Cât costă întocmirea unui certificat energetic și de ce am nevoie de el? Certificatul energetic al unei clădiri este obligatoriu la clădirile noi, în cazul vânzării și, în unele situații, al închirierii. Un certificat energetic de bază pentru o casă unifamilială de mărime medie se situează între 200 - 300 lei. Un certificat energetic este valabil timp de 10 ani, cu excepția cazului în care obiectivul suferă modificări substanțiale care afectează consumul de energie, cum ar fi instalarea unor ferestre mai mari sau construirea unei extensii. Dacă doriți să vă vindeți apartamentul situat într-o clădire de apartamente, cel mai avantajos este să întocmiți certificatul energetic pentru întregul bloc, deoarece astfel vă va costa cu mult mai puțin. Pentru final, un avertisment: amenda contravențională aplicată proprietarilor care închiriază sau vând un obiectiv fără certificat energetic este de 10000 lei.
Cui să încredințați întocmirea unui certificat energetic? Trimiteți o cerere către executanții de certificate energetice din apropierea dumneavoastră, care sunt corespunzători și evaluați - gratuit și fără obligații! Completați doar formularul de mai jos.
cantitatea dvs.
unitate
prețul orientativ
prețul dumneavoastră
Un certificat energetic este un document oficial care conține informații despre performanța energetică a unui obiect și recomandări pentru creșterea valorii de utilizare a acestuia. În UE, până la 40% din consumul total de energie este reprezentat de clădirile comerciale și rezidențiale, iar ponderea emisiilor de CO2 este aproape aceeași. Cert este că sectorul construcțiilor și imobiliare are un mare potențial neexploatat de economisire a energiei și, prin urmare, banii, o mai bună reglementare și control în acest domeniu, pot deveni, de asemenea, parte a strategiei de tranziție către societăți fără carbon. Uniunea Europeană a început reglementarea mai detaliată a acestui sector în 2002, prin Directiva 2002/91/CE. Acesta prescrie performanța și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească clădirile pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic și, pe lângă energia pentru încălzirea spațiului, aceste cerințe includ răcirea spațiului, încălzirea apei, ventilația și iluminatul artificial.
Un certificat energetic este important din cel puțin două motive. În primul rând, desigur, pentru a asigura și a realiza reducerea poluării mediului, atât de importantă în era încălzirii globale, și apoi pentru că este un parametru, util pentru informarea consumatorilor. Și anume, certificatul energetic indică cât de eficientă este o clădire, adică dacă energia este utilizată în mod rațional în ea și astfel se plătește valoarea reală a energiei consumate, sau se irosește. Deci, cât trebuie să cheltuiți și să plătiți cu adevărat pentru încălzire și răcire și cât plătiți pentru energie neutilizată și înregistrată ca energie consumată. Dacă sunteți interesați să cumpărați o proprietate, o astfel de informație este necesară, deoarece o clădire ineficientă energetic va necesita fie o renovare temeinică, fie cheltuieli foarte mari, care cu siguranță vă vor afecta decizia la fel de mult ca și prețul de cumpărare. Prin urmare, vă recomandăm cu tărie să verificați întotdeauna eficiența energetică înainte de a cumpăra (precum și de a închiria) – iar acest fel de informații veți găsi doar în certificatul energetic.
Este important de subliniat faptul că un astfel de certificat conține nu numai informații despre eficiența energetică specifică a unei clădiri, adică clasa sa energetică, ci și măsurile recomandate enumerate care pot fi luate pentru a raționaliza consumul de energie în clădire. De exemplu, este vorba și despre consumul aparatelor electrice pe care le folosiți în gospodărie; toate astfel de aparate și dispozitive au etichete cu date tehnice, dar nu conțin instrucțiuni despre cum să-și îmbunătățească eficiența și gradul de utilizare, dar acestea există în certificatul energetic. Un avantaj suplimentar pe care îl oferă măsurile și recomandările din certificat, este faptul că nu sunt de natură generală, ci sunt realizate pe baza analizei și revizuirii clădirii specifice la care se referă certificatul energetic. Recomandările sunt date și pe baza unor cazuri similare, adică așa-numitele exemple de bune practici, înregistrate în baza de date. Mai exact, așa cum sunt definite de Lege, măsurile de eficiență energetică sunt acțiuni care conduc la o creștere verificabilă și măsurabilă sau evaluabilă a eficienței energetice și sunt luate ca urmare a evaluării utilizării reale a energiei; măsura eficienței energetice este considerată și producția de energie electrică, adică producția de căldură folosind surse regenerabile de energie, cu condiția ca energia electrică produsă, adică căldura să fie utilizată la locul de producție – adică în aceeași clădire. În acest sens, îmbunătățirea eficienței energetice înseamnă reducerea consumului de energie pentru același volum și calitate a activităților de producție și a serviciilor prestate, sau creșterea volumului și calității activităților de producție și a serviciilor prestate cu același consum de energie, care se realizează prin măsuri de eficiență energetică ( schimbări tehnologice, comportamentul utilizatorului de energie și/sau schimbare economică).
