Pentru zona

    UȘi DE GARAJ - TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI

    Pentru că ușa de garaj este și o ușă de intrare în interiorul casei, trebuie să avem grijă, ca aceasta să ne ofere siguranță împotriva efracției.
    169
    uși de garaj

    1. Ce trebuie să știm înainte de a cumpăra o ușă de garaj

    1.1. Gradul de siguranță a unei uși de garaj

    