În continuare:
Sfaturi de la LEDALI EXIM SRL Care sunt principalele avantaje ale pardoselilor industriale, elicoperizate și epoxidice în comparație cu alte tipuri de pardoseli disponibile pe piață? Pardoselile industriale elicopterizate cu stratul de uzură îmbunătățit cu mortare de presărare sunt cu siguranță cel mai economic și mai practic sistem de pardoseli, datorită faptului că se finisează betonul armat, proaspăt turnat, nivelat și vibrat corespunzător, la care venim cu un aport de materiale de presărare pentru a-i îmbunătăți rezistenta la uzura mecanică. Aproape orice tip de pardoseală are ca bază un suport din beton, care, pentru a se evita corectarea ulterioară cu sape de egalizare sau un consum mare de adeziv în cazul placărilor cu plăci ceramice, sau parchet, trebuie nivelat foarte atent. În concluzie, se apelează la firme specializate, deoarece eu nu am văzut lucrări de turnări betoane pe suprafețe mari, făcute responsabil de firme de antrepriză generală, decât dacă au avut divizie separată sau au apelat la firma specializată, însă eu sincer nu cunosc nicio firmă de antrepriză generală, care să aibă propria echipă. Știu că au fost câteva la nivelul întregii țări, dar maxim 10 și toti au renunțat pe rând, la echipa de pardoseli deoarece este foarte dificil să formezi și sa ții o echipă bună, capabilă să execute lucrări conform celor mai mari exigente în domeniu, pe motiv că această meserie este cea mai solicitată din domeniul construcțiilor. Aici betonul dă tonul, betonul face regulile, bineînțeles că există și alți factori care îți influențează activitatea, spre exemplu, condițiile meteorologice și condițiile șantierului, hala acoperită sau turnare exterioară, dar echipa de pardoseliști trebuie să stie să se organizese și să poată să se adapteze pentru a ține mereu sub control execuția pardoselei în fiecare moment, pentru a putea livra la final o lucrare cât mai bine executată. Într-un cuvânt, meseria de pardoselist este foarte solicitantă, dacă este soare, betonul fisurează, dacă este vânt fisurează de asemenea, daca plouă îl spală și-i strică rezistența stratului de uzură, dacă este frig sau îngheață, este și mai rău. Prea putine situații ideale și în orice condiții, beneficiarul doreste sa primeasca pardoseala perfectă, fără defecte, de aceea mulți muncitori care lucrează în domeniu, când găsesc o oportunitate pentru o meserie puțin mai domestică, se reorientează.
Tehnologia și inovația ne ușurează munca, ne cresc performanțele dar nu ne înlocuiesc, cel puțin deocamdată. Dacă în urmă cu 20 de ani când a inceput Ledali această activitate, o turnare de 1000 de metri pătrați era considerată o turnare mare, acum facem turnări între 2000 si 3000mp datorită utilajelor de turnare mecanizată de tip laser screed, a finisoarelor de capacitate tot mai mare și evident a capabilităților tot mai bune de furnizare a stațiilor de betoane. Asta inseamnă tehnologizare, munca a ramas și încă o vreme va rămâne tot pentru om, diferența o face responsabilitatea și experiența, dar sincer să fiu, dacă în urmă cu 10 ani vedeam o pardoseală turnată, aproape că știam cine a lucrat-o după cum arăta, acum înepe să-mi fie din ce în ce mai greu de ghicit deoarece concurența crește calitatea serviciilor.
Pentru durabilitatea unei pardoseli, un rol foarte important îl are întreținerea. Dacă o pardoseală este curată, și condițiile de muncă a personalului care lucrează în acel spațiu sunt mai bune, și marfa sau produsele care se prelucrează sau se depozitează în acel spațiu sunt mai curate, și pentru a obține acest lucru nu este suficient că la recepție ai primit de la constructor o pardoseală de cea mai înaltă clasă calitativă. Este evident că roțile stivuitorului care circulă pe pardoseală, în timp o uzează dar acesta poate fi prelungit prin aplicarea unor tratamente cu densificatori de pardoseală pe bază de silicați, care se reactivează la fiecare spălare. Rezistența la abraziune este dată de duritatea agregatelor din stratul de uzură, calitatea betonului, gradul de finisare a pardoselii și tipul de densificator de pardoseală care s-a folosit după finisare îi poate inbunatăți penetrarea cu substanțe care pe lângă pătare, pot distruge structural pardoseala. Aceste tratamente se fac la momente si prin proceduri recomandate de producătorii fiecărui produs. Dl. Dănuț Lezeu, Administrator LEDALI EXIM SRL |
1. Integritate igienică și fiziologică
Pentru a reduce contaminarea microbiologică a zonelor sensibile și exigente din punct de vedere igienic de procesare și ambalare din instalațiile din industria alimentară, este important să alegeți materiale pentru pardoseli, pereți, tavane și rosturi care emit cel mai puține particule, compuși organici volatili (COV) și nu sunt metabolice (active antimicrobial).
2. Protecția la locul de muncă
Protecția anti-alunecare este o cerință legată de securitatea la locul de muncă și este obligatorie în toate zonele pietonale. Nivelul de protecție anti-alunecare variază în funcție de tipul de industrie și de mijloacele utilizate în instalații. Cu cât suprafața este mai aspră, cu atât protecția împotriva alunecării este mai bună.
