Pentru zona

    Canalizarea și racordare la rețeaua de canalizare

    Articolul a fost citit chiar de 832+ utilizatori
    Canalizarea este utilizată pentru colectarea și drenarea apelor reziduale și meteorice. Apa uzată internă se generează în fiecare locuință, fie într-o casă sau apartament, în încăperi cu așa-numitele „zonă umedă” – adică băi și bucătării. Există însă și ape uzate exterioare, de fapt meteorice, care sunt generate din apa de ploaie sau zăpadă topită și care trebuie, de asemenea, canalizate și duse cât mai departe de clădire, deoarece în caz contrar pot provoca mari pagube și chiar prăbușirea.
    Articol de specialitate 832
    bransament retea canalizare
    Avem 1020 executanți pentru domeniul Branșamente gaze, electrice:

    Canalizarea pentru casă

    La modul general despre canalizare

    Canalizare este denumirea unui sistem conceput și instalat pentru colectarea și evacuarea apelor uzate. Partea principală a sistemului este, de fapt, conducta care transportă apa uzată din locul de unde provine până la liniile de utilități, fie că este o centrală în cadrul sistemului public de canalizare, fie că este un dispozitiv de epurare autonom. . Scopul rețelei de canalizare și al sistemului în sine este de a menține mediul public și privat curat, de a preveni apariția infecțiilor, bolilor și infecțiilor, precum și de a preveni poluarea apei.

    Cum funcționează canalizarea?

    Sistemul de bază, adică sistemul clasic de colectare a apelor uzate funcționează pe principiul gravitației, ceea ce înseamnă că din cauza căderii libere a apei uzate, aceasta curge automat de la locul de colectare către punctele de colectare (puțuri) sau stațiile de colectare. (rezervoare), și apoi la stația de epurare și se numește conexiune casnică gravitațională. Cu toate acestea, instalarea unui astfel de sistem de conducte de bază nu este întotdeauna posibilă, deoarece obstacolele arhitecturale și naturale sunt întâlnite în diferite locuri. În acele locuri trebuie instalate pompe care vor pompa apa de la un nivel inferior la un nivel superior. Un astfel de sistem se numește canalizare sub presiune.

    Canalizarea de-a lungul istoriei

    Poate sună ciudat, dar canalizarea este într-adevăr una dintre cele mai vechi infrastructuri. A fost inventată în Grecia antică și încă funcționează impecabil pe aceleași principii după atâția mii de ani. Meșterii rețelelor de canalizare au fost și vechii romani, care și-au perfecționat în continuare tehnicile grecești. În Evul Mediu, însă, a existat o pauză, iar până la Renaștere nu au existat evoluții în construcția acestor sisteme. Canalizarea în Evul Mediu nu era reglementată, așa că orașele erau foarte murdare și pline de boli. Abia în perioada Renașterii, când oamenii și-au dat seama de importanța vieții într-un mediu curat, s-au perfecționat tehnicile de construire a unui sistem de canalizare. Canalizarea așa cum există astăzi a fost creată în timpul revoluției industriale din cauza creșterii exponențiale a populației și a aceluiași tip de producție de deșeuri, în special în zonele urbane.

    Construirea canalizării

    Canalizare - instalare optimă

    Rețeaua de canalizare din instalație poate fi simplificată prin reducerea numărului de linii verticale. Situația cea mai favorabilă este atunci când unitățile umede, adică băile și toaletele, sunt amplasate una deasupra celeilalte, precum și bucătăria, dacă sunt mai multe. În plus, este foarte important ca canalele de colectare și conexiunile care duc la linia verticală să fie cât mai scurte. Cu cât conductele sunt mai scurte, cu atât este mai puțin probabil ca acestea să se înfunde. Nu în ultimul rând, este obligatoriu să instalați membrane, adică filtre împotriva mirosurilor neplăcute.

    Conducte de canalizare

    De asemenea, este foarte important modul în care se va face racordul la rețeaua de canalizare. Racordarea se face cel mai adesea cu țevi de Ø200 mm, iar cea mai mică secțiune de țeavă admisă este Ø150 mm. Conexiunile orizontale trebuie efectuate întotdeauna pentru a avea o cădere de cel puțin 2%. Este standard ca racordarea să se realizeze în jumătatea superioară a conductei de canal, dar se folosesc din ce în ce mai multe îmbinări (cleme unghiulare sau furcate), cu care racordarea se poate face și la înălțimea axei canalului. Conductele sunt conectate la un unghi de 45°, astfel încât apa să curgă cât mai repede posibil, să nu stea sau să stagneze. Dacă direcția liniei casei este schimbată, trebuie instalate panouri de revizuire.

