Pentru zona

    Colectarea apei de ploaie - colectoare de ploaie

    Articolul a fost citit chiar de 684+ utilizatori
    În ultima vreme, recoltarea apei de ploaie devine din ce în ce mai populară și mai justificată din punct de vedere economic din cauza creșterii prețurilor la apa potabilă și a perioadelor secetoase din ce în ce mai lungi. Prin colectarea apei de ploaie, puteți economisi până la jumătate din costurile lunare ale consumului de apă, pe lângă protejarea mediului și asigurarea autosustenabilității gospodăriei. Cu această ocazie, ne-am concentrat asupra motivelor pentru care recomandăm un rezervor de apă pluvială, cerințe și proces de instalare, tipuri de rezervoare și multe altele.
    Articol de specialitate 684
    rezervor subteran PVC
    Avem 61 executanți pentru domeniul Inginerie civila:

    1. De ce ar trebui să fie colectată apa de ploaie?

    1.1. Colectarea apei de ploaie reduce consumul de apă 

    Unul dintre primele motive, în sprijinul întregului proiect, pe care vi le putem oferi este faptul că fiecare persoană consumă în medie 145 de litri de apă pe zi, din care aproximativ 3,5-4 litri sunt doar pentru gătit și băut, și restul pentru spălare, scăldat, duș, toalete, spălare, udare - pe scurt, tot ceea ce presupune folosirea apei în gospodărie. Astfel, pentru igiena personală, toată lumea folosește aproximativ 45 de litri de apă pe zi, 40 de litri pentru spălarea toaletei, 37 de litri pentru spălare, 11 litri pentru udare și aproximativ 8 litri pentru spălat.

    1.2. Cât se economisește prin folosirea apei de ploaie?

    Datele arată că mai mult de jumătate din apa potabilă este de fapt folosită în fiecare zi pentru diferite tipuri de spălat în casă, spălarea toaletei, udarea plantelor și altele. Apa de băut este poate cea mai de preț marfă de pe planetă și este mare păcat că se consumă într-o asemenea măsură pe de altă parte, de fapt, se irosește. Colectorul de ploaie este deci o soluție ideală pentru utilizarea apei meteoritice în loc de apă potabilă pentru alte nevoi. În plus, apa de ploaie este așa-numita apă moale, deoarece nu conține clor sau calcar și este mai potrivită pentru scăldat, spălat sau udat. Colectarea, stocarea și utilizarea apei de ploaie nu numai că protejează mediul înconjurător, permite auto-sustenabilitatea și realizează economii, dar are și un efect benefic asupra organismului uman.

    2. Colectarea apei de ploaie

    După amplasarea colectoarelor de ploaie, adică rezervorul, pe sau sub suprafață, se disting rezervoare supraterane și subterane.

    2.1. Rezervoare supraterane, rezervoare, cisterne

    Rezervoarele de colectare a apei pluviale nu trebuie neapărat să fie îngropate în pământ. Pe lângă funcționalitate, rezervoarele supraterane pot avea și o valoare estetică. Întrucât tehnologia de producție și proiectare este atât de avansată, rezervoarele actuale sunt de fapt un decor pe fațadă, în grădină, adică în întreaga curte. Tipurile și modelele actuale de rezervoare supraterane diferă ca formă, volum și culoare. Cele sub formă de amfore antice, cu texturi de piatră și lemn, sunt deosebit de moderne.

    Ce se ia în considerare la instalarea unui rezervor suprateran?

    Rezervorul suprateran trebuie amplasat aproape de jgheab, pe un teren plan, ferm. Dacă baza nu este potrivită, suprafața trebuie nivelată și rezervorul bine fixat. Totodată, se recomandă ca rezervorul suprateran să fie amplasat la umbră, într-un loc ferit de expunerea directă la razele solare, pentru ca apa să nu se supraîncălzească. Colectorul este conectat la conductele de jgheab în direcție orizontală, dinspre partea superioară, prin intermediul unui filtru care permite filtrarea mecanică a apei pluviale înainte de a intra în ea.

    Toate tipurile de rezervoare supraterane sunt realizate din materiale foarte rezistente și durabile care pot rezista la toate condițiile meteorologice și nu lasă lumina sa treacă.

    2.2. Rezervoare subterane, rezervoare și cisterne

    Rezervoarele subterane se numesc rezervoare sau cisterne, în funcție de dimensiune și material, și sunt de diferite forme și sunt îngropate într-un loc convenabil lângă casă. Având în vedere că sunt sub nivelul solului, nu ocupă spațiu în curte și sunt de fapt o soluție excelentă, mai ales pentru clădirile noi și casele pe loturi mai mici. Materialul din care sunt confecționate, mărimea și poziția lor, se aleg în raport cu necesitățe, modul de utilizare, mărimea parcelei și compoziția solului. Recent, PVC-ul a fost folosit cel mai mult.

