Pentru zona

    Ce tip de protecție și împrospătare a lemnului este cel mai eficient?

    Lemnul utilizat necorespunzător, fie că este protejat sau neprotejat, se deteriorează mult mai repede decât era așteptat și nu prezintă caracteristicile care altfel ar trebui să-l distingă. Cheresteaua este expusă la tot felul de condiții meteorologice, mecanice și de altă natură, iar pentru ca acesta să reziste și să-și servească scopul, trebuie mai întâi bine pregătit și apoi protejat corespunzător. Doar astfel de cherestea va arăta bine și, prin urmare, casa pentru care este folosită. Vom încerca să explicăm în acest text cum arată acest proces și ce trebuie să faceți dacă vă decideți pentru o casă din lemn, adică structură, fațadă sau o parte a acesteia.
    Articol de specialitate 226
    protectie improspatare lemn
    Avem 455 executanți pentru domeniul Mentenanță:

    De ce trebuie protejat lemnul în exterior? Ce factori au cea mai mare influență asupra deteriorării acestuia?

    Degradarea lemnului este cauzată de elementele naturale: soare, ploaie, vânt și zăpadă. Cu o protecție adecvată, vă puteți asigura cu ușurință că îmbătrânește mai lent și nu se descompune.  

    Cât de des trebuie reînnoită protecția suprafeței lemnului? Cum se verifică starea acesteia și dacă trebuie reînnoită?

    Protecția suprafeței lemnului trebuie reînnoită tot la 2-5 ani. Dacă lemnul este calitativ, uscat și pregătit corespunzător, va dura mai mult. Totuși, dacă lemnul absoarbe rapid apa, se va crăpa și repede își va pierde strălucirea, ceea ce înseamnă că este necesară restaurarea cât mai curând posibil.

    Care sunt diferitele tipuri de acoperiri pentru lemn? Care și care sunt proprietățile lor?

    Acoperiri de protecție pentru lemn și cherestea se împart în cele pentru impregnare, lazură sau baiț, ceară, lacuri, patine, substanțe uleioase și vopsele de acoperire. Acoperirile au o astfel de compoziție chimică încât pătrund adânc în lemn și îl protejează de crăpare. În același timp, creează pe suprafață un strat ferm, dar flexibil, care le mențin intacte.

    Impregnarea protejează lemnul de acțiunea mucegaiului, lichenilor, insectelor și termitelor.

    Lazura sau baițul este o acoperire transparentă cu care se poate schimba culoarea, deși servește în primul rând pentru a sublinia structura și textura lemnului; sunt destinate în primul rând pentru protejarea lemnul de influențele externe.

    Vopseaua de acoperire oferă o mai bună protecție lemnului, deoarece este rezistentă la razele UV, însă, datorită densității sale, acoperă complet structura și textura naturală a lemnului și acestea nu se mai văd.

    Uleiul este o alegere ecologică, dar nu oferă o bună protecție a lemnului. Acoperirea trebuie reînnoită de câteva ori pe an.

    Protecția suprafeței lemnului trebuie reînnoită la fiecare 2-5 ani; dacă lemnul este calitativ, uscat și pregătit corespunzător, va dura mai mult
    Protecția suprafeței lemnului trebuie reînnoită la fiecare 2-5 ani; dacă lemnul este calitativ, uscat și pregătit corespunzător, va dura mai mult

    Când se folosește o acoperire, iar când se folosește impregnarea ca protecție a lemnului? Pot fi combinate?

    Impregnarea se folosește întotdeauna înainte de aplicarea oricărui fel sau tip de vopsea pentru lemn sau strat de protecție. Se folosește pe lemn neprotejat, crud, uscat corespunzător. Acoperirea și impregnarea sunt utilizate în combinație.

    Piața oferă numeroase tipuri de produse pentru restaurarea lemnului. Cum să alegeți pe cel mai potrivit?

    Produsul sau combinația adecvată de produse pentru protecție se alege în funcție de mediul în care va fi amplasat lemnul și de aspectul dorit.

    În ultimul timp, este foarte populară construcția caselor cu fațade din lemn, care din punct de vedere estetic arată cu adevărat natural și frumos și lasă o mare impresie de stilizare și gust, dar se întâmplă să își piardă rapid culoarea, adică să înnegrească sau să se estompeze în funcție de pe tipul lemnului ales. Cum funcționează în practică diferitele metode de protecție a fațadelor din lemn?

    Pentru fațadele din lemn cele mai potrivite sunt tonurile medii de lazură sau baiț. Astăzi, clienții cel mai mult doresc un aspect natural, așa că produsele ca aceasta sunt cea mai bună soluție. Sunt de obicei pe bază de apă și au o compoziție chimică de așa fel încât nu permit lemnului să devină gri sau galben. Sunt potrivite pentru toate tipurile de lemn, inclusiv stejar sau zada, care conțin mult tanin și rășină.

    Sunt încă utilizate în practică produsele care conțin o proporție mare de baze nitro, solvenți și pigmenți? Sau sunt mai căutați agenții naturali de protecție?

    Lazura și baițul cu un conținut ridicat de nitro sunt interzise de ceva timp, iar produsele mai noi au procente foarte mici. Desigur, din punct de vedere ecologic, lazura sau baițul pe bază de apă sunt cele mai acceptabile. Totuși, este important să urmați instrucțiunile producătorului - numai atunci protecția va fi adecvată și suficientă.