    Racordare la reteaua de canalizare
    Canalizarea este de fapt o conductă pentru drenarea apelor uzate din casă către dispozitivele comunale

    Racordarea la sistemul de canalizare

    Racord canalizare – rețea publică

    Racordarea la rețeaua publică de canalizare se poate face doar dacă ați solicitat și primit în prealabil aprobarea de racordare de la autoritățile competente. Consimțământul se obține la obținerea autorizației de construire și la plata tuturor taxelor de utilități. Înainte de a obtțe autorizația de construire trebuie comandată documentația de proiect care să arate, pe lângă constructia clădirii in sine, cantitatea de apă uzată previzionată și calculată, profilele canalelor și căderile. Înainte de conectarea la sistemul de canalizare, trebuie mai întâi să se stabilească dacă sistemul dumneavoastră de canalizare va fi folosit pentru fecale (ape uzate) sau pentru apa de ploaie, sau ambele.

    Avizele pentru canalizare și racordare

    Veți avea nevoie de următoarele documente și aprobarea pentru a vă conecta la sistemul de canalizare:

    -instalația pentru care se solicită racordarea trebuie să aibă autorizație de construcție, adică să fie legalizată sau în curs de legalizare;

    -în fața parcelei pe care se află imobilul există o rețea de canalizare construită.

    Pentru facilitățile existente, căutăm:

    -o copie a planului parcelei cu obiectul desenat;

    dovada dreptului de proprietate (contract de vânzare imobil sau act imobiliar);

    -autorizație de construire sau decizie care modifică autorizația de construire;

    -adeverință că a fost demarată  procedura de legalizare, pentru obiectele aflate în procedura de legalizare;

    o copie a cărții de identitate a proprietarului.

    Pentru clădirile nou construite, sunt necesare și următoarele:-autorizație de construcție sau decizie care modifică autorizația de construire;

    -condiții de amplasare;

    -dovada dreptului de proprietate (contract de vânzare imobil sau act imobiliar);

    -o copie a cărții de identitate a proprietarului.

    Toate costurile pentru obținerea avizelor necesare sunt suportate chiar de investitor, care trebuie să se ocupe de întreținerea și repararea canalizării în caz de avarie

    Fosa septică

    Fosa septică este o alternativă pentru racordarea la rețeaua publică de canalizare și este utilizată în acele locuri în care canalizarea publică nu este (încă) reglementată și, prin urmare, racordarea la rețeaua de canalizare nu este posibilă. Este o groapă subterană cu ziduri. O fosă septică este de fapt o stație de tratare la domiciliu care tratează apele uzate folosind un proces anaerob fără oxigen. La câțiva ani, în funcție de volum, aceasta trebuie golită și curățată, iar conținutul său dus la o stație de epurare a apelor uzate. Fosele septice pot emana adesea un miros foarte neplăcut, mai ales în zilele în care presiunea atmosferică este mai mică, deoarece în ele putrezesc diverse deșeuri, de aceea se recomandă ca atenția principală în legătură cu construcția lor să fie asigurarea etanșării, adică a impermeabilității, și încă lăsați acces liber și ușor.

    Canalizare și racord comunal-edilitar

    Conexiuni la utilitate

    După elaborarea proiectului, al doilea pas este depunerea unei cereri de aprobare a proiectului principal, care se depune la ghișeul centrului de utilizatori al serviciului de utilități. După obținerea deciziei de aprobare și verificarea anexelor grafice din proiect se ajunge la pasul final, al treilea, unde se depune cererea de racordare la canalizare. Dosarul de racordare întocmit (carton verde) se trimite la adresa stației competente a rețelei de canalizare, după care echipa JKP BVK iasă pe teren conform comenzii și supraveghează și instalează viitoarea racordare.

    De menționat că o clădire construită fără autorizație de construire are dreptul la racordare numai după finalizarea procedurilor de legalizare (cu Hotărârea de Legalizare obținută), cu proiectarea instalațiilor interioare de alimentare cu apă și canalizare în conformitate cu condițiile emise de JKP BVK privind fundațiile arhitecturale și de construcție ale proiectului principal al stării de construcție a clădirii.

    Documentație obligatorie

    Este obligația utilizatorului, adică a proprietarului clădirii, să înregistreze geodezic conexiunea după ce a fost realizată conexiunea. Înregistrarea (în formă electronică și hârtie) se depune la sectorul competent al rețelei de canalizare a JKP BVK pentru a obține confirmarea că imobilul este racordat la rețeaua de alimentare cu apă și canalizare a orașului. Când vine vorba de racordarea la rețeaua de canalizare, documentația necesară se depune la Sectorul Rețea de Canalizare, adică secțiilor competente.

    Racord utilități – preț

    Racordarea la canalizarea publică este listată ca Taxă de participare la racordarea la canalizare și în lista de prețuri valabilă a orașului pentru anul 2021 este de 50.814,58 DIN. Pentru alte orașe sau municipalități, consultați site-urile lor oficiale.

    Articol de specialitate 832
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Branșamente gaze, electrice?

    Avem 1020 executanți pentru domeniul Branșamente gaze, electrice:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1020 executanți pentru domeniul Branșamente gaze, electrice
    8.9
    0

    EDILTICA SRL


    8.9
    0

    MR.FAB HOLDING SRL


    8.9
    0

    EURO AUDIT SERVICE SRL


    8.9
    0

    ELECTROPREST SRL