Pentru zona

    Piatra naturală și piatra artificială. Utilizare – tot ce trebuie să știți

    Articolul a fost citit chiar de 1164+ utilizatori
    Piatra este un material natural, cu o utilizare versatilă.
    1164
    piatra naturala si piatra artificiala

    1. Piatra naturală și piatra artificială

    Piatra este un material natural, cu o utilizare versatilă. Datorită caracteristicilor și a aspectului său exterior, piatra este foarte adecvată pentru placarea suprafețelor exterioare ale clădirilor, fiind excelentă și pentru echiparea spațiilor interioare.

    piatra naturala si piatra artificiala.jpg
    Piatra aportă eleganță oricărui spațiu interior.

    1.1 Pietre decorative de interior și de exterior

    Marmura este o rocă metamorfică, care poate fi polizată. Datorită „moliciunii” sale, marmura este un material mai sensibil, putând fi zgâriată. De asemenea, marmura absoarbe umezeala și este influențată de agenții atmosferici. Din acest motiv se recomandă ca marmura să fie utilizată pentru echiparea spațiilor interioare ale clădirilor.

    Granitul este o rocă magmatică extrem de solidă și compactă. Este un material dur și rezistent la zgârieturi. De aceea, este excelent atât pentru producerea pardoselilor și blaturilor, ca și pentru placarea oricărei suprafețe expuse intens uzării. Există sute de tipuri de granit.

    Gresia este o rocă sedimentară cu structură grosieră, formată prin cimentarea împreună a nisipurilor și a altor materii. Există multe tipuri de gresie. Anumite tipuri de gresie sunt rezistente la intemperii și sunt ușor de prelucrat. Acestea se utilizează adesea în construcții, pentru pavarea drumurilor și ca strat final al caselor și curților. Datorită culorii sale, gresia se mai folosește și pentru placarea pereților interiori ai imobilelor.

    Calcarul este o rocă sedimentară formată din fosile animale și vegetale. Este roca cea mai răspândită și are o utilizare versatilă. Calcarul este deseori prelucrat și utilizat în domeniul arhitecturii și al construcțiilor.

    Ardezia este o rocă metamorfică al cărei strat superior este identic cu structura sa internă. Ardezia conține de asemenea argilă și cuarț. Este disponibilă în mai multe culori - inclusiv în nuanțe de roșu și verde. Ardezia este adesea folosită pentru executarea pardoselilor și a pavajelor.

    Aglomeratul este o piatră obținută artificial, fiind compusă din particule de piatră naturală și adeziv, care poate fi: ciment, rășină epoxidică sau poliester. Cel mai cunoscut și mai vechi tip de piatră de aglomerat este terrazzo, care se folosește în construcții de mii de ani. La ora actuală, cele mai populare sunt pietrele de cuarț artificiale. Acestea au aspectul unei pietre naturale și sunt rezistente la pete și zgârieturi. Sunt solide și dure și se întrețin cu ușurință. Un exemplu de aglomerat este așa-numita marmură artificială sau ”tehnică”.

    1.2 Cum se prelucrează piatra naturală

    Polizarea pietrei îi dă acesteia un aspect neted și strălucitor, datorită cristalelor pe care le conține. Suprafața polizată a pietrei își păstrează proprietățile o durată lungă de timp. Și totuși pietrele polizate trebuie să fie întreținute, pentru a își păstra strălucirea.

    Prin șlefuire, piatra capătă un aspect neted, mat și ”mai moale”. Suprafețele pietrelor șlefuite se zgârie greu. De aceea, pietrele șlefuite sunt mai ușor de întreținut față de pietrele polizate. Ardezia, calcarul și marmura se șlefuiesc cel mai ușor.

    Prin tăiere, piatra capătă un aspect mat. Procedeul de prelucrare în cazul tăierii este următorul: mai întâi se taie piatra, după care se șlefuiește parțial, pentru a îndepărta urmele fierăstrăului. Este important a nu șlefui prea mult piatra, pentru că astfel aceasta capătă un aspect de piatră șlefuită. O astfel de prelucrare se utilizează cel mai frecvent pentru calcar și marmură.

    Arderea pietrelor se face prin expunerea suprafețelor acestora la temperaturi extrem de ridicate, după care urmează răcirea rapidă a pietrelor. Astfel, suprafața superioară a pietrei este fărâmițată și îndepărtată. Astfel, piatra capătă o textură aspră. În acest mod se prelucrează de cele mai multe ori granitul. Suprafața pietrei prelucrate în acest mod are proprietăți anti-derapante, făcând-o adecvată pentru fabricarea de pavele și trepte de scări. Aceste tipuri plăci se folosesc în interiorul clădirilor și ca pardoseală de baie.

