Pentru zona
    Astăzi, bucătăriile nu pot fi imaginate fără hotă. Hotele  sunt dispozitive care au menirea de a îndepărta mirosurile nedorite apărute în urma pregătirii hranei, iar  pe lângă ventilație scad temperatura din bucătărie în timpul gătitului, au iluminat încorporat care ne ajută în timpul gătitului și al curățării. Și apropo de curățenie, știți să curățați hotele?
    Articol de specialitate 33
    curatare hote
    Avem 172 executanți pentru domeniul Reparații casnice mici:

    Hotele  sunt „ajutoare” foarte utile în bucătărie - îndepărtează mirosurile și vaporii care apar în timpul preparării alimentelor și sunt deosebit de importante în apartamentele mai mici, unde bucătăria este conectată la camera de zi. Cu toate acestea, dacă nu sunt întreținute, se pot înfunda rapid cu grăsime și murdărie. O hotă murdară este o hotă nefuncțională - este mai puțin accesibilă și bucătăria, deși este pornită, este plină de mirosuri de gătit. Aceste mirosuri intră cu ușurință în garderobă, păr, iar dacă bucătăria este conectată la sufragerie, în mobilier.

    Hotele de bucătărie sunt dispozitive simple care vă pot servi zeci de ani dacă le curățați cu regularitate și corespunzător.

    Probabil că sunteți familiarizat cu amestecul lipicios gălbui care se adună pe hotă. Este cauzată de grăsimea din alimente în combinație cu praful din apartament, pe care filtrul îl aspiră împreună cu aburul. Acest amestec lipicios împiedică fluxul de aer, reducând eficiența aspiratorului. În timp, dacă nu este curățată, poate îngreuna motorul ventilatorului hotei. Cu cât evitați mai mult curățarea hotei, cu atât acesta își va îndeplini mai puțin funcția. Formarea unui strat lipicios poate fi oprită doar prin curățarea regulată și corespunzătoare a hotei.

    hota murdara
    Formarea unui strat lipicios poate fi oprită doar prin curățarea regulată și corespunzătoare a hotei de bucătărie.

    Cum se curăță hotele de bucătărie?

    Hotele trebuie curățate atât în ​​interior, cât și în exterior. Când se curăță hotele? Cel mai bine este la fiecare patru luni, iar dacă petreceți mult timp în bucătărie, poate fi mai frecvent (o dată pe lună). Cel mai important lucru este că păstrați întotdeauna curate părțile sale funcționale: filtrul, ventilatorul de circulație și canalul de aer.

    Vom începe cu filtrul metalic care „captează” particulele de grăsime din oalele/tigăile de sub el și se află în fruntea luptei împotriva mirosurilor nedorite. Unele filtre sunt dintr-o bucată, iar altele au două bucăți. În primul rând, este necesar să opriți aspiratorul și apoi să îndepărtați filtrul/filtrele reutilizabile (la majoritatea hotelor, este necesar să apăsați blocajul sau butonul pentru a „elibera” filtrul). Uneori trebuie doar să scoți filtrul. Dacă nu ești sigur ce trebuie făcut cu modelul tău de aspirator, consultă manualul de utilizare.

    filtru hota
    La majoritatea hotelor, este necesar să apăsați un blocaj sau un buton pentru a „elibera” filtrul.

    La modelele mai noi, filtrele se pot spăla în mașina de spălat  vase, la programul obișnuit. Dacă nu aveți, le puteți spăla manual în apă călduță cu detergent de vase. Indiferent de modul în care le spălați, trebuie să le scurgeți și să le uscați bine înainte de a le pune la loc.

    Când este vorba de spălarea manuală a filtrelor, cel mai bine este să înmuiați mai întâi filtrele în apă fierbinte pentru a înmuia grăsimea, apoi să le frecați cu o perie sau un burete de vase. Multe gospodine folosesc și bicarbonat de sodiu în acest scop. În primul rând, umplu chiuveta cu apă fierbinte, adaugă la aceleași două linguri mari de detergent de vase, o jumătate de pungă de bicarbonat de sodiu și se amestecă bine. Scufundați filtrele în soluția specificată și lăsați grăsimile să se descompună timp de aproximativ 20 de minute. Apoi filtrele se spală cu apă caldă și se șterg cu o cârpă uscată înainte de a le readuce în aspirator.