3. Curățare și întreținere
Din motive de igienă, curățarea și întreținerea ușoară sunt factori extrem de importanți în toate domeniile industriei alimentare.
4. Rezistența mecanică
Ori de câte ori este vorba despre producția de alimente, influența factorilor mecanici și chimici este comună și, prin urmare, protecția împotriva acestora este indispensabilă. Acest lucru se aplică în special părților fabricii în care traficul este crescut, deoarece mărfurile sunt reîncărcate și transportate cu stivuitoare sau transpalete.
5. Rezistența la substanțe chimice
Rezistența chimică bună este un factor important cu două aspecte. Pardoselile trebuie să fie rezistente atât la substanțele chimice utilizate (inclusiv detergenți și dezinfectanți), cât și la substanțele conținute în alimente (de exemplu, acizii din fructe).
6. Rezistența la caldură
Rezistența la fluctuațiile mari de temperatură este, de asemenea, de mare importanță, deoarece pardoselele din fabricile de producție alimentară sunt expuse constant la fluctuații de temperatură ridicate - printre altele în timpul gătirii și sterilizării, procesării la cald sau la rece și în timpul curățării cu jeturi de abur.
7. Perioade de inactivitate
În fabricile în care producția are loc continuu, timpul care poate fi menit întreținerii și reparației pardoselii este de obicei foarte scurt. De aceea, în aceste scopuri sunt necesare procese rapide, iar dispozitivele de curățare sub presiune sunt utilizate în principal, deoarece nu necesită uscare pe termen lung.
Pardoselile Sikafloor® PurCem® diferă între ele în funcție de tipul de material (maltoz sau autonivelant), grosime (de la 2 până la 9 mm) și aspectul final al suprafeței. În acest fel, este posibilă ajustarea individuală a pardoselii la cerințele specifice ale camerelor individuale. Indiferent de tipul de pardoseală, toate materialele au în comun rezistență mecanică și chimică ridicată, calitate și timp scurt de întărire, astfel încât timpul de oprire în procesul de lucru este minim. Toate materialele au certificat HACCP. Este de remarcat în special faptul că pardoselile PurCem® sunt rezistente la umiditatea ridicată din substrat, care este de obicei principala problemă atunci când se folosesc tipuri alternative de pardoseală, în special cele pe bază de rășini sintetice.
În mare măsură, este posibil să îndepliniți cerințele producției individuale de alimente și băuturi cu doar câteva materiale de bază, utilizate în mod obișnuit, din gama Sikafloor® PurCem®. În funcție de utilizarea individuală a camerelor, de obicei se recomandă instalarea următoarelor etaje:
Sikafloor®-20 PurCem®
O pardoseală cu cea mai mare rezistență mecanică și la temperatură, potrivită pentru încăperile umede și pentru suprafețele cele mai solicitate mecanic precum robinete de băuturi, măcelarii, brutării, frigidere cu congelator, bucătării comerciale și altele asemenea.
Sikafloor®-24 PurCem®
Pardoseală cu rezistență mecanică și temperatură medie, potrivită pentru încăperi uscate, cu încărcare moderată mecanic și chimic precum brutării, crame, camere uscate pentru prelucrarea alimentelor, depozite frigorifice, bucătării comerciale, depozite.
Sikafloor®-260 PurCem®
Pardoseală cu rezistență mecanică, chimică și termică medie. Potrivit pentru camere de procesare a alimentelor uscate, depozite, brutării, crame și altele asemenea.
Calitatea pardoselii în sine depinde cu siguranță în mare măsură de calitatea și prelucrarea corectă a detaliilor, care în acest caz este conectarea pardoselii cu sistemele de drenaj, precum și a acoperirilor de pereți, tratarea expansiunilor pardoselii și altele asemenea. Toate spargerile suprafeței podelei sunt locuri în care, în special în instalațiile de prelucrare umedă, apar deteriorarea podelei. Din acest motiv, o atenție deosebită trebuie acordată prelucrării îmbinărilor din diferite materiale, astfel încât acestea să nu fie deteriorate din cauza întinderii și contracției în timpul fluctuațiilor de temperatură sau a sarcinilor dinamice. În acest scop, Sika a testat numeroase soluții pentru plantele alimentare, iar unele în cooperare cu producătorul de renume mondial de sisteme de drenaj ACO.
Nu există absolut nicio îndoială că pardoselele din unitățile de producție sunt cele mai aglomerate din toate punctele de vedere, din orice industrie. Acest lucru este valabil în special în industria alimentară și a băuturilor, deoarece acolo se întâlnesc condiții foarte extreme pe care acoperitoarele de pardoseală trebuie să le suporte pe toată perioada de utilizare, în timp ce, pe de altă parte, acestea trebuie să fie în stare perfectă și să reziste cât mai mult posibil cu întreținere minimă.deoarece orice întrerupere în producție poate avea un impact financiar major.
Experții companiei Sika vă pot ajuta cu cunoștințele lor tehnice și cu mulți ani de experiență chiar și în timpul procesului de proiectare, iar ulterior în timpul instalării, astfel încât să obțineți pardoseală cu calitatea și caracteristicile de care aveți nevoie.