Cât costă blaturile de bucătărie? Prețul depinde de lățimea blatului (standardul este de 60 cm), lungime, forme speciale, numărul de deschideri (pentru plită, chiuvetă etc.), material și, desigur, meșter. Blatul din bucătărie poate fi dinmarmură, granit, beton, kerok, lemn, așa-numitul oțel inoxidabil, laminat sau MDF. Preț per metru (lățime 60 cm)a unui blat din oțel inoxidabil este în jur de 1.200 lei, în timp ce prețul unui metru (lățime 60 cm)al blatului din MDFcu o suprafață laminată costă de la 100 până la 500 lei. Blatul de bucătărie la comandăva fi desigur mai scump.
Cui să încredințați achiziționarea unor blaturi de bucătărie? Trimiteți o cerere către furnizorii de blaturi de bucătărie din apropierea dumneavoastră, care sunt corespunzători și evaluați - gratuit și fără obligații! Completați doar formularul de mai jos.
cantitatea dvs.
unitate
prețul orientativ
prețul dumneavoastră
Preț blat de bucătărie din beton de grosime 38 mm
Preț blat de bucătărie din MDF cu lățimea de 60 cm
Se spune că bucătăria în secolul XXI este ceea ce în trecut a fost vatra - inima fiecărei case, un loc în care se prepară mâncarea în timp ce membrii familiei vorbesc despre lucrurile care li s-au întâmplat în timpul zilei. În acest context, blatul de bucătărie este cu siguranță una dintre cele mai încărcate, dar și cele mai vizibile suprafețe din încăpere. Deoarece designul modern al ambianței de locuit se străduiește să unească întregul, conectând camerele mai mici în spații de locuit mari și deschise, astfel camera de zi, sufrageria și bucătăria au devenit una; în acest sens blatul de bucătărie a devenit un element foarte important, plăcut din punct de vedere estetic și funcțional în același timp. Astăzi, există multe și variate materiale, diverse tipuri și feluri de finisaje și culori, așa că se poate găsi într-adevăr cel ideal pe gustul fiecăruia.
Deoarece bucătăria cu design modern face parte dintr-un spațiu de locuit mare și deschis, blaturile de bucătărie de astăzi sunt oarecum diferite de cele din trecut. Bucătăria nu mai este ascunsă undeva în spatele casei, printre așa-zisele camere de serviciu, ci este arătată cu mândrie tuturor nou- veniților. Blaturile moderne sunt așadar concepute pentru a satisface în continuare toate cerințele practice și funcționale, deși, în același timp, nu mai sunt un element pur tehnic. Acum se pune accent pe aspectul, finisajele și tratamentele lor. Astfel, plita cu inducție și chiuveta sunt așezate în același plan cu suprafețele înconjurătoare sau doar minim ridicate în raport cu acestea, rosturile sunt și ele abia sesizabile, contactele cu alte materiale sunt fără profile sau benzi de tranziție, material suplimentar sau plăci.
Blaturile de lucru sunt destinate tuturor acelor lucrări pregătitoare care preced gătitul în sine - într-un cuvânt, eliminarea, sortarea, tăierea, tocarea, amestecarea și ce tot nu. Acestea sunt expuse zilnic la deteriorări mecanice, iar pe ele apar adesea pete persistente din cauza lichidelor și grăsimilor vărsate precum cele de la sosul de roșii sau vinul roșu. Este crucial să alegeți un blat de bucătărie care să reziste tuturor tentațiilor posibile și, după, să zicem, trei ani, să nu arate complet distrus și uzat. Alegerea blatului va depinde și de cât și ce gătiți – dacă îl folosiți în fiecare zi, blatul va fi mult mai expus tuturor riscurilor posibile decât dacă gătiți o dată sau de două ori pe săptămână. În aceste din urmă cazuri, puteți alege și un blat din lemn; totuși, un astfel de blat nu poate fi luat în considerare dacă gătiți și pregătiți pentru mai multe persoane în fiecare zi - atunci inoxul sau HPL sunt cu siguranță o soluție mult mai practică, deoarece sunt mult mai rezistente. Frecvența utilizării bucătăriei ar trebui să fie un factor decisiv în alegerea blatului de lucru și a proprietăților sale mecanice.
În mod ideal, blatul de bucătărie este atât de ușor de întreținut încât un burete umed cu detergent este suficient pentru a-l curăța. Doar în felul acesta puteți menține blatul curat, deoarece îl veți putea șterge rapid și ușor în timp ce lucrați în etapele intermediare de preparare a alimentelor. Dacă alegi un blat care necesită produse și unelte speciale de curățare pentru ca să puteți începe deloc, iar procesul în sine durează mult, îl veți curăța mai rar și cu mai puțină voință. În practică, acest lucru înseamnă în general că va fi murdar mai des sau cel puțin nu complet curat, ceea ce poate fi foarte incomod, mai ales dacă blatul din bucătărie se află într-un living integrat deschis.
