Pentru zona

    Ce sunt excavările?

    Săpăturile de pământ, adică termenul de excavare în construcții, este procesul de îndepărtare a straturilor de suprafață de pământ sau alte materiale într-un anumit loc, adică locație. Scopul lor este divers: de la descoperirea artefactelor, inginerie civilă, construcție de fundații, reabilitare a mediului, cercetare geotehnică până la amenajarea peisagistică.

    De care tip al excavării am nevoie?

    Tipul de săpătură necesar depinde de proiectul specific și de obiectivele acestuia. Tipurile comune de excavare a pământului sunt:

    • Excavări de șanțuri: Acest tip de săpătură este utilizat pentru instalarea sistemelor de utilități precum conductele de apă, canalizare sau gaz, dar și pentru instalarea cablurilor electrice sau cablurilor de comunicații.
    • Excavări pentru fundație: Acest tip de săpătură este utilizat pentru a construi fundații care oferă suport pentru structuri precum case, clădiri comerciale sau clădiri de inginerie civilă.
    • Excavarea șantierului: Acest tip de excavare este utilizat pentru a curăța și a nivela terenul pentru pregătirea construcției.
    • Rambleu: Acest tip de excavare este folosit pentru a crea suprafețe plane sau terase pe teren în pantă, de obicei prin tăierea pantei la cote mai mari și folosind materialul de rambleu îndepărtat pentru nivelarea cotelor mai joase.
    • Săpături pe sau în jurul suprafețelor cu apă: Acest tip de excavare este utilizat pentru a îndepărta sedimentele sau alte materiale din așa-numitele corpuri de apă, pentru a menține sau a adânci canalele de transport sau pentru a elimina poluanții.

    Tipul de excavare necesar depinde de nevoile specifice ale proiectului și poate implica o combinație a diferitelor tehnici de excavare.

    Ce echipamente și unelte sunt necesare pentru excavare?

    Mașinile, echipamentele și uneltele care vor fi utilizate în fiecare caz specific depind de tipul de excavare și de cerințele specifice ale proiectului, astfel încât se poate găsi la fața locului mecanizare de la excavatoare, buldo-excavatoare, buldozere, încărcătoare, basculante până la lopeți. Alte utilaje și echipamente pot include echipamentele de topografie și de siguranță, cum ar fi căștile, vestele precum și echipamentele de manipulare a materialelor, cum ar fi roabele și benzile transportoare.

    Ce permise sau autorizații sunt necesare pentru excavare?

    Probabil veți avea nevoie de autorizația pentru un proiect de excavare. Poate fi necesară pentru săpături în legătură cu construcția sau renovarea unei clădiri de inginerie civilă sau de construcție.

    „Taxa de foraj sau excavare este concepută ca o taxă locală unică, ce se plătește în vederea obținerii autorizației de construire reglementate de art. 3 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 50/1991, se calculează în raport cu numărul de metri pătrați de teren afectat de prospecțiunile anterioare exploatărilor și se virează în bugetul local.”

    Ce măsuri de precauție trebuie luate în timpul excavării?

    Pentru siguranța tuturor participanților și a lucrărilor în sine, lucrătorii trebuie să fie îmbrăcați corespunzător, să poarte echipament individual de protecție adecvat (care, bineînțeles, a fost controlat anterior), să se localizeze și să se marcheze liniile subterane de utilități, să se prevină intruziunile sau prăbușirile, să se monitorizeze calitatea aerului și să se elimine în mod corespunzător materialul excavat și deșeurile.

    Care este perioada de timp estimată pentru o excavare?

    Termenul pentru finalizarea excavării depinde de natura lucrării, de volumul lucrării, de tipul de mecanizare și de terenul pe care se efectuează lucrările. Fiecare tip de săpătură are termene preliminare care pot fi respectate, dar nu neapărat, din cauza numeroșilor factori externi și a evenimentelor neprevăzute.

    Care sunt riscurile sau pericolele potențiale asociate cu excavarea?

    Excavările sunt lucrări de construcție, așa că bineînțeles trebuie avut grijă pentru a se evita accidentele. Cele mai frecvente pericole care pot să apără în timpul excavației sunt alunecările de teren, coliziunile vehiculelor, expunerea la materiale periculoase și pericolele de electrocutare. Lucrătorii trebuie să fie conștienți de aceste pericole și să realizeze măsurile adecvate pentru garantarea siguranței pe șantier.

    Care sunt costurile asociate cu excavarea?

    Costul efectuării lucrărilor poate varia în funcție de o serie de factori, cum ar fi tipul și dimensiunea excavației, adâncimea și tipul solului, mașinile, echipamentele și uneltele necesare, costurile cu forța de muncă, diverse autorizații și taxe și orice servicii suplimentare necesare. Alte costuri includ îndepărtarea și transportul solului sau materialului excavat, refacerea șantierului și orice reparații necesare sau întreținere. Cel mai bun mod de stabilire a prețului unui proiect de terasamente este obținerea unei oferte de la un executant renumit care poate evalua cerințele proiectului și poate oferi o estimare precisă a costurilor implicate.

    59
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Săpături mecanizate, miniexcavator?