Pentru zona

    Pompe de căldură de temperaturi înalte - pompe de căldură pentru încălzire cu calorifere

    Probabil ați auzit despre pompele de căldură, despre care s-a vorbit mult în ultimii ani. Pompele de căldură extrag căldură din sursele de energie regenerabilă ale pământului, apă sau aer și, prin urmare, reprezintă una dintre cele mai economice și dezirabile metode de încălzire ecologică. În plus, ele garantează independența energetică față de fluctuațiile pieței și autosuficiență. Pompele de căldură pentru încălzirea cu calorifere sunt de fapt pompe de căldură de temperatură înaltă și sunt cel mai des folosite la renovarea clădirilor mai vechi.
    Articol de specialitate 296
    Pompe temperatură înaltă
    Avem 2037 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    1. De ce să alegeți  pompa de căldură?

    Pentru mulți, sezonul de încălzire înseamnă și o mulțime de griji, mai ales când vine vorba de costurile cu combustibilul. Prin urmare, înainte de fiecare iarnă, se caută soluții pentru modernizarea sistemului de încălzire pentru a-l face cât mai eficient energetic, ecologic și, mai ales, mai accesibil. La prima vedere, o pompă de căldură poate fi mai scumpă decât metodele de încălzire convenționale, aproape învechite, dar trebuie amintit că din cauza costurilor de exploatare extrem de mici și a reparațiilor rare, investiția se amortiza în 6-9 ani, în funcție de tip și starea sistemului de încălzire existent.eficiența energetică a instalației și tipul pompei de căldu

    Există trei tipuri de pompe de căldură - aer-apă, apă subterană și apă-apă, precum și sisteme de încălzire la temperatură înaltă și la temperatură joasă, adică pompe de căldură la temperatură joasă și la temperatură înaltă.

    Când vine vorba de diferențele dintre sistemele de pompe de căldură cu temperatură înaltă și temperatură joasă, iată lucrurile pe care trebuie să le știți:

    2. Ce sunt pompele de căldură de temperatură înaltă?

    2.1. Sistemele de pompe de căldură de temperatură înaltă  sunt soluția perfectă de renovare

    Mulți încă mai cred eronat că pompele de căldură sunt o soluție doar pentru clădirile noi cu sisteme de încălzire noi (cu pompă de căldură), ceea ce nu este adevărat. Pompele de căldură de temperatură înaltă sunt ideale pentru renovarea, repararea și adaptarea sistemelor de încălzire vechi. Avantajul unor astfel de sisteme este că permit păstrarea dispozitivelor existente, distribuția conductelor și a elementelor de încălzire (calorifere, convectoare etc.). Acest lucru este posibil datorită temperaturii extrem de ridicate de 80°C până la care pompele de căldură de acest tip pot încălzi apa.

    Cu siguranță este mai mult decât o pompă de căldură obișnuită sau cu temperatură joasă care este folosită pentru a instala sisteme noi de încălzire. Caloriferele și convectoarele mai vechi au nevoie de mult mai multă căldură pentru a încălzi camera în care se află, în comparație cu cantitatea de energie consumată de încălzirea prin pardoseală. De asemenea, fațadele clădirilor mai vechi sunt adesea prost izolate, ceea ce crește și mai mult nevoia de încălzire.

    2.2. Pompe de căldură cu temperaturi ridicate și temperaturi scăzute

    Un avantaj suplimentar este că pompa de temperatură înaltă funcționează perfect chiar și la temperaturi extrem de scăzute - funcționarea redusă are loc doar la -25°C, ceea ce este neobișnuit în regiunea noastră. Mulți oameni sunt îngrijorați că o pompă de căldură în combinație cu un sistem de încălzire vechi sau existent nu va funcționa eficient sau la un nivel optim, la temperaturi mai scăzute, în comparație cu un sistem de încălzire complet nou. Cu toate acestea, pompele de temperatură ridicată rezolvă exact acest tip de problemă. Pompele de căldură pentru încălzirea cu calorifere sunt de fapt pompe de temperatură înaltă și sunt cel mai des folosite la renovarea clădirilor mai vechi.

    Pompe pentru calorifere
    Pompa de căldură de temperatură înaltă  permite conectarea la sistemul de încălzire existent cu calorifere, deci este o soluție bună pentru renovarea clădirilor vechi unde întregul sistem nu poate sau nu trebuie înlocuit.

    3. Pompe de căldură de temperatură  înaltă - metode de funcționare

    3.1. Pompă de căldură de  temperatură  înaltă - unitate interioară și exterioară

    Sistemul de încălzire cu pompă cu  temperatură ridicată, ca oricare altul de acest tip, este format dintr-o unitate interioară și una exterioară. Extern este cel care primește energie din mediu, iar sursa sa de energie este apa, pământul sau aerul. Pe lângă aceste două unități există și un rezervor de apă caldă. Unitatea exterioară cu pompă de căldură captează căldura din mediu și o transferă către unitatea interioară, unde agentul de transfer de căldură este încălzit în continuare. Indiferent de sursa de căldură, mediul sau purtătorul de căldură este întotdeauna apa.