    2. La ce se întrebuințează piatra naturală?

    Prelucrătorul de piatră execută elemente masive pentru clădiri, cum ar fi: scări, ziduri, balustrade, acoperișuri, rame de fereastră și ușă, ghirlande, suporturi și postamente. Plachează fațadele caselor cu plăci din piatră și execută pavele, plăci din piatră pentru uz interior, de exemplu, pentru pereți și podea și pentru șemineuri. Pentru echiparea spațiilor interioare deseori execută și blaturi de bucătărie și de baie, ca și elemente de mobilier de sine stătătoare sau incorporate. De asemenea, prelucrătorul de piatră mai execută și pietre de mormânt și alte elemente, care fac parte din categoria produselor artizanale. Lucrările de restaurare executate de prelucrătorii de piatră la clădirile declarate monumente istorice sunt extrem de pretențioase. În cazul unor astfel de lucrări, cel mai bine este ca prelucrătorul de piatră să fie implicat în proiect deja din faza de planificare: datorită cunoștințelor și experienței sale, el poate ajuta foarte mult pe proiectanți și pe clienți, pentru că cunoaște ce tip de piatră este cel mai adecvat pentru fiecare element în parte și știe să dea forma cea mai corespunzătoare produselor din piatră.

    3. Servicii și produse legate de piatra naturală

    3.1. Blaturi din piatră

    În spațiile interioare moderne, blaturile nu sunt doar elemente funcționale, ci și aportatoare de stil și inspirație. Pentru producerea blaturilor de bucătărie și de baie se folosesc de cele mai multe ori granitul și marmura. Granitul este materialul cel mai adecvat pentru blaturile de bucătărie, pentru că este foarte rezistent la căldură, la tăiere și la zgâriere. De exemplu, pe blatul din granit putem așeza o oală fierbinte și putem tăia alimente. Marmura este indicată pentru producerea blaturilor de baie și de apartament. Pe lângă blaturile din piatră naturală, din ce în ce mai frecvent folosite sunt și blaturile din piatră artificială, ca și plăcile ceramice. Acestea au aspectul și greutatea pietrei naturale, dar sunt mai solide și mai rezistente. Blaturile din piatră naturală sau artificială pot fi prelucrate în diferite moduri: ele pot fi polizate, periate sau arse și periate. Astfel, iese în relief structura pietrei. Prelucrătorii de piatră protejează suprafețele blaturilor, pentru a împiedica absorbția de lichide și grăsimi.

    3.2. Pervazuri de fereastră din piatră

    Pervazurile de fereastră din piatră sunt elementele din piatră cel mai des întâlnite în case și apartamente. Deseori, acestea sunt fabricate din marmură. Dar, cele mai frecvente sunt pervazurile din granit, care este un material indestructibil și rezistent influențele exterioare, cum ar fi: umiditatea, lumina și gerul. Pentru pervazurile exterioare ale ferestrelor se folosesc de cele mai multe ori plăci din granit cu grosimea 3 cm. Dar, aceste plăci pot fi și mai subțiri. Pervazurile exterioare pot fi prelucrate în diferite moduri. Cel mai des, acestea sunt polizate, pentru a se obține o suprafață netedă. Pervazurile interioare ale ferestrelor pot fi din granit sau din marmură, care este o piatră mai poroasă și, de aceea, pe ea se rămân de obicei urme vizibile de apă și de grăsimi. De obicei, pervazurile interioare au grosimea de 2 cm.

    3.3. Trepte și scări din piatră

    Treptele din piatră conferă spațiilor interioare un aspect sofisticat. Aspectul elegant și durata de viață nelimitată, ca și întreținerea și curățarea ușoară constituie motivele pentru care alegem scări cu trepte din piatră. De foarte mult timp, treptele din marmură aparțin clasei de prestigiu. La ora actuală, tot mai des se folosesc treptele din granit, care este mai rezistent la uzură, deteriorare și murdărie. Există multe tipuri de granit și marmură. Treptele pot avea o singură culoare sau se poate folosi o combinație de pietre cu culori și texturi diferite. Prelucrătorii de piatră execută atât scări interioare, cât și scări exterioare. În cazul scărilor exterioare, se recomandă ca plăcile superioare ale treptelor să fie prelucrate mai grosier (să fie arse sau șlefuite), pentru a se evita alunecarea atunci când sunt ude, pe timp de ploaie și de zăpadă.

