Pentru zona

    Întreținerea aparatelor de aer condiționat - ce puteți face singur și când este mai bine să apelați la experți?

    Aparatele de aer condiționat au devenit din ce în ce mai sofisticate de-a lungul anilor și, în același timp, au devenit o componentă din ce în ce mai importantă a fiecărei locuințe sau spațiu de afaceri. Un dispozitiv de calitate poate elimina condițiile termice nefavorabile și poate oferi un mediu de viață curat, sănătos și confortabil. Desigur, pentru funcționarea sa corectă, ca orice alt dispozitiv, sunt necesare verificări periodice și întreținere. Întreținerea necorespunzătoare sau neregulată a aerului condiționat poate duce la multe probleme și, în cele din urmă, la costuri inutil de mari datorită unei înlocuiri complete. Am cercetat ce poți face singur în acest sens și când este mai bine să apelezi la profesioniști.
    Articol de specialitate 398
    servis AC
    Avem 1928 executanți pentru domeniul Aer condiționat:

    1. De ce este importantă întreținerea cu regularitate a  aparatului de aer condiționat?

    Întreținerea preventivă a aparatelor de aer condiționat asigură întreținerea corespunzătoare a acestora la intervale regulate și astfel reduce probabilitatea apariției unor probleme majore pe termen lung. Prin comparație, întreținerea regulată a aerului condiționat este la fel de importantă ca și schimbarea regulată a uleiului în vehiculul dumneavoastră. Un schimb de ulei care costă în jur de 50 EURO poate economisi un motor de mașină în valoare de 5.000 EURO. Întreținerea cu regularitate  asigură funcționarea perfectă a aparatului de aer condiționat.

    Întreținerea cu regularitate a aparatului de aer condiționat vă poate ajuta să economisiți o sumă semnificativă de bani, mai ales că acestea durează de obicei mult mai mult decât majoritatea aparatelor și echipamentelor din orice casă. Un aparat de aer condiționat întreținut corespunzător poate dura mai mult de un deceniu fără a înlocui componentele majore.

    2. Întocmirea planului de întreținere a aerului condiționat

    Există câteva lucruri pe care să vă concentrați atunci când creați un plan de întreținere:

    2.1. Service-ul aparatelor de aer condiționat - la ce intervale?

    Primul pas este să revizuiți instrucțiunile producătorului și să notați intervalele de service recomandate pentru aparatul de aer condiționat și componentele sale individuale. Dacă nu aveți instrucțiuni, cel mai bun pariu este să verificați site-ul lor web (destul de mulți producători își pun acum instrucțiunile de produs online) sau să contactați direct producătorul pentru a obține aceste informații. Ele sunt importante deoarece producătorii determină termenele limită de întreținere pe baza unor teste și analize ample.

    2.2. Cât de complex este sistemul de aer condiționat din casa dvs.?

    Probabil că nu veți putea estima aceasta singur  Cel mai bine este să contactați producătorul sau un reparator autorizat, care vă va oferi informații exacte și de încredere.

    2.3. Timp mediu de lucru

    Un aspect important  care trebuie întotdeauna luat în considerare este cât timp, adică ore pe zi, în medie, funcționează aparatul de aer condiționat sau dispozitivele. Intervalul mediu de funcționare poate varia în funcție de locul în care este instalat aparatul de aer condiționat. În spațiile de afaceri, adică birouri sau spații similare, aparatele de aer condiționat pot fi pornite mult mai mult decât acasă. Timpul de funcționare este foarte util pentru a determina când va fi necesară întreținerea.

    3. Service de unitate externă - sarcini pe care le puteți face singur

    Unitatea exterioară a oricărui aparat de aer condiționat este de fapt o carcasă care adăpostește ventilatorul axial, condensatorul și compresorul. Acestea sunt, de asemenea, cele mai critice părți ale acestui tip de dispozitiv. Poate fi amplasat în exterior, pe fațadăsau pe un perete exterior, dar în funcție  de felul și tipul modelului poate fi și în garaj sau la mansardă. De obicei are conducte de cupru, uneori acoperite cu un strat de spumă izolatoare, care merg de la ea spre casa dvs.. Toate sistemele de aer condiționat funcționează pe principiul absorbției de energie și transferării acesteia în alt loc - prin răcirea aerului care este introdus în interior și prin pomparea aerului cald din interiorul casei. Este un sistem închis de cel puțin două unități, interioară și exterioară, care sunt conectate prin conducte de cupru pentru fluxul de freon și cabluri. Întreținerea cu regularitate a aparatelor de aer condiționat este o cerință de bază pentru buna funcționare a acestora.

