Pentru zona

    Digitalizăm construcțiiile: Mojmojster vă este alături de 10 ani

    Numele meu este Martin Pelcl și sunt co-fondatorul platformei Mojmojster. M-am întâlnit recent cu dl. Matej, un faianțar cu experiență. Se pare că acum aproape un deceniu i-am desenat logo-ul gratuit și i-am creat un profil pe mojmojster.net. Pe timpul acela, ca tineri, nou-veniți pe piața construcțiilor, ne-am luptat cu neîncrederea și nerecunoașterea aproape absolută, însă astăzi suntem cel mai mare site web și comunitate de construcții din regiune. Aș dori să vă împărtășesc această poveste interesantă, de la primii pași nesiguri până la primele mari succese pe drumul lung care va urma.
    Articol de specialitate 414
    digitalizam constructia

    O viziune naivă

    Gregor Černelč și cu mine, Martin Pelcl, suntem co-fondatorii platformei Mojmojster și arhitecți de profesie. La început, deja primele proiecte în propriul nostru birou, ne-au făcut să ne dăm seama că este dificil să găsim meșteri verificaâi. Fiecare lucrare s-a bazat pe recomandări personale. Dacă aveați nevoie de o firmă de construcții de calitate, trebuia să sunați o grămadă de cunoscuți. În ciuda eforturilor noastre, de prea multe ori am primit același răspuns: „Din păcate, nu avem timp pentru proiectul dumneavoastră anul acesta”.

    Am decis să rezolvăm o problemă cu care se confruntă practic toți cei care se gândesc să construiască și să renoveze. De fapt, ideea a fost și rămâne simplă: de a conecta cererea și oferta. În teorie, nu părea deloc complicat. Stimulați de un zel antreprenorial oarecum naiv, am început să scriem povestea Mojmojster. Habar n-aveam că proiectul de după-amiază al unor studenți se va transforma într-o poveste antreprenorială care durează de zece ani.

    Primii pași

    Nu am fost primii care au venit cu ideea de a conecta executanți și constructori sloveni. Totuși, concurenții au perceput executanților o taxă de abonament și nu și-au respectat niciodată promisiunile. Gregor și cu mine aveam altceva în gând. Ne-am dorit să creăm o comunitate adevărată în care executanții, constructorii, meșterii, producătorii, furnizorii și distribuitorii să se conecteze pentru eficientizarea afacerilor. Ne-am conturat planul de dezvoltare.

    Patru entuziaști care, de la primul (prea) mic birou din incubatorul de afaceri, și-au propus să are terenul pustiu din construcții
    Patru entuziaști care, din primul birou din incubatorul de afaceri, și-au propus să are terenul pustiu din construcții

    Prima noastră soluție s-a lovit de multă rezistență din partea executanților din cauza experiențelor proaste din trecut. În anul deschiderii, am putut număra primii clienți pe degete. Diverși consilieri și experți ne-au spus să renunțăm, pentru că nu se poate face nimic cu meșterii din Slovenia.

    Am prelungit zilele lungi de lucru de nenumărate ori prin socializarea relaxantă, uneori chiar la birou
    Am prelungit zilele de lucru de nenumărate ori prin socializare la birou

    Mă gândesc adesea la prima cerere primită de la un vizitator al site-ului care căuta pe cineva care să îi desfunde o canalizare. Plin de speranță, am sunat clientul și am fost destul de dezamăgit să descopăr că cererea a fost o glumă. În locul presupusului constructor, a răspuns o pizzerie locală. Totuși, am continuat cu încăpățânare; am instruit executanții, i-am înscris gratuit pentru a testa platforma și am actualizat treptat produsul în direcția pe care am stabilit-o.

    Curând am crescut dintr-un cerc de prieteni într-o echipă internațională și, din cauza nevoilor mărite, ne-am mutat de trei ori dintr-un spațiu de birou mai mare la unul și mai mare
    Curând am crescut dintr-un cerc de prieteni într-o echipă internațională și, din cauza nevoilor mărite, ne-am mutat de trei ori dintr-un spațiu de birou mai mare în unul și mai mare

    Primul loc pentru toți care încep să construiască

    Statisticile spun că noi cheltuim între 20 și 30% din câștigurile noastre totale pe viață pe propriul nostru imobil, casa noastră. Casa este celula de bază care ne oferă securitate existențială și un sentiment de apartenență.  Acest lucru l-am simțit cel mai bine pe pielea noastră în timpul pandemiei de covid, închiși între patru pereți. De aceea fiecare intervenție în gospodărie, de fapt, în spațiul de locuit, precum și fiecare nou proiect de construcție, este un mare pas în direcție necunoscută.

