Pentru zona

    Tot ce trebuie să știți înainte de a vă decide pentru o centrală solară

    Articolul a fost citit chiar de 1272+ utilizatori
    Probabil că ați auzit despre centralele solare. Indiferent de faptul că astăzi este tehnologia de vârf pentru producerea energiei curate, există încă multe îndoieli cu privire la instalarea acestora. Cât costă sistemele solare și cât costă instalarea lor? Câte economii pot fi realizate? Ce fel de sistem aveți nevoie cu adevărat? Pe ce fel de acoperiș se poate monta? Aceste întrebări însoțesc opinia generală despre trecerea la energia solară, inclusiv dilema privind ce trebuie luat în considerare la alegerea și instalarea întregii centrale. De aceea, în primul rând, ne vom ocupa de întrebarea de ce merită instalarea unei centrale solare.
    Articol de specialitate 1272
    centrala solara
    Avem 1435 executanți pentru domeniul Panouri solare, fotovoltaice:

    Tot mai mulți oameni aleg să scape de creșterea prețului la energia electrică. În mare măsură, datorită programelor de finanțare care sunt implementate periodic de Administrația Fondului de Mediu, costul instalării centralelor solare este tot mai mic din an în an și astfel acestea devin mai accesibile. Utilizarea unui sistem solar în casa dumneavoastră poate fi o investiție inteligentă din mai multe motive, inclusiv costurile semnificativ mai mici, precum și beneficii ecologice. Deși nu există o soluție universală, iată câteva informații care vă pot ajuta să decideți ce ar fi cel mai bine pentru dumneavoastră.

    1. De ce să alegeți o centrală solară?

    O centrală solară este o investiție care devine rentabilă în aproximativ 7 până la 8 ani, după care practic nu mai aveți costuri cu energia electrică și astfel deveniți independenți de modificările prețurilor energie de pe piață. Ministerul Mediului a publicat în Monitorul Oficial nr. 1061 din 14 decembrie 2018 Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. 

    Programul de finanțare a achiziționării și instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă are ca scop principal producerea energiei electrice și utilizarea acestei energii de către consumatori. Realizarea acestui program duce la creșterea eficienței energetice, la îmbunătățirea calității aerului, precum și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. O centrală solară va contribui la creșterea capacității de producere a energiei electrice necesare consumului propriu, dar și a livrării surplusului în sistemul energetic.

    O centrală solară este o investiție care devine rentabilă în aproximativ 7 până la 8 ani
    O centrală solară este o investiție care devine rentabilă în aproximativ 7 până la 8 ani

    2. Ce tipuri de centrale solare există?

    Centralele solare sunt împărțite în cele de rețea, independente și centrale solare hibride.

    2.1. Centrale solare de rețea

    Sunt conectate la rețeaua publică de energie electrică. Ele transmit energia electrică către și de la rețeaua publică. Statul sprijină producția de energie electrică în centralele solare cu subvenții, deoarece astfel se reduce dependența de combustibilii fosili și eliberarea de CO2 în atmosferă. De regulă, centralele solare convenționale nu furnizează energie electrică pentru alimentare în cazul „încărcării” sistemului, decât dacă au propriile baterii pentru a stoca excesul de energie electrică.

    2.2. Centrale solare independente

    Centralele solare independente sunt autosuficiente și nu sunt conectate la rețeaua publică de energie electrică. Acestea se bazează pe acumulatori sau baterii, în care este stocat excesul de electricitate. Centralele solare independente sunt utilizate în mod obișnuit pentru: cabane, iahturi, rulote, garduri electrice solare pentru animale, iluminat stradal, suport de comunicare ș.a.m.d.

    2.3. Centrale solare hibride

    O centrală solară hibridă produce energie electrică pentru propriile nevoi, dar o preia și din rețeaua publică, iar în cazul în care există un surplus în producție, o poate trimite în rețea.

