Pentru zona

    Energia solară - 10 fapte interesante pe care poate nu le știați

    Articolul a fost citit chiar de 1456+ utilizatori
    Este binecunoscut faptul că fără Soare și energia lui, ființele vii nu ar exista. Soarele este sursa vieții și, din ce în ce mai mult, sursa de electricitate – mai ales în lumina prețurilor în creștere la energie. Energia solară ne asigură autosuficiența energetică și contribuie la reducerea emisiilor de gaze nocive la nivel global, în special de dioxid de carbon (CO2). Mai jos sunt enumerate 10 fapte interesante despre energia solară pe care poate nu le știați.
    Articol de specialitate 1456
    energia solară
    Avem 1170 executanți pentru domeniul Energia solară:

    1. Energia solară și utilizarea ei nu este o invenție nouă. Se crede că celebrul fizician, astronom și matematician grec antic Arhimede a fost primul care a folosit lumina concentrată a soarelui încă din 212 î.e.n. . Și anume, a conceput o metodă de apărare în care unul dintre factorii principali era Soarele. Cu ajutorul reflexiei scuturilor de bronz, soldații au incendiat navele romane din lemn în bătălia de la Siracuza. Clădirile din Roma aveau ferestre uriașe în partea de sud pentru a încălzi spațiul cu ajutorul energiei solare. Omul de știință elvețian, inițiatorul alpinismului și al meteorologiei moderne, Oras-Benedict de Saussure, a inventat primul colector solar în 1767, pe care l-a folosit pentru a găti alimente și a încălzi apa

    Sfaturi de la TEKNO FM SRL

    Ce aplicații are energia solară? Care dintre ele este cel mai des întâlnită?

    Energia solară a fost întrebuințată cu mult timp înainte, ea stând la baza a aproape tuturor proceselor naturale de pe pământ.

    Care sunt beneficiile utilizării panourilor solare?

    Energia solară poate fi convertită direct în energie termică ( putem încălzi sau răci ) sau electrică.
    Aceste aplicații duc la reducerea consumului de energie la nivel global și la minimizarea numărului de emisii de gaze cu efect de seră.
    Energia solară termică are nevoie de căldura soarelui pentru a încălzi apa, ca suport pentru încălzirea clădirilor, apa caldă menajeră, încălzire apă pentru piscine etc.
    Energia solaraă fotovoltaică convertește radiația solară în energie electrică, prin intermediul celulelor de siliciu.

    Cum vedeți evoluția pieței de profil din România în contextul actual al crizei energetice?

    Dacă acum câțiva ani spuneam că energia electrică este energia viitorului, acum putem spune că este energia prezentului. 
    Este singura formă de energie pe care o putem produce, folosind acoperișul clădirii sau terenul dimprejur.
    Acest lucru face ca această energie să fie cea mai ieftină, inclusiv pentru încălzirea clădirilor, a transportului, convertind energia solară direct în energie electrică, cu ajutorul panourilor.
    Clienții noștri, indiferent că sunt dezvoltatori imobiliari sau beneficiari direcți, sunt conștienți de acest lucru și au trecut la construirea de blocuri cu mai  multe apartamente, duplexuri sau locuințe individuale, echipate cu încălzire electrică în pardoseală și sisteme fotovoltaice.
    Investiția mică în aceste sisteme de încălzire electrică în pardoseală, fiabilitatea lor, confortul oferit și, nu în ultimul rând, randamentul foarte bun în comparație cu orice altă rezistență electrică cunoscută, face ca aceste sisteme să fie atractive chiar și fără investiția în sistemul fotovoltaic.
    Toate acestea, împreună cu ieftinirea mașinilor electrice, a bateriilor, a eforturilor de reducere a schimbărilor climatice, vor duce la o nevoie de a produce mai multă energie electrică, ducănd implicit la o creștere a cererii de panouri fotovoltaice.

    Ce vă recomandă ca echipă pe piața panourilor fotovoltaice? Care sunt atuurile specialiștilor TEKNO FM SRL?

    Tekno FM are in componenta specialiști pregătiți pentru aceste lucrări ( ingineri, electricieni autorizați ANRE), cu experiență acumulată în numeroasele lucrări efectuate de-a lungul anilor.

    Dl Soare Ștefan, TEKNO FM SRL

    2. În 1921, celebrul fizician Albert Einstein a primit Premiul Nobel pe baza descoperirii efectului fotoelectric. Astăzi, funcționarea panourilor fotovoltaice se bazează pe acesta, datorită căruia se folosește energia solară.

    3. Energia solară stă de fapt la baza a aproape tuturor celorlalte surse de energie regenerabilă. Este responsabil pentru producția de vânt, valuri, apă și biomasă.

    4. Prima națiune din lume care a început să folosească exclusiv energia solară trăiește în arhipelagul Tokelau. Acest arhipelag, care este format din insulele Atafu, Nukunonu și Fakaofo și face parte din teritoriul Noii Zeelande, este alimentat 100% cu energie solară. Au abandonat generatoarele de ulei și au început să folosească 4.032 de panouri fotovoltaice și 1.344 de baterii.

    5. Industria spațială este una dintre primele care a aplicat tehnologia solară - în anii 60 ai secolului trecut, a folosit-o pentru a alimenta navele spațiale.

    6. Și acum puțin despre cifre. Știați că prețul instalării panourilor solare și a echipamentelor aferente a scăzut cu aproximativ 90% față de acum un deceniu? În egală măsură, instalarea panourilor solare fotovoltaice poate asigura economii de până la 90% la factura curentă de energie electrică?

    economii energia solară
    Instalarea panourilor solare fotovoltaice poate asigura economii de până la 90% la factura curentă de energie electrică

    7. Soarele oferă mai multă energie într-o oră decât avem nevoie într-un an. Energia solară totală absorbită de atmosfera pământului și suprafețele sub apă este de aproape 4 miliarde EJ (exajoules).

    8. Centralele fotovoltaice sunt considerate cea mai promițătoare sursă de energie regenerabilă. În 2017, au fost puse în funcțiune mai multe centrale fotovoltaice decât centralele cu combustibili fosili la un loc.

    9. Cea mai mare centrală solară din Europa se află în Spania. Este vorba despre instalația  Francisco Pizarro care se întinde pe aproximativ 1.300 de hectare de stepă îndepărtată în regiunea Extremadura, în vestul țării. Capacitatea sa instalată este de 590 MW, iar centrala are 1,5 milioane de module solare. Această centrală solară a fost pusă în funcțiune de compania multinațională spaniolă de energie Iberdrola.

    10. Cea mai mare centrală solară plutitoare din Europa se află tot în Peninsula Iberică. Ocupă suprafața a patru terenuri de fotbal - 12 mii de panouri solare au fost instalate pe lacul artificial Alqueva din Portugalia.

    centrala solara plutitoare
    Cea mai mare centrală solară plutitoare din Europa se află în Portugalia.

     

     

    1456
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Energia solară?

    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    Avem 1170 executanți pentru domeniul Energia solară:

    Serviciu gratuit
    Căutăm local
    Fără comisioane