     Impregnarea se aplică întotdeauna înainte de ungerea cu lac sau cu alte tipuri de protecție; se aplică pe lemn netratat, crud și uscat corespunzător
    Impregnarea se aplică întotdeauna înainte de ungerea cu lac sau cu alte tipuri de protecție; se aplică pe lemn netratat, crud și uscat corespunzător

    Ar trebui să alegeți un strat de protecție și o impregnare în funcție de tipul lemnului?

    Acoperirile pe bază de solvenți sunt potrivite pentru toate tipurile de lemn. Dar, pentru acoperirile pe bază de apă, trebuie respectate instrucțiunile producătorului. Anumite acoperiri pe baza de apă, pe unele tipuri de lemn precum stejarul, pot provoca pete care strică aspectul.

    Există recomandări speciale de protecție legate de tipurile de lemn cu care utilizatorii intră în contact direct (tâmplărie, mobilier, jucării pentru copii...)?

    În aceste cazuri, este întotdeauna recomandat să alegeți o acoperire pe bază de apă cu certificatele corespunzătoare.

    Ce tip de protecție este cel mai bun pentru podelele din lemn pentru terasă?

    Acoperirile cu ulei sunt cele mai potrivite pentru podelele din lemn sau terasele din lemn. În special se recomandă cele pe bază de apă, deoarece se usucă rapid și nu este nevoie să ștergeți excesul de ulei după aplicare?

    Piața oferă multe produse pentru restaurarea lemnului. Cum să alegeți corect?

    Din păcate, pe piață există multe produse ieftine și proaste. Prin urmare, vă recomandăm să vă consultați cu un expert și să cumpărați pe cel recomandat, mai degrabă decât să alegeți singuri. Rețineți că protecția pe care o aplicați, pe lângă faptul că trebuie să fie calitativă, ar trebui să dureze și câțiva ani, ca să nu cheltuiți efectiv mai mult cu reînnoirile dese. Cu siguranță printre cele mai bune sunt acele tipuri de produse fabricate, de exemplu, în Canada, Rusia sau Scandinavia sau cel puțin sub licențele lor, pentru că sigur au fost testate în cele mai extreme condiții.

    Când este cel mai bun moment pentru restaurarea lemnului?

    Cel mai bun moment pentru a restaura sau vopsi lemnul este atunci când temperatura exterioară crește peste 20°C. Totuși, vă sfătuim să evitați orice lucrări în lumina și căldura directă a soarelui. În astfel de condiții, stratul superior al acoperirii de protecție se usucă prea repede și, prin urmare, lemnul nu îl absoarbe suficient.

    Dacă lemnul absoarbe apa repede, se va crăpa și își va pierde rapid strălucirea - ceea ce înseamnă că restaurarea este necesară cât mai curând posibil
    Dacă lemnul absoarbe apa repede, se va crăpa și își va pierde rapid strălucirea - ceea ce înseamnă că restaurarea este necesară cât mai curând posibil

    Cum să reînnoiți corect stratul de protecție?

    În primul rând, trebuie să îndepărtați complet rămășițele vechilor straturi de protecție de orice tip, să-l decojiți complet și să îl curățați de praf, grăsimi și impurități. Primul strat a acoperirii noi se aplică direct pe substratul pregătit corespunzător, iar al doilea strat după 24 de ore. Dacă este necesar, procedura poate fi repetată de mai multe ori, în funcție de starea și gradul de deteriorare a lemnului.

    Care sunt cele mai frecvente greșeli în protecția lemnului?

    Una dintre cele mai mari greșeli este impregnarea cherestelei proaspete. Lemnul trebuie să fie uscat corespunzător, șlefuit și fără rășină sau ulei. Se întâmplă adesea ca straturile de protecție să fie prea subțiri sau prea groase. Prin urmare, este foarte important să utilizați diferite mijloace de protecție exact conform instrucțiunilor producătorilor individuali.

    Durabilitatea acoperirilor din lemn poate fi prelungită?

    Pentru longevitatea lemnului și, prin urmare, a stratului de protecție, veți face cel mai mult dacă reînnoiți în mod regulat protecția suprafeței, așa cum am menționat deja, la fiecare doi până la cinci ani. De regulă, sunt suficiente două până la trei straturi, în funcție de tipul de produs și de recomandarea producătorului.

    Care sunt inovațiile și cele mai recente tendințe în protecția lemnului?

    În prezent, cele mai populare sunt toate produsele pe bază de apă și uleiurile de protecție, deoarece sunt mai acceptabile ecologic, atât din cauza impactului asupra mediului, cât și pentru sănătatea oamenilor. Sunt ușor de utilizat, deoarece nu au un miros neplăcut și se usucă rapid. Ele oferă aceeași protecție a lemnului calitativ ca și acoperirile dizolvate, desigur, dacă sunt utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

    Articol de specialitate 226
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Mentenanță?

    Avem 455 executanți pentru domeniul Mentenanță:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 455 executanți pentru domeniul Mentenanță
    8.9
    0

    BROMA BUILDING SRL


    8.9
    0

    REXIMACO SRL


    8.9
    0

    AGUA KANGEN ARAGON SRL

    1
    8.9
    0

    ELMAIA SRL