Prețul realizării unui acoperiș din lemn variază în funcție de tipul de lemn de construcții și de executant. Prețul indicativ al lemnului de construcții tăiat este de 750 lei/m3. Execuția structurii acoperișului, cu livrarea, realizarea, transportul și montajul complet din lemn clasa II, se ridică la circa 32-38€/m2.
Cui să încredințați realizarea unui acoperiș din lemn? Trimiteți o cerere către dulgherii din apropierea dumneavoastră, care sunt corespunzători și evaluați - gratuit și fără obligații! Completați doar formularul de mai jos.
Preț pentru un acoperiș din lemn. Preț pentru furnizarea și instalarea unei structuri de acoperiș pe o casă familială de dimensiuni medii
cantitatea dvs.
unitate
Prețul orientativ
prețul dumneavoastră
Cadrul acoperiș are rolul de a susține acoperișul. De cele mai multe ori, acesta este executat din lemn masiv sau lipit. Există însă și cadre de acoperiș din oțel sau din alte materiale. Pentru a avea o durată de viață îndelungată, cadrul de acoperiș trebuie să fie mai întâi proiectat și dimensionat corect și apoi executat cu profesionalism. De asemenea, mentenanța cadrului de acoperiș are o importanță deosebit de mare.
Pentru execuția cadrelor de acoperiș se folosește mai ales lemn de brad. Elementele constitutive ale unui cadru de acoperiș sunt fie din lemn masiv, fie din lemn lipit, pentru a fi suficient de rezistente. Alte specii de lemn folosite la fabricarea cadrelor de acoperiș mai sunt: lemnul de stejar și lemnul de zadă, care sunt însă mai scumpe. Lemnul de brad are o structură fibroasă puternică, fiind astfel un material foarte rezistent și adecvat pentru realizarea cadrelor de acoperiș. Numeroase clădiri urbane vechi de sute de ani s-au păstrat foarte bine datorită faptului că au cadrele de acoperiș din lemn de brad. O studiere atentă a modului în care cadrele de acoperiș ale acestor case vechi au fost realizate a scos la iveală faptul că rezistența și marea lor durabilitate se datorează calității lemnului folosit, ca și poziționării corecte a elementelor constitutive în interiorul construcției, în conformitate cu direcția fibrelor lemnului. În schimb, lemnul de proastă calitate este atacat de insecte și, în ciuda tratării sale chimice, nu va dura decât câteva zeci de ani.
Durata de viață a lemnului depinde de numeroși factori. Pomii trebuie să fie tăiați în mod corect și la timpul potrivit. Apoi, elementele din lemn trebuie fă fie tăiate cu fierăstrăul și apoi uscate. Acestea trebuie să fie corect incorporate în structura cadrului de acoperiș. Lemnul folosit la executarea cadrelor de acoperiș trebuie să aibă umiditatea maximă de 18%, iar dacă se folosește lemn lipit, umiditatea maximă a acestuia trebuie să fie doar de 12%. Dacă elementele din lemn sunt pregătite în mod corect, atunci nu este necesar a le trata cu chimicale. Pentru eliminarea umidității capilare și ocazionale se folosește de sute de ani procedura tratării prin ardere. Astfel, elementele din lemn vor rezista chiar sute de ani. Lemnul uscat corect va avea o contractare și o dilatare minime. La ora actuală, cadrele de acoperiș se proiectează cu ajutorul unor software speciale și se execută folosind mașini de debitare CNC, care asigură o precizie maximă. Elementele vizibile pe casă ale cadrului de acoperiș se șlefuiesc pentru a se obține suprafețe nivelate, iar părțile expuse agenților externi și condițiilor climaterice nefavorabile se protejează cu soluții fungicide și insecticide, care se aplică în două până la trei straturi. Este bine cunoscut faptul că lemnul se înnegrește, își pierde culoare sau se crapă din cauza vântului, a soarelui și a precipitațiilor. Pericolul cel mai mare pentru sănătatea lemnului îl constituie paraziții, care pot produce daune mari, putând distruge și dărâma cadrul de acoperiș. Acesta este motivul pentru care lemnul trebuie să fie impregnat cu mijloace de protecție nedăunătoare, care să reducă și capacitatea de ardere a acestuia.
Cadrul de acoperiș trebuie să fie proiectat și dimensionat corect, pentru a își putea susține propria greutate și a susține, de asemenea, greutatea învelișului de acoperiș, ca și a precipitaților (eventualelor ploi și zăpezi abundente), și a rezista la condiții de vânt puternic. Cadrele de acoperiș trebuie să aibă o capacitate portantă medie de aproximativ 270 kg pe metru pătrat. De foarte multe ori, însă, cadrele de acoperiș sunt fie supradimensionate, fie subdimensionate. Acesta este motivul pentru care înainte de a vă apuca de renovarea cadrului de acoperiș trebuie neapărat să angajați un specialist în statică, care să inspecteze starea imobilului și să facă calculul static pentru cadrul acoperișului. La realizarea calculului static se ține seama de: tipul învelișului de acoperiș, cantitățile de zăpadă care cad în zona în care se află imobilul în timpul iernii, dacă în această zonă bat vânturi puternice sau nu. Greutatea învelișului de acoperiș și a zăpezii sunt factori pozitivi pentru cadrul de acoperiș, pentru că îi dau stabilitate, acționând în direcția din sus în jos. Vântul, în schimb, poate acționa în direcția de jos în sus, ca și din lateral. Un alt factor de care se ține seama la realizarea calculului static este posibilitatea producerii de cutremure. Pentru a se asigura siguranța la cutremure, cadrul din lemn al acoperișului trebuie să fie fixat și prins corect în zidurile de susținere ale imobilului, cu elemente de fixare din lemn, dibluri, cepuri și caneluri. Greutatea cadrului de acoperiș este susținută de zidurile de susținere exterioare și interioare, ca și de placa din beton a tavanului.
