Pentru zona

    Termografie: cameră termografică și filmarea pentru localizarea punților termice

    Articolul a fost citit chiar de 876+ utilizatori
    O inspecție energetică sau termografică poate fi efectuată pe o clădire nou construită sau veche, oriunde și oricând. Examinarea se efectuează cu o cameră specială în infraroșu, care se numește cameră termografică. Se execută fără contact, la distanță. Este cel mai eficient mod de a identifica și localiza punțile termice pe orice clădire.
    Articol de specialitate 876
    citire termografica
    Avem 39 executanți pentru domeniul Termografie:

    1. Ce este termografia?

    Termografia în infraroșu este un proces în care o cameră termografică captează și creează video termice și imagini termice ale unei clădiri utilizând radiația infraroșie, adică prin măsurarea radiației termice care se află în partea infraroșie a spectrului electromagnetic. Deoarece radiația infraroșie este emisă sau reflectată de toate obiectele cu o temperatură peste zero absolut, termografia permite observarea mediului în întuneric fără iluminare, deși această examinare poate fi efectuată și la lumină. Cantitatea de radiație emisă de o clădire crește odată cu temperatura, astfel încât termografia permite și observarea schimbărilor de temperatură. Obiectele calde pe o cameră termografică ies în evidență din fundalul mai rece, ceea ce înseamnă că oamenii, animalele cu sânge cald și elementele de încălzire devin ușor vizibile atât ziua, cât și noaptea. Acest lucru face ca termografia să fie deosebit de utilă pentru militari și pentru alți utilizatori ai camerelor de supraveghere.

    2. Filmarea termografică în construcții și arhitectură

    2.1. Termografia arată punți termice

    Termografia este folosită în construcții de ceva timp. Cu o cameră de termografică, bazata pe principiul punctelor mai calde și mai reci dintr-un spațiu, se poate determina care elemente ale clădirii au o temperatură mai mare decât altele. Aceste elemente reprezintă locuri sau suprafețe ale clădirii cu permeabilitate termică crescută și sunt un semn că ceva nu este în regulă cu anvelopa clădirii. În cele mai multe cazuri, este vorba despre punți termice, deteriorarea fațadei și/sau a izolației, sau a termoizolației proaste sau a neetanșării; umiditatea și mucegaiul afectează în mod egal transferul de căldură, de fapt, pierderea acesteia din clădire. Termografia sau imagistica termică este procedura de bază pentru evaluarea stării unei clădiri, pe baza căreia este apoi planificată reabilitarea acesteia.

    2.2.  Filmarea termografică în timpul construcției

    Un mare avantaj al folosirii termografiei în timpul construcției este analiza a ceea ce s-a făcut până atunci. Înainte ca anvelopa clădirii să fie umplută cu izolație, se poate verifica dacă există anumite locuri pe fațadă cu permeabilitate termică ridicată inexplicabil, care nu vor putea fi rezolvate numai prin izolare termică. Aceasta înseamnă că punțile termice pot fi detectate la timp și reparate corespunzător în timpul construcției. Filmarea întregii fațade înainte și după instalarea izolației este, de asemenea, o modalitate excelentă de a documenta vizual îmbunătățirile făcute prin instalarea izolației.

    Camera termografică permite detectarea punților termice pe suprafața clădirii. Locurile cu conductivitate termică crescută sunt colorate în roșu
    Camera termografică permite detectarea punților termice pe suprafața clădirii. Locurile cu conductivitate termică crescută sunt colorate în roșu

    3. Termografie internă și externă

    3.1. Termografia și condițiile meteorologice

    În domeniul construcțiilor, termografia poate servi ca formă de control al lucrărilor interne și/sau externe. Imagistica termografică externă, care este utilizată pentru a determina permeabilitatea termică a anvelopei clădirii, se realizează în general în perioada mai rece a anului, în timpul sezonului de încălzire. În timpul iernii, diferența de temperatură dintre spațiile interioare încălzite și mediul neîncălzit, rece este cea mai mare, ceea ce permite detectarea mai ușoară, interpretarea analizelor și date mai precise. Spre deosebire de termografia externă, imagistica termografică internă poate fi efectuată în principiu în orice moment și nu depinde de condițiile meteo sau de temperaturi specifice, deși pentru rezultatele cât mai precise și analizarea mai ușoară, imagistica este întotdeauna recomandată în perioada rece a anului.

    3.2. Radiație solară

    Mulți experți recomandă efectuarea cercetărilor termografice în întuneric, deoarece radiația solară puternică poate interfera cu procesul filmării termografice și poate face dificilă interpretarea rezultatelor. Alții cred că o zi rece și înnorată este suficientă. În orice caz, cel mai important este ca rezultatele să fie interpretate de o persoană experimentată și calificată. În analiza sa, expertul va putea ține cont de condițiile mai puțin ideale care au afectat calitatea înregistrării și își va ajusta concluziile în consecință. Prin urmare, interpretarea corectă a imaginilor este crucială.

