Blaturile de bucătărie sau blaturile de lucru sunt suprafețe ideale pentru a lucra fie în bucătărie, fie în altă parte. Mai întâi trebuie să determinați înălțimea blatului , care este de obicei de 85 până la 95 cm, apoi urmează selecția plăcii în sine. În bucătăriile clasice, blatul este în mare parte din granit sau marmură, deoarece este rezistent la zgârieturi, lovituri și murdărie. Aceleași caracteristici le au și acele blaturi de beton sau piatră artificială. Blatul de bucătărie din lemn este o soluție populară pentru bucătăriile rustice, dar și moderne, deși lemnul este mai sensibil la deteriorare și umiditate. Blaturile de bucătărie din oțel inoxidabil sunt foarte rezistente și acceptabile din punct de vedere igienic, așa că sunt aproape de neînlocuit în bucătăriile publice și profesionale. Unul dintre cele mai moderne materiale compozite care are aplicație universală este kerrock-ul (combină proprietățile lemnului, pietrei și marmurei) care este ușor și simplu modelat, lipit, șlefuit sau îndoit; este foarte puternic și rezistent, ușor de curățat și întreținut, doar că nu trebuie tăiat direct și nici lăsate vase fierbinți. Printre cele mai ieftine blaturi se numără blaturile de bucătărie laminate precum și PAL cu ultra-pastă deoarece încep să se decojească și să cadă foarte repede. Dacă montați singuri blatul de bucătărie, aveți grijă de rosturile dintre blat și perete, adică blat și elementele, care trebuie sigilate complet din cauza eventualelor scurgeri de apa. Puteți vedea prețurile blaturilor de bucătărie în calculator. Am pregătit alte sfaturi pentru voi pe această temă, precum și experți dovediți la care puteți apela pentru sfaturi.