Execuția cadrelor de acoperiș constituie una dintre cele mai dificile lucrări de construcții. Acoperișurile moderne pot fi foarte complexe și pot avea forme dinamice, care implică realizarea de lucrări măiestre de dulgherie și tinichigerie. Indiferent de faptul că doriți numai renovarea unui cadru de acoperiș vechi sau realizarea unuia nou, această muncă trebuie să fie încredințată numai unui specialist în domeniu, care are cunoștințele și experiența necesară pentru realizarea unei execuții de calitate. Gândiți-vă, că un cadru de acoperiș de proastă calitate poate produce daune financiare foarte mari și poate chiar pune în pericol sănătatea și viața oamenilor. În continuare, vă prezentăm câteva motive pentru care alegerea unui executant de cadre de acoperiș de calitate are o importanță esențială:
Cadrul oricărui acoperiș trebuie să reziste necondiționat - chiar și cu adăugarea unui factor de siguranță - la diferite sarcini, și anume: la greutatea proprie, la greutatea învelișului de acoperiș, la greutatea zăpezii și a gheții, ca și la acțiunea vântului. În zona de litoral, acoperișul trebuie să aibă o capacitate portantă de cca. 70kg/m2, iar în zona de munte - în care cad cantități însemnate de zăpadă - capacitatea portantă a cadrului de acoperiș trebuie să fie chiar și de 500 kg/m2 sau mai mult. Capacitatea portantă medie a cadrului de acoperiș trebuie să fie de 270 kg/m2.
În timpul furtunilor puternice iese la iveală, dacă cadrul acoperișului a fost executat corect sau nu. O greșeală frecventă este fixarea proastă a cadrului acoperișului pe ziduri. În timpul furtunilor puternice, rafalele de vânt pot ridica acoperișurile și chiar le pot desprinde de casă, mai ales dacă acoperișul se extinde mult peste perimetrul zidurilor exterioare ale imobilului și vântul bate cu putere de jos în sus. Deci, ancorarea corectă a cadrului acoperișului are o importanță capitală. Acest lucru este la ora actuală ignorat de mulți executanți de cadre de acoperiș fără experiență.
Mai este important a evidenția și faptul că, cadrul acoperișului și învelișul acestuia sunt două componente ale acoperișului complet separate între ele, dar care trebuie să se potrivească foarte bine una cu alta. Cadrele acoperișurilor sunt realizate de dulgheri, în timp ce învelișurile de acoperiș sunt montate de tinichigii sau de montatori specializați. Firmele, care se ocupă cu execuția de acoperișuri de casă, oferă de cele mai multe ori întregul serviciu, adică atât execuția cadrului de acoperiș, cât și montarea învelișului de acoperiș. Angajații acestor firme sunt deci specializați atât în lucrări de dulgherie, cât și în montarea de învelișuri de acoperiș. Aveți grijă mare, dacă vă hotărâți să angajați un meseriaș liber profesionist pentru execuția acoperișului. Asigurați-vă, că acesta are cunoștințele, profesionalismul și experiența necesare pentru a vă executa un acoperiș de calitate.
Lucrările de dulgherie se încadrează în domeniul construcțiilor și în alte domenii specializate. În domeniul construcțiilor, dulgherul se ocupă mai ales cu realizarea de construcții din lemn, montarea acestora, execuția de schele din lemn, executarea de cofraje și de cadre de acoperiș. În cadrul activității lor, dulgherii colaborează cu meseriași, specializați în alte domenii, cum ar fi: zidari, tinichigii, montatori de acoperișuri etc. Dulgherii mai oferă și lucrări anexe meseriei lor, ca de exemplu: execuția de planuri pentru construcții din lemn și pentru placări cu lemn a unor elemente ale imobilelor.
Deci, lucrările de dulgherie sunt foarte variate. Iată câteva dintre cele mai frecvente astfel de lucrări:
- studierea și interpretarea proiectelor, realizarea proiectelor;
- execuția design-ului pentru diferite construcții din lemn;
- stabilirea și optimizarea procesului de fabricație;
- repararea de elemente sau părți ale produselor de dulgherie;
- mentenanța componentelor produselor de dulgherie.
Pe lângă realizarea de cadre de acoperiș, mai există 4 categorii de lucrări de dulgherie.
