Pentru zona

  Am hotărât să-mi construiesc singură o casă! Polona Senčar Otoničar

  Majoritatea cuplurilor tinere se confruntă astăzi cu cea mai importantă întrebare: „Cum să ne găsim propria casă?” Apartamentele prea mici cu chirii uriașe, în care cu greu pot locui două persoane, nu sunt deloc ceea ce ați dori înainte de sosirea unui urmaș în familia dumneavoastră. Proiectul „casă” este cel mai probabil unul dintre cel mai mare pe care le veți întreprinde vreodată în viața dumneavoastră. Totuși, există și numeroase întrebări: dacă trebuie să construiți conform sistemului la cheie sau independent, care sunt costurile de amenajare a parcelei, unde să găsiți executanți potriviți etc. Master în arhitectură, Polona Senčar Otoničar și soțul ei Miha s-au confruntat cu această provocare a vieții. Cu sprijinul părinților lor, care le-au dat un teren, au pornit singuri să-și construiască o casă. Am vorbit cu dânsa despre motivele construirii unei case pe cont propriu, despre costurile vizibile și ascunse și despre multe alte probleme importante.

  De ce ați decis să construiți singuri o casă?

  Am decis să construim singuri din două motive. Prima este convingerea unanim acceptată că o construcție la cheie este în general mai scumpă, mai ales când vine vorba de proiecte atipice, precum cel planificat de mine. Pe de altă parte, puteți reduce anumite costuri și, mai presus de toate, puteți asigura calitatea dorită, prin alegerea corectă a antreprenorului și prin coordonarea implementării. Acesta a fost și motivul principal, cu siguranță, alături de dorința care am avut-o ca arhitect, să mă uit în cele din urmă mai bine la realizarea reală și să dobândesc cunoștințe și experiență suplimentară care să mă ajute în următoarele proiecte. Decizia de a construi în regie proprie a fost influențată determinant de faptul că am propria mea firmă.

  Autor foto: Polona Senčar Otoničar
  Autor foto: Polona Senčar Otoničar

  Cu reglementările și tehnologiile actuale, este încă posibilă construirea independentă?

  Desigur. Aș spune chiar că este în continuare modul dominant de construcție. Totuși, pentru un rezultat final bun, tot mai important este să aveți o bună cunoaștere din domeniul standardelor și reglementărilor aplicabile, precum și a procesului de construcție de la început până la sfârșit, de la proiectare până la realizare. De asemenea, trebuie înțeles că acest tip de construcție necesită mult timp din partea investitorului, practic un angajament zilnic. Este, de asemenea, o mare responsabilitate, pentru că în cele din urmă sunteți responsabili pentru corectitudinea întregii realizări. Pentru cineva care nu este în profesie sau nu poate dedica suficient timp construcțiilor din cauza altor angajamente, sistemul „la cheie” este probabil o decizie mai inteligentă.

  Ce parte din sarcini își pot asuma clienții pentru a minimiza erorile fatale?

  O persoană cu suficiente cunoștințe și uneltele necesare se poate ocupa, în principiu, de orice. Nu este nimic rău să o faceți singuri, cu ajutorul unui profesionist. Eu însumi sunt de părere că cel mai bine este lăsați construcția în seama executanților profesioniști. De ce? În primul rând, pentru că am încredere că pot asigura cu experiența lor o calitate mai bună și pot evita potențialele greșeli.

  Și în al doilea rând, pentru că investiția timpului și efortului a unui constructor care construiește pentru sine, este de obicei de câteva ori mai mare decât timpul cheltuit pentru sarcina aceluia care se ocupă de asta în fiecare zi. Și anume, scopul construcției autonome este aproape fără excepție reducerea costurilor. Deși majoritatea constructorilor care au construit singuri, se pot lăuda cu economisiri, practic nimeni nu apreciază timpul investit. În cazul meu, cu doi copii mici și prin înființarea propriei mele firme, nici măcar nu am putut să ne ocupăm de lucrările „mai simple” (de exemplu, lipirea XPS pe grinzi).

  Autor foto: Polona Senčar Otoničar
  Autor foto: Polona Senčar Otoničar

  Cum ați ales executanții?

