Pentru zona
    Datorită temperaturii sale relativ ridicate, apa subterană este o sursă de căldură ideală și poate avea coeficienți de performanță ridicati. Aceasta înseamnă că apa este cea mai eficientă energetic dintre toate sursele - conform nivelurilor anuale estimate - urmată de pământ și aer. Pompele de căldură apă-apă, deși sunt de dimensiuni mici, au un potențial satisfăcător - oferă un nivel ridicat de conversie a energiei, suficient pentru a satisface toate nevoile gospodăriei. Desigur, conform calculelor de proiectare, capacitatea întregului sistem este determinată în funcție de obiectivul căruia este destinat.
    Articol de specialitate 200
    Pompa caldura apa apa
    Avem 2029 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    1. Pompa de căldură apă-apă: funcționare

    Pompa de căldură apă-apă folosește apa și energia acesteia pentru a produce căldură. Poate fi apă dintr-un iaz, un pârâu, un râu, un lac, o fântână sau un foraj special construit. Apele subterane, de fapt, energia geotermală este cea mai comună sursă de căldură pentru acest tip de dispozitiv. Căldura apelor subterane este o sursă foarte bună de energie pentru o pompă de căldură. Avantajul său este un nivel de temperatură relativ constant, în intervalul 7-12°C.

    Pentru a folosi apa subterană, este necesar să se facă două puțuri - una pentru pompare, iar celălalt pentru pompare, sau mai degrabă, returnarea apei înapoi în pâraiele subterane. Prima sondă este echipată cu un furtun de pompă submersibilă. În timpul funcționării, aparatul deplasează apa printr-o pompă care își folosește energia pentru a încălzi apa din sistemul de încălzire și/sau din sistemul de încălzire a apei calde menajere. Apa mai rece cu câteva grade (2°-4°C) este apoi pompată în al doilea puț, care se află la 15-20 m distanță de primul, și înapoi în apele subterane.

    Cantitatea de apă trebuie să fie suficientă pentru o funcționare fără probleme atunci când nevoile de căldură sunt cele mai mari. Trebuie obținută o autorizație adecvată pentru utilizarea apelor subterane. De asemenea, este necesar să se efectueze analiza chimică înainte de a îînceperea lucrărilor.

    2. Pompa de căldură apă-apă: avantaje

    2.1. Exploatarea temperaturii constante a apei subterane

    Apele subterane au o temperatură constantă în intervalul de 7°-12°C și rămâne la acel nivel chiar și iarna, când temperaturile exterioare sunt sub zero. Pompa de căldură aer-apă necesită temperaturi exterioare mai mari de -5°C pentru a funcționa, deși la valori atât de mici consumă mai multă energie electrică.

    2.2. Pasivă, adică răcire naturală

    În lunile în care temperaturile exterioare sunt ridicate,vă puteți răci pasiv casa sau apartamentul cu ajutorul unei pompe de căldură apă-apă.

    3. Surse de apă și montajul unei pompe de căldură apă-apă

    La montarea acestui tip de dispozitiv și sistem, trebuie avută grijă la alegerea sursei de apă. Sursele de apă de suprafață pot îngheța, făcându-le incapabile să funcționeze. Sursa selectată trebuie să furnizeze o cantitate suficientă de apă, deoarece altfel pompa însăși s-ar încălzi atât de mult încât ar deveni ineficientă energetic. Prin urmare, este întotdeauna recomandat să vă consultați cu experții înainte de a alege și de a cumpăra. Cel mai practic lucru de făcut este să angajați o companie locală care cunoaște deja situația de pe teren și știe din experiență care soluție ar fi cea mai optimă. Aceeași firmă vă va oferi cel mai probabil modelul adecvat de dispozitiv și sistem, așa că dacă sunteți de acord cu prețul, ei vor face instalarea, dar vor oferi și o garanție, adică întreținere și service.