    4. Camera termografică

    4.1. Ce este o cameră termografică?

    O cameră termografică sau termică este un dispozitiv pentru efectuarea termografiei, adică înregistrarea termografică creând imagini care arată distribuția căldurii pe suprafața clădirii. Un profesionist trebuie să fie capabil să interpreteze și să evalueze corect ceea ce vede. În acest fel, sunt detectate pierderile de căldură pe anvelopa clădirii. O imagine realizată de o cameră termografică arată posibile defecte apărute în timpul construcției. Camerele termografice detectează de obicei radiația în intervalul lung de infraroșu al spectrului electromagnetic (9-14 μm) și termografele sau imaginile acestei radiații.

    4.2. Calitatea camerei termografice este foarte importantă

    Calitatea și rezoluția camerei termografice sunt cruciale pentru efectuarea unor inspecții termografice precise ale anvelopei clădirii, mai ales atunci când întreaga fațadă trebuie cuprinsă în imagine. Ca și alte tipuri de camere, camerele termografice au lentile diferite, iar un obiectiv cu unghi larg este folosit pentru a fotografia întreaga fațadă. Dacă fațada este cu adevărat mare, este necesar să faceți mai multe poze și să le împreunați la computer, în funcție de dimensiunea clădirii. Prețul camerelor crește cu rezoluția de înregistrare la fel și cu numărul oricărui echipament suplimentar.

     Termografia vara: evident, căldura trece în interior mai ales prin fereastră, de fapt prin sticlă, iar acolo unde este aparatul de aer condiționat, temperatura aerului este cea mai scăzută
    Termografia vara: evident, căldura trece în interior mai ales prin fereastră, de fapt prin sticlă, iar acolo unde este aparatul de aer condiționat, temperatura aerului este cea mai scăzută

    5. Citirea imaginii termografice

    Perioada cea mai potrivită pentru a efectua o astfel de inspecție a clădirii este iarna, deoarece pierderile de căldură se văd în perioada aceea cel mai bine. Atunci diferența dintre temperatura exterioară și cea interioară a clădirii este cea mai mare. În imagine, locurile cu aceeași temperatură sunt colorate cu aceeași culoare, astfel încât punctele cu temperaturi diferite să poată fi distinse clar. Punctele în care temperatura este cea mai ridicată sunt colorate în portocaliu sau roșu și reprezintă, de asemenea, punți termice. Cu cât sunt mai roșii, cu atât pierderile de căldură sunt mai mari. Acest lucru este valabil și pentru imaginile termografice externe.

    „Punțile termice sunt cel mai ușor de evitat prin planificarea corectă și calitativă a casei și realizarea corectă a construcției și a tuturor detaliilor, dar dacă apar, acestea trebuie îndepărtate cât mai curând posibil.”

    Pentru termografia internă opusul este valabil. Acolo, punțile termice sunt reprezentate cu albastru, întrucât acele părți sunt mai reci în comparație cu încăperile interioare, în timp ce suprafețele mai calde sunt colorate cu galben, portocaliu și roșu.

    6. Inspecția prin termoviziunea clădirii

    Nu puteți face controlul termoviziunii casei dumneavoastră singuri. Pentru o astfel de examinare, cel mai bine va fi să angajați un profesionist sau o companie care se ocupă de o astfel de activitate. Am spus că analiza și interpretarea imaginilor sunt cele mai importante și aveți nevoie de un profesionist pentru asta, deși s-ar putea să faceți singuri termoviziune. După finalizarea înregistrării, această persoană întocmește un raport care conține imagini care arată locurile cu pierderi de căldură. De asemenea, expertul va efectua o comparație a pierderilor de căldură reale și permise, conform PURES. În cele din urmă, ei vor sugera măsuri rezonabile, de fapt, aplicabile în mod realist pe care le puteți lua pentru asanarea zonelor critice.

    Prețul unei inspecții termografice de bază a unei case sau apartament, cu aproximativ 8 poze, iese în jur de 500 RON. Pentru o recenzie mai detaliată și până la 30 de poze, veți avea nevoie de aproximativ 700 RON. Prețul unei inspecții termografice a unei mici afaceri sau clădiri industriale cu până la 50 de imagini este de aproximativ 2.000 RON. O examinare termografică mai extinsă, cu până la 200 de imagini, s-ar ridica la aproximativ 4.000 RON.

    Camerele termografice sunt folosite și pentru supraveghere și securitate
    Camerele termografice sunt folosite și pentru supraveghere și securitate

     

    Articol de specialitate 876
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Termografie?

    Avem 39 executanți pentru domeniul Termografie:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 39 executanți pentru domeniul Termografie
    8.9
    0

    ZECAPH CONSULT SRL


    8.9
    0

    HM BAGS SRL


    8.9
    0

    E.E.TIM ECHIPAMENTE DE AUTOMATIZARE S


    8.9
    1

    BESTDEALACF S.R.L.