  Aproape fără excepție, aleg executanții pe baza cooperărilor anterioare sau a recomandărilor, atât de la colegi, cât și de la experții din alte domenii. De asemenea, pentru mine este foarte important ca executanții să fie responsabili și trebuie să spun că sunt foarte mulțumită de răspunsul executanților aleși până acum. Din cauza flexibilității mai mari privind negocierea și contractarea, prefer să aleg executanți locali, mai ales pentru lucrările care necesită vizite mai mult sau mai dese pe șantier. De exemplu, am avut o experiență foarte bună cu un electrician care se prezenta la șantier ori de câte ori aveam nevoie de el, chiar și în ultimul moment, fără vreun acord prealabil. Desigur, și prețul joacă un rol important în alegere, dar acel criteriu a fost decisiv doar în cazuri rare.

  Ce face o casă mai scumpă sau ce idei privind propria casă ar trebui să raționalizeze cel mai mult constructorii?

  Prețul casei se poate mări la nesfârșit prin alegerea unor lucruri și materiale mai luxoase. De asemenea, pregătirea terenului solicitant poate reprezenta un cost neașteptat de mare. Practic, cu un buget limitat, este cuminte să vă gândiți la raționalizarea planului, a deschiderilor de ferestre, uși și forme neregulate. Când vine vorba de planul etajului, sunt două lucruri de luat în considerare. Planificați suprafața în funcție de nevoile reale și că un plan al etajului prea complicat poate mări semnificativ costul construcției. În casa mea, de exemplu, am planificat mult mai multe camere la parter și doar o parte dintre ele la primul etaj, ceea ce înseamnă, prin urmare, un preț mai mare pentru placa de bază și acoperiș.

  Cu ferestrele, problema este clară. Un număr mai mare de deschideri ale ferestrelor sau dimensiunile lor mai mari înseamnă automat costuri mai mari pentru finalizarea tâmplăriei. De regulă, formele geometrice neregulate și detaliile atipice sunt întotdeauna mai scumpe. Când vine vorba de controlul costurilor, monitorizarea regulată și calitativă este la fel de importantă, deoarece - și suntem cu toții de acord - evitarea reparațiilor este cel mai important lucru.

  Autor foto: Polona Senčar Otoničar
  Autor foto: Polona Senčar Otoničar

  Ce parte din investiție este fixă? Este planificarea, cumpărarea și amenajarea parcelei, executanți, selecția construcției, materialelor de finisare, instalațiile mecanice și alte instalații?

  Pot spune din propria experiență că sunt foarte puține lucruri cu un preț într-adevăr fix atunci când construiți o casă din cărămidă. Aș spune că doar documentația de proiect intră în această categorie. Este adevărat că și prețul terenului este fix, dar costurile branșării/racordării la rețelele publice, în schimb, pot fi destul de imprevizibile, deoarece depind de numeroși factori. Ofertele sunt primite de la contractori cu o sumă fixă ​​estimată, dar suma finală este întotdeauna calculată pe baza costurilor reale.

  Iată o recomandare. Înainte de începerea construcției, executantul ar trebui să vă explice în detaliu cum va calcula serviciile sale. Acest lucru este valabil mai ales pentru zidărie. De exemplu, nu m-am bazat pe faptul că la instalarea cofrajelor pentru pereții de beton nu se iau în calcul deschiderile mai mici de o anumită dimensiune în metri pătrați. Același lucru este valabil și pentru tencuieli și lucrări de fațadă. De asemenea, este foarte greu să aflați și să evaluați toate detaliile din oferte, așa că desigur are sens să țineți cont de „celebrii 10%” la planificarea bugetului.

  Recomandare: Înainte de începerea lucrărilor, fiecare executant ar trebui să vă explice în detaliu modul în care va calcula serviciile sale.

  Există un calcul aproximativ, adică cât de mult ar trebui să fie investiția în fiecare fază?

  Probabil că ați putea estima într-un anumit interval cât sunt părțile investiției pe faze individuale pentru o casă „medie”, dar nu m-aș baza prea mult pe astfel de estimări la planificarea investiției. În cazul nostru, eu și soțul meu am pregătit bugetul aproape precis înainte de implementare, care a stat și la baza luării unui împrumut. Ca urmare, acea fază a fost destul de solicitantă din punctul de vedere al angajamentului nostru. Am primit oferte pentru principalele lucrări, iar majoritatea le-am evaluat cu ajutorul experiențelor colegilor sau cercetărilor pe internet.

