Pentru zona

    Miroslava - o destinație pitorească pe tărâmuri moldave

    Articolul a fost citit chiar de 1343+ utilizatori
    Moldova este o zonă în care poți întâlni comune și localități care îmbină în mod fericit tradițiile străbune cu beneficiile unei așezări contemporane europene. Comuna Miroslava din județul Iași este azi o destinație pitorească, care atrage atenția celor care vizitează Iașiul și ajung în zonă, tentați de frumusețea locurilor.
    Comuna Miroslava
    Comuna Miroslava / sursă foto : Primăria Comunei Miroslava

    Să descoperim împreună ce ne oferă azi Miroslava și de ce este o destinație promițătoare pentru orice iubitor de arhitectură și natură.

    1. Despre Miroslava

    Miroslava este una  din comunele care compun zona metropolitană Iași, cu rol important în evoluția economică a întregului județ.  Comuna este atestată documentar încă din jurul anului 1500. Satele Miroslavei se întind pe o suprafață de peste 8000 de hectare și merită vizitate pentru a descoperi natura generoasă, construcții istorice vechi, dar și creații arhitecturale noi și atractive. 

    Centrul comunei Miroslava
    Centrul comunei Miroslava / sursă foto : Primăria Comunei Miroslava

    2. Centrul Comercial din Miroslava

    Miroslava ocupă un loc fruntaș în topul celor mai bogate comune din țară. Hărnicia locuitorilor și gestionarea înțeleaptă a bugetului comunei a condus la încasări record și venituri încasate la buget de ordinul milioanelor de lei. 

    Family Market comuna Miroslava
    Family Market - Miroslava / sursă foto : Primăria Miroslava

    Din vara anului 2022, Miroslava găzduiește un complex comercial modern, practic primul Mall deschis într-o comună din România : Family Market. Construit într-un stil arhitectural modern, acest centru comercial oferă un mix de magazine și branduri cunoscute, fiind foarte apreciat de locuitorii comunei.

    3. Biserici vechi și monumente istorice din Miroslava

    Bisericile vechi sunt mereu atractive pentru turiști dar și pentru iubitorii de cultură și artă. Picturile, icoanele, catapetesmele, aerul arhaic al micilor bisericii din satele care alcătuiesc Miroslava sunt vestite pentru farmecul lor. 

    Să descoperim împreună câteva din aceste lăcașuri de cult. 

    3.1 Parohia Miroslava

    Biserica "Nașterea Maicii Domnului" din Miroslava este o biserică ortodoxă construită în jurul anului 1811, fiind situată azi în curtea Liceului Agricol "Mihail Kogălniceanu" din Miroslava. Inclusă în lista Monumentelor Istorice din județul Iași, acest lăcaș sfânt conține sicriul cu rămășițele pământești ale Principelui Alexandru Gh. Mavrocordat.

    Biserica Nașterea Maicii Domnului din Miroslava
    Biserica Nașterea Maicii Domnului din Miroslava / sursă foto: Primăria Miroslava

    3.2 Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe“ din Vorovești

    Biserica de lemn cu hramul Sfântul Gheorghe a fost construită în anul 1768 în satul Vorovești din comuna Miroslava iar azi se află în cimitirul satului.

    Biserica de lemn din Vorovești figurează pe Lista monumentelor istorice din județul Iași începând cu anul 2015. Lăcașul de cult a fost renovat și restaurat de mai multe ori de-a lungul vremii. Construită în totalitate din lemn, Biserica conține nu doar icoane superbe ci și cărți bisericești de importanță istorică și documentară. 

    Biserica de lemn din sat Vorovești- Miroslava
    Biserica de lemn din sat Vorovești / sursă foto : Primăria Miroslava

    3.3 Biserica de lemn din Dancaș - comuna Miroslava

    La 100 de ani de la Marea Unire, în 2028, în satul Dancaș, comuna Miroslava, a fost sfințită noua biserică parohială din lemn, ridicată în stil arhitectural maramureșean. Construită de o echipă de meșteri din Bârsana – Maramureș, superba clădire este azi un lăcaș de cult care merită vizitat. 