Regula atunci când vă decideți pentru un blat este să alegeți un astfel de blat de bucătărie care să fie compatibil cu mobilierul existent. Asta ar însemna că, privind încăperea de zi în ansamblu, este mai bine dacă blatul bucătăriei se potrivește cu restul mobilierului măcar la culoare, dacă nu la material. Blatul de bucătărie poate fi și un element de accent al interiorului (atunci dulapurile ar trebui reduse în culoare și formă); este destul de clar că puteți experimenta oricum doriți, dar asigurați-vă că întregul rămâne coerent și plăcut din punct de vedere estetic.
Acest metal este numit în mod popular atât rostfrei, cât și crom. De fapt, este un fier rafinat, care se numește tehnic oțel, nu metal. Foarte frecventă este și denumirea de inox, care este de origine franceză și înseamnă oțel inoxidabil. Rezistența sa la coroziune este asigurată de un element care se adaugă în procesul de producție și cu care formează un aliaj - crom. Finisarea oțelului cu crom determină crearea unui strat de oxid autoprotector la suprafață, care protejează metalul de efectele umezelii și apei, și astfel de apariția ruginii.
Dacă odinioară era considerat exclusiv un material industrial care putea fi întâlnit doar în bucătăriile profesionale și în industrie, oțelul inoxidabil este din ce în ce mai folosit în case astăzi. Se caracterizează prin proprietăți mecanice excelente și rezistență la componente chimice agresive și abrazive, motiv pentru care a fost inițial utilizat pe scară largă în industria hotelieră și industrie. Acum, oțelul inoxidabil este tratat ca un material elegant care, cu luciul și reflexia sa metalică, evocă o atmosferă specială cu note de stil industrial.
Oțelul inoxidabil are multe avantaje față de alte metale și, bineînțeles, de alte materiale pentru blaturile de bucătărie. Pe lângă rezistența la coroziune, se caracterizează prin rezistență superioară la șocuri și tăieturi, căldură (nu este deteriorată de vasele cu apă clocotită sau alimente); este ușor de întreținut și dezinfectat, este extrem de durabil (practic indestructibil), este neutru din punct de vedere biologic și poate fi oricând reciclat sau topit.
Principalul dezavantaj al blatului din oțel inoxidabil este prețul acestuia. Este unul dintre cele mai scumpe materiale pentru blatul de bucătărie, deoarece este de trei ori mai scump decât tipurile convenționale de oțel din cauza procesului de finisare. Pe termen lung, investiția merită, pentru că un astfel de blat este practic indestructibil. Totuși, faptul că pe el se văd pete de apă nu este în favoarea lui și nici nu este rezistent la calcar. Deci, deși întreținerea este ușoară, este esențial ca blatul să fie spălat și întreținut în mod constant.
Prețul unui metru de blat din inox, 60 cm lățime, este in jur de 1.200 RON, în funcție de metoda de producție și montaj.
Lemnul este un material natural care poate fi 100% reciclat. Având culoarea, textura și parfumul său, aduce o senzație de căldură și intimitate spațiului. De aceea, astfel de blaturi sunt populare. Puteți alege între versiunile de blat de bucătărie masiv sau furniruit. Primul este mult mai scump, deși cu protecție și prelucrare adecvată poate fi superior atât ca aspect, cât și ca proprietăți mecanice. Furniruit, fie mobilă sau piese de uz casnic, în sensul artizanal, înseamnă că placa de bază este PAL (compozit de lemn), care este apoi acoperit cu foi subțiri de lemn masiv. Cu toate acestea, furnirul este un strat de suprafață care are doar o funcție estetică și, desigur, un astfel de blat este mult mai ieftin decât lemnul masiv. Însă, dacă totuși doriți lemn real, masiv, acesta nu poate fi de orice fel și trebuie protejat de apă și umiditate prin metode speciale de prelucrare, precum și de tot felul de daune la care sunt foarte sensibile tipurile de lemn, mai ales cele mai moi.
Blaturile din lemn masiv sunt o alegere excelentă pentru bucătăriile pe care proprietarii le întrețin cu atenție și în mod regulat și nu le supraîncărcă. Pentru cei care gătesc în fiecare zi, atât pentru familie, cât și pentru oaspeți, lemnul nu este cea mai fericită soluție, deoarece este sensibil la apă și umezeală, tăieturi sau înțepături. Totuși, dacă unele zgârieturi de la suprafață nu vă deranjează sau chiar par mai naturale și nu gătiți în fiecare zi, iar acest material, la fel ca și multor altora, este deosebit de drag inimii voastre, un blat de bucătărie din lemn va fi grozav.
