Pentru zona

  Pardoseli pentru industria alimentară

  Articolul a fost citit chiar de 555+ utilizatori
  Suprafețele de pardoseală industrială trebuie să suporte sarcini foarte mari și să aibă proprietăți speciale pentru zonele individuale de aplicare. Compania Sika, cel mai mare producător mondial de pardoseli industriale, a dezvoltat sistemul Sikafloor® PurCem®, special destinat industriei alimentare și a băuturilor. Cu astfel de sisteme hibride, este posibil să se îndeplinească toate cerințele speciale legate de acoperirile de pardoseală din industria alimentară. Aceste cerințe se referă în primul rând la domeniile în care produsele alimentare și mărfurile sensibile similare sunt procesate, ambalate sau depozitate, cum ar fi cramele, berăriile, abatoarele, fabricile de prelucrare a cărnii și brutăriile. În astfel de instalații, condițiile trebuie adaptate cu grijă atât la procesul de producție, cât și la procesele de prelucrare și depozitare.
  Articol de specialitate 555
  pardosele industriale industria alimentara
  Avem 468 executanți pentru domeniul Pardoseala epoxidica, industriala:

  Sfaturi de la LEDALI EXIM SRL

  Care sunt principalele avantaje ale pardoselilor industriale, elicoperizate și epoxidice în comparație cu alte tipuri de pardoseli disponibile pe piață? 