    Puteți pune filtrele înapoi în hotă doar atunci  când sunt complet uscate.
    spalare filtre hota
    Puteți spăla filtrele hotei manual în apă caldă cu detergent de vase.

    Dacă aveți o hotă care împrospătează aerul din bucătărie prin recirculare, și nu prin extracție (mai multe despre deosebiti vom discuta mai jos), atunci aceasta are filtre cu cărbune activ care neutralizează mirosurile neplăcute. Acestea trebuie schimbate în mod regulat, de preferință la fiecare trei până la șase luni, în funcție de frecvența de gătit. De ce? Filtrele de carbon pentru hote absorb mirosurile de pe suprafața lor, dar particulele sunt și ele reținute acolo, iar eficiența absorbției scade odată cu utilizare.

    În timp ce filtrele cu plasă sunt în mașina de spălat vase sau scufundate în chiuvetă, folosiți timpul pentru a curăța interiorul hotei. Murdăria și grăsimea trec prin filtre în timp, astfel încât suprafețele interne ale hotei trebuie șters cu un burete și un agent neabraziv. În acest scop, puteți folosi și un spray degresant, o cârpă moale sau un prosop de hârtie. Pulverizați suprafețele cu degresant și lăsați-l să acționeze aproximativ 15 minute. Ștergeți degresantul cu un prosop de hârtie sau o cârpă uscată de bumbac. Apoi, înmuiați un prosop curat de hârtie sau o cârpă de bumbac în apă caldă și ștergeți din nou suprafețele pentru a îndepărta orice detergent rămas. Pereții interiori ai hotei trebuie să fie complet uscați înainte de a înlocui filtrul.

    Al treilea pas este curățarea exteriorului. Și în acest scop, cel mai bine este să folosiți o cârpă moale sau un burete și un detergent neabraziv. De ce? Deoarece majoritatea hotelor au un finisaj din oțel inoxidabil care poate fi deteriorat de un burete aspru și de substanțe chimice puternice, abrazive. Cu o cârpă uscată sau un prosop de hârtie, este necesar să ștergeți din nou exteriorul, astfel încât să nu rămână urme de apă. Curățarea săptămânală ar trebui să fie suficientă.

    hota
    De asemenea, este important să curățați exteriorul aspiratorului.
    Pentru o strălucire finală pe suprafețele exterioare ale hotei, utilizați două picături de ulei de măsline pe o cârpă din microfibră.

    Un alt pas important în întreținerea hotelor de bucătărie este curățarea regulată a conductelor de evacuare. Desigur, acest lucru se aplică dacă hota împrospătează aerul prin extracție, adică atunci când conducta de evacuare este conectată la o deschidere în perete sau la o fereastră. Cel mai bine este să curățați țeava de evacuare la fiecare șase luni, deoarece acumulează grăsime și murdărie. Curățarea conductei de evacuare și a capotei este, în general, cel mai bine făcută de profesioniști care vă pot ajuta.

    curatare profesionala a hotei
    Uneori este mai bine să lăsați curățarea hotei pe seama unui profesionist.

    Cât costă serviciile unui meșter? Meșterul percepe un onorar pentru munca sa în funcție de tipul de muncă, materialele necesare și timp.

    Cui ar trebui să i se încredințeze reparațiile și întreținerea? Trimiteți o cerere către serviciile și meșterii corespunzători și recunoscuți  din zona dvs. - gratuit și fără obligații!

    Când vorbim despre întreținerea hotei, este important să rețineți încă un fapt. La prepararea alimentelor, este necesar să setați hota la puterea corespunzătoare. Nu este întotdeauna necesar să acționațihota la putere maximă, ci doar atunci când mâncarea este prăjită o perioadă îndelungată. Dacă gătiți doar alimente, cea mai mică putere a hotei ar trebui să fie suficientă pentru a elimina aburul generat.

    Ce hotă să alegeți?

    Dacă sunteți în proces de cumpărare a unei hote, trebuie să existe o dilemă cu privire la ce hotă să alegeți?

    Vom reveni la povestea de sus. Există două tipuri de hote: hote care elimină aburul (extracție) și hote care fac recircularea aerului. Alții au un filtru de carbon care nu este spălat, ci înlocuit.