    Rezervor subteranPVC
    Un rezervor subteran din PVC este soluția cea mai optimă pentru alimentarea cu apă în perioadele secetoase

    2.3. Rezervoare subterane din plastic

    Polietilena (PE) este cel mai des folosit material pentru rezervoarele subterane. Principalele avantaje ale rezervoarelor din PE sunt suprafața interioară netedă, care previne acumularea de impurități, și faptul că sunt turnate dintr-o singură bucată fără sudură, deci nu există riscul de stres al materialului. Avantajele rezervorului subteran din plastic sunt greutatea proprie redusă, care facilitează transportul și instalarea, longevitate garantată, rezistență și durabilitate; există și o permeabilitate ridicată datorită caracteristicilor speciale ale materialului PE, în timp ce materialul în sine, geometria și pereții groși asigură stabilitatea.

    Un preț semnificativ mai mic este, de asemenea, în favoarea unui rezervor subteran din plastic, în comparație cu un rezervor din metal sau beton.

    2.4. Rezervoare subterane din beton

    Printre principalele avantaje ale unui rezervor de beton se numără economcitatea, fiabilitatea, calitatea superioară a betonului. În comparație cu cel din plastic, rezervorul de beton nu este doar plimbabil, ci și circulabil, deoarece poate suporta greutatea și sarcina mașinilor și camioanelor, are suficientă rezistență la presiunea laterală a solului și, prin urmare, este suficient de stabil pentru a nu să fie deformate și nu există pericol de prăbușire a pământului sau deteriorare în apropierea casei. Pentru acest tip de construcție se folosește un amestec special de beton pentru a asigura o durată lungă de viață, iar duritatea acestuia, adică rezistența, crește în timp. Punctul slab al rezervorului de beton este greutatea mai mare, ceea ce complică procesul de transport șimontare și, cu siguranță, prețul mai mare.

    3. Care sunt dimensiunile rezervoarelor subterane?

    Gama de dimensiuni ale rezervoarelor individuale, adică a întregului sistem, este mare. Volumul rezervoarelor subterane începe de la 1.000 de litri și ajunge la 50.000 de litri. Dimensiunea rezervorului subteran, desigur, depinde de dimensiunea clădirii și a întregului teren, iar prețul crește proporțional cu acești factori. Dimensiunea adecvată a unui sistem colector de ploaie pentru o casă de familie este între 3.000 și 5.000 de litri, iar cele cu volume mai mari sunt folosite pentru unități de producție și hale mai mari.

    4. Cum se instalează sistemul colector de ploaie?

    4.1. Pregătirea pentru instalarea și conectarea colectorului de ploaie

    Instalarea sistemului trebuie efectuată de un antreprenor calificat profesional, care va efectua toate calculele necesare și va lucra în conformitate cu instrucțiunile și procedurile valabile. În timpul instalării sistemului, toate instrucțiunile trebuie urmate cu strictețe și aplicate în mod consecvent. Înainte de a începe lucrul propriu-zis, întregul sistem trebuie inspectat în detaliu și verificat dacă a fost fabricat în conformitate cu toate cerințele. De asemenea, trebuie verificate eventualele daune cauzate în timpul transportului la locul de instalare.

    Toate conexiunile de intrare sunt proiectate în funcție de cerințele clientului. În funcție de lățimea conexiunii, sunt selectate și atașamente adecvate, cleme și supape - adică echipamente și elemente suplimentare. Nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării, deoarece posibilele modificări vor necesita muncă, timp și costuri suplimentare.

    4.2. Excavarea gropii de construcție

    Adâncimea maximă admisă a gropii de construcție este egală cu înălțimea rezervorului + 50 cm. Adâncimea excavației include grosimea stratului pe care va sta rezervorul. Este important ca excavarea gropii de construcție să fie efectuată la un unghi de cel puțin 15°.

    4.3. Fabricarea tampoanelor (bazelor)

    Grosimea adecvată a tamponului de diferite tipuri de nisip este între 20 și 30 cm. Tamponul trebuie să fie format dintr-un material granular rotund de fracțiune 0-32 mm sau 0-16 mm, dacă se folosește material zdrobit. Utilizarea materialului congelat este interzisă. Când o faceți, este important ca tamponul să fie dur și compact, astfel încât rezervorul să nu alunece sau să se încline mai târziu. În cazul în care există apă subterană în sol, tamponul ar trebui să aibă și un strat subțire de beton.

