Pentru zona

    Cum trebuie uscată șapa corect și eficient?

    O șapă calitativă este compactă, uscată și fără fisuri. Este stratul care este plasat între placa de bază din beton și pardoseală, ca cel mai bun tip de bază pentru acestea. Pentru ca șapa să devină o bază conform tuturor standardelor și cerințelor de calitate, aceasta trebuie făcută conform regulilor profesiei și uscată corespunzător. Pentru a scurta timpul de uscare a șapei, se folosește ventilația intensivă și încălzirea.
    Articol de specialitate 429
    uscare calitativa a sapei
    Avem 2593 executanți pentru domeniul Șapa:

    Ventilația intensivă a spațiului

    Pentru ca șapa să se usuce corect și cât mai repede posibil, după expirarea așa-numitei perioade de protecție, este necesar să se asigure o ventilație intensivă a clădirii. Cea mai bună soluție în acest sens este ventilația scurtă și puternică. Pentru o astfel de ventilație intensivă, ferestrele și ușile trebuie ținute deschise de cel puțin 5 ori pe zi timp de minim 10 minute. Apoi totul se închide din nou. Când condițiile climatice sunt optime (când umiditatea aerului exterior este scăzută) timpul de aerisire se poate prelungi.

    Atenție! Ventilația intensivă este eficientă numai dacă umiditatea aerului exterior este mai mică decât umiditatea aerului interior. Ferestrele închise sau ferestrele deschise doar vertical inhibă schimbul de aer, ceea ce reduce semnificativ posibilitatea de uscare. Dacă geamurile sunt lăsate constant cu deschiderea verticală, nu va fi suficient pentru o uscare rapidă și eficientă. Pe de altă parte, dacă rămâne o ventilație constantă, suprafața șapei se poate deforma. În orice caz, nu trebuie lăsată apa de ploaie prin ferestrele deschise să ude șapa.

    sapa-autonivelanta.jpg

    Încălzirea șapei

    Uscarea șapei poate fi grăbită prin încălzirea simultană și uniformă a încăperilor. Încălzirea ajută substratul să se usuce mai rapid și în profunzime și să reducă suprasolicitarea pe suprafața șapei. Din acest motiv, chiar și șapa care s-a uscat natural trebuie încălzită înainte de așezarea pardoselii. Timpul de uscare depinde de grosimea șapei, de temperatură, de condițiile climatice și de ventilație. În timpul uscării și încălzirii, trebuie acordată o atenție deosebită ventilației suficiente și optime.

    În instrucțiunile producătorului șapei, se precizează că așa-numita perioadă de protecție, în care nu trebuie făcut nimic după turnarea substratului, este de aproximativ 2 săptămâni și, în consecință, încălzirea pentru unele tipuri de șapă începe numai după minimum 14 zile, adică cel târziu după 16 zile*, în timp ce tipurile de șapă autonivelantă pot fi încălzite deja după 3 zile, adică cel târziu după 5 zile.* În ambele cazuri, temperatura de intrare inițială trebuie să fie aproximativ aceeași cu temperatura de suprafață a șapei, dar nu sub +15°C. La această temperatură, substratul se încălzește o zi, apoi se mărește treptat cu o rată de 5°C pe zi, până la maximul admis de 55°C. Temperatura maximă se menține atât de mult încât timpul de încălzire (inclusiv încălzire, întreținere și răcire) durează cel puțin 11 zile. Apoi structura se răcește, tot treptat, cu o rată de 10°C pe zi.

    sapa-clasica.jpg

    După finalizarea procesului de încălzire descris, trebuie măsurat procentul de umiditate al șapei, iar acest lucru se face cu un aparat umidometru CM.

    Citiți mai multe despre realizarea corectă a șapei în instrucțiunile de turnare a șapei.

    *Încălzirea pe o anumită perioadă de timp îmbunătățește în mod optim procesul de uscare. Încălzirea se poate face și mai târziu, dar trebuie făcută înainte de așezarea pardoselii.

    Articol de specialitate 429
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Șapa?

    Avem 2593 executanți pentru domeniul Șapa:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2593 executanți pentru domeniul Șapa
    8.9
    0

    DECOGEN RUSTIC SRL


    8.9
    0

    BPR SISTEME SRL-D


    10
    5

    ALAN VET-INSTAL S.R.L.


    8.9
    0

    AC CONTURING S.R.L.