Pentru zona

    Repararea geamurilor vechi

    Articolul a fost citit chiar de 901+ utilizatori
    Dacă nu se sparge sticla sau nu se ajunge la o defecțiune a mecanismului, oamenii se uită, de obicei, mai bine la ferestre și uși atunci când le vine rândul să le spele în timpul curățeniei mari de primăvară sau toamnă. Atunci când draperiile, jaluzelele sunt îndepărtate, ferestrele rămân complet goale și abia apoi prezintă primele sau avansate semne de uzură. Atunci cei mai mulți oameni se întreabă când le-au cumpărat de fapt?
    Articol de specialitate 901
    ferestre vechi
    Avem 72 executanți pentru domeniul Reconditionare tamplarie lemn:

    1. Ce ar trebui să știți dacă vă gândiți să restaurați ferestre vechi?

    Primul gând  este că ar trebui înlocuite, dar nu toată lumea are bani să o facă imediat. Pe de altă parte, de obicei nu este nevoie de o lucrări atât de mari și costisitoare. Cert este că tâmplăria este cel mai expus element al fațadei și se află în mod constant sub influența factorilor de mediu negativi - cum este ploaia, zăpada, soarele, radiațiile UV, precum și funinginea, gazele de eșapament și alte cauze de poluare. De aceea nu ar trebui să fie surprinzător că, în ciuda garanțiilor multianuale pe care producătorii le acordă asupra materialului și instalării, mai ales în mediul urban, acestea nu pot rezista și rămâne în stare perfectă atât timp cât este prevăzut.

    Cu toate acestea, dacă decideți să reparați sau să restaurați și dacă lucrarea este făcută corect, există toate șansele ca acestea să vă servească cel puțin atâția ani cât au durat până atunci. Prin urmare, nu este o idee rea să evaluați mai întâi în mod realist gradul de deteriorare a ferestrelor, să întrebați despre modalitățile în care pot fi reparate și apoi să efectuați calculul. Suntem de părere că se merită aceasta, deși este și o sarcină care necesită efort, timp și bani.

    2. Cum să alegi un antreprenor pentru lucrările de reparații?

    Când decideți să vă reparați ferestrele, aveți câteva decizii mai importante de luat. Prima se referă de fapt la tipul ferestre pe care le aveți, numărul acestora, mecanismele și geamurile - cu alte cuvinte, domeniul de activitate și termenele de implementare. În sfârșit, când știți exact toate detaliile, va trebui să găsești un antreprenor, adică un furnizor de servicii. Există destul de multe dintre ele pe piață, așa că vă sugerăm fie să ne contactați, deoarece cooperăm doar cu companii și meșteri dovediți, fie să verificați cu atenție toate referințele, comentariile clienților și ofertele lor și ce înseamnă toate acestea.

    3. Metode de restaurare a ferestrelor în funcție de material

    Este clar că toate tipurile de ferestre nu pot fi reparate în același mod, cu aceleași mijloace și cu aceleași metode. Acest lucru necesită cunoștințe profesionale, experiență și abilități și, desigur, instrumente și echipamente adecvate. Dacă decideți să angajați un om de mână, el/ea va ști ce și cum și în ce ordine ar trebui făcut. Desigur, în concordanță cu dorințele dumneavoastră, dar și cu situația reală - de fapt, ce se poate face în funcție de starea fiecărei ferestre individuale, material și mecanisme de mișcare și deschidere/închidere. În cazul în care ferestrele dumneavoastră sunt de tip mai nou, de dimensiuni mai mari cu mecanisme sau sisteme de control mai complicate, precum cele din casele inteligente, vă recomandăm să nu vă asumați singuri lucrările, deoarece reparațiile ulterioare ale avariei pot costa de multe ori mai mult decât ar costa reparația în sine.

    Cu siguranță, dacă credeți că puteți și sunteți priceput în reparațiile la domiciliu, cu puțină atenție, răbdare și instrucți, puteți reface singur ferestrele obișnuite, clasice.