   Autor foto: Vrenko Matić
  Autor foto: Vrenko Matić

  Ca arhitect, ce decizii ați luat pentru a minimiza costul casei dumneavoastră?

  La planificarea și proiectarea casei, am încercat să fac cât mai puține compromisuri. Scopul a fost să realizăm casa absolut așa cum ne-am dorit, și nu cea mai ieftină soluție posibilă la problema locuinței. Totuși, am încercat să limitez costurile inutile prin optimizarea în unele domenii. Pentru început, am pregătit un proiect de concepție bine gândit și fezabil, în baza căruia proiectul pentru autorizația de construire a fost întocmit de biroul Urh Architects sub conducerea lui Carmen Urh. De asemenea, în timpul planificării am evitat detaliile nefuncționale „scumpe” și formele neregulate. Ca cea mai mare „economie”, totuși, probabil că trebuie să scot în evidență ferestrele. În ciuda tendinței de a lăsa suprafețe cât mai mari de sticlă, nu am exagerat cu ferestrele, ci m-am concentrat pe iluminarea optimă cât și pe umbrirea încăperilor.

  Ce sfaturi ați da altora care se ocupă de proiecte similare?

  Probabil că nu trebuie să subliniez importanța unei evaluări precise a investițiilor și importanța unui plan financiar. Cititorii pot urmări progresul construcției, sfaturi, complicații și decizii pe profilul meu de Instagram 4hisanadesni. Aș dori să subliniez trei lucruri, care nu sunt deloc noi, dar care cred că sunt esențiale pentru un proiect independent de succes:

  1. În primul rând, proiectul trebuie să se bazeze pe cel mai atent și mai precis plan de implementare. De aceea nu recomand „economii” în documentația detaliilor de execuție, pentru că este greu să luați decizii despre detalii la fața locului, pe șantier, dacă aveți o viziune holistică asupra proiectului.
  2. De asemenea, cred că rolul supravegherii este foarte important. Dirigintele de șantier a fost de mare ajutor, nu numai în controlul calității, ci mai ales cu sfaturi și informații pe tot parcursul construcției. De aceea sfatul meu este: alegeți cât mai repede un diriginte de șantier, de preferat deja în stadiul de întocmire a PTh și de colectare a ofertelor.
  3. Când construiți în regie proprie, trebuie să luați în calcul o investiție mare din timpul dumneavoastră. Dacă nu vă puteți permite aceasta, luați în considerare angajarea unui coordonator sau construcția la cheie.
   Autor foto: Vrenko Matić
  Autor foto: Vrenko Matić

  Ați întâmpinat probleme majore în timpul proiectului în sine și cum le-ați rezolvat?

  Trebuie să mă laud că nu au existat complicații majore până acum. Poate, dacă ar fi să o iau de la capăt, mi-aș fi planificat altfel câteva detalii. Mulțumiri planului de implementare bine gândit și precis, la întocmirea căruia am colaborat nu doar cu proiectanții pentru întocmirea documentației PTh, ci și cu executanții aleși din construcții, lucrări mecanice și instalații electrice. În acest fel, chiar am reușit să ne gândim la toate și să eliminăm potențialele probleme înainte de începerea construcției. În ciuda unui plan bun, acest lucru nu poate fi realizat fără un control atent al procesului de construcție. Deoarece am avut această oportunitate, am fost practic în fiecare zi pe șantier și am coordonat munca executanților. O bună cunoaștere a proiectului mi-a permis de asemenea să iau decizii în timp real despre detaliile executării lucrărilor și posibilele optimizări.

  Cât timp se va scurge de la începutul până la sfârșitul proiectului sau cum îl estimați?

  Am stabilit termenul de construcție la un an și jumătate. Este satisfăcător de rapid. Întrucât eu și familia mea nu eram sub presiunea termenelor limită, am putut să potrivesc construcția cu alte obligații. Mai presus de toate, prefer întotdeauna deciziile bine gândite decât implementarea rapidă.