    Hotele de scurgere, ventilatțe (cele care funcționează pe principiul extracției) sunt considerate o alegere mai buă,a deoarece asigură aplicarea eficientă a puterii de aspirare a hotei. Funcționează după un principiu simplu: aburul din bucătărie este aspirat, impuritățile și mirosurile sunt reținute în filtru și aruncate afară prin conducta de ventilație. Este ușor de concluzionat că pentru instalarea unor astfel de hote  este necesară găurirea peretelui și instalarea conductei de scurgere.

    Pe de altă parte, hotele care recirculă aerul sunt hote fără scurgere. Prin aspirarea aerului printr-un filtru de cărbune activ care reține grăsimea, mirosurile și impuritățile, ei purifică aerul și îl returnează înapoi în bucătărie. Hotele de evacuare sunt instalate în gospodăriile unde conducta de ventilație nu poate fi condusă în exterior, de ex. în unitățile locative. Avantajul lor este că consumă mult mai puțină energie, iar dezavantajele sunt că produc mai mult zgomot decât scurgerile, necesită un motor mai puternic, iar filtrele sunt îndepărtate.

    hota fara evacuare
    Hotele de evacuare sunt instalate în gospodăriile unde conducta de ventilație nu poate fi montată spre exterior.

    În funcție de modul în care sunt montate, împărțim hotele extractoare în hote autoportante și încorporate, care sunt plasate sub sau în interiorul elementului de bucătărie.

    În funcție de locul în care sunt instalate, distingem: hote de perete (montate pe perete vertical sau orizontal), hote insulă (montate în partea centrală a bucătăriei, deasupra insulei bucătăriei), hote de tavan (montate pe tavanul bucătăriei), hote de masă (încastrate în blatul de lucru, se activează prin apăsarea unui buton).

    Există, de asemenea, hote pentru coș de fum care au un tub de aerisire lung care se extinde până în tavan.

    Întrebarea care îmi vine cu siguranță în minte este ce putere ar trebui să aibă hota de bucătărie? Puterea de aspirare a ventilatorului poate fi definită ca cantitatea de aer, exprimată în metri cubi, care trece prin dispozitiv în decurs de o oră. Pentru a afla ce putere de aspirator ti se potriveste, poti folosi o formula simpla. În primul rând, trebuie să înmulțiți înălțimea, lungimea și lățimea bucătăriei - veți obține volumul bucătăriei exprimat în metri cubi. Înmulțiți volumul rezultat cu șase. Aceasta este puterea minimă a extractorului necesară pentru bucătăria dumneavoastră. Înmulțiți volumul cu 12, adică puterea maximă necesară a aspiratorului. De exemplu, dacă bucătăria dumneavoastră are un volum de 50 m3 (5x5x2), puterea minimă a extractorului ar trebui să fie de 300m3/h, iar puterea maximă necesară a extractorului de 600m3/h. 

    hota de bucatarie
    Hotele încorporate sunt plasate sub sau în interiorul elementului de bucătărie.

    Și ce dimensiuni ar trebui sa aibă hota? Punctul de plecare ar trebui să fie dimensiunea aragazului dvs.. Dimensiunea hotei ar trebui să se potrivească cu suprafața aragazului, dar ar trebui să depășească marginile aragazului pentru a aduna bine toate mirosurile.

    O altă caracteristică a hotelor este nivelul lor de zgomot pe care îl produc. Hotele produc zgomot de la 40 la 70 dB.

    Prețul hotelor variază între 80 și 900 de euro, deși se poate spune că hota de bucătărie de dimensiuni clasice costă de obicei în jur de 150 de euro. Hotele montate pe perete sunt cele mai accesibile, iar hotele insulare sunt pe departe cele mai scumpe.

     

     

     

    Articol de specialitate 33
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Reparații casnice mici?

    Avem 172 executanți pentru domeniul Reparații casnice mici:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 172 executanți pentru domeniul Reparații casnice mici
    10
    2

    ECANSOCA GENERAL S.R.L.

    STR. ZORELELOR
    8.9
    0

    MURGU GHEORGHE CRISTIAN ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ


    8.9
    0

    RUMEHDI TAX S.R.L.


    9.9
    0

    TURAVAN SRL