    Sfaturi de specialitate de la AMAR SOLAR ENERGY INVEST SRL

    Cum este produsă energia electrică din energia solară?

    Sistemul fotovoltaic are 2 componente principale: panourile solare care captează energia solară și o tranformă în curent alternativ, aceasta fiind preluată de inima sistemului fotovoltaic - invertorul, cu funcția principală de a transforma curentul continuu în curent alternativ. Această energie electrică intră în casele noastre și alimentează consumatorii sau este livrată în rețea pentru a se consuma în timpul nopții.
     
    Care sunt beneficiile energiei solare?

    Primul beneficiu este acela că Soarele ne dă energie gratis. Al doilea beneficiu ar fi acela că facturile de energie scad aproape de 0 lei, iar dacă avem un sistem fotovoltaic dotat cu baterii atunci beneficiem de energie chiar și atunci când rețeaua electrică a distribuitorului nu este capabilă să furnizeze curent.

    Care trebuie să fie puterea optimă a unei centrale electrice fotovoltaice?

    În general pentru o factură de energie electrică cu 0 lei pentru consum ar trebui să dimensionăm sistemul fotovoltaic cu 20 - 25% mai mare decât consumul înregistrat.
    Acest lucru este necesar pentru că panourile nu au o producție constantă și depind foarte mult de evenimentele meteo. Așadar, pentru un consum de 5000kwh/an ar trebui să instalăm un sistem de 5KWp ce poate produce estimat mediu anual o energie cuprinsă între 6000 și 6500 KWh/an.
     
    De obicei, cea mai multă energie se consumă pe timpul iernii, când soarele strălucește mai slab. Cât de optimă este această tehnologie pentru țara noastră?

    Da, Soarele iarna poate străluci la fel ca și vara în unele zile, doar că ziua este mai scurtă și unghiul soarelui este diferit. În general producția de energie pe timpul iernii este de 20-30% din totalul producției din timpul verii. De aceea calculul producției de energie și eficiență a sistemului fotovoltaic se calculează pe parcursul unui an. Mai precis, surplusul de energie produs vara se livrează în rețea pentru a fi consumat în timpul iernii.

    Carmen Mareș, Manager  AMAR SOLAR ENERGY INVEST SRL

    3. Ar trebui să alegeți o centrală solară cu sau fără acumulatori/baterii?

    Sistemul centralei solare, ale cărui părți constitutive sunt colectoarele, acumulatorii și convertoarele, prezintă multiple avantaje față de variantele clasice ale centralelor solare de rețea:

    • cu stimulente financiare bazate pe subvenții pentru raționalizarea consumului și eficiență energetică mai mare, prețul unei centrale solare independente este egal cu cel al sistemelor solare clasice;
    • în caz de pană de curent din cauza defecțiunii sistemului, există întotdeauna o sursă de alimentare de rezervă de la propriile acumulatoare sau baterii;
    • atunci când există o pană de curent, o centrală independentă poate continua să funcționeze, pe când o centrală convențională nu poate.
    O centrală solară cu baterii are o serie de avantaje față de cea clasică
    O centrală solară cu baterii are o serie de avantaje față de cea clasică

    4. Cât de puternică ar trebui să fie centrala solară?

    Pentru micii consumatori de energie electrică există programe de instalații solare care asigură independența și autosuficiența. La sfârșitul fiecărui an se calculează energia electrică consumată din rețea și energia obținută din centrala solară. Dacă ați folosit mai mult decât a produs instalația dumneavoastră, plătiți suplimentar pentru electricitate. Totuși, dacă este invers, dacă centrala solară a dumneavoastră a produs mai multă energie electrică decât ați consumat, atunci nu veți plăti nimic în plus, dar surplusul va fi reportat în următoarea perioadă de facturare. Prin urmare, instalarea unei centrale solare atât de puternice încât să răspundă în mare parte consumului casnic, fără a crea surplus, are sens economic.