    Biserica de lemn din Dancaș comuna Miroslava
    Biserica de lemn din Dancaș / sursă foto Parohia Miroslava

    4. Palatul Sturdza

    În Miroslava se poate vizita Palatul Sturdza, clădire ridicată la începutul secolului al XIX-lea de către familia boierului moldovean Vasile Beldiman. Destinația inițială a clădirii a fost una educațională, în interiorul clădirii funcționând Institutul de Educație pentru fii de nobili.

    Printre absolvenții celebri ai acestui așezământ cultural se numără și Mihail Kogălniceanu. 

    Ultimul proprietar al Palatului, principesa Olga Sturdza a donat palatul statului român, împreună cu terenul agricol de peste 200 ha, palatul trecând în proprietatea Școlii Agricole. 

    Începând cu anul 2004, palatul Sturdza a devenit monument istoric, iar în prezent funcționează aici Muzeul Etnografic al Agriculturii Moldovei și găzduiește biblioteca Liceului Agricol „Mihail Kogălniceanu“. 

    Palatul Sturdza din Miroslava
    Palatul Sturdza  / sursă foto : Primăria Miroslava

    5. Obiective turistice din Miroslava

    Dacă treci prin Miroslava, trebuie neapărat să vizitezi rezervația „Fânețele Seculare Valea lui David“ și Pădurea Uricani. Iubitorii de vinuri de calitate vor aprecia o vizită la Podgoria Uricani, atestată istoric încă din anul 1588 și foarte renumită pentru vinurile sale.

    5.1 Lacul Ciurbești

    Întins pe o suprafață de 154 de hectare, lacul de baraj artificial Ciurbești este construit pe valea Locei, fiind situat pe dealul Ciurea. Înconjurat de vegetație bogată, lacul poate fi admirat vara dar și toamna sau primăvara, când natura alcătuiește un peisaj de vis. 

    Lacul Ciurbești din Miroslava
    Lacul Ciurbești / sursă foto: Primăria Miroslava

    5.2 Pădurea Uricani

    Pădurea Uricani este rezervație naturală, o arie protejată, de interes național, situată la altitudinea de 140 m. Pădurea cuprinde aproape 70 de hectare de arbori, care farmecă vizitatorii în orice anotimp. Te poți plimba printre goruni, stejari sau carpeni, tei ori jugastru. Peisajul e completat de tufe de corn, păducel, cătină albă sau singer. 

    Pădurea Uricani
    Pădurea Uricani / sursă foto : Primăria din Miroslava 

    6. Miroslava – o comună cu o dezvoltare dinamică

    Apropierea de municipiul Iași a oferit comunei Miroslava posibilitatea unei dezvoltări economice armonioase. Infrastructura existentă și apariția noilor companii care generează locuri de muncă în zona, au sporit atractivitatea comunei. Tinerii aleg să își construiască căminele în comuna natală, care le permite un trai tot mai confortabil și plăcut, nu departe de oraș.

    În comuna Miroslava s-a înființat primul liceu agricol din țară, în anul 1831: Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu“,  care este și azi căutat de tinerii care își doresc să se pregătească și să urmeze studii în domeniul agricol. 

    Miroslava găzduiește de asemenea și parcul industrial Miroslava, care este cel mai mare parc industrial din Regiunea Nord-Est. 

    Comuna Miroslava infrastructură
    Comuna Miroslava - infrastructură / sursă foto : Primăria Miroslava

    Vă invităm să descoperiți farmecul acestei comune și să vă bucurați de atracțiile turistice pe care le oferă cu generozitate Miroslava. Fără îndoială veți dori să reveniți aici, ori de câte ori veți ajunge în zona Iașului, în călătoriile pe care le faceți pe plaiurile frumoase ale Moldovei. 

     

    1343
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.