor este proporțională cu volumul suprafeței acesteia.

    Izolarea fonică atunci când vine vorba de elementele de compartimentare, include pereți, tâmplărie și structuri de mezanin. Puterea lor de izolare (capacitatea de a reține energia sonoră) este exprimată în dB. În comparație, pentru ușile mai slabe este de aproximativ 20 dB și pentru pereții puternici și masivi este peste 60 dB. Puterea izolatoare depinde de greutate, adică de volumul suprafeței și de complexitatea structurii interne.

     Puterea izolatoare depinde de greutate, adică de volumul suprafeței și de complexitatea structurii interne.
    Puterea izolatoare depinde de greutate, adică de volumul suprafeței și de complexitatea structurii interne.
    Puterea de izolare este mai mare dacă materialul din care este realizat peretele despărțitor este de greutate specifică mai mare. Dacă peretele despărțitor este realizat din material cu o greutate specifică mai mică, proprietățile izolante sunt sporite prin creșterea grosimii materialului.

    Cu toate acestea, creșterea puterii de izolare prin creșterea volumului de suprafață a peretelui despărțitor are limitările sale, în acest caz, pereții despărțitori devin grei și prea groși. Apoi, cerințele acustice ale construcțiilor despărțitoare pot fi îndeplinite cu mai multe pereți despărțitori, așa-numitele „construcții tip sandwich”

    „Construcție tip sandwich” înseamnă o structură internă care are două sau mai multe straturi de material solid, lăsând în același timp un strat de aer între ele. Spațiul dintre ele poate fi umplut cu un material poros de absorbție care va crește și mai mult izolarea fonică. Cea mai comună umplutură este vata minerală.

    Și deci cât costă lucrările cu rigips, adică montarea unui perete despărțitor? Prețul crește proporțional cu grosimea peretelui și cu izolarea fonică. Prețul unui perete despărțitor obișnuit este între 25 și 65 RON/m2, iar al unui perete dublu până la 250 RON/m2.

    Când vine vorba de tâmplărie, este important de reținut că sunetul trece prin canat, dar și prin îmbinările dintre canat și toc, precum și toc și perete. Prin urmare, este ușor de concluzionat că izolarea fonică a tâmplăriei depinde în mare măsură de montarea acesteia. Așa, de exemplu, dacă ușa nu are un prag, izolarea fonică a acesteia este redusă. O îmbinare cu o lățime de 1 mm va reduce izolarea fonică cu 5 dB, ceea ce nu s-ar întâmpla dacă ar fi complet etanșată.

    Puterea de izolare a ușii este mult mai mică decât puterea de izolare a peretelui din jurul ușii.

    Cazul este același cu ferestrele, cu excepția faptului că la ferestre nu există posibilitatea de a alege materialul canatului, ci este vorba întotdeauna despre sticlă. Prin urmare, izolarea fonică a ferestrei depinde complet de proprietățile izolante ale geamului de sticlă, care este influențată exclusiv de volumul sau grosimea acestuia. De aceea, nu surprinde faptul că cel mai des se aleg geamurile multiple, în mare parte duble. În afară de geamurile mai groase, puterea de izolare a geamului crește și odată cu o distanță mai mare între geamuri. De asemenea, influențează și instalarea.

    Izolarea fonică a tâmplăriei depinde în mare măsură de montarea acesteia.
    Izolarea fonică a tâmplăriei depinde în mare măsură de montarea acesteia.

    Și cât costă montarea unei ferestre? Prețul montării unei ferestre de perete depinde de executant, de complexitatea montării, de cantitatea materialului utilizat, de dimensiunile deschiderii ferestrei și de alți factori. Pentru montajul propriu-zis, meșterii vor cere de obicei între 100 și 150 RON.

    Cui puteți încredința montarea sau instalarea ferestrelor? Trimiteți o cerere producătorilor și furnizorilor de ferestre potriviți și evaluați din zona dumneavoastră - gratuit și fără obligații!

    Și cum rămâne cu zgomotul de impact? Soluția pentru zgomotul de impact este principiul conducerii sunetului direct prin elementul structural, unde problema este rezolvată pe partea sursei de zgomot. Prin urmare, este necesar să izolați podeaua în camera superioară, în locul tavanului în camera inferioară. Zgomotul este rezolvat în punctul de origine.

    În ce moduri este redusă absorbția sunetului?

    Este deosebit de important să cunoașteți răspunsurile la această întrebare înainte de a cumpăra o proprietate. Există mai mulți factori care reduc proprietățile acustice ale pereților despărțitori.

    1. Tăierea pereților pentru realizarea instalațiilor, introducerea prizei sau întrerupătoarelor etc. În acest fel sunt create punțile de sunet.
    2. Instalarea diblurilor și găurirea pereților pentru, de exemplu, instalarea aparatelor de aer condiționat, rafturilor de perete sau tablourilor. Zgomotul va trece cu ușurință prin aceste găuri.
    3. Ușile camerei fără garnitură au o valoare mai mică de izolare fonică și zgomotul se transmite mai ușor. Garnitura împiedică transmiterea directă a sunetului între camere, așa că ușile cu garnitură sunt o alegere mai bună. 

    Articol de specialitate 30
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Rigips, gips carton?

    Avem 3113 executanți pentru domeniul Rigips, gips carton:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3113 executanți pentru domeniul Rigips, gips carton
    8.9
    0

    ELMAIA SRL


    9.4
    0

    MARIUS SYC CLUB S.R.L.


    10
    0

    GEORGE CONSTRUCT 2007 S.R.L.


    10
    2

    FAG AIRLESS PAINTING SRL