  Pardoselile industriale elicopterizate cu stratul de uzură îmbunătățit cu mortare de presărare sunt cu siguranță cel mai economic și mai practic sistem de pardoseli, datorită faptului că se finisează betonul armat, proaspăt turnat, nivelat și vibrat corespunzător, la care venim cu un aport de materiale de presărare pentru a-i îmbunătăți rezistenta la uzura mecanică. Aproape orice tip de pardoseală are ca bază un suport din beton, care, pentru a se evita corectarea ulterioară cu sape de egalizare sau un consum mare de adeziv în cazul placărilor cu plăci ceramice, sau parchet, trebuie nivelat foarte atent. În concluzie, se apelează la firme specializate, deoarece eu nu am văzut lucrări de turnări betoane pe suprafețe mari, făcute responsabil de firme de antrepriză generală, decât dacă au avut divizie separată sau au apelat la firma specializată, însă eu sincer nu cunosc nicio firmă de antrepriză generală, care să aibă propria echipă. Știu că au fost câteva la nivelul întregii țări, dar maxim 10 și toti au renunțat pe rând, la echipa de pardoseli deoarece este foarte dificil să formezi și sa ții o echipă bună, capabilă să execute lucrări conform celor mai mari exigente în domeniu, pe motiv că această meserie este cea mai solicitată din domeniul construcțiilor. Aici betonul dă tonul, betonul face regulile, bineînțeles că există și alți factori  care îți influențează activitatea, spre exemplu, condițiile meteorologice și condițiile șantierului, hala acoperită sau turnare exterioară, dar echipa de pardoseliști trebuie să stie să se organizese și să poată să se adapteze pentru a ține mereu sub control execuția pardoselei în fiecare moment, pentru a putea livra la final o lucrare cât mai bine executată. Într-un cuvânt, meseria de pardoselist  este foarte solicitantă, dacă este soare, betonul fisurează, dacă este vânt fisurează de asemenea, daca plouă îl spală și-i strică rezistența stratului de uzură, dacă este frig sau îngheață, este și mai rău. Prea putine situații ideale și în orice condiții, beneficiarul doreste sa primeasca pardoseala perfectă, fără defecte, de aceea mulți muncitori care lucrează în domeniu, când găsesc o oportunitate pentru o meserie puțin mai domestică, se reorientează. 
  Exista totuși și excepții, sunt si muncitori care nu ar putea face altă meserie, pentru simplul motiv că în domeniul de pardoseli, la finalul fiecărei zile de lucru, vezi o mare schimbare în urma ta și ai satisfacția că în acea zi, chiar dacă a fost greu, echipa ta a câștigat o luptă. Pe băieții aceștia nu-i vei vedea niciodată montând burlane sau rostuind gresie în băi. Eu pe băieții aceștia, care fac față în domeniu de ani buni, unii chiar zeci de ani, îi sustin cu voce tare. Noi cei care avem afacere în acest domeniu le datorăm succesul nostru. Le plac provocările și se implică în proiecte dificile.  Vedeti care sunt motivele pentru care antreprenorii generali nu sunt motivați să incerce să-și formeze echipe specializate de pardoseliști. De ce să-ți asumi riscul compromiterii unei lucrări pentru o diferență de 2-3 euro/mp cât ar costa în plus să o faci cu profesioniști, când poți să dormi noaptea liniștit și când te trezești dimineața și-ți începi ziua următoare, să-ți vezi subantreprenorii pe faza de pardosire, ca ei încă nu și-au terminat-o pe prima, dar impreună cu tine și-o încep deja pe următoarea, ca să respecte graficul de lucrări. Avem totuși avantajul tehnologizării, cu ajutorul căreia putem executa zilnic mii de metri pătrați. Noi am turnat cel mai mult într-o zi 3732 mp. O pardoseală cu cuarț, suprabetonată peste un planșeu prefabricat cu dimensiunea de 60,6m x 61,6m pe care care beneficiarul nu a dorit să-l întrerupă.
  Vreau să menționez că la pardoselile elicopterizate, pe lângă avantajul economic, mai putem enumera câteva avantaje cum ar fi, rezistența la trafic intens și încărcări foate mari, aspectul și durabilitatea foarte mare și am sa dezvolt putin fiecare dintre avantaje pentru a justifica de ce pardoselile industriale elicopterizate sunt cel mai avantajos sistem de pardoseli industriale.
  Datorită aplicării pe proaspăt a stratului de uzură, acesta este încorporat în suprafața de contact a betonului, neexistând riscul de separație între stratul de uzură și suportul de beton. permițând astfel traficul cu stivuitoare sau cărucioare cu roți pline, și de mici dimensiuni, care au încărcarea punctuală cea mai mare iar prin manevrarea lor ân spații foate mici, exercită cele mai mari solicitări mecanice asupra pardoselii. Imaginați-vă cum s-ar comporta în timp o pardoseală din gresie supusă la trafic de stivuitor o perioadă mai îndelungată de timp. Datorită faptului că pardoselile industriale elicopterizate turnate clasic au rosturi de contracție, care sunt realizate la intervale de câțiva metri unul paralel față de altul, în general 5 sau 6m sunt agreate chiar și în unele ramuri ale industriei alimentare, cu condiția ca rosturile să fie tratate corespunzător prin colmatarea cu mastic poliuretanic. Suprafețele sunt lucioase și se pot curăța mecanizat cu mașini de spălat cu aspirație. La platformele exterioare finisajul nu se face lucios, ci se lasă la un stadiu care să-i asigure aderența, dar în funcție de specificul activității sau de dorința expresă a beneficiarului, suprafața se periază pentru a asigura o aderență cât mai bună. 
  Exista și situații în care pardoselile cu cuarț nu sunt potrivite, și aceste locuri sunt anumite tipuri de industrie unde pardoselile nu trebuie să se uzeze cu degajare de praf, sau unde pardoselile trebuie să asigure o anumită conductivitate. Pentru aceste obiective există diverse sisteme de rășini epoxidice sau poliuretanice, însă și pentru acestea suportul este tot un beton elicopterizat, însă în această situație, cuarțul nu-și mai are sensul, finisajul se face doar la un stadiu de fin, nu lucios și evident, nu se mai aplică antievaporat pentru a nu închide porii, ci se acoperă cu folie de polietilenă pentru a evita evaporarea prematură a apei, folie care se ridică după maturizarea betonului.


  Cum influențează tehnologia și inovațiile recente evoluția pardoselilor industriale? Există vreo tendință notabilă în acest sens?