    Calculul consumului anual de energie electrică – dacă nu intenționați să adăugați noi consumatori în sistemul dumneavoastră în viitorul apropiat, atunci adunați ultimele 12 facturi de energie electrică și veți obține valoarea consumului total, exprimată în kilowați-oră (kWh). Cu toate acestea, dacă planificați consumatori electrici suplimentari, cum ar fi o pompă de căldură, mașină electrică, încălzire IR, radiatoare electrice, aparate de aer condiționat, saună și altele asemenea, atunci aceste valori ar trebui adăugate la consumul anual curent.

    Puteți citi pe pagina web a Administrației Fondului pentru Mediu cu privire la sistemele fotovoltaice, că:  „Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.” La ANRE vă puteți informa în caz că sunteți prosumator: „ prosumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum și care nu beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pot vinde prin mecanismele de compensare/regularizare prevăzute la art. 73^1 alin. (3) sau (4) din Legea nr. 123/2012, după caz, energia electrică produsă din acestea și livrată în rețelele electrice furnizorilor de energie electrică cu care aceștia, în calitate de consumatori finali, au încheiat/încheie contract de furnizare a energiei electrice.”

    Deci, pentru a beneficia de aceste programe trebuie să urmăriți pe internet concursurile Administrației Fondului pentru Mediu precum și a Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

    5. Unde sunt montate de obicei modulele fotovoltaice ale unei centrale solare?

    Celulele solare pot fi instalate în multe locuri accesibile, dar există anumite limitări care trebuie luate în considerare pentru a avea o centrală solară eficientă și o rentabilitate rapidă a investiției.

    • De regulă, modulele fotovoltaice sunt amplasate pe acoperișul clădirii unde este instalat contorul de consum al energiei electrice.
    • Ar fi ideal dacă acoperișul este orientat spre sud – în unele părți ale lumii, trebuie avut în vedere că sunt necesare mai multe module pentru aceeași centrală electrică; orientarea spre nord nu este potrivită, deoarece prezența soarelui este foarte scurtă pe acea parte.
    • Centrala solară este amplasată cel mai adesea pe acoperișul unei clădiri rezidențiale; Este posibilă și instalarea pe acoperișurile altor clădiri auxiliare, adică de lucru, cum ar fi garaje, streșini, sisteme de umbrire, ateliere etc., dar cel mai bine este ca decizia să fie luată de către un expert pe care îl veți angaja pentru a crea un proiect de instalare. 
    • Instalarea unei centrale solare pe teren este, de asemenea, o opțiune posibilă, care din nou depinde de mai mulți factori precum orientarea parcelei, consumul așteptat, adică puterea centralei care este preluată, etc.
    • Eligibilitatea clădirii pentru instalarea dispozitivelor autosuficiente este verificată de un expert pe care îl angajați în timpul inspecției.
     Modulele fotovoltaice sunt amplasate în general pe acoperișul clădirii unde este instalat contorul de consum de energie electrică

    Modulele fotovoltaice sunt amplasate în general pe acoperișul clădirii unde este instalat contorul de consum de energie electrică

    6. Cum influențează amplasarea clădirii, panta și orientarea acoperișului cantitatea de energie electrică produsă de centrala solară?

    Eficiența maximă a unei centrale solare se obține atunci când soarele strălucește pe celulele solare la un unghi de 90°.

    Rezultate optime se obțin atunci când acoperișul este orientat spre sud și are o pantă de aproximativ 35°. Este o poziție ideală pentru perioada de vară, când sunt mai multe ore de lumină și radiația solară este cea mai puternică. De aceea, în lunile de vară (din aprilie până la sfârșitul lunii august) se obține cea mai mare energie electrică. Deoarece majoritatea clădirilor nu au această poziție ideală a acoperișului, trebuie făcut un calcul precis privind câtă energie electrică poate fi obținută într-o anumită locație din 1 kW de putere instalată a modulului.