    Multe întrebări sunt puse înainte de construcție. Este mai bun un sistem modular sau cărămida? Ar trebui să alegeți materiale ieftine sau de calitate? Asfaltare sau pavare? Nu știm cât va dura construcția și – mai important – care vor fi costurile. Meșterii spun că pot face totul, iar fiecare producător susține propriile soluții. Când se răspunde în sfârșit la toate întrebările, rămâne întrebarea cheie - cine va fi executantul cel mai de încredere pentru proiectul nostru?

    Toate aceste provocări ne-au tulburat și utilizatorii, așa că am început să scriem despre construcții. Articol cu ​​articol. Așa a fost creat cel mai mare mediu de construcții din regiune, care ajută zilnic mii de cititori să adopte decizii mai bune.

    De asemenea, am colectat prețuri pentru toate cele mai importante lucrări și servicii din construcții și astfel am creat primul calculator public de prețuri pentru construcții de pe piață, care este folosit de persoane fizice, firme, bănci și instituții de stat.

    De la bun început, am construit foarte serios bazele platformei Mojmojster: căutarea meșterilor buni. Efectuăm mai multe niveluri de verificare: de la interviuri personale până la analiza rezultatelor afacerii. Ceea ce este și mai important reprezintă colectarea în mod regulat de evaluări ale utilizatorilor pentru munca depusă și excluderea acelor executanți care nu realizează lucrarea în mod corespunzător. Această transparență construită și menținută cu grijă a dat roade, deoarece mii de investitori au încrederea în noi lună de lună.

    Partener cu toți executanții timp de zece ani

    Deși la început ne-am lovit de multă neîncredere, companiile și firmele din industria construcțiilor și-au dat seama în sfârșit că suntem serioși. Mult mai mult decât câștiguri pe termen scurt, am vrut să creăm parteneriate de durată. Doar ascultând nevoile clienților noștri am consolidat treptat relațiile pe termen lung. Astăzi, sunt puține firme care nu cunosc soluțiile noastre. Vom continua să dezvoltăm servicii cu valoare adăugată pentru constructori, meșteri și designeri și vom continua să extindem familia noastră de construcții.

     De la bun început, dorim să facilităm partenerilor noștri organizarea proiectelor; unul dintre proiectele de succes este și instrumentul de pregătire a ofertelor
    De la bun început, dorim să facilităm partenerilor noștri organizarea proiectelor; unul dintre proiectele de succes este și instrumentul de pregătire a ofertelor

    În perioada cererii mare pe piața construcțiilor, mulți oameni au impresia falsă că, așadar, constructorii obțin profituri uriașe și cer diurne nerezonabile. Dar, de fapt, munca lor este foarte grea. Sunt pe teren de dimineața până seara, mulți lăsați în mila condițiilor meteorologice. Executanții trebuie să se descurce în marea cererilor. Însă, proiectele lor deja stabilite sunt în mod constant schimbate sau amânate din cauza forței majore sau a greșelilor pe șantiere. În vremuri de criză economică, ei sunt cei mai afectați. De aceea continuăm să dezvoltăm instrumente care vor facilita extinderea afacerii, organizarea proiectelor și lucrul cu clienții.

     Pentru a ușura executanților și mai mult să interacționeze cu noi, am dezvoltat o aplicație mobilă folosită de mii de companii
    Pentru a ușura executanților și mai mult să interacționeze cu noi, am dezvoltat o aplicație mobilă folosită de mii de companii

    Din Slovenia la o companie globală

    Am început în Slovenia în 2013. Cu toate acestea, sectorul construcțiilor sloven a devenit în scurt timp neîncăpător. După succesul din Slovenia, am testat platforma în Croația și am intrat pe piața austriacă în același an.

    Am descoperit că problema găsirii unor constructori de încredere este de fapt aceeași în toată lumea. Mojmojster a devenit Daibau.

    Astfel, de la început, proiectul local a căpătat dimensiuni regionale și, ulterior, globale. În primele etape antreprenoriale, am fost susținuți de investiția cunoscutului fond SCV Ventures. În structura de proprietate au intrat și două companii globale: renumitul producător german de echipamente de încălzire Viessman și gigantul chimic global Henkel. Împreună cu ei și cu multe alte branduri, realizăm viziunea unei comunități de construcții integrate.