    3.1. Restaurarea ferestrelor din lemn

    Este clar că cea mai mare provocare este repararea ferestrelor din lemn, dar asta este poate și cea mai mare plăcere. Ferestrele bune din lemn au nevoie de întreținere regulată și adecvată și vor putea servi timp de zeci de ani. Ferestrele din lemn sunt, de asemenea, cel mai bun tip, deoarece sunt naturale și au cel mai favorabil efect asupra microclimatului spațiului de locuit. Cu toate acestea, chiar și în condiții ideale, în timp apar crăpături pe ele și învelișul lor protector se dezlipește. Rata de uzură depinde de climă și de expunerea la schimbările meteorologice. Lucrările din lemn în partea de est sau de sud a casei, de exemplu, sunt mai expuse la lumina puternică a soarelui, determinând deteriorarea mai rapidă a vopselei, lacurilor sau acoperirilor. Latura de nord, în schimb, este întotdeauna mai expusă vântului, care influențează și el în felul lor.

    3.2. Repararea ferestrelor ALU

    Se știe că metalele sunt cele mai durabile și rezistente materiale după caracteristicile lor fizice și mecanice. Produsele realizate din ele sunt aceleași. De aceea, nu este de mirare că în ultimele decenii, așa-numitele ferestre ALU au fost printre cele mai căutate, în special pentru clădirile moderne construite în stil minimalist sau industrial. Daca le aveți în casa dvs, dar credeți că este timpul pentru renovare sau veți să le schimbați cumva, țineți cont că problema lor cea mai mare este umezeala, adică apa. Ferestrele moderne din aluminiu sunt acoperite cu agenți anticorozivi, lăcuite sau plastifiate în fazele finale de prelucrare, dar dacă această protecție este dezlipită, zgâriată sau ciobită, apa își poate găsi ușor drumul. Zgârieturile și loviturile mai mici pot fi reparate. Cu toate acestea, deteriorarea mecanică majoră sau îndoirea profilului necesită înlocuirea întregii ferestre. Dacă ferestrele din aluminiu sunt expuse, acestea pot fi curățate și protejate din nou cu anumite mijloace. Din păcate, este cel mai dificil și cel mai scump când vine vorba de cele plastifiate sau vopsite cu pulbere. Apoi trebuie scoase și duse la un atelier specializat pentru refinisare.

    3.3. Repararea ferestrelor din lemn-aluminiu

    Se consideră că ferestrele realizate dintr-o combinație de lemn si aluminiu, de fapt o combinație de două rame - lemn în interior și metal la exterior - sunt în prezent modelele de cea mai bună calitate de pe fiecare piață. Când se ajunge la punctul în care trebuie să fie reînnoite sau reparate, fiecare parte a cadrului este realizată în funcție de materialul din care este făcut. Prin urmare, se înțelege că este un loc de muncă dublu și de aceea este mai scump.

    3.4. Restaurare ferestrelor PVC

    De obicei se crede că ferestrele din plastic,î sau mai exact, din PVC nu pot fi restaurate. Cu toate acestea, datorită celor mai recente progrese tehnologice din industria vopselelor și lacurilor, acest lucru este posibil. Trusele de reparații din plastic și vopselele sunt acum disponibile pe piață. Deci, cu bunăvoință și efort, și ele pot fi făcute să arate ca noi. Mai mult, dacă te-ai săturat de culoarea albă, o poți schimba și tu. În prezent, sunt în tendințe tonurile mai închise - gri antracit și negru, deși nu sunt excluse nici culorile pastelate.

    Reconditionare tamplarie
    Repararea ferestrelor vechi

     

    4. Procesul de restaurare sau reînnoire a ferestrelor vechi

    4.1. Pregătirea ferestrei pentru reparație

    Indiferent de tipul sau modelul de fereastră, primul lucru care trebuie făcut  atunci când începeți procesul de reparație este spălarea și curățarea. Cercevelele ferestrelor trebuie îndepărtate și curățate temeinic și spălate de toate depunerile de murdărie, grăsime, funingine și altele asemenea. Fiecare tip de material necesită un detergent special, deși, în general, toate pot fi spălate cu o soluție blândă de detergent și curățător de geamuri. Cu toate acestea, nu utilizați niciodată abraziv,i precum diluanți și acizi sau perii de oțel pentru a evita deteriorarea părților ferestrelor. Mai degrabă, repetați spălarea de mai multe ori și uscați totul bine.