    Intretinere aer conditionat
    Controalele preventive asigură că aparatul de aer condiționat este întreținut corespunzător la intervale regulate și în acest fel, pe termen lung, riscul unor probleme majore sau deteriorări este redus.

    3.1. Opriți unitatea/rețeaua

    Trebuie să vă asigurați că nu trece electricitate prin unitate atunci când o curățați. Oprirea se face fie prin tragerea ștecherului din priză, fie prin plasarea întrerupătorului în poziția OPRIT, de preferință ambele pentru a fi complet în siguranță. Dacă acest lucru este dificil de făcut din orice motiv, puteți, de asemenea, să opriți complet alimentarea aparatului de aer condiționat de la tabloul de distribuție principal, deșuruband siguranța.

    3.2. Curățați toată murdăria de pe grătar și din jurul unității exterioare

    Cea mai mare parte a murdăriei și a prafului se vor acumula pe grila condensatorului, așa că trebuie să o curățați cu atenție. Folosește o perie grosieră pentru a îndepărta depunerile mai mari și mai groase, cum ar fi depunerile de frunze sau noroi, apoi, cu ajutorul unui aspirator și al unui accesoriu îngust, aspirați  toate resturile mai mici la care puteți ajunge. În afară de aceasta, este foarte important ca într-un diametru de cel puțin jumătate de metru în jurul unității exterioare să nu existe plante sau alte lucruri care să interfereze cu funcționarea acesteia sau să o facă mai susceptibilă la acumularea de murdărie.

    3.3. Curățați și îndreptați părțile grătarului de pe capacul aparatului de aer condiționat

    Uneori, pe grila capacului unității exterioare se acumulează multă murdărie din cauza vântului sau a precipitațiilor, care nu poate fi îndepărtată ușor cu o perie. În schimb, încercați să folosiți un cuțit pentru a îndepărta orice resturi blocate între bare și, dacă este necesar, îndreptați orice părți deformate ale barei.

    3.4. Curățarea ventilatorului

    Aceasta este, de asemenea, o parte a dispozitivului în care se pot acumula mult praf și diverse depuneri în timp, așa că are nevoie de curățare regulată. De asemenea, frunzele și crenguțele mici se pot bloca uneori în ventilator. Cel mai simplu mod de a-l curăța este să-l ștergeți cu o cârpă umedă, dar după aceea trebuie lăsat suficient de mult să se usuce.

    3.5. Curățare suplimentară a grătarului

    Cel mai simplu mod de a curăța grătarul unității exterioare este să-l spălați cu apă de la un furtun de grădină echipat cu o duză de pulverizare. Acest lucru poate spăla o mulțime de murdărie pe care metodele anterioare nu le puteau îndepărta. Trebuie doar să vă asigurați că apa nu pătrunde în motorul ventilatorului.

    3.6. Verificați uleiul

    Dacă motorul ventilatorului nu are rulmenți etanșați, puteți verifica și nivelul uleiului din ventilator. Câteva picături de ulei de motor (nu folosiți nimic altceva) ar trebui să funcționeze.

    4. Întreținerea unității interioare - sarcini pe care le puteți face singur

    Unitatea de aer condiționat interioară este formată dintr-un evaporator și un ventilator radial. Evaporatorul este format din țevi și o bobină (bobina) și este ceea ce încălzește sau răcește aerul din casa ta. Funcționează cu ajutorul unei unități de aer condiționat exterior sau a unei pompe de căldură. Bateriile evaporatorului se murdăresc în timp, ceea ce afectează viteza de răcire sau încălzire a spațiului. Acestea trebuie curățate în mod regulat pentru a preveni scăderea eficienței.

    Curatare AC.
    Un sistem de aer condiționat  întreținut bine asigură un spațiku de viață curat, sănătos și comfortabil. 

    4.1. Curățați evaporatorul

    Capacul evaporatorului de pe unitatea interioară este, de obicei, acolo unde se află grătarul pe unitatea interioară, astfel încât acolo se acumulează inevitabil mult praf și diverse particule din aer. Puteți începe prin a folosi o perie moale pentru a îndepărta praful, apoi pulverizați vaporizatorul cu un agent de curățare special - acest lichid va ajuta la eliminarea tuturor impurităților acumulate și la îmbunătățirea performanței dispozitivului. În loc de un agent de curățare special, puteți folosi și un detergent ușor și apă.

