Pentru zona

    Cât durează construirea unei noi fațade?

    Timpul necesar pentru construirea unei noi fațade sau restaurarea uneia vechi poate varia de la proiect la proiect. Depinde de mai mulți factori, precum: dimensiunea clădirii, complexitatea structurii, materialele alese, finisajul și condițiile meteorologice. În general, finalizarea unei noi fațade poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni sau chiar luni. De asemenea, este importantă luarea în considerare a timpului necesar pentru planificarea și obținerea autorizațiilor. Pentru o estimare mai exactă a termenului limită pentru construirea unei noi fațade conform proiectului dumneavoastră, cel mai bine este să vă consultați cu un executant sau arhitect.

    Există subvenții de stat?

    În principiu, Ministerul Mediului favorizează toate proiectele legate de protecția naturii și reducerea poluării în ceea ce privește realizarea economiilor prin construcție eficientă și economică, dar stimulentele concrete sunt aprobate de autoritățile locale și unele bănci, conform propriilor capacități și practici. În tot cazul, nu va fi rău să întrebați organele administrative locale dacă aprobă fonduri și care sunt cerințele acestora. S-ar putea chiar să fiți plăcut surprinși.

    Cât pot economisi la încălzire prin renovarea fațadei și cu o izolație mai bună?

    Conform datelor de la unele fonduri de mediu, economiile la încălzire după renovarea fațadei pot varia între 20-40%. Dacă consumul mediu lunar de încălzire în gospodăria dumneavoastră este, de exemplu, 500 RON, prin renovarea fațadei și o mai bună izolare ați putea economisi de la 100 la 200 RON pe lună. Desigur, trebuie luate în considerare și costurile de renovare a fațadei și izolației, dar aceste investiții pot fi de obicei recuperate în decurs de câțiva ani prin economii de energie. În plus, eficiența energetică îmbunătățită a clădirii mărește și valoarea acesteia.

    Care sunt diferențele dintre fațada de contact și cea ventilată?

    Fațada de contact este un sistem care presupune ca materialul izolator să fie plasat direct pe peretele exterior și acoperit cu un strat de material de finisare precum tencuiala sau cărămida de fațadă. Pe de altă parte, o fațadă ventilată este un sistem performant care lasă un spațiu între izolație și stratul exterior, permițând aerului să circule prin canalul dedesubtul fațadei. Principala diferență dintre aceste două tipuri este că fațada ventilată permite o mai bună ventilație și drenaj, ceea ce ajută la împiedicarea acumulării de umiditate și a pătrunderii acesteia în straturile interioare, prevenind astfel deteriorările pe structura clădirii. 

    Ce tip de izolație ar trebui să aleg?

    Există mai multe tipuri de materiale de izolare pentru fațade, inclusiv EPS, vată minerală, celuloză și spumă injectabilă. Diferite tipuri de izolație au proprietăți izolante diferite, duritate, rezistență la umiditate și caracteristici similare. Ar trebui să alegeți grosimea și tipul de izolație pe baza poziției în structură, a climei din zona dumneavoastră, a nivelului de izolare necesar, a disponibilității materialelor și a bugetului dumneavoastră. Cel mai bine este să consultați profesioniști care vă vor ajuta să decideți ce tip de izolație este cel mai potrivit pentru proiectul dumneavoastră.

    Ce grosime a izolației fațadei este recomandată?

    În România, se recomandă o grosime minimă a izolației fațadei, care să asigure o protecție termică suficientă și să îndeplinească cerințele legale. Dar, trebuie avut în vedere faptul că grosimea optimă a izolației pentru clădirea dumneavoastră este influențată de mulți alți factori, cum ar fi locația, forma și dimensiunea clădirii, sistemul de încălzire existent ș.a.m.d.

    Este recomandat să vă consultați cu experți în construcții sau în eficiență energetică înainte de reînnoirea fațadei și izolației, care vor putea calcula grosimea optimă a izolației și vor putea alege materialul potrivit pentru clădirea dvs. pe baza unei inspectări a stării existente, a măsurătorilor și nevoilor dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să evitați izolația prea groasă sau prea subțire, care ar putea avea un impact negativ asupra eficienței renovării și asupra investiției dumneavoastră în ansamblu.

    Cum pot îmbunătăți eficiența energetică a casei mele alegând fațada potrivită?

    Câteva dintre cele mai bune moduri sunt:

    • Izolația fațadelor: izolația fațadelor este cea mai eficientă modalitate de prevenire a pierderilor de căldură prin pereți. Izolația va crea o barieră astfel încât căldura nu va ieși prin pereți și, de asemenea, va menține temperatura interioară constantă. Izolația poate reduce în general consumul de energie cu peste 30%, ceea ce vă poate economisi mulți bani pe termen lung.
    • Utilizarea materialelor potrivite: Atunci când alegeți o fațadă, este important să alegeți materiale rezistente la condițiile meteorologice, durabile și eficiente din punct de vedere energetic. Materiale precum lemnul, cărămidă, piatra, vata de sticlă, polistirenul expandat (EPS), vata minerală sau izolația din celuloză pot fi eficiente pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii dumneavoastră.
    • Fațadă ventilată: Oferă izolație suplimentară și îmbunătățește impermeabilitatea structurii. Acest tip de fațadă permite aerului să circule prin canalele dintre perete și fațadă, prevenind astfel acumularea umezelii și a mucegaiului în interior.
    • Culoarea fațadei: Culoarea fațadei poate influența eficiența energetică a casei dumneavoastră. Culorile mai deschise pot reflecta lumina soarelui și astfel pot reduce supraîncălzirea, în timp ce culorile mai închise absorb lumina soarelui și astfel măresc temperatura interioară.

    Cum să alegeți culoarea fațadei?

    Alegerea culorii fațadei este o chestiune subiectivă, deși există mai multe lucruri de reținut. Alegerea culorii fațadei este o parte importantă a procesului de renovare a casei dumneavoastră, deoarece va influența foarte mult aspectul și impresia pe care o va lăsa întreaga gospodărie. Atunci când alegeți o culoare trebuie luați în considerare diverși factori, precum arhitectura clădirii, mediul înconjurător, gustul personal, tendințele ș.a.m.d.

    Este recomandat să alegeți o culoare care se potrivește cu stilul arhitectural al casei dumneavoastră și al împrejurimilor. Pentru sfaturi, puteți apela și la experți care vă vor ajuta să alegeți culori care se potrivesc cu stilul și idea conceptuală a casei dumneavoastră.

    Pot obține o subvenție de stat pentru izolația fațadelor?

    Programul „Casa verde plus” presupune finanțări cu scopul creșterii eficienței energetice, beneficiarii fiind persoanele fizice. Se finanțează:

    • izolarea termică a pereților exteriori și izolarea interioară a acoperișului pentru locuințe unifamiliale noi;
    • izolarea termică a pereților exteriori și izolarea interioară a acoperișului pentru locuințe unifamiliale existente.

    Poate concura orice cetățean român sau cetățean al statelor Uniunii europene și al Spațiului economic european cu domiciliul în România. Solicitantul trebuie să fie titularul autorizației de construire pentru imobilul pentru care solicită finanțarea. Trebuie să fie proprietar/coproprietar al imobilului. 

    Pe lângă aceste condiții, mai sunt și altele pe care solicitantul trebuie să le îndeplinească pentru dobândirea acestor subvenții. Pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, la secția informații utile pentru persoanele fizice, puteți afla mai multe despre subvențiile pentru izolația fațadelor. 

    93
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Fațade case?