În continuare:
Șemineu ca despărțitor
Arhitecții de la biroul belgian KGDVS au folosit un mic șemineu negru ca un fel de perete despărțitor. Deoarece nu este masiv, se poate spune că împarte dormitorul discret într-o zonă de noapte cu un pat și într-o cameră de zi, care este reprezentată de un fotoliu. Mai mult decât atât, picioarele subțiri de metal îl fac să pară că plutește, iar din moment ce părțile lui sunt din sticlă, flăcările se văd la fel de bine din pat și din fotoliu. Întrucât casa este situată în Spania, unde încălzirea aproape că nu este necesară iarna, șemineul este folosit în interior ca un detaliu pur simbolic, estetic și ambiental.
sursa: https://i.pinimg.com/564x/c4/04/35/c404359ae6a59a0c0d3e916a4c1bcb25.jpg
Șemineu ca element de mobilier
Într-o casă din mijlocul provinciei înzăpezite Quebec, arhitecții au folosit un șemineu în locul unei piese de mobilier. Un șemineu elegant din oțel gri închis funcționează și ca balustradă pentru scări. Pe lângă focar, parte integrantă a acestuia este și un spațiu pentru lemne de foc, iar în dreapta este un loc pentru depozitare asemănător unei comode cu linii reduse. Elementul compact îmbină astfel tot ce este necesar în sufragerie și, în același timp, îmbogățește ambianța cu un frumos șemineu stilizat ca piesă de mobilier.
Simbolism
Focul este adesea asociat cu roșul și cu un șemineu cu o structură masivă din piatră. Pe această conotație s-a bazat și arhitectul sloven Matej Gašperič, care a folosit ambele simboluri pentru designul său: beton brut vizibil pentru corpul șemineului și conuri din metal vopsite în roșu aprins ca un coș de fum. În plus, șemineul din spațiul deschis astfel proiectat servește simultan ca despărțitor și ca legătură între sufrageria de la nivelul superior și camera de zi de la nivelul inferior.
Eleganța formelor primare
Arhitectul englez John Pawson a proiectat un șemineu de sine stătător între sufragerie și camera de zi într-o casă de familie din St. Tropez, care este de fapt un element de susținere al structurii pe care se sprijină acoperișul casei. În mijloc este plasat un șemineu minimalist, alb, astfel încât să aducă dinamism, dar și să despartă parțial zonele funcționale, motiv pentru care spațiul rămâne deschis și luminos, totodată clar delimitat.
Un șemineu în loc de televizor
Arhitectul elvețian Peter Zumthor a amplasat un șemineu chiar în centrul casei celebrului filozof englez Allen de Botton. Acolo unde v-ați aștepta în mod normal la un televizor mare într-o casă modernă, există un șemineu frumos sculptat în blocul de beton al structurii. În stânga acesteia se află o nișă pentru lemne de foc, iar întreaga compoziție creează o ambianță cu adevărat plăcută și liniștitoare.
Simplitatea este uneori cea mai bună alegere
Există șemineuri scumpe, șemineuri mari, foarte expresive, și cele din materiale speciale. Totuși, câteodată cel mai simplu șemineu de sine stătător este suficient pentru a evoca o atmosferă caldă, de familie. Exact asta au făcut arhitecții sloveni Real Engineering pentru casa Bale Bale. Coșul de fum al șemineului se ridică până la tavan și creează astfel un punct focal puternic al spațiului.
O soluție radicală pentru șemineu
De multe ori avem obișnuința să punem șemineul undeva în mijlocul încăperii, astfel încât toată familia să se adună în jurul lui. Arhitectul Valerio Olgiati a decis însă să-și poziționeze șemineul într-un mod complet diferit - în colțul dintre doi pereți. Această poziție neobișnuită a produs un impact puternic asupra spațiului și l-a făcut impresionant.
Forma dinamică
Deși ne-am obișnuit cu șemineurile care au forme geometrice obișnuite (fie că sunt pătrate sau cilindrice), se pare că formele moderne se opun acestui lucru prin diversitatea lor. Un astfel de exemplu poate fi forma extrem de dinamică a șemineului din cabana din Noua Zeelandă. Laturile sale nu sunt rupte în unghi drept, iar faptul că este plasat direct în fața ferestrei, îl face mai dramatic. Astfel, șemineul este într-o concurență cu natura din spatele ferestrei, iar membrii gospodăriei le pot urmări pe ambele în același timp de pe canapea.