    3.4 Pardoseli din piatră

    Pardoselile din piatră naturală au numeroase caracteristici excelente. Atât pavelele din piatră destinate executării pavajelor, cât și plăcile de pardoseală din piatră se întrețin ușor și sunt rezistente la agenți nefavorabili, cum ar fi: temperaturile ridicate, gerul, lichide și grăsimi. De asemenea, piatra acumulează excelent căldura și o reține mult timp după oprirea sursei de căldură.

    3.5 Plăci decorative din piatră, destinate placării pereților și a șemineurilor

    Plăcile decorative din piatră destinate placării pereților pot îmbunătăți calitatea locuirii, pentru că piatra are multe caracteristici pozitive. Datorită structurii sale, piatra naturală absoarbe sunetele, reducând și ecoul. Și mai important este faptul că piatra îmbunătățește acustica. Datorită porozității pietrei, aceasta acumulează în mod excelent căldura. Un alt aspect pozitiv al pietrei este acela că nu acumulează electricitate statică. De asemenea, piatra respinge praful, ceea ce face ca întreținerea ei să fie foarte ușoară. Plăcile decorative din piatră pot fi folosite pentru placarea decorativă a pereților, de exemplu: a peretelui din sufragerie, în fața căruia se află televizorul; a peretelui în care a fost incorporat șemineul (astfel transferul de căldură va fi îmbunătățit); ca detaliu decorativ în sala de mese sau în dormitor etc. . Piatra este foarte adecvată și pentru placarea pereților camerei de baie.

    3.6 Tocuri de ușă și de fereastră din piatră; portaluri din piatră

    Portalurile sunt elemente componente estetice și funcționale ale fațadelor. Portalul din piatră este unul dintre cele mai vechi produse ale prelucrătorilor pietrei. Acestea sunt întâlnite și la edificiile vechi, cât și la cele noi. Portalurile tradiționale sunt executate din piatră masivă, îmbogățită cu diferite profiluri și cioplită, astfel încât să capete un iz de vechime. La ora actuală, portalurile se execută din plăci mai subțiri, cu grosimea de 2-3 cm. Suprafața portalurilor poate fi polizată, arsă, periată sau cioplită. O altă prelucrare utilizată este arderea și perierea pietrei.

    3.7 Echipament de grădină din piatră

    Prelucrătorii de piatră oferă elemente pentru grădină, cum ar fi: fântânile, bazinele, băncile, scaunele și mesele de grădină. De asemenea, aceștia execută mobilier de grădină la comandă. Acest echipament din piatră se potrivește foarte frumos cu spațiile verzi, are o durată de viață foarte lungă și se întreține foarte ușor.

    3.8 Monumente, pietre și plăci de mormânt din piatră

    Pietrele de mormânt din piatră naturală sunt eterne, fiind foarte rezistente la influentele nefavorabile de mediu. Prelucrătorii de piatră creează pietre de mormânt unicate. De altfel, puteți crea singuri designul pietrei de mormânt sau puteți apela la serviciile unui arhitect sau a unui designer.

    4. Pietre naturale – moduri de protecție

    Elementele din piatră sunt durabile, dar pot căpăta un aspect ”îmbătrânit” din cauza influenței agenților externi. De aceea, este necesară întreținerea și protejarea lor cât mai bună.

    Putem proteja aceste elemente, amplasându-le în locuri cât mai adecvate pentru tipul și calitățile pietrei din care sunt realizate. Este foarte important să știm să alegem piatra, în funcție de întrebuințare. Prelucrătorii de piatră protejează piatra, fără a folosi mijloace de protecție, prin următoarele măsuri:

    - incorporează piatra în elementele masive (ziduri, tavane) în poziția sa naturală, așa cum se găsește în stare naturală, adică în poziția în care se afla înainte de a fi tăiată în cariera de piatră;

    - acoperă piatra și o depozitează sub copertine, pentru a o proteja de ploaie;

    - folosesc straturi izolatoare pentru a o proteja de umiditatea solului;

    - închid etanș contactele dintre diferitele bucăți de piatră;

    - leagă diferite elemente din piatră numai cu cleme zincate sau din inox;

    - șlefuiesc și polizează suprafețele exterioare ale pietrelor, făcându-le astfel rezistente la influențele nefavorabile de mediu.

    În ciuda folosirii măsurilor mai sus menționate, este necesar a proteja suplimentar elementele din piatră cu conservanți chimici, care intră în porii pietrei și îi umplu, creând un liant insolubil. În acest fel, prelucrătorii de piatră creează un strat protector pe elementele din piatră, care este util mai ales în cazul pietrelor poroase (dolomite, pietre nisipoase, travertin). Aproape toți conservanții chimici utilizați sunt incolori.

    1164
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Montaj piatra naturala?