După cum am menționat deja, blaturile din lemn masiv se pot lăuda de faptul că sunt foarte ecologice, 100% reciclabile, adică prelucrabile, în timp ce estetica, naturalețea și simplitatea lor câștigă întotdeauna toată simpatia. Dacă aveți o masă și alte piese de mobilier și piese de uz casnic, cum ar fi podele din lemn, atunci veți avea și un interior rotunjit, cu design elegant.
Se știe că lemnul nu tolerează umiditatea și apa, ceea ce este adevărat. De aceea nu recomandăm blaturile de bucătărie din lemn pe care se prelucrează alimente și se pregătesc mesele în fiecare zi și nu le recomandăm pentru locurile din apropierea chiuvetei, care sunt în contact permanent cu apa. Dacă optați pentru un blat masiv de bucătărie, va trebui să băgați mâna mai adânc în buzunar deoarece prețurile acestora sunt destul de mari.
Prețul lemnului se calculează pe metru pătrat și, după tip, calitate și lucrare, este mai scump decât MDF. Blatul din lemn masiv de pin, grosimea 43 mm, dimensiune 1200x600 mm, costă în jur de 300 RON.
Kerrock-ul este un material plastic artificial. Este disponibil într-o duzină de nuanțe de culori, ceea ce înseamnă că alegerea culorilor este limitată în comparație cu paleta RAL. Deoarece este un material compact, solid și compozit, nu are nevoie de straturi de finisare. Din acest motiv, blatul de bucătărie din kerrock, la fel ca oțelul inoxidabil, are o greutate ceva mai mare. Finisajul poate fi mat sau lucios ori lăcuit.
Blaturile de bucătărie din acest material compozit sunt recomandate pentru acele locuințe în care nu se gătește zilnic, deoarece sunt puțin mai sensibile la deteriorarea mecanică, dar sunt ușor de întreținut. Sunt ideale pentru persoanele care doresc ceva diferit și sunt gata să aibă grijă când gătesc.
Kerrock-ul este un material fără porozitate care nu absoarbe lichide și rezistă la temperaturi ridicate. De asemenea, este prietenos cu mediul, ușor de întreținut, rezistent la radiațiile UV și antibacterian, iar rosturile sunt invizibile pe măsură ce sunt turnate în matrițe. Deoarece este o masă plastică fără un strat final, nu veți avea probleme cu deformarea suprafeței, așa cum poate fi cazul la HPL. Nu în ultimul rând, kerrock-ul se poate lăuda cu un aspect foarte frumos, care este cu siguranță ceva special și ceea ce este mai rar întâlnit printre materialele artificiale.
Unul dintre principalele dezavantaje ale blaturilor kerrock este sensibilitatea lor relativă la tăieturi și zgârieturi. Și anume, chiar și cea mai ușoară mișcare cu un cuțit va fi imediat cunoscută, iar zgârieturile vor apărea și din cauza tragerii de vase sau alte ustensile de bucătărie, așa că singura modalitate de a se „repara” ar fi să scoateți și să răsuciți blatul. Deci, kerrock-ul cu siguranță nu este pentru bucătăriile de familie și în acest sens este mult mai sensibil decât, de exemplu, blaturile din oțel inoxidabil, iar utilizarea unei tocătoare de bucătărie este absolut inevitabilă. Un alt dezavantaj al kerrock-ului este greutatea sa mare - ca și oțelul inoxidabil, este un material masiv pentru care ar trebui să se asigure o substructură adecvată și mai puternică. În cele din urmă, trebuie menționat că prețul este semnificativ mai mare decât la alte materiale.
Blatul de bucătărie Kerrock este cel mai scump dintre toate blaturile de lucru. Prețul acestuia este calculat și pe metru pătrat și este, după culoare, calitate și lucrare, aproximativ 1.900 RON/m2.
Blaturile de bucătărie din piatră adevărată sunt extrem de scumpe, deoarece piatra este cel mai scump material de construcție de pe piață. Blaturile de bucătărie din piatră adevărată vor fi găsite în case extrem de scumpe, dar rar. Piatra naturală este relativ greu de întreținut, și are – cel puțin în acest scop, un dezavantaj major – multe tipuri de piatră sunt poroase și absorb apa, ceea ce înseamnă că trebuie impregnate și protejate prin metode speciale de prelucrare. Toate acestea pot fi evitate cu ușurință alegând piatra artificială sau, cu alte cuvinte, piatră prelucrată. Piatra prelucrată este un compozit de piatră realizat prin tehnologia de comprimare a particulelor de piatră și a prafului la presiune ridicată, care combină aspectul elegant al pietrei și proprietățile sale mecanice excelente și, în plus, nu este poroasă.