    O parte integrantă a pompei de căldură este rezervorul de apă caldă menajeră, care este utilizat în baie, bucătărie și în alte locuri unde este nevoie de apă curentă.

    3.2. Trei circuite

    Să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care funcționează de fapt o pompă de temperatură înaltă. Ea lucrează la corelația dintre temperatură, volum, presiune și gaz. Când presiunea crește, temperatura gazului crește și invers - când presiunea scade, temperatura gazului scade. Funcționarea pompelor de căldură de înaltă temperatură se bazează pe trei debite circulare: sursa din care prelevează căldura, debitul circular rece și sistemul de încălzire.

    Pompe înaltă temperatură încălzire calorifere
    Pompele de căldură cu temperatură  înaltă constau și dintr-o unitate interioară și exterioară

    4. Pompe de căldură de temperatură înaltă și joasă

    4.1. Care sunt diferențele dintre o pompă de căldură cu temperatură scăzută și o pompă de căldură cu temperatură ridicată?

    Principala diferență dintre aceste două tipuri de sisteme este de fapt domeniul de aplicare a acestora. Pompele de căldură de temperatură  înaltă asigură o încălzire extrem de economică în casă chiar și la temperaturi exterioare extrem de scăzute. De aceea sunt o soluție bună pentru clădirile mai vechi care sunt construite, izolate și echipate inadecvat. Și anume, clădirile noi trebuie acum să respecte într-un fel sau altul standardele energetice, care devin din ce în ce mai stricte în fiecare an, așa că este mai puțin probabil să apară îndoieli cu privire la alegere. Pompele de căldură pentru încălzirea cu radiatoare sunt de fapt pompe de temperatură ridicată și sunt folosite cel mai adesea la renovarea clădirilor mai vechi.

    Spre deosebire de pompele de căldură de temperatură joasă, pompele de căldură de temperatură înaltă  permit și conectarea la încălzirea existentă cu elemente de încălzire vechi, astfel ca la renovarea clădirii să nu fie necesară schimbarea întregului sistem, echipamente sau dispozitive. Cu toate acestea, dacă o înlocuiți cu  o pompă de căldură la temperatură scăzută, veți economisi mulți bani.

    Pompele de căldură de temperatură joasă  sunt mai potrivite pentru sistemele noi de încălzire cu încălzire pe tavan, pardoseală sau perete sau pentru încălzirea cu calorifere de temperatură joasă, pe care clădirile mai vechi de obicei nu le au.

    5. Pompe de căldură de temperatură înaltă – preț 

    Pompele de căldură cu temperatură scăzută și temperatură înaltă aduc economii mari și reduc semnificativ costurile de încălzire. Următoarele comparații vor ilustra cât de repede îți vei recupera investiția și cât de puțin vei cheltui cu o pompă de căldură.

    Pentru încălzirea unei case familiale se consumă aproximativ 2.500-3.000 de litri de păcură pe sezon de încălzire, ceea ce înseamnă că pentru sezonul de încălzire viitor va trebui să alocați în jur de 3.700-4.000 EURO (notă: prețul păcurei la 24.05.2022 a fost de 1,5 EURO; sursa: euromotus.ro). Conform calculelor producătorului, sistemul cu pompa de căldură costă  aproximativ  de 4 ori mai puțin pentru a încălzi i aceeași suprafață, deci în acest caz ar fi între 900 si 1.000 EURO. În plus, nu trebuie uitat că pompa de căldură va încălzi și apa menajeră și astfel va reduce consumul total de energie. De aceea se estimează că investiția se va recupera în 6-9 ani.

    Nu trebuie uitat că, în cazul achiziționării unei pompe de căldură, puteți aplica pentru subvențiile eco care vor anula aproximativ o treime din investiția inițială și, prin urmare, vor reduce și mai mult costul, deoarece acțiunile de îmbunătățire a eficienței energetice a locuințelor și exploatarea raţională s-au lansat în ţara noastră încă de anul trecut  pentru a minimiza poluarea mediului natural. 

     

    Articol de specialitate 296
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Pompă de căldură?

    Avem 2037 executanți pentru domeniul Pompă de căldură:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 2037 executanți pentru domeniul Pompă de căldură
    8.9
    0

    ALINEX SRL


    8.9
    0

    GANBAU INSTAL SRL


    9.6
    0

    INDEPENDENT ENERGETIC S.R.L.


    8.9
    0

    VITALROB IMPEX SRL