Statele membre ale Uniunii Europene sunt responsabile pentru stabilirea propriilor cerințe minime de eficiență energetică în țara lor, atât pentru construcțiile noi, cât și pentru clădirile existente, la care se lucrează sau vor fi renovate. Aceste prevederi sunt de acest fel, deoarece diferite țări au condiții climatice diferite care afectează consumul de energie pe tot parcursul anului. Valorile permise sau cerințele minime în România sunt definite de Legea privind performanța energetică a clădirilor, Legea nr. 372 din 13 decembrie 2005 (*republicată*) publicată în Monitorul Oficial nr. 868 din 23 septembrie 2020.
Certificatul energetic este valabil zece ani, cu excepția cazului în care se fac modificări semnificative ale clădirii care ar afecta consumul de energie. Acestea pot fi instalarea de ferestre mai mari sau o extensie.
Potrivit ultimei versiuni a Legii Eficienței Energetice, se stabilește că un auditor autorizat, adică o persoană fizică cu licență de auditor energetic, are autoritatea de a efectua o inspecție și de a emite un certificat. Auditul energetic, definit și de Lege, este o procedură sistematică de obținere a datelor și cunoștințelor adecvate privind nivelul, modul și structura existentă a consumului de energie în clădire, în procesul de producție, servicii private sau publice prin care se determină și cuantifică măsuri de eficiență energetică viabile din punct de vedere economic și întocmește un raport cu privire la acea revizuire.
- Toate clădirile nou construite aflate în faza de eliberare a autorizației de utilizare trebuie să obțină certificat energetic.
- Clădirile existente, reconstruite, trebuie să aibă un certificat energetic.
- Toate proprietățile de pe piață care se vând/închiriază trebuie să aibă acest document.
Regulamentul privind condițiile, conținutul și modalitatea de eliberare a certificatelor de performanță energetică a clădirilor prevede că unele proprietăți nu trebuie să aibă certificat energetic. Potrivit regulamentului, acestea sunt:
- clădiri existente care sunt vândute, închiriate, reconstruite sau reabilitate energetic, și care au mai puțin de 50 m2;
- clădiri cu o durată de viață utilă estimată de doi ani sau mai puțin;
- clădiri temporare (cazarea persoanelor și a materialelor de construcții în timpul execuției lucrărilor);
- ateliere, hale de producție, clădiri industriale și alte clădiri comerciale care, în conformitate cu scopul lor, trebuie ținute deschise mai mult de jumătate din orele de lucru, dacă nu au perdele de aer incorporate;
- clădiri destinate ceremoniilor religioase;
- imobilele existente care se vând sau se transferă dreptul de proprietate în procedură de faliment, în caz de vânzare sau executare silită;
- clădiri care se află într-un anumit regim de protecție, și în care îndeplinirea cerințelor de eficiență energetică ar fi în conflict cu condițiile de protecție;
- clădiri care nu sunt încălzite sau sunt încălzite doar la + 12 ° C.
Certificatul energetic calculat se eliberează pe baza indicatorilor CALCULAȚI ai consumului de energie din clădire (de obicei se face pentru clădirile rezidențiale în ansamblu, fără a măsura fiecare apartament separat). Cu acest calcul, clădirea este clasificată într-una din cele 7 clase de eficiență energetică. Clasificarea se face pe baza consumului anual de căldură cheltuit de clădire pentru încălzirea pe unitatea de suprafață utilă. Acest certificat energetic se eliberează pentru toate clădirile noi, iar metodologia de calcul este aceeași ca și pentru calculul consumului de energie care s-a făcut pentru obținerea autorizației de construire. Clasele sunt de la A la G, unde A reprezintă eficiența maximă, adică un consum cu cea mai mică valoare. Consumul mai mic al clasei energetice A este dat de valoarea 125 kwh/mp/an, pe când cel mai mare consum este dat de clasa energetică G cu valoarea de peste 820 kwh/mp/an. Clasele A+, A++ și A+++ nu se vor mai aplica din 1 Martie 2021.
Parametri de bază importanți pentru înțelegerea certificatului energetic:
- căldura anuală necesară pentru încălzirea clădirii Qnh (kWh/m2a) înseamnă câtă căldură este necesară pentru încălzirea clădirii datorită transferului (radiației) și pierderilor de căldură în ventilație, reduse de afluxurile utile de radiație solară și sursele interne de căldură;
- aportul anual de energie pentru funcționarea clădirii Q (f) (kWh/m2a) înseamnă energia totală necesară clădirii pentru încălzire, răcire, ventilație, aer condiționat și iluminat;
- energie primară anuală pentru funcționarea clădirii Qp (kWh/m2a) înseamnă energia purtătorilor de energie primară obținută prin exploatarea surselor naturale de energie care nu sunt supuse conversiei tehnice și care sunt utilizate pentru funcționarea clădirii;
- emisiile anuale de CO2 înseamnă emisii datorate funcționării clădirii pe unitatea de suprafață (totală) condiționată (kg/m2a) și se determină în conformitate cu reglementările care reglementează utilizarea eficientă a energiei în clădiri.