Pur și simplu, blaturile de bucătărie din piatră artificială sunt întotdeauna o alegere excelentă. Impresionează prin aspectul lor și dau un aspect grozav spațiului, sunt ușor de întreținut și rezistă la nesfârșit. Apoi, când aveți o bucătărie decorată într-unul dintre stilurile precum antic sau vintage, cu multe culori și texturi diferite, te sfătuim să optezi pentru un design de piatră puțin mai calm și discret.
Blatul din piatră artificială, precum și blatul din oțel inoxidabil, sunt practic indestructibile. Este non-poros și nu reține petele, este rezistent la razele UV, extrem de puternic și astfel rezistent la toate daunele mecanice. Piatra poate fi folosită și la realizarea unei chiuvete, care poate face toată suprafața „fără sudură”, adică monolitică și liniar redusă. Blaturile de bucătărie de până la 3 m lungime pot fi realizate dintr-o singură bucată, ceea ce înseamnă că veți obține un aspect fără îmbinări vizibile. În plus, poate fi cu adevărat frumos și potrivit pentru orice interior. Aceste blaturi au, de obicei, grosimea între 1 - 3 cm, dar grosimea depinde în primul rând de dimensiunile variantei de piatră pe care o alegeți.
Piatra artificială nu are prea multe deficiențe, doar greutatea sa mare este evidentă. Pentru etajele superioare, plăcile mai mari de piatră trebuie ridicate cu un lift (extern sau interior). În ceea ce privește întreținerea, este discutabil, pentru că pe ele se formează ușor calcarul.
Un blat din piatră costă în funcție de tipul de piatră pe care îl alegeți. De exemplu, pentru granit puteți plăti în jur de 370 RON/m2.
În fine, ultima opțiune dintre materialele pe care le puteți alege pentru blatul de bucătărie sunt HPL și laminatul, materiale artificiale care sunt lipite de PAL ca strat final. Astfel de combinații sunt cunoscute pe piață ca PAL laminate sau HPL. HPL este mai popular datorită texturii sale neutre și a paletei largi de culori.
HPL este potrivit pentru fiecare casă, fie că gătiți puțin, mult, ocazional, pentru tine sau pentru mai multe persoane... Cu toate acestea, nu este recomandat pentru bucătăriile foarte aglomerate, pentru că după un timp se întâmplă să se dezlipească de pe PAL. Plăcile laminate, spre deosebire de furnir sau chiar de lemn masiv, sunt rezistente la agenți de curățare chimici, astfel încât pot rezista la metode de întreținere mai agresive. Există chiar și modele care sunt imitații ale altor materiale, cum ar fi metalul sau piatra. Prin urmare, poate fi folosit ca o alternativă mai ieftină la lemn, metal și piatră naturală.
Acesta este un material complet care este ușor de întreținut, de fapt, poate fi spălat doar cu o cârpă umedă și detergent. Prețul său este cu siguranță cel mai favorabil dintre toate tipurile și variantele și, în plus, este produs în multe culori. HPL în combinație cu fronturi furniruite de bucătărie este o combinație frumoasă care este mereu la modă și se potrivește cu orice stil de decorare. Este relativ rezistent la șocuri și într-o măsură mai mică la tăieturile cuțitului, așa că se recomandă întotdeauna folosirea unei tocătoare de bucătărie.
Probabil cel mai mare dezavantaj al HPL sunt marginile și finisajul acesteia. Deoarece este un strat final, marginile nu sunt ascunse, ci acoperite cu benzi ABS. Acestea pot începe să se dezlipească și să se rupă după câțiva ani. Un dezavantaj suplimentar îl reprezintă faptul că nu este rezistent la razele UV. Cu toate acestea, pe unii îi deranjează HPL și faptul că pare puțin ieftin, mai ales după câțiva ani, din moment ce nu este un material care se învechește la fel de frumos ca cele naturale. Nu capătă patina în timp, așa că „aspectul plastic” devine „și mai plastic”, mai ales când articulațiile încep să se separe sau apa intră în ele și toată suprafața se umflă de umezeală și devine ondulată. În tot cazul, dacă vă doriți o bucătărie care să fie atractivă și durabilă zeci de ani, nu recomandăm acest material.
Prețul unui metru de blat laminat sau HPL, lățime de 60 cm, variază între 100 și 500 RON, în funcție de culoare, model și metoda de producție.
La Daibau.ro vă ajutăm să vă evaluați investiția și să vă alegeți executantul pentru locuința dumneavoastră
Reconditionare blat bucatarie acoperit cu furnir din lemn(IKEA)
In jurul chiuvetei blatul are nevoie de reparatii in doua locuri. 173.88 RON la 289.8 RON
Debitare lungime, decupare chiuveta
Am nevoie de debitare lungime blat. Decupare blat chiuveta si plita. 347.76 RON la 579.6 RON
Blat de bucătărie
Doresc un blat de bucatarie cu lungimea de 2,60 m. Achizitionare si montaj. 260.82 RON la 434.7 RON
O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.