     Expansiunea rapidă a fost susținută de fondurile de capital de risc SCV Ventures, Henkel și Viessmann
    Expansiunea rapidă a fost susținută de fondurile de capital de risc SCV Ventures, Henkel și Viessmann

    În prezent suntem răspândiți din  Elveția, Austria, Slovenia, Croația, Bosnia, Serbia până în Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria și Macedonia de Nord. Portofoliul nostru include și Polonia, iar din 2023, Germania. Recent, am lansat cu succes încă două proiecte experimentale în Vietnam, cel mai interesant de pe piața asiatică, și în Nigeria, cea mai mare economie din Africa.

    În prezent suntem prezenți în 13 țări europene, Vietnam și Nigeria
    În prezent suntem prezenți în 13 țări europene, Vietnam și Nigeria

    De asemenea, suntem foarte mândri de echipa noastră internațională dedicată, care numără deja peste 80 de oameni, 14 naționalități și provine din toate domeniile - construcții, arhitectură, vânzări, marketing și jurnalism. Lucrăm deja cu 150.000 de executanți din construcții și furnizori de servicii. Suntem vizitați de peste un milion de utilizatori pe lună, care generează anual cereri în valoare de un miliard de euro. Daibau este pe cale să devină una dintre cele mai mari platforme de construcții din lume.

    În regiunea DACH, suntem prezenți în Elveția și Austria sub domeniile: www.daibau.ch, www.daibau.at, iar recent am lansat cu succes cel german: www.daibau.de. În Slovenia suntem cunoscuți ca www.mojmojster.net, iar în Croația ca www.emajstor.hr. Platforma noastră foarte vizitată din Serbia este www.daibau.rs, iar adresele românești și slovace sunt www.daibau.ro și www.daibau.sk. De asemenea, am devenit cel mai mare site de construcții din Ungaria, sub numele de www.daibau.hu și din Bulgaria, www.daibau.bg. În plus, creștem și progresăm rapid în Polonia sub numele de www.daibau.pl și în Republica Cehă, www.daibau.cz și în Republica Macedonia de Nord, www.daibau.mk. Recent, acțiunea noastră de expansiune progresează la fel de bine și în afara UE, în Nigeria sub www.daibau.ng și în Vietnam, www.daibau.vn.

    Suntem mândri de echipa noastră, unde toată lumea contribuie la o parte importantă a poveștii Daibau - cu dăruirea și motivația noastră, în viitor vom face și mai multe pentru transparența industriei construcțiilor
    Suntem mândri de echipa noastră, unde toată lumea contribuie la o parte importantă a poveștii Daibau - cu dăruirea și motivația noastră, în viitor vom face și mai multe pentru transparența industriei construcțiilor

    Daibau 2030.

    Construcțiile sunt industria cea mai puțin digitalizată din lume. Profiturile sunt mici, iar creșterea valorii adăugate este la fel de scăzută ca în agricultură. Totuși, împreună cu imobiliarele, reprezintă până la 25% din producția mondială brută totală. Deci, este o industrie uriașă cu provocări mari. Și în spatele provocărilor se află un potențial și mai mare care poate asigura o valoare de trilioane de euro în deceniul următor.

    În prezent, peste 150.000 de companii sunt înregistrate pe Daibau; populaţia pieţelor în care activăm depăşeşte 450 de milioane de locuitori
    În prezent, peste 150.000 de companii sunt înregistrate pe Daibau; populaţia pieţelor în care activăm depăşeşte 450 de milioane de locuitori

    Multe companii mari de construcții, fonduri de investiții, directori și manageri de dezvoltare și managementul imobiliarelor, s-au urcat deja în trenul de digitalizare. Cu totul altceva se întâmplă cu firmele mici și persoanele fizice care doresc să-și amenajeze propria locuință. Aproape 50% din toate veniturile brute din industria construcțiilor se realizează chiar acolo, dar există foarte puține soluții pentru o mai bună productivitate și organizare a construcțiilor.

    Daibau va continua să rezolve această problemă. Vom continua să fim un partener serios pentru meșteri, un punct de contact pentru toți constructorii și un interlocutor important pentru distribuitorii și producătorii din industria construcțiilor.

    Vă mulțumim că ați avut încredere în noi timp de 10 ani.

    Martin, Gregor și echipa Daibau

    Articol de specialitate 414
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Altele?

    Avem 123 executanți pentru domeniul Altele
    8.9
    0

    IONESCU MARIAN ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ


    8.9
    0

    GOGHEZ LOREN S.R.L.


    8.9
    1

    ICOSAHEDRON ARCHITECTURE SRL


    8.9
    0

    TRANSILVANIA SCHELE S.R.L.