Pentru zona
    Un studiu geotehnic este un document care arată compoziția solului și capacitatea portantă a terenului. Studiul geotehnic este întocmit de un inginer geotehnic calificat care, după finalizarea analizei terenului și sondarea săpăturii, evaluează adâncimea preconizată, capacitatea portantă a terenului de fundare și alte caracteristici ale terenului. Pe baza cercetărilor și datelor din domeniu, proiectantul structurilor de construcție poate determina fundația potrivită a clădirii în funcție de sarcina așteptată datorată construcției și, în același timp, poate prescrie alte prevederi și măsuri posibile pentru desfășurarea în siguranță a construcției.
    Articol de specialitate 149
    studiu geotehnic
    Avem 103 executanți pentru domeniul Studiu geotehnic:

    1. Studiu geotehnic: întocmirea studiului

    1.1. În ce fază de construcție se întocmește studiul geotehnic?

    Studiul geotehnic este necesar de către investitor în faza de obținere a documentației de proiect. Acest document conține informații despre compoziția solului, care este crucială pentru proiectarea ulterioară a clădirii. Aceasta include calculele fundației, protecția gropilor de construcție, drenarea apelor uzate și altele asemenea. Raportul geologic se face pe baza unei vizite pe teren precum și a locației în lung și mai restrâns în care este planificată construcția clădirii.

    1.2. Sondaj pe teren

    Cooperarea investitorilor și geologilor este deosebit de importantă, deoarece după încheierea acordului se pregătește sondajul de teren. Dacă excavarea se face manual sau cu utilaje, depinde de tipul de sol, de localizarea și complexitatea clădirii. Mai importantă decât dimensiunile săpăturii este adâncimea forajului, care depinde din nou de locul, dar și cât de pretențioasă este clădirea.

    Când vine vorba de o locație problematică, privită din punct de vedere al construcțiilor și al ingineriei, sondarea terenului se realizează prin foraj sau o încercare dinamică de penetrare, dar și prin alte metode.

    1.3. Studiu geotehnic pentru autorizația de construire

    Un studiu geotehnic este de obicei solicitat ca anexă la proiectul pentru obținerea autorizației de construcție. În unele cazuri este necesară refacerea sau completarea studiului geotehnic, dacă: 

    • apar depuneri sau modificări din cauze naturale pe terenul respectiv, anterior începerii construcției; 
    • se modifică dispozițiile legale; 
    • proiectul final al construcției este mult diferit de cel inițial, pe baza căruia a fost realizat studiul geotehnic.
     În ultimul caz, un studiu geotehnic vă poate scuti de cheltuieli și mai mari
    În ultimul caz, un studiu geotehnic vă poate scuti de cheltuieli și mai mari

    2. Scopul studiului geotehnic

    2.1. Studiu geotehnic: compoziția solului și capacitatea portantă a terenului

    Scopul principal al studiului geotehnic este ca, pe baza vizitei pe teren, a săpăturii, forajului și revizuirii rapoartelor și a altor informații din registre, expertul să obțină date privind compoziția solului, capacitatea portantă a terenului și posibila prezență a apelor subterane. Pe de altă parte, proiectantul obține toate informațiile care trebuie și sunt necesare execuției de calitate a fundației și plăcilor de fundație, amenajarea spațiului și utilizarea materialelor corespunzătoare.

    Pe baza raportului geologic, se obțin, în general, informații dacă construirea este posibilă într-o anumită zonă - ce fel și în ce măsură.

    2.2. Solicitare la primărie

    Unii investitori solicită un studiu geotehnic doar la solicitarea organului administrativ aflat în proces de obținere a autorizației de construire. Acest lucru se aplică în special zonelor în care există ape subterane, alunecări de teren, mlaștini și altele asemenea. Investitorul angajează un geolog, care întocmește un studiu geotehnic standard, fără fapte de pe teren. Desigur, un document de acest tip nu are o valoare specială, iar costul obținerii unui raport geologic tipic este semnificativ mai mic decât un raport executat profesionist bazat pe cercetări și lucrări reale de teren, iar acest lucru nu este recomandat.

    2.3. Un studiu geotehnic reduce costurile

    Esența unui astfel de raport și cel mai mare avantaj al său sunt economiile care pot fi realizate pe baza unor măsurători și calcule precise și detaliate, derivate din acele rezultate, și nu pe baza unor estimări aproximative. Și anume, pe baza informațiilor obținute, se poate calcula cu precizie unde și ce fel de săpătură ar trebui făcută, care ar trebui să fie fundațiile și întreaga structură, tipul, cantitatea și calitatea materialelor care vor fi folosite pentru a construi, precum și modul în care lucrările de construcție ar trebui realizate ulterior pentru ca întregul proiect să fie realizat într-un mod optim, eficient, practic și rațional. În cele din urmă, atât datorită economiilor din timpul construcției, acest studiu poate permite și economii în ceea ce privește costurile mai mici de renovare și întreținere în viitor, deoarece dacă se construiește adecvat, se vor produce mai puține erori. În sfârșit, cu ajutorul unui studiu geotehnic, puteți planifica și pregăti mai precis terenul și puteți obține date și estimări reale ale executanților pe care îi veți angaja.

    3. Prețul studiului geotehnic

    Prețurile studiului geotehnic variază în funcție de complexitatea terenului, adâncimea excavării, cerințele și dimensiunea clădirii, locația și altele asemenea. Prețurile acestui document pornesc de la 1.600 și 2.500 RON.

    Articol de specialitate 149
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Studiu geotehnic?

    Avem 103 executanți pentru domeniul Studiu geotehnic:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 103 executanți pentru domeniul Studiu geotehnic
    8.9
    0

    SZABÓ A. ZSOLT ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ


    8.9
    0

    COFFFEE WORK SRL


    8.9
    0

    SUPERCON SRL


    8.9
    0

    ARC GEOSTUDIES SRL-D