Pentru zona

    10 case cu acoperiș de tablă care inspiră

    Articolul a fost citit chiar de 632+ utilizatori
    Popularitatea acoperișurilor din tablă este în creștere. În ciuda unei investiții inițiale mai mari, acest tip de acoperiș oferă multe avantaje care compensează pe deplin costul pe termen lung. Durata de viață estimată a unui acoperiș de tablă este până la 75 de ani sau mai mult. Suprafața sa reflectă căldura, ceea ce reduce costurile de răcire în lunile calde, dar este, de asemenea, mai puțin predispus la scurgeri decât un acoperiș convențional și este mai rezistent la vânt. Acoperișul de tablă poate fi reciclat când vine momentul. Pe lângă aceasta, tabla permite și o mai mare flexibilitate în proiectarea acoperișului. Am găsit pentru dumneavoastră câteva exemple minunate de case cu acoperiș de tablă.

    1. Birou extins cu acoperiș fațetat din cupru_Emrys architects (www.emrisarchitects.com); foto: Alan Williams

    Emrys Studios a fost angajat de o companie de administrare a imobiliarelor pentru a moderniza și extinde birourile care ocupă două foste clădiri rezidențiale din Great James Street, Bloomsbury. Arhitecții au amplasat completarea nouă cu două etaje în curtea dintre clădirile existente și astfel au creat spațiu suplimentar și au îmbunătățit conexiunile dintre spațiile de lucru existente. „Soluția noastră a fost să păstrăm și să mărim clădirea existentă și să introducem o structură complet nouă în spațiul îngust al atriumului din spate, pentru a crea o tranziție dramatică de la vechi la nou”, spun arhitecții. Panourile triunghiulare creează un relief interesant al acoperișului vizibil din clădirile existente din jur și, în același timp, înălțimi diferite ale tavanului în cadrul noii structuri. „Am determinat înălțimile punctelor cheie din jurul perimetrului și am folosit acest lucru ca inspirație pentru forma triunghiulară neobișnuită a acoperișului”, au adăugat arhitecții. În interior, iluminatul încorporat evidențiază marginile fiecărui plan, iar luminatoarele triunghiulare permit luminii naturale să pătrundă în cameră.

    acoperis-cupru.jpg

    acopris-de-cupru.jpg

    acoperis-cupru-din-interior.jpg

    2. Casa în două părți_AB obiect (www.ab-objekt.si); foto: Matej Lozar

    Biroul de arhitectură AB este cunoscut pentru casele sale de familie fotogenice și perfecte din punct de vedere arhitectural. Clădirea numită Shared Object este situată în Griže lângă Pongrac și nu este o excepție. Casa urmează estetica recunoscută a autorilor săi și, în același timp, aduce o bună parte din tradiția arhitecturală locală în design. Forma și dimensiunile arhetipale ale ambelor case, care imită arhitectura locală a satului, sunt îmbrăcate din „cap până în picioare” cu plăci din tablă închisă la culoare, dându-le un caracter modern, minimalist, rafinat.

    ab-acoperis.jpg

    ab-casa.jpg

    ab-casa-curte.jpg

    casa-doua-parti.jpg

    3. Casa-cort, Tham&Videgard arhitecți (www.thamvidegard.se); foto: arhiva autorului

    Arhitecții studioului Tham&Videgard au proiectat o casă pe o insulă din arhipelagul suedez Kroholmen. Vederea magnifică a farului din apropiere și a mării deschise a inspirat conceptul, adică suprafețele mari de sticlă care leagă interiorul cu cele trei terase. Profilul neobișnuit al casei aduce înălțime în interior și în același timp creează o imagine exterioară care amintește de o structură de cort și de o viață relaxată de vară în aer liber. Construcția clădirii este în întregime din lemn, cu excepția grinzilor din oțel care suportă sarcina fațadei principale. Acoperișul curbat, acoperit cu tablă zincată, atinge o înălțime de șase metri.

    tabla-ca-val.jpg

    acoperis-ca-valul.jpg

    acoperis-ca-valul-interior.jpg

    acoperis-ca-valul-interior.jpg

    4. Casa cu privire spre munte_Sono architects (www.sono.si); foto: Matevž Paternoster

    Reședința de familie numită Mountain View House este situată în apropierea stațiunii de schi Kitzbuehel. Poziția sa în apropierea vârfului dealului permite o priveliște impresionantă, motiv pentru care casa a fost concepută pentru a profita la maximum de ea. Arhitecții sloveni SoNo au proiectat clădirea ca un set de clădiri mai mici care imită formele caselor tradiționale alpine și creează împreună o imagine modernă a unui spațiu de locuit.

    tabla-alba.jpg

    casa-alba.jpg

    casa-alba-priveliste.jpg

    5. Casa-triptic_Studio Puisto (www.studiopuisto.fi); foto: Marc Goodwin

    Construită între un lac și o pădure deasă de molid, casa este acoperită cu lemn uns cu ulei negru și un acoperiș înclinat din tablă zincată. Casa din sudul Savoniei, numită Three Square House, este formată dintr-o clădire centrală înconjurată de două mai mici care se află un garaj, un depozit și o saună. Între garaj și clădirea principală, la colțul unei platforme de lemn înălțate se află o cadă în aer liber pentru răcorire, conectată la o potecă pentru plimbare care duce la debarcader și lac. Arhitecții studioului Puisto au descris un cerc în jurul clădirii la o înălțime de 2,3 metri. Jumătatea inferioară a fost acoperită cu lemn, iar jumătatea superioară cu tablă zincată.