  Care a fost costul final al proiectului sau cât estimați?

  Eu și soțul meu am stabilit un buget de bază de 300.000 EUR. Ne-am gândit și planificat niște rezerve. Prima mare cheltuială suplimentară este magazia și streașina, pe care le-am adăugat „în ultimul moment” și nu am prevăzut sursele financiare imediat. Am subestimat mai multe lucruri într-un anumit sens, unele chiar concret. De exemplu, că execuția fațadei s-a dovedit a fi mai costisitoare decât era planificat. În ciuda evaluării atente a investiției, pur și simplu am uitat de unele lucruri (de exemplu, racordare - avem racorduri de apă și canalizare la 50 m și 80 m de parcelă). În acest moment, se pare că vom cheltui în jur de 370.000 EUR până la mutare. Aici nu sunt incluse încă costurile de amenajare a grădinii, care aș spune că vor costa în jur de 20.000 EUR. Per total, credem că va fi în jur de 390.000 EUR.

  Autor foto: Lovro Rozina
  Autor foto: Lovro Rozina

   

  110
  Autorul: Revista Daibau

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

  CăutațI executanțI buni pentru domeniul ARHITECT, ARHITECTURĂ?

 • Arhitect, arhitectură Bucureşti
 • Arhitect, arhitectură Cluj-Napoca
 • Arhitect, arhitectură Constanţa
 • Arhitect, arhitectură Dumbrăveni
 • Arhitect, arhitectură Iaşi
 • Arhitect, arhitectură Timişoara
 • Arhitect, arhitectură Alba Iulia
 • Arhitect, arhitectură Arad
 • Arhitect, arhitectură Bacău
 • Arhitect, arhitectură Baia Mare
 • Arhitect, arhitectură Bârlad
 • Arhitect, arhitectură Bistriţa
 • Arhitect, arhitectură Botoşani
 • Arhitect, arhitectură Brăila
 • Arhitect, arhitectură Braşov
 • Arhitect, arhitectură Buzău
 • Arhitect, arhitectură Călăraşi
 • Arhitect, arhitectură Craiova
 • Arhitect, arhitectură Deva
 • Arhitect, arhitectură Drobeta-Turnu Severin
 • Arhitect, arhitectură Focşani
 • Arhitect, arhitectură Galaţi
 • Arhitect, arhitectură Giurgiu
 • Arhitect, arhitectură Hunedoara
 • Arhitect, arhitectură Mediaş
 • Arhitect, arhitectură Oradea
 • Arhitect, arhitectură Piatra-Neamţ
 • Arhitect, arhitectură Piteşti
 • Arhitect, arhitectură Ploieşti
 • Arhitect, arhitectură Râmnicu Vâlcea
 • Arhitect, arhitectură Reşiţa
 • Arhitect, arhitectură Roman
 • Arhitect, arhitectură Satu Mare
 • Arhitect, arhitectură Sfântu Gheorghe
 • Arhitect, arhitectură Sibiu
 • Arhitect, arhitectură Slatina
 • Arhitect, arhitectură Slobozia
 • Arhitect, arhitectură Suceava
 • Arhitect, arhitectură Târgovişte
 • Arhitect, arhitectură Târgu Jiu
 • Arhitect, arhitectură Târgu Mureş
 • Arhitect, arhitectură Tulcea
 • Arhitect, arhitectură Turda
 • Arhitect, arhitectură Vaslui
 • Arhitect, arhitectură Zalău
 • Arhitect, arhitectură Abrud
 • Arhitect, arhitectură Adjud
 • Arhitect, arhitectură Agnita
 • Arhitect, arhitectură Aiud
 • Arhitect, arhitectură Aleşd
 • Arhitect, arhitectură Alexandria
 • Arhitect, arhitectură Amara
 • Arhitect, arhitectură Anina
 • Arhitect, arhitectură Aninoasa
 • Arhitect, arhitectură Ardud
