Pentru zona

    Fântânile - cum se fac și cum se împart fântânile?

    Fântânile reprezintă obiective hidrogeologice care furnizează apă potabilă sau tehnică și pot fi săpate și pentru monitorizarea apelor subterane. Fântânile pentru apă pot fi văzute în multe curți, în special în cele unde sunt plantate culturi agricole. Deținerea propriei fântâni are o serie de avantaje: oferă o sursă fiabilă de apă, economisește bani la facturi și controlează tratarea apei. Dar  știți cum se fac și se împart fântânile?
    Articol de specialitate 373
    forare de puț
    Avem 140 executanți pentru domeniul Foraje puțuri:

    Cum se fac fântânile?

    Fântânile sunt săpături sau foraje create în pământ pentru a avea acces la apă sau izvoare subterane. În trecut, fântânile erau forate exclusiv manual, prin săpare, iar acest lucru se făcea de meșteri speciali - foratori de puțuri. Fântânile săpate erau caracterizate  de obicei un lemn lung cu contragreutate pe care se afla găleata. Cu toate acestea, fântânile săpate s-au caracterizat prin construcție lentă, adâncime mai mică și diametru mai mare al găurii. Pentru nu existau pompe electrice, majoritatea găleților sau pompelor mecanice erau folosite pentru extragerea apei. Erau de obicei atât de mari încât unul sau chiar mai mulți oameni puteau încăpea în ele. Majoritatea aveau o adâncime de până la 60 de metri, iar pereții fântânii erau asigurați cu cărămidă sau piatră spartă, pentru a preveni prăbușirea, dar și pentru siguranța excavatorilor sau a persoanelor care coborau ocazional în puț pentru a o curăța.  Astăzi, cu tehnologie și mașini mai bune, se forează mai repede și ating adâncimi mai mari.

    În funcție de metoda de funcționare, există trei metode: forarea unei fântâni  folosind metoda percutantă, forarea unei fântâni folosind metoda rotativă, precum și combinarea acestor două metode. Dintre aceste trei metode, cea mai comună este cea rotativă, care este o modalitate eficientă și rapidă de a face puțuri. În acest caz, mașina de găurit constă dintr-un burghiu rotativ care forează solul și îndepărtează excesul de sol. Timpul lucrărilor va depinde de adâncimea la care se află apa, de diametrul conductelor ce urmează a fi instalate și de tipul de sol. Adâncimea săpăturii depinde de trei factori: adâncimea sursei de apă, terenul în care este săpat puțul, precum și bugetul investitorului. În funcție de adâncimea la care este săpat, sunt disponibile extensii care împing burghiul.

    Cel mai important lucru în procesul de forare a unei fântâni este determinarea locului în care se va face forajul. Cea mai fiabilă modalitate de a face acest lucru este cu siguranță un sondaj geologic, dar multe fântâni cu experiență determină locația în mod tradițional, cu ajutorul furcilor - două bețe de metal (itriu) pe care meșterul le ține în mână.

    După ce se găsește apa, este necesar să ne asigurăm că locul unde va fi amplasată fântâna se află la o distanță corespunzătoare de surse de poluare, precum fose septice, gropi de gunoi și terenuri agricole care sunt tratate cu pesticide.

    ”La locul de forare a sondei, este necesar să se asigure o sursă de curent trifazat, iar dacă acest lucru nu este posibil, se utilizează un agregat.

    Apa din fântâni  poate fi pompată cu diferite construcții de pompe acționate manual sau electric, în timp ce la fântânile  menajere, ca și în trecut, se poate face cu găleți, care se ridică manual sau cu mașina.

    apa de fântână

    La fântânile de casă, ca și în trecut, apa este extrasă cu găleți care sunt ridicate cu mâna sau cu mașina

    Există trei scopuri de bază ale forării unei fântâni. Fântânile sunt forate cel mai des  pentru alimentarea cu apă, fie pentru uz personal, fie în agricultură pentru irigare; pentru pompe de căldură sau pentru scăderea nivelului apei subterane pe șantiere și săpături.

    Este important de știut că forarea puțului este un proces specializat care presupune realizarea unui puț în pământ pentru extragerea apei și, prin urmare, necesită cunoștințe profesionale și echipamentul potrivit. Acesta este singurul mod de a vă asigura că fântâna este sigură, eficientă și durabilă.

    Cât veți plăti pentru forarea unei puțuri depinde de adâncimea, structura solului, dar și de diametrul fântânii în sine.

    Cum se împart fântânile?

    Există mai multe diviziuni fântâni. După structură, fântânile sunt împărțite în arteziene, sub-arteziene și obișnuite. O fântână arteziană este una sub presiune hidrostatică, iar apa arteziană este situată la o anumită adâncime între două straturi impermeabile de sol. O fântână arteziană este o fântână tubulară din care apa iese în mod natural deasupra suprafeței pământului, în timp ce o fântână subarteziană este o fântână tubulară din care apa este extrasă printr-un sistem adecvat în condiții de igienă prescrise deasupra suprafeței pământului. Fântânile diferă ca adâncime și calitatea apei - fântâni de apă termală, minerală sau potabilă.

    Cum sunt întreținute fântânile?

    Întreținerea fântânii este importantă, astfel încât să ofere în continuare apă curată și sigură. Testarea regulată a prezenței contaminanților este esențială, iar fântâna trebuie verificată de un profesionist cel puțin o dată pe an pentru a detecta orice semne de deteriorare la timp, pentru a preveni în mod eficient alte probleme.

     

    Articol de specialitate 373
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Foraje puțuri?

    Avem 140 executanți pentru domeniul Foraje puțuri:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 140 executanți pentru domeniul Foraje puțuri
    8.9
    0

    CAVI BUILDINGS SRL

    9 SC2
    10
    5

    EVERGREEN GARDENS S.R.L.


    8.9
    0

    N & A TRADE SRL


    8.9
    0

    AGUA KANGEN ARAGON SRL

    1