    7. Toate regiunile din România sunt potrivite pentru instalarea de centrale solare?

    Datorită poziției sale geografice și a condițiilor climatice locale, România are un potențial mare pentru instalarea centralelor solare. În zonele litoralului Mării Negre și Dobrogea și a altor zone din sudul țării, fluxul energetic solar anual are valorile cuprinse între 1.450 și 1.600 kwh/mp/an. Când vorbim de restul regiunilor din țară, soarele are fluxul energetic mediu între 1.250 și 1.350 kwh/mp/an.

    8. Cât de mare ar trebui să fie acoperișul unei centrale solare?

    Suprafața care va fi ocupată de panourile fotovoltaice pe acoperișul clădirii depinde de consumul anterior de energie electrică, de fapt de numărul de kWh, (la clădirile vechi), adică de consumul anual estimat (la clădirile noi) pentru fiecare consumator. Cu cât consumul de energie electrică este mai mare, cu atât este nevoie de o suprafață mai mare pentru o centrală auto-suficientă pentru a putea satisface toate nevoile unei gospodării. Suprafața minimă a acoperișului pentru instalarea unei centrale este de 31 m2, iar un astfel de sistem poate fi de folos doar pentru utilizatorii cu cel mai mic consum anual de energie electrică.

     Suprafața ocupată de panourile fotovoltaice pe acoperișul clădirii depinde de consumul mediu calculat, adică de consumul viitor estimat al fiecărui utilizator

    Suprafața ocupată de panourile fotovoltaice pe acoperișul clădirii depinde de consumul mediu calculat, adică de consumul viitor estimat al fiecărui utilizator

    9. Ce tipuri de acoperiș și învelitori de acoperiș sunt potrivite pentru instalarea unei centrale solare?

    Celulele solare sau panourile fotovoltaice pot fi montate pe toate tipurile de acoperișuri - cele cu țiglă, tablă, tegola - șindrile bituminoase și altele, și pe diverse tipuri de construcții (înclinate, în două ape, mai multe ape, plate) și tipuri de materiale (lemn, oțel, beton...).

    10. Instalarea modulelor fotovoltaice influențează perioada de garanție a acoperișurilor?

    Instalarea unei centrale solare nu deteriorează în niciun fel acoperișul și, prin urmare, nu influențează perioada de garanție a acoperișului, dacă instalarea este efectuată de experți calificați corespunzător. În plus, executantul garantează de obicei etanșeitatea acoperișului la îmbinările cu structura de susținere a sistemului.

    11. Este necesară înlocuirea și/sau repararea acoperișului înainte de instalarea centralei solare?

    Înlocuirea și/sau renovarea acoperișului nu este o cerință pentru instalarea unei centrale solare, dar cu siguranță are sens când vine vorba de structuri și/sau învelitori mai vechi, deoarece o centrală solară este o soluție pe termen lung.

    12. Care este procesul de montare a unei centrale solare?

    Producătorii și furnizorii centralelor solare lucrează de obicei pe sistemul „la cheie”, ceea ce înseamnă că se ocupă de totul, de la consultarea inițială până la instalarea finală.

    Etapele de implementare:

    1. producătorul sau furnizorul ales al sistemului de centrale solare vizitează clădirea cu dumneavoastră și definește detaliile proiectului;
    2. pregătește o ofertă cuprinzătoare pe baza tuturor faptelor;
    3. dacă există o astfel de posibilitate, expertul va întocmi și toată documentația necesară pentru depunerea unei cereri de subvenție sau împrumut;
    4. instalarea unei centrale solare;
    5. punerea în funcțiune și racordarea centralei solare la rețeaua electrică;
    6. ultimul lucru este cunoașterea cu modul de utilizare a dispozitivelor și echipamentelor.