  Tehnologia și inovația ne ușurează munca, ne cresc performanțele dar nu ne înlocuiesc, cel puțin deocamdată. Dacă în urmă cu 20 de ani când a inceput Ledali această activitate, o turnare de 1000 de metri pătrați era considerată o turnare mare, acum facem turnări între 2000 si 3000mp datorită utilajelor de turnare mecanizată de tip laser screed, a finisoarelor de capacitate tot mai mare și evident a capabilităților tot mai bune de furnizare a stațiilor de betoane. Asta inseamnă tehnologizare, munca a ramas și încă o vreme va rămâne tot pentru om, diferența o face responsabilitatea și experiența, dar sincer să fiu, dacă în urmă cu 10 ani vedeam o pardoseală turnată, aproape că știam cine a lucrat-o după cum arăta, acum înepe să-mi fie din ce în ce mai greu de ghicit deoarece concurența crește calitatea serviciilor. 
  Referitor la inovație, pot spune că mereu apar lucruri noi, dacă la o lucrare au apărut anumite probleme, se ține cont de ele se analizează și se dezbat, pentru a identifica cauza sau cauzele și încercăm să învățăm, chiar din greșelile altora și să le depășim. Când ai găsit soluția să preîntâmpini anumite probleme, înseamnă că deja ai inovat, deși foarte multe probleme pe care pardosiștii și le asumă, se datorează antreprenorilor, sau chiar proiectanților.  Problemele cel mai des întâlnite sunt apariția fisurilor necontrolate, care nu apar frecvent, dar se datorează pregătirii necorespunzătoare a terasamentului. Pentru a depăși această problemă, și pentru că eu personal am o slăbiciune pentru tehnologie, am investit în utilaje terasiere și in special utilaje de nivelare dotate cu tehnologie de coordonare a cotei, astfel că de aproximativ 10 ani, Ledali face pregătirea terasamentului la majoritatea lucrărilor pe care le execută, obținând o toleranță la planimetrie de maxim un centimetru. Ledali întotdeauna a știut să fie un partener corect și asta a demonstrat pe parcursul celor 20 de ani de activitate colegilor săi de breaslă, motiv pentru care mereu este solicitat să le vină în ajutor, în special pentru lucrările de nivelare a terasamentului, întidere nisip sau nivelare a betonului.
  O altă problemă generală a pardoselilor este deteriorarea datorită traficului, a rosturilor de contracție, și în special a rosturilor de turnare care se deschid mai mult. Pentru a depăși aceste probleme, pentru pardoselile de trafic intens cum ar fi depozitele logistice, se proiectează și se construiesc pardoselile fără rosturi de contracție, iar cofragele rosturilor sunt metalice încorporate, care au rolul ca în timpul utilizării să protejeze muchiile rostului de lucru care la acest tip de pardoseală se pot deschide chiar pînă la 2cm. Eu cred că asta ar fi tendința, execuția de pardoseli cu durabilitate cât mai mare. 


  Ce sfaturi aveți pentru proprietarii de facilități industriale în ceea ce privește întreținerea și curățarea regulată a pardoselilor industriale pentru a menține aspectul și performanța lor?

  Pentru durabilitatea unei pardoseli, un rol foarte important îl are întreținerea. Dacă o pardoseală este curată, și condițiile de muncă a personalului care lucrează în acel spațiu sunt mai bune, și marfa sau produsele care se prelucrează sau se depozitează în acel spațiu sunt mai curate, și pentru a obține acest lucru nu este suficient că la recepție ai primit de la constructor o pardoseală de cea mai înaltă clasă calitativă. Este evident că roțile stivuitorului care circulă pe pardoseală, în timp o uzează dar acesta poate fi prelungit prin aplicarea unor tratamente cu densificatori de pardoseală pe bază de silicați, care se reactivează la fiecare spălare. Rezistența la abraziune este dată de duritatea agregatelor din stratul de uzură, calitatea betonului, gradul de finisare a pardoselii și tipul de densificator de pardoseală care s-a folosit după finisare îi poate inbunatăți penetrarea cu substanțe care pe lângă pătare, pot distruge structural pardoseala. Aceste tratamente se fac la momente si prin proceduri recomandate de producătorii fiecărui produs.

  Dl. Dănuț Lezeu, Administrator LEDALI EXIM SRL

  1. Integritate igienică și fiziologică

  Pentru a reduce contaminarea microbiologică a zonelor sensibile și exigente din punct de vedere igienic de procesare și ambalare din instalațiile din industria alimentară, este important să alegeți materiale pentru pardoseli, pereți, tavane și rosturi care emit cel mai puține particule, compuși organici volatili (COV) și nu sunt metabolice (active  antimicrobial).

  2. Protecția la locul de muncă

  Protecția anti-alunecare este o cerință legată de securitatea la locul de muncă și este obligatorie în toate zonele pietonale. Nivelul de protecție anti-alunecare variază în funcție de tipul de industrie și de mijloacele utilizate în instalații. Cu cât suprafața este mai aspră, cu atât protecția împotriva alunecării este mai bună.

  3. Curățare și întreținere

  Din motive de igienă, curățarea și întreținerea ușoară sunt factori extrem de importanți în toate domeniile industriei alimentare.

  4. Rezistența mecanică

  Ori de câte ori este vorba despre producția de alimente, influența factorilor mecanici și chimici este comună și, prin urmare, protecția împotriva acestora este indispensabilă. Acest lucru se aplică în special părților fabricii în care traficul este crescut, deoarece mărfurile sunt reîncărcate și transportate cu stivuitoare sau transpalete.

  5. Rezistența la substanțe chimice

  Rezistența chimică bună este un factor important cu două aspecte. Pardoselile trebuie să fie rezistente atât la substanțele chimice utilizate (inclusiv detergenți și dezinfectanți), cât și la substanțele conținute în alimente (de exemplu, acizii din fructe).

  6. Rezistența la caldură

  Rezistența la fluctuațiile  mari de temperatură este, de asemenea, de mare importanță, deoarece pardoselele din fabricile de producție alimentară sunt expuse constant la fluctuații de temperatură ridicate - printre altele în timpul gătirii și sterilizării, procesării la cald sau la rece și în timpul curățării cu jeturi de abur.

  7. Perioade de inactivitate

  În fabricile în care producția are loc continuu, timpul care poate fi menit întreținerii și reparației pardoselii este de obicei foarte scurt. De aceea, în aceste scopuri sunt necesare procese rapide, iar dispozitivele de curățare sub presiune sunt utilizate în principal, deoarece nu necesită uscare pe termen lung.

  Pardoselile Sikafloor® PurCem® diferă între ele în funcție de tipul de material (maltoz sau autonivelant), grosime (de la 2 până la 9 mm) și aspectul final al suprafeței. În acest fel, este posibilă ajustarea individuală a pardoselii la cerințele specifice ale camerelor individuale. Indiferent de tipul de pardoseală, toate materialele au în comun rezistență mecanică și chimică ridicată, calitate și timp scurt de întărire, astfel încât timpul de oprire în procesul de lucru este minim. Toate materialele au certificat HACCP. Este de remarcat în special faptul că pardoselile PurCem® sunt rezistente la umiditatea ridicată din substrat, care este de obicei principala problemă atunci când se folosesc tipuri alternative de pardoseală, în special cele pe bază de rășini sintetice.

  În mare măsură, este posibil să îndepliniți cerințele producției individuale de alimente și băuturi cu doar câteva materiale de bază, utilizate în mod obișnuit, din gama Sikafloor® PurCem®. În funcție de utilizarea individuală a camerelor, de obicei se recomandă instalarea următoarelor etaje:

  Sikafloor®-20 PurCem®

  O pardoseală cu cea mai mare rezistență mecanică și la temperatură, potrivită pentru încăperile umede și pentru suprafețele cele mai solicitate mecanic precum robinete de băuturi, măcelarii, brutării, frigidere cu congelator, bucătării comerciale și altele asemenea.

  Sika
  Cea mai performantă pardoseală Sikafloor R-20 PurCemR este o pardoseală din tencuiala tricomponentaăextrem de rezistentă, destinată instalării într-un strat de 6-9 mm grosime. Este realizat din lianți poliuretanici și rășini cu vâscozitate scăzută cu adaos de substanțe speciale sub formă de pulbere.

  Sikafloor®-24 PurCem®

  Pardoseală cu rezistență mecanică și temperatură medie, potrivită pentru încăperi uscate, cu încărcare moderată mecanic și chimic precum brutării, crame, camere uscate pentru prelucrarea alimentelor, depozite frigorifice, bucătării comerciale, depozite. 

  Sika

  Cea mai performantă pardoseală Sikafloor R-20 PurCemR este o pardoseală hibridă autonivelantă din trei componente, destinată instalării într-un strat de 2-4 mm grosime. Deoarece este lichid, este extrem de ușor de instalat.

  Rezistență la temperaturi între -100C și +70C

  Rezistență la chimicale

  Suprafață mată netedă, ușor de curățat

  Poate fi și anti-alunecare

  Grosimea stratului 2-4 mm

  Sikafloor®-260 PurCem®

  Pardoseală cu rezistență mecanică, chimică și termică medie. Potrivit pentru camere de procesare a alimentelor uscate, depozite, brutării, crame și altele asemenea.

  Sika

  Pardoseală de cea mai  înaltă performanță Sikafloor®-260 PurCem® este un produs inovator, o pardoseală autonivelantă din trei componente, destinată instalării într-un strat mai gros de 2-3 mm. Deoarece este o suprafață netedă, mătăsoasă, este extrem de ușor de întreținut.

  Rezistentă la temperaturi intre -10C si +60C

  Rezistentă la chimicale

  Suprafață netedă și strălucitoare, ușor de curățat

  Poate fi și anti-alunecare

  Grosimea stratului 2-3 mm

  Calitatea pardoselii în sine depinde cu siguranță în mare măsură de calitatea și prelucrarea corectă a detaliilor, care în acest caz este conectarea pardoselii cu sistemele de drenaj, precum și a acoperirilor de pereți, tratarea expansiunilor pardoselii și altele asemenea. Toate spargerile suprafeței podelei sunt locuri în care, în special în instalațiile de prelucrare umedă, apar deteriorarea podelei. Din acest motiv, o atenție deosebită trebuie acordată prelucrării îmbinărilor din diferite materiale, astfel încât acestea să nu fie deteriorate din cauza întinderii și contracției în timpul fluctuațiilor de temperatură sau a sarcinilor dinamice. În acest scop, Sika a testat numeroase soluții pentru plantele alimentare, iar unele în cooperare cu producătorul de renume mondial de sisteme de drenaj ACO.

  Nu există absolut nicio îndoială că pardoselele din unitățile de producție sunt cele mai aglomerate din toate punctele de vedere, din orice industrie. Acest lucru este valabil în special în industria alimentară și a băuturilor, deoarece acolo se întâlnesc condiții foarte extreme pe care acoperitoarele de pardoseală trebuie să le suporte pe toată perioada de utilizare, în timp ce, pe de altă parte, acestea trebuie să fie în stare perfectă și să reziste cât mai mult posibil cu întreținere minimă.deoarece orice întrerupere în producție poate avea un impact financiar major.

  Experții companiei Sika vă pot ajuta cu cunoștințele lor tehnice și cu mulți ani de experiență chiar și în timpul procesului de proiectare, iar ulterior în timpul instalării, astfel încât să obțineți pardoseală  cu calitatea și caracteristicile de care aveți nevoie.

   

  Articol de specialitate 555
  Autorul: Revista Daibau

  Cum v-au fost de folos aceste informații?


  CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pardoseala epoxidica, industriala?

  Idei de amenajare a casei

  O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

  Avem 468 executanți pentru domeniul Pardoseala epoxidica, industriala:

  Serviciu gratuit
  CĂUTĂM LOCAL
  Fără comisioane