 • Arhitect, arhitectură Avrig
 • Arhitect, arhitectură Azuga
 • Arhitect, arhitectură Babadag
 • Arhitect, arhitectură Baia de Aramă
 • Arhitect, arhitectură Baia de Arieş
 • Arhitect, arhitectură Baia Sprie
 • Arhitect, arhitectură Băile Govora
 • Arhitect, arhitectură Băile Herculane
 • Arhitect, arhitectură Băile Olăneşti
 • Arhitect, arhitectură Băile Tuşnad
 • Arhitect, arhitectură Băileşti
 • Arhitect, arhitectură Bălan
 • Arhitect, arhitectură Bălceşti
 • Arhitect, arhitectură Balş
 • Arhitect, arhitectură Băneasa
 • Arhitect, arhitectură Baraolt
 • Arhitect, arhitectură Bechet
 • Arhitect, arhitectură Beclean
 • Arhitect, arhitectură Beiuş
 • Arhitect, arhitectură Berbeşti
 • Arhitect, arhitectură Bereşti
 • Arhitect, arhitectură Bicaz
 • Arhitect, arhitectură Blaj
 • Arhitect, arhitectură Bocşa
 • Arhitect, arhitectură Boldeşti-Scăeni
 • Arhitect, arhitectură Bolintin-Vale
 • Arhitect, arhitectură Borşa
 • Arhitect, arhitectură Borsec
 • Arhitect, arhitectură Brad
 • Arhitect, arhitectură Bran
 • Arhitect, arhitectură Breaza
 • Arhitect, arhitectură Brezoi
 • Arhitect, arhitectură Broşteni
 • Arhitect, arhitectură Bucecea
 • Arhitect, arhitectură Budeşti
 • Arhitect, arhitectură Buhuşi
 • Arhitect, arhitectură Bumbeşti-Jiu
 • Arhitect, arhitectură Buşteni
 • Arhitect, arhitectură Buziaş
 • Arhitect, arhitectură Cajvana
 • Arhitect, arhitectură Calafat
 • Arhitect, arhitectură Călan
 • Arhitect, arhitectură Călimăneşti
 • Arhitect, arhitectură Câmpeni
 • Arhitect, arhitectură Câmpia Turzii
 • Arhitect, arhitectură Câmpina
 • Arhitect, arhitectură Câmpulung
 • Arhitect, arhitectură Câmpulung Moldovenesc
 • Arhitect, arhitectură Caracal
 • Arhitect, arhitectură Caransebeş
 • Arhitect, arhitectură Carei
 • Arhitect, arhitectură Cavnic
 • Arhitect, arhitectură Căzăneşti
 • Arhitect, arhitectură Cehu Silvaniei
 • Arhitect, arhitectură Cernavodă
 • Arhitect, arhitectură Chişineu-Criş
 • Arhitect, arhitectură Ciacova
 • Arhitect, arhitectură Cisnădie
 • Arhitect, arhitectură Codlea
 • Arhitect, arhitectură Comăneşti
 • Arhitect, arhitectură Comarnic
 • Arhitect, arhitectură Copşa Mică
 • Arhitect, arhitectură Corabia
 • Arhitect, arhitectură Costeşti
 • Arhitect, arhitectură Covasna
 • Arhitect, arhitectură Cristuru Secuiesc
 • Arhitect, arhitectură Cugir
 • Arhitect, arhitectură Curtea de Argeş
 • Arhitect, arhitectură Curtici
 • Arhitect, arhitectură Dăbuleni
 • Arhitect, arhitectură Darabani
 • Arhitect, arhitectură Dărmăneşti
 • Arhitect, arhitectură Dej
 • Arhitect, arhitectură Deta
 • Arhitect, arhitectură Dolhasca
 • Arhitect, arhitectură Dorohoi
 • Arhitect, arhitectură Drăgăneşti
 • Arhitect, arhitectură Drăgăneşti-Olt
 • Arhitect, arhitectură Drăgăşani
 • Arhitect, arhitectură Dragomireşti
 • Arhitect, arhitectură Eforie
 • Arhitect, arhitectură Făgăraş
 • Arhitect, arhitectură Făget
 • Arhitect, arhitectură Fălticeni
 • Arhitect, arhitectură Făurei