Iată, care sunt acestea:
Aceste lucrări sunt destinate readaptării și modernizării imobilelor. Ele pot fi și lucrări de reparații și îmbunătățire a aspectului diferitelor elemente ale locuinței. Dulgherii vă pot construi terase din lemn, pergole, pavilioane din lemn, vă pot monta sau repara pereții de compartimentare ai casei, vă pot monta uși și ferestre noi etc.
Dulgherii sunt specializați și în executarea de diferite cofraje și elemente marginale. Cofrajele se execută mai ales din plăci OSB, dar și din alte materiale. În cofraje, dulgherii fixează armaturile și apoi toarnă betonul. În acest fel, dulgherii execută ziduri din beton armat, plăci de etaj, elemente de susținere, elemente de legătură sau conexiuni orizontale, verticale sau oblice din beton armat, scări drepte, curbate sau rotunde din beton armat, ca și alte construcții mai mult sau mai puțin complicate tot din beton armat.
Dulgherii specializați în execuția de vase maritime fabrică și repară bărci, vapoare și orice fel de vase maritime, respectând în mod absolut proiectele și specificațiile clienților. Dulgherii pot participa atât la realizarea marilor vase de croazieră, cât și la repararea de bărci și vapoare ale unor pescari sau proprietari privați. Dulgherii nu lucrează numai cu lemnul, ci și cu materiale din plastic, sticlă sau aluminiu. Sarcinile dulgherilor, care activează în domeniul construcției de vase maritime, includ: construirea de componente ale vaselor maritime, ca și de cadre și schele; montarea elementelor constitutive ale vaselor maritime; reparații la vase maritime; finisarea suprafețelor vaselor maritime, inspectarea preventivă a vaselor maritime etc.
Scheletele caselor prefabricate sunt formate din elemente din lemn orizontale și verticale. La fabricarea acestor schelete se folosește lemn lipit respectiv componente din lemn lipite pe laturile lor lungi. În baza proiectului arhitectural, dulgherul execută cu ajutorul unui software specializat un plan tridimensional al construcției scheletice, ca și planuri detaliate, pentru fiecare element constitutiv în parte. Elementele construcției scheletice sunt realizate la o mașină de debitat CNC. Pereții imobilului se realizează în atelier și se transportă la locație, unde se asamblează între ei.
Cadrul de acoperiș va suporta toate sarcinile menționate deja în acest articol și va avea o durată de viață de câteva zeci de ani sau chiar de sute de ani, dacă este corect proiectat și executat. Nici nu putem accentua suficient în cuvinte, cât de importantă este documentația de proiect pentru cadrul de acoperiș, care trebuie să fie adecvată, executată cu profesionalism, și trebuie să conțină în mod obligatoriu următoarele elemente:
- planul întregului cadru de acoperiș, cu menționarea materialelor alese;
- o schiță cu secțiunea transversală a elementelor construcției portante și a conexiunilor acestor elemente, cu menționarea tipului mijlocului de conectate, a numărului elementelor și a modului de distribuire a acestora;
- detaliile conexiunilor elementelor cadrului de acoperiș, ca și ale montării întregului cadru pe construcție.
Din păcate, mulți clienți nu consideră necesară execuția unui proiect exact al cadrului de acoperiș și a calculelor aferente, dorind să elimine costurile acestora, care nu li se par necesare. Respectivii clienți trebuie să înțeleagă, că aceste planuri și calcule sunt unica metodă de a verifica pe hârtie, fără nici o daună, siguranța construcției și a elementelor ei constitutive, și de a fi siguri că acoperișul va fi rezistent din punct de vedere mecanic și în totalitate stabil.
Iată ce etape implică executarea unui cadru de acoperiș:
1. Vizita la locație și măsurătorile.
2. Execuția calculelor și a construcției cu un software adecvat.
3. Tăierea lemnului manual sau cu o mașină de debitare CNC. În cazul folosirii unei mașini de debitare CNC procesele tehnologice sunt automatizate, tăierea și consumul de material este optimizată, calitatea produselor este constantă, condițiile de muncă sunt mai ușoare și costurile lucrărilor mai mici.
4. Asamblarea elementelor tăiate în atelier pentru ca montajul la locație să fie cât mai eficient;
5. Execuția unui plan exact de asamblare.
6. Transportarea elementelor cadrului de acoperiș la locație și montajul cadrului de acoperiș pe casă.
La Daibau.ro vă ajutăm să vă evaluați investiția și să vă alegeți executantul pentru locuința dumneavoastră
Refacerea sarpantei
Desfacere si refacere acoperis cu sarpanta fara invelitoare de tabla.
13041 RON la 21735 RON
Demontat, montat acoperiș
Am nevoie de demontarea si montarea unui acoperis, inclusiv structura din lemn. Suprafata de aprox 100 mp
13041 RON la 21735 RON
Cautam echipa de dulgheri - subcontractori
Cautam o echipa de dulgheri pentru executie constructii la rosu.
5216.4 RON la 8694 RON
O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.
Suntem disponibili pentru dumneavoastră în fiecare zi lucrătoare, de la 9:00 la 17:00. Cum vă putem ajuta?