    Următorul pas este șlefuirea, adică șlefuirea ramei. Toate straturile de vopsea, lac, straturile de protecție și de bază trebuie îndepărtate de pe fereastră. Scopul este de a ajunge la „materialul sănătos” fie el lemn, metal sau PVC. Experții sfătuiesc că această curățare inițială trebuie făcută cu șmirglu mai puțin grosier, cu rezistență uniformă a șlefuitorului și în aceeași direcție. Dacă porniți șlefuitorul la cel mai puternic și „vă blocați cu toată puterea” s-ar putea să decojiți mai mult decât este necesar. Când ați îndepărtat toate straturile atât de pe suprafețele plane, cât și de pe colțuri, curățați bine geamul din nou, deoarece trebuie să îndepărtați tot praful fin și murdăria de pe șlefuire, apoi cu un chit pentru lemn, aluminiu sau plastic. Reparați orice  deteriorare posibilă și șlefuiți din nou suprafața astfel încât să devină fină, netedă și plată. Chitul pentru repararea metalului, adică aluminiu și plastic, este bicomponent și necesită o muncă mai atentă decât chitul pentru lemn. Chitul este întins cu o mistrie, dar asigurați-vă că citiți instrucțiunile furnizate de producător înainte de utilizare.

    După ce ați terminat de chituit  toate deteriorările pe care le-ați întâlnit, ar trebui să lăsați geamurile să se usuce timp de cel puțin 24 de ore. Majoritatea produselor de acest tip par uscate după o jumătate de oră, dar nu ignorați instrucțiunile producătorului și așteptați timpul recomandat. A doua zi, verificați din nou toate cadrele și vedeți dacă unele locuri trebuie șlefuite puțin mai mult și re-jiggate. Dacă aveți de gând să refaceți ceva, așteptați din nou încă 24 de ore.

    4.2. Protecția, vopsirea sau lăcuirea ferestrelor

    În timp ce așteptați ca să se usuce chitul, puteți începe cu curățarea și ungerea balamalelor și mecanismelor ferestrelor. Curățați-le bine, uscați-le și apoi lubrifiați-le cu un fel de lubrifiant.

    Când totul este uscat, este timpul să vopsiți. De fapt, grundul se aplică întotdeauna înainte de vopsire. Grundurile sunt diverse acoperiri cu diferite componente pentru protecția și longevitatea materialului. La vopsirea lemnului, de obicei se aplică mai multe straturi, deoarece lemnul, ca material natural, are nevoie de protecție fungicidă și insecticidă. Două straturi sunt suficiente pentru aluminiu și PVC, timpul de uscare al fiecărui strat fiind tot de 24 de ore. În sfârșit, pe suprafața astfel pregatită se aplică una dintre numeroasele tipuri de vopsea sau lac pentru lemn, metal sau plastic, în funcție de efectul final pe care doriți să-l obțineți.

    Pe piață există astăzi numeroase tipuri de vopsele compozite care conțin deja diverse componente de protecție și luciu, facilitând și grăbind astfel vopsirea. Dacă doriți să păstrați culoarea inițială a lemnului, atunci este necesar doar să-l lacuiți cu o parte din lacurile incolore cu apă, ulei, poliuretan și nitro. Puteți schimba culoarea aluminiului și a plasticului după cum doriți.

    De asemenea, este important să rețineți că grundul și vopseaua sunt aplicate pe lemn cu o perie sau o rolă. Rola este pentru laturile mai late ale cadrului, iar peria pentru colturi si margini. Tamplaria din ALU si PVC este vopsita cu compresor, rola si peria fiind folosite si pentru locuri inaccesibile. Practic, prin combinarea sculelor, vei putea procesa tot stocul, aripioarele și mulurile. Vopseaua merge și în 2 straturi cu pauze de uscare de 24 de ore. Producătorii oferă în general o garanție privind durabilitatea culorilor utilizate corespunzător între 5 și 10 ani.