 • Arhitect, arhitectură Feteşti
 • Arhitect, arhitectură Fieni
 • Arhitect, arhitectură Fierbinţi-Târg
 • Arhitect, arhitectură Filiaşi
 • Arhitect, arhitectură Flămânzi
 • Arhitect, arhitectură Frasin
 • Arhitect, arhitectură Fundulea
 • Arhitect, arhitectură Găeşti
 • Arhitect, arhitectură Gătaia
 • Arhitect, arhitectură Geoagiu
 • Arhitect, arhitectură Gheorgheni
 • Arhitect, arhitectură Gherla
 • Arhitect, arhitectură Ghimbav
 • Arhitect, arhitectură Gura Humorului
 • Arhitect, arhitectură Hârlău
 • Arhitect, arhitectură Hârşova
 • Arhitect, arhitectură Haţeg
 • Arhitect, arhitectură Horezu
 • Arhitect, arhitectură Huedin
 • Arhitect, arhitectură Huşi
 • Arhitect, arhitectură Ianca
 • Arhitect, arhitectură Iernut
 • Arhitect, arhitectură Ineu
 • Arhitect, arhitectură Însurăţei
 • Arhitect, arhitectură Întorsura Buzăului
 • Arhitect, arhitectură Isaccea
 • Arhitect, arhitectură Jibou
 • Arhitect, arhitectură Lehliu-Gară
 • Arhitect, arhitectură Lipova
 • Arhitect, arhitectură Liteni
 • Arhitect, arhitectură Livada
 • Arhitect, arhitectură Luduş
 • Arhitect, arhitectură Lugoj
 • Arhitect, arhitectură Lupeni
 • Arhitect, arhitectură Mangalia
 • Arhitect, arhitectură Mărăşeşti
 • Arhitect, arhitectură Marghita
 • Arhitect, arhitectură Medgidia
 • Arhitect, arhitectură Miercurea Nirajului
 • Arhitect, arhitectură Miercurea Sibiului
 • Arhitect, arhitectură Miercurea-Ciuc
 • Arhitect, arhitectură Mihăileşti
 • Arhitect, arhitectură Milişăuţi
 • Arhitect, arhitectură Mioveni
 • Arhitect, arhitectură Mizil
 • Arhitect, arhitectură Moineşti
 • Arhitect, arhitectură Moldova Nouă
 • Arhitect, arhitectură Moreni
 • Arhitect, arhitectură Motru
 • Arhitect, arhitectură Murfatlar
 • Arhitect, arhitectură Murgeni
 • Arhitect, arhitectură Nădlac
 • Arhitect, arhitectură Năsăud
 • Arhitect, arhitectură Năvodari
 • Arhitect, arhitectură Negreşti
 • Arhitect, arhitectură Negreşti-Oaş
 • Arhitect, arhitectură Negru Vodă
 • Arhitect, arhitectură Nehoiu
 • Arhitect, arhitectură Novaci
 • Arhitect, arhitectură Nucet
 • Arhitect, arhitectură Ocna Mureş
 • Arhitect, arhitectură Ocna Sibiului
 • Arhitect, arhitectură Ocnele Mari
 • Arhitect, arhitectură Odobeşti
 • Arhitect, arhitectură Odorheiu Secuiesc
 • Arhitect, arhitectură Olteniţa
 • Arhitect, arhitectură Oneşti
 • Arhitect, arhitectură Orăştie
 • Arhitect, arhitectură Oraviţa
 • Arhitect, arhitectură Orşova
 • Arhitect, arhitectură Oţelu Roşu
 • Arhitect, arhitectură Ovidiu
 • Arhitect, arhitectură Panciu
 • Arhitect, arhitectură Pâncota
 • Arhitect, arhitectură Paşcani
 • Arhitect, arhitectură Pătârlagele
 • Arhitect, arhitectură Pecica
 • Arhitect, arhitectură Petrila
 • Arhitect, arhitectură Petroşani
 • Arhitect, arhitectură Piatra-Olt
 • Arhitect, arhitectură Plopeni
 • Arhitect, arhitectură Podu Iloaiei
 • Arhitect, arhitectură Pogoanele
 • Arhitect, arhitectură Potcoava
 • Arhitect, arhitectură Predeal
 • Arhitect, arhitectură Pucioasa