Certificatul energetic evaluat, spre deosebire de cel calculat, se eliberează efectiv pe baza măsurărilor efective ale consumului de energie. Baza pentru realizarea acesteia sunt, prin urmare, valorile reale măsurate ale consumului de energie într-o anumită clădire construită sau doar într-o anumită parte a acesteia. Datele privind energia livrată și alte informații despre clădire trebuie să fie transmise de clientul certificatului energetic. Persoana care va efectua măsurările trebuie să verifice, de asemenea, acuratețea datelor transmise, deoarece diferite tipuri de erori sunt foarte posibile.
Indicatorii energetici ai certificatului energetic evaluat sunt:
- intrare anuală de energie destinată conversiei în căldură pe unitatea de suprafață utilă a clădirii (kWh/m2a);
- consumul anual de energie electrică pentru funcționarea instalației pe unitatea de suprafață utilă a clădirii (kWh/m2a);
- energie primară anuală pentru funcționarea clădirii pe unitatea de suprafață utilă a clădirii (kWh/m2a);
- emisii anuale de CO (2) datorate exploatării clădirii pe unitatea de suprafață utilă a clădirii A (k) (kg/m2a).
Toate certificatele de performanță energetică conțin și instrucțiuni pentru îmbunătățirea unei anumite clădiri. Recomandările sunt împărțite în mai multe domenii, care pot fi clasificate în următoarele grupuri:
- măsuri de îmbunătățire a calității învelitoarei clădirii, care include protecția termică a suprafețelor clădirii în contact cu mediul exterior, cum ar fi pereții, tavanul care mărginesc podul sau deasupra subsolului, plăcile de fundație și acoperișurile plate, înlocuirea ferestrelor și sticlei, îndepărtarea punților termice;
- măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice a sistemului, cum ar fi recuperarea, echilibrarea hidraulică a sistemului de încălzire, reglarea capacității sistemului de ventilație, racordarea la termoficare/răcire, protecția termică a distribuției în spații necorespunzătoare, instalarea sistemului de control al managementului fluxului căldurii etc.;
- măsuri de creștere a eficienței utilizării surselor de energie regenerabilă, precum instalarea unui sistem de colectare pentru prepararea apei calde, instalarea de celule fotovoltaice, încălzirea cu biomasă și trecerea la surse de energie geotermală;
- masuri organizatorice, precum analiza sistemului tarifar, achiziționarea de dispozitive și aparate A și nivele superioare, audit energetic al clădirii și altele asemenea.
Proprietarul clădirii depune o cerere de eliberare a unui certificat unuia dintre experții autorizați. Proprietarul trebuie să anexeze la cerere toate datele necesare, proiectul și documentația tehnică de care dispune și să îi ofere acces direct și revizuire. Ceea ce va interesa cel mai mult experții sunt tipul și grosimea materialului de construcție, dimensiunile - interioare și exterioare, ferestre, aer condiționat - tipul și metoda de încălzire și răcire, apă caldă și iluminat. Cu cât sunt mai multe date, cu atât calculul va fi mai precis. Pe baza acestor informații și a situației de pe teren, expertul finalizează studiul în baza căruia eliberează certificatul energetic. Cu toate acestea, prețul eliberării unui certificat energetic pentru o casă unifamilială cu scopul închirierii sau vânzării imobilului variază între 200 și 300 RON.
La Daibau.ro vă ajutăm să vă evaluați investiția și să vă alegeți executantul pentru locuința dumneavoastră
Certificat energetic
Buna ziua! Am nevoie cat de urgent se poate un certificat energetgic pentru o cladire care este pentru demolare, care se afla pe un teren in Bucov. Maine am programare la notar si la banca pentru a obtine creditul. 304.29 RON la 507.15 RON
Certificat energetic pentru casa
Certificat energetic pentru casa situata in sat Cherghes, comuna Carjiti, judetul Henedoara.Posibil si schita releveu daca este necesara. Mentinez ca nu este vanzare prin credit.De aceea am mentionat ca nu stiu daca este necesara si schita releveu.
As avea nevoie de certificat cat mai repede, chiar maine.
Va rog sa imi spuneti ce acte sunt necesare pentru obtinerea certificatului energetic.
Multumesc.
391.23 RON la 652.05 RON
Certificat energetic apartament 4 camere
Certificat energetic pentru un apartament cu 4 camere, situat in mun. Roman, jud. Neamt, suprafata aproximativa 75mp. 304.29 RON la 507.15 RON
O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.