    5. Îmbunătățirea eficienței energetice a geamurilor

    Când ați decis deja să restaurați ferestrele, s-ar putea să nu fie o idee rea să vă consultați cu un expert despre diverse detalii. Printre altele, există și ochelari. Și anume, majoritatea ferestrelor vechi au geam simplu sau dublu într-un cadru subțire din lemn sau metal, cu foarte puțină sau deloc izolație. Pur și simplu, așa se produceau ferestrele. Totuși, faptul că 70% dintre ferestre sunt de fapt din sticlă este incontestabil, așa că este destul de clar că este un factor mare de eficiență energetică – mai exact, potențiala pierdere de căldură.

    Din nou, datorită progresului tehnologiei, există și noi metode de restaurare a ferestrelor vechi care permit îmbunătățirea calității ferestrelor fără a fi nevoie să cumpere altele noi. Pe langa faptul ca ramele pot fi reparate cu mijloace moderne de reparatie si protectie, se pot adauga geamuri termoizolante noi, etansanti siliconici si noi picuratori. Astfel, obții ferestre cu aceeași eficiență termică ca și cele de ultimă generație. În plus, schimbarea sticlei îmbunătățește izolarea fonică și reduce pierderile de căldură cu aproximativ 40 până la 60%. Ceața și condensul de umezeală pe geamuri sunt, de asemenea, reduse cu 95%.

    Pentru înlocuirea sticlelor, veți avea nevoie în continuare de profesioniști. Printre furnizorii cu care cooperăm, îi veți găsi și pe cei care oferă prelucrarea completă a ferestrelor și a lamelelor din jurul lor. Ceea ce face posibilă instalarea de noi ferestre este așa-numitul profil din PVC. Acest sistem de montaj folosind profile speciale PVC este o alternativă la inlocuirea tâmplăriei complete, iar în cazurile în care constructța tâmplăriei vechi în sine este încă de bună calitate, este mai mult decat o soluție excelentă. Economiile pe care le puteți realiza în acest fel sunt aproximativ 70% față  de costurile de înlocuire a tâmplăriei complete.

    În orice caz, metoda de înlocuire a geamului obișnuit cu un singur geam cu geam termoizolant se realizează prin instalarea acelui profil special din PVC în cadrul ferestrei existent. Nici măcar nu trebuie să scoți geamul vechi sau obloanele vechi sau jaluzelele. Acest nou profil PVC este o „șină suplimentară” în care se montează o sticlă nouă, simplă sau dublă, oferind astfel izolație termică și protecție fonică. La final, toate marginile sunt acoperite cu silicon și lăsate să se usuce. Trebuie remarcat faptul că, înainte de începerea lucrărilor, îmbinările peretelui și ramului vechi sunt verificate și eventualele fisuri sunt umplute cu spumă pur, astfel că  etanșarea să fie cât mai bună posibil în final - de fapt, întreaga fereastră este complet etanș.

    În cele din urmă, folosind așa-numita turnare „margine caldă”, veți obține o fereastră cu o conductivitate termică de numai 0,1-0,3 W/m²K.

    6. Curățarea și întreținerea ferestrelor vechi

    Dacă ceva nu este în regulă cu tâmplăria între marile curățenii, veți observa dacă scârțâie piesele metalice slăbite sau deteriorate ale ferestrei. Adesea se creează crăpături prin care aerul trece constant, materialele izolatoare, precum spumele, benzile sau cauciucul își pierd elasticitatea și încep să se desprindă, să se desprindă și să cadă, astfel ușile și ferestrele în sine devin clătinate și multe altele. Dacă tâmplăria nu este grav deteriorată, toate mecanismele pot fi reparate și lubrifiate de un lăcătuș. De asemenea, ușile și ferestrele trebuie întreținute în mod regulat, adică curățate și lubrifiate cel puțin o dată pe an pentru a le prelungi durata de viață. De asemenea, au nevoie de service regulat, de fapt, strângerea și reglarea balamalelor astfel încât totul să rămână pe loc.

    Articol de specialitate 901
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Reconditionare tamplarie lemn?

    Avem 72 executanți pentru domeniul Reconditionare tamplarie lemn:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 72 executanți pentru domeniul Reconditionare tamplarie lemn
    9.3
    0

    GLASS & MIRROR CONCEPT


    10
    5

    RECO WOOD DECOR SRL


    9.3
    0

    EDA CONSULT SRL


    9.1
    0

    ELEGANT PARCHET IMPEX SRL-D