    4.2. Curățați scurgerea vaporizatorului

    Uneori, scurgerea evaporatorului se înfundă cu reziduuri grase și trebuie curățată. O scurgere blocată poate face ca apa să revină (în loc să fie aruncată afară), ceea ce va deteriora podeaua sau, dacă este echipată cu un plutitor de scurgere, va face ca unitatea să nu mai funcționeze până când apa este evacuată din acesta. O scurgere înfundată poate provoca, de asemenea, să iasă din unitate un miros neplăcut. Conducta de scurgere este de obicei o conductă din PVC cu o lățime de 16 mm, care este condusă spre exterior, o scurgere comună sau similată, lângă  unitatea condensatorului. Puteți folosi un aspirator umed/uscat pentru a desfunda conducta de scurgere.

    4.3. Înlocuiți filtrul

    Schimbarea filtrului este ceva care depinde de locul în care locuiți. Mediile cu praf necesită schimbări mai frecvente ale filtrului. Filtrul aparatului dvs. de aer condiționat trebuie schimbat de cel puțin două ori pe an dacă este utilizat în mod constant, adică atât pentru încălzire, cât și pentru răcire. În mod ideal, aceasta ar trebui să fie chiar înainte de începerea sezonului de încălzire și apoi a doua oară, chiar înainte de sezonul de răcire. Dacă utilizați sistemul doar pentru răcire în lunile de vară, schimbarea filtrului chiar înainte de începerea sezonului ar trebui să fie suficientă.

    Asigurați-vă că tipul și tipul filtrului existent și noul filtru se potrivesc. Puteți achizitiona în general filtre din magazine specializate sau de la un reparator autorizat, după seria modelului pe care îl aveți. Filtrul este de obicei amplasat în carcasa de la capătul conductei de retur de aer proaspăt. Scoaterea filtrului din carcasă precum și returnarea acestuia este simplă, deoarece este un „clic”.

    5. Service-ul aparatelor de aer conditionat - sarcini care sunt mai bine să fie lăsate profesioniștilor

    Aparatele de aer condiționat trebuie întreținute de profesioniști cel puțin o dată pe an pentru a vă deservi eficient mulți ani.

    5.1. Dimensionarea sistemului de aer condiționat

    Când este nevoie de un nou aparat de aer condiționat, ar fi bine sa vă consultați cu un profesionist care va ști să facă un calcul profesional înainte de a cumpăra. Estimarea laică vă poate face să cumpărați unități sau un sistem prea mare sau prea mic pentru casa dvs. Expertul va calcula exact care este sistemul optim pentru dvs. pe baza unor factori, precum cantitatea de răcire, temperatura ambiantă exterioară și timpul mediu de răcire. Acesta se numește calcul al sarcinii de răcire.

    5.2. Serviciu anual regulat al aparatului de aer condiționat

    Aveți nevoie de profesioniști pentru inspecții aprofundate ale sistemului dumneavoastră de aer condiționat și refrigerare. Într-adevăr, întreținerea anuală a aparatului de aer condiționat necesită mâini experimentate și nu trebuie luată cu ușurință, deoarece există mai multe lucruri care necesită calibrare și verificare precisă. Întreținerea și reglarea pot fi efectuate numai de oameni cu cunoștințele potrivite, instrumentele potrivite și suficientă experiență.

    5.3. Probleme de alimentare

    Aparatele de aer condiționat sunt sisteme electrice complexe formate din diverse părți ale instalațiilor, conductoare, motoare și țevi. Deși ați putea fi tentat să verificați singur aceste tipuri de defecțiuni, vă sfătuim insistent să nu faceți acest lucru. Circuitele electrice, adică circuitele de aer condiționat, sunt o rețea destul de complexă și, în timp, poate apărea un scurt circuit din cauza cablajului necorespunzător sau a deteriorării.

    5.4. Repararea compresoarelor aparatelor de aer condiționat

    Când compresorul din sistemul central de răcire începe să  pornească și să se oprească la intervale scurte de timp, cum ar fi la fiecare 15 minute, acesta poate pune o sarcină mare asupra unității. Repararea  compresorului aparatului de aer condiționat poate fi complicată, deoarece motivele care au dus la defecțiune sunt numeroase și variate. De asemenea, problema trebuie rezolvată rapid, deoarece poate  supraiîncărca întregul sistem de aer condiționat și poate cauza uzura excesivă a componentelor sau chiar defectarea completă. Este și mai dificil de localizat defecțiunea dacă există mai multe aparate de aer condiționat în sistem. Repararea compresoarelor de aer condiționat este un prim exemplu de problemă care este mai bine lăsată la un profesionist cu experiență.

    Articol de specialitate 398
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Aer condiționat?

    Avem 1928 executanți pentru domeniul Aer condiționat:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1928 executanți pentru domeniul Aer condiționat
    8.9
    0

    MANDAS INSTAL SRL


    8.9
    0

    VECTOR PROJECT SRL


    8.9
    0

    SERVICE S.H.R. SRL


    8.9
    0

    AEROCLIMA EXPERT SRL