    Pârâurile și râurile ca apă curgătoare sunt surse deosebit de eficiente. Cu toate acestea, din cauza locației și a restricțiilor legale, acestea sunt rareori disponibile. Râurile și pâraiele sunt umplute în mod constant cu apă dulce, astfel încât temperatura exterioară nu afectează funcționarea pompei de căldură. În plus, este puțin probabil ca o sursă de apă lichidă să înghețe complet iarna.

    Foraj pompa caldura apa-apa
    Pentru a utiliza apele subterane, trebuie construite două puțuri - unul pentru a pompa apa în sistem, iar celălalt  pentru a o returna în fluxurile subterane.

    4. Durata de funcționare  a pompei de căldură apă-apă

    Pompele de căldură au o durată de viață lungă și este în medie de 15-20 de ani. Pentru cea mai lungă durată de viață a dispozitivului și a întregului sistem, ar trebui să alegeți o pompă de calitate de la un producător de încredere și recunoscut; printre acestea se numără și modele care pot rezista până la 25 de ani. Montarea profesională și întreținerea regulată și corectă și eliminarea la timp a eventualelor defecțiuni sunt cele mai importante condiții pentru funcționarea pe termen lung a pompei de căldură apă-apă.

    5. Pompă de căldură apă-apă: întreținere și service

    Dispozitivele de acest tip nu necesită intervenții speciale și frecvente. Datorită calității și purității diferite a apei, pompele de căldură au întotdeauna filtre de purificare încorporate la intrarea în sistem, care trebuie curățate de mai multe ori pe an și înlocuite dacă este necesar. Datorita particulelor foarte fine de impurități care pot trece prin acest filtru, este bine să verificați cu regularitate starea schimbătorului de căldură. Toate acestea le puteți face singur, fără ajutorul unui tehnician de service. Cu dispozitivele apă-apă, debitul de apă poate fi mai mic din cauza scăderii nivelului apei subterane, dar apoi pompa va funcționa mai puțin. Cu toate acestea, nu se poate face nimic în privința asta; situația se va îmbunătăți atunci când alimentarea cu apă se va îmbunătăți. Ceea ce puteți face în avans este o evaluare corectă și profesională a sursei de apă înainte de a cumpăra  pompa de căldură.

    La toate pompele de căldură destinate încălzirii spațiilor, indiferent de sursa de căldură, tehnicianul de service verifică starea gazului de răcire în timpul controalelor regulate. Presiunea gazului de răcire trebuie să fie adecvată, deoarece aceasta are cel mai mare efect asupra funcționării pompei de căldură, urmată imediat de presiunea apei din sistemul de încălzire. Înainte ca apa de încălzire să intre în pompa de căldură, există un filtru care trebuie curățat cel puțin o dată pe an, altfel debitul de apă poate fi redus și presiunea acesteia în sistemul de încălzire poate crește. Tehnicianul de service determină și stabilește de obicei parametrii diferitelor funcții, temperatura dorită și alte opțiuni.

    6. Pompa de căldură apă-apă: garanție

    Perioada de garanție variază de la producător la producător. În majoritatea cazurilor însă, garanția de bază pentru o pompă de căldură apă-apă este de 2-3 ani și acoperă toate costurile pieselor de schimb și reparațiilor. Pe lângă garanția de bază, majoritatea producătorilor oferă opțiunea de extindere a garanției contra unei taxe suplimentare.

    7. Când va fi rentabil investiția într-o pompă de căldură?

    În medie, o investiție într-o pompă de căldură apă-apă se amortiza în aproximativ 5 ani. Având în vedere durata lungă de viață a dispozitivului și a întregului sistem, aceasta înseamnă cel puțin 15 ani de funcționare după achitarea costurilor de investiție.

    Articol de specialitate 200
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pompă de căldură?

    Avem 2029 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 2029 executanți pentru domeniul Pompă de căldură
    9.9
    0

    OCEAN ART DESIGN SRL


    10
    0

    TERMOPARTNER S.R.L.


    9.6
    0

    GLOBAL REAL TRADE SRL


    8.7
    0

    OPTIMUS INSTAL S.R.L.