 • Arhitect, arhitectură Răcari
 • Arhitect, arhitectură Rădăuţi
 • Arhitect, arhitectură Râmnicu Sărat
 • Arhitect, arhitectură Râşnov
 • Arhitect, arhitectură Recaş
 • Arhitect, arhitectură Reghin
 • Arhitect, arhitectură Roşiori de Vede
 • Arhitect, arhitectură Rovinari
 • Arhitect, arhitectură Roznov
 • Arhitect, arhitectură Rupea
 • Arhitect, arhitectură Săcele
 • Arhitect, arhitectură Săcueni
 • Arhitect, arhitectură Salcea
 • Arhitect, arhitectură Sălişte
 • Arhitect, arhitectură Săliştea de Sus
 • Arhitect, arhitectură Salonta
 • Arhitect, arhitectură Sângeorgiu de Pădure
 • Arhitect, arhitectură Sângeorz-Băi
 • Arhitect, arhitectură Sânnicolau Mare
 • Arhitect, arhitectură Sântana
 • Arhitect, arhitectură Sărmaşu
 • Arhitect, arhitectură Săveni
 • Arhitect, arhitectură Scorniceşti
 • Arhitect, arhitectură Sebeş
 • Arhitect, arhitectură Sebiş
 • Arhitect, arhitectură Segarcea
 • Arhitect, arhitectură Seini
 • Arhitect, arhitectură Sighetu Marmaţiei
 • Arhitect, arhitectură Sighişoara
 • Arhitect, arhitectură Simeria
 • Arhitect, arhitectură Şimleu Silvaniei
 • Arhitect, arhitectură Sinaia
 • Arhitect, arhitectură Siret
 • Arhitect, arhitectură Slănic
 • Arhitect, arhitectură Slănic-Moldova
 • Arhitect, arhitectură Solca
 • Arhitect, arhitectură Şomcuta Mare
 • Arhitect, arhitectură Sovata
 • Arhitect, arhitectură Ştefăneşti
 • Arhitect, arhitectură Ştefăneşti
 • Arhitect, arhitectură Ştei
 • Arhitect, arhitectură Strehaia
 • Arhitect, arhitectură Sulina
 • Arhitect, arhitectură Tălmaciu
 • Arhitect, arhitectură Ţăndărei
 • Arhitect, arhitectură Târgu Bujor
 • Arhitect, arhitectură Târgu Cărbuneşti
 • Arhitect, arhitectură Târgu Frumos
 • Arhitect, arhitectură Târgu Lăpuş
 • Arhitect, arhitectură Târgu Neamţ
 • Arhitect, arhitectură Târgu Ocna
 • Arhitect, arhitectură Târgu Secuiesc
 • Arhitect, arhitectură Târnăveni
 • Arhitect, arhitectură Tăşnad
 • Arhitect, arhitectură Tăuţii-Măgherăuş
 • Arhitect, arhitectură Techirghiol
 • Arhitect, arhitectură Tecuci
 • Arhitect, arhitectură Teiuş
 • Arhitect, arhitectură Ţicleni
 • Arhitect, arhitectură Tismana
 • Arhitect, arhitectură Titu
 • Arhitect, arhitectură Topliţa
 • Arhitect, arhitectură Topoloveni
 • Arhitect, arhitectură Turceni
 • Arhitect, arhitectură Turnu Măgurele
 • Arhitect, arhitectură Ulmeni
 • Arhitect, arhitectură Ungheni
 • Arhitect, arhitectură Uricani
 • Arhitect, arhitectură Urlaţi
 • Arhitect, arhitectură Urziceni
 • Arhitect, arhitectură Valea lui Mihai
 • Arhitect, arhitectură Vălenii de Munte
 • Arhitect, arhitectură Vânju Mare
 • Arhitect, arhitectură Vaşcău
 • Arhitect, arhitectură Vatra Dornei
 • Arhitect, arhitectură Vicovu de Sus
 • Arhitect, arhitectură Victoria
 • Arhitect, arhitectură Videle
 • Arhitect, arhitectură Vişeu de Sus
 • Arhitect, arhitectură Vlăhiţa
 • Arhitect, arhitectură Vulcan
 • Arhitect, arhitectură Zărneşti
 • Arhitect, arhitectură Zimnicea
 • Arhitect, arhitectură Zlatna