    4.4. Postarea și umplerea rezervorului

    După postarea rezervorului pe bază, urmează umplerea. Umplerea, adică rambleul, se face cu același material din care este realizat tamponul. Materialul este îngropat și compactat în straturi, la o înălțime de aproximativ 30 cm și o lățime de cel puțin 50 cm de pereții rezervorului. Compactarea materialului trebuie să fie de cel puțin 97%. Concomitent cu rambleul se realizează și umplerea, astfel încât nivelul apei să fie întotdeauna la nivelul materialului umplut. Pentru a preveni orice deformare a fundului rezervorului ulterior, la umplere, trebuie avut grijă să nu existe spații goale sau găuri în acesta, motiv pentru care umplerea, compactarea și compactitatea tamponului sunt la fel de importante.

    Pentru a preveni orice deformare a fundului rezervorului sau cisternei, toate spațiile goale trebuie să fie bine umplute și compactate.

    4.5. Lucrări de finisare

    La terminarea umplerii rezervorului, înălțimea puțului este ajustată la terenul înconjurător. Dacă înălțimea nu se potrivește, inelul filetat este pur și simplu tăiat, adică coborât. În acest scop, toate inelele filetate au marcaje speciale din fabrică. La cererea dumneavoastră, poate fi instalată o husă din PE de mers sau rulant sau un capac din fontă. Garnitura capacului trebuie curățată și lubrifiată cu un lubrifiant special înainte de instalare. Ca accesoriu, puteți comanda o închidere specială pentru a împiedica deschiderea capacului.

    5. Autorizație de construcție pentru colectorul de ploaie

    Conform Regulamentului nostru privind clasificarea clădirilor în funcție de complexitatea construcției, toate obiectele de construcție sunt împărțite în următoarele patru grupe: A - obiecte nepretențioase, B - obiecte mai puțin solicitante, C - obiective solicitante și G - obiective de inginerie.

    În general, un obiect nesolicitant este marcat în reglementări ca fiind mai puțin solicitant din punct de vedere structural și constructiv. Construcțiile simple sunt definite ca nesolicitante din punct de vedere structural, adică acelea pentru care nu trebuie efectuată verificarea structurală și statică. Clădirile nesolicitante nu sunt destinate pentru locuit și, în același timp, nu dăunează mediului, astfel încât autorizația de construcție se eliberează după o procedură mai simplă.

    Dacă ați primit deja autorizația de construcție pentru clădirea principală și dacă întregul proiect a fost implementat corespunzător, soluțiile și avizele necesare de la autoritățile și serviciile competente sunt de obicei doar formalități. Cu toate acestea, cu siguranță trebuie să le cauți din nou. Legea amenajării și construcțiilor enumeră obiecte de construcții, practic toate din domeniul construcțiilor civile, pentru care nu este necesară autorizație. Toate celelalte, oricât de simple ar părea, trebuie să aibă aprobare regulată.

    Colectare apă
    Folosirea apei de ploaie pentru toate sarcinile casnice reduce consumul de apă potabilă, cea mai prețioasă resursă pentru viață

    6. Utilizarea apei pluviale și rezervoarele de apă

    6.1. Folosirea în gospodării

    Apa de ploaie are o mare valoare de utilizare. În comparație cu apa potabilă din rețeaua publică, aceasta nu conține calcar sau clor, deci este și mai potrivită pentru toate tipurile de spălat și curățare în gospodărie precum scăldat, duș, spălat și spălarea toaletei.

    6.2. Utilizarea în alte scopuri 

    Printre altele, apa de ploaie poate fi folosită pentru udarea și irigarea gazonului, grădinii, livezilor de pomi fructiferi sau umplerea heleșteelor, bazinelor sau fântânilor arteziene. În acest fel, se economisesc cantități uriașe de apă potabilă, pe care o veți vedea în curând în facturi reduse.

    7. Rezervoare de apă, colectoare de ploaie - preț

    Prețul depinde în primul rând de producător, material și dimensiunea fiecărui sistem. Prețul întregului sistem de colectare a apei pluviale, pentru o casă de familie standard, variază între 900 și 1.500 EURO. Rezervoarele metalice variază între 1.350 și 2.250 EURO. Rețineți că acestea sunt prețuri aproximative și că prețul de excavare a gropii de construcție și alte lucrări de finisare nu sunt incluse.

    Articol de specialitate 684
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Inginerie civila?

    Avem 61 executanți pentru domeniul Inginerie civila:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 61 executanți pentru domeniul Inginerie civila
    8.9
    0

    POINT ARCHITECTS SRL


    8.9
    0

    I V I PROD IMPEX SRL


    8.9
    0

    CONSAL SRL


    8.9
    0

    INVERT GRUP SRL

    Republicii