    13. Cât poate costa instalarea centralei solare alese?

    Costul de asamblare și instalare a unei centrale solare depinde de mai mulți factori. Furnizorul vă pregătește un calcul informativ pe baza a două date cheie: consumul anual de energie electrică la punctul de contorizare, adică de măsurare (kWh) și adresa dumneavoastră (locația). Pentru a vă face o idee despre cât vă poate costa un sistem complet, vă vom prezenta prețul unor pachete. Sistemul solar presurizat , panouri - 15, boiler cu 2 serpentine și rezistență electrică 150 litri, pompă 25-60, controller, vas expansiune, antigel, supapă 1/2, aerisitor ½, costă aproximativ 5.200 RON. Un pachet panou solar cu 30 tuburi vidate și boiler 300 litri cu 2 sepentine pentru 4-6 persoane, costă în jur de 7.900 RON/set. Un kit fotovoltaic, invertor 5kWx2, monofazat cu 22 panouri și putere instalată PV 10.01 kW, costă 70.000 RON.

    14. Ce subvenții sau împrumuturi sunt oferite?

    Totul depinde de dumneavoastră, trebuie doar să urmăriți aceste anunțuri și să aplicați sau să aranjați cu producătorul/ofertantul să o facă pentru dumneavoastră. Mai exact, în funcție de ce tip de centrală solară aveți nevoie și de ce condiții sunt stabilite, se poate face documentația corespunzătoare. Același lucru este valabil și pentru împrumuturile bancare. Fiecare bancă are propriile condiții de creditare, doar dumneavoastră decideți ce vi se potrivește - câte fonduri și pentru ce perioadă de rambursare.

    Cum am mai amintit în acest articol, puteți să vă interesați la ANRE privind centralele solare, tarifele și cu privință la prosumatori. Când vorbim de sistemele fotovoltaice, cel mai bine e să vă informați la Administrația Fondului pentru Mediu.

    15. În cât timp investiția într-o centrală solară devine rentabilă?

    Cât de mult va trece până acest tip de investiție devine rentabil depinde de prețul sistemului în sine și de instalare, dar în medie este aproximativ 7,5 ani (fără subvenții și conform condițiilor actuale de piață), iar centrala solară va funcționa cu siguranță 30 de ani și mai mult. Acest mod de utilizare a resurselor dă roade pentru toată lumea, în special pentru marii consumatori. După punerea în funcțiune, costurile cu energia electrică se reduc semnificativ - chiar și până la 75%.

     Funcționarea centralei solare poate fi monitorizată cu ușurință prin intermediul aplicației de internet
    Funcționarea centralei solare poate fi monitorizată cu ușurință prin intermediul aplicației de internet

    16. Întreținerea centralei solare

    Centrala solară nu necesită întreținere specială. Se recomandă o verificare la fiecare 2 ani și curățarea modulului dacă este necesar (la fiecare 3-4 ani). Acest lucru este recomandat în special în perioadele lungi fără ploaie și în locurile în care se adună mult praf.

    Funcționarea centralei solare poate fi monitorizată cu ușurință prin intermediul aplicației de internet. În câteva secunde se obțin informații despre funcționarea tuturor elementelor centralei solare și este posibil să reacționați imediat dacă apare o eroare. Sunt disponibile date despre puterea curentă a centralei solare, despre energia produsă (zilnic, săptămânal, lunar, anual și energia totală) precum și date despre funcționarea modulelor individuale.

    17. Garanții și asigurarea centralei solare

    Pe lângă garanția de bază, pentru elementele individuale ale centralei solare se aplică diferite perioade de garanții (condițiile exacte sunt specificate în documentele producătorilor individuali). Indiferent de termenii garanției, este logic să asigurați suplimentar centrala solară în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile.

    Articol de specialitate 1272
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Panouri solare, fotovoltaice?

    Avem 1435 executanți pentru domeniul Panouri solare, fotovoltaice:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1435 executanți pentru domeniul Panouri solare, fotovoltaice
    8.9
    0

    STROMLINE PROFESSIONALS SRL


    8.9
    0

    SCAN ELECTRIC SRL


    8.9
    0

    TEMPOS SERV SRL


    8.9
    0

    EAGLE TEAM SECURITY SRL