    casa-trei-parti.jpg

    casa-din-trei-parti.jpg

    casa-din-trei-parti-interior.jpg

    casa-trei-parti-interior.jpg

    6. Casa C.H.I.K _MF arhitektura (www.mihafujs.com); foto: Matej Lozar

    Exteriorul clădirii rezidențiale, care se află la doar câteva minute de mers cu mașina de centrul Mariborului, la intersecția dealurilor din nord și a caselor familiale așezate dens în sud, este rafinat, modern și minimalist, dar nu este deloc rece și impersonal. Volumele albe compacte, alungite, cu acoperișuri negre din tablă dublu pliată și ferestre cu rame negre, nu iasă în evidență față de mediu, ci se încadrează discret în el. Suprafața mai mare, divizată vertical, a acoperișului cu un singur front pare a fi o prelungire naturală a acestora, îmbinându-se cu liniile dealurilor și viței de vie din spate.

    casa-chik.jpg

    chik-perspectiva.jpg

    chik-partea-din-spate.jpg

    7. Casă asemănătoare hambarului_Valbæk Brørup arhitecți (www.vba.dk)

    Arhitecții Valbæk Brørup au construit o cabană cu un acoperiș semicircular boltit din tablă ondulată într-o pădure de pini, lângă orașul Nikøbing Sjælland din Danemarca. Cabana, care seamănă cu o clădire agricolă, se află la doar 200 de metri de mare. „Ne-am dorit să realizăm o casă a cărei formă este legată de construcția rurală tradițională existentă, în special cea industrială”, spun arhitecții. Majoritatea zonei de zi de la parter se deschide prin uși glisante către grădina înconjurată de pini. "Interiorul este din lemn de pin. Mirosul, sunetul și atmosfera sunt ca într-o cabană tradițională", spun designerii de la studio. „Am vrut să imităm materialele, culorile și atmosfera naturii înconjurătoare, așa că nici nu ne-am propus să acoperim nimic cu culoare – mai ales nu cu alb”. Fațada casei este din lemn argintiu, iar acoperișul este acoperit cu plăci ondulate, care, împreună cu un coș mare, reprezintă o casă asemănătoare cu fostele fabrici industriale.

    casa-hambar.jpg

    casa-tren.jpg

    hambar-interior.jpg

    8. O casă pentru cinci și o lume întreagă de prieteni_Biro Gašperic (www.birogasperic.com); foto: Miran Kambič

    În procesul de proiectare a locuinței noi, așteptările familiei s-au concentrat pe trei „lucruri urgente”: un interior confortabil și spațios, care să îi ajute să treacă mai ușor și confortabil lunile de iarnă în el, suficient spațiu pentru a găzdui mulți prieteni și o bucătărie mare care oferă mediul perfect pentru mâncări delicioase. Cu ajutorul arhitectului Matej Gašperić, procesul de conceptualizare a rezultat într-o casă dublă. Cea mai mică are saună, sală de sport și spațiu de birou. Clădirea principală conține camera de zi, care este conectată, de fapt fuzionată cu terasa exterioară pentru a crea un spațiu social unic, fără o graniță clar definită între interior și exterior. Sub aceasta găsim un atelier de tâmplărie, un atelier de reparații de biciclete și un depozit. Dar ceea ce dă cu adevărat tonul clădirii noi este bucătăria - piesa centrală - cu căldura sobei pe lemne și șemineul primitor.

    retro-casa.jpg

    retro-curte.jpg

    9. Atelier de fierarie_Veld (www.veld.work); foto: Barbara Sandra

    Experții de la studioul de arhitectură belgian Veld au „acoperit” fostul atelier de fierărie cu tablă zincată, pentru a-i lumina interiorul înnegrit. Arhitecții acestui studio au venit cu ideea de a conecta vechiul atelier cu casa din anii 1950, extinzând-o astfel, păstrând în același timp toate caracteristicile lor. „Am văzut clădirile existente ca o oportunitate, nu o limitare”, a spus fondatorul Studio Veld, Bruno Vanhaesebrouck. Interiorul înnegrit al atelierului de fierărie a fost finisat cu tencuială de var într-o tehnică folosită în mod tradițional pentru clădirile rurale. Albul care acoperă pereții și tavanele din cărămidă păstrează intacte structurile acestora, combinându-le vizual cu interiorul casei principale. „Am vrut să creăm un fundal neutru și minimalist”, a spus Vanhaesebrouck. Exteriorul este placat cu tablă zincată neagră care imită aspectul fermelor din jur și se integrează perfect în peisaj.

    metal-adugat-la-casa.jpg

    fatada-din-metal.jpg

    casa-din-metal-interior.jpg

    10. Casa Husaro, Tham&Videgard architects (www.thamvidegard.se); foto: arhiva autorului

    În spatele exteriorului metalic negru al acestei case din arhipelagul Stockholm, arhitecții Tham&Videgard au creat o cameră de zi cu tavane boltite și dormitoare cu luminatoare mari. Casa Husaro a fost concepută ca o casă de vară pentru unul dintre cei doi arhitecți și familia sa, sau mai bine zis, ca înlocuitor pentru câteva clădiri mai mici pe care le-au deținut de mulți ani. „Pe măsură ce o nouă generație a ajuns în familie, a fost nevoie de o clădire mai mare, cu mai mult spațiu”, a spus Videgard. Așa a fost făcută o casă cu două etaje din materiale ușoare, inclusiv acea fațadă și acoperiș din tablă, placaj de mesteacăn și cherestea. „Iluminatul, privirea spre mare și un teren plat sunt doar câteva dintre condițiile prealabile, adică baza inițială a structurii conceptuale, precum și proiectarea rațională datorită unui buget relativ mic”, au spus aceștia la final.

    husaro-casa.jpg

    husaro-acces.jpg

    husaro-terasa.jpg

    husaro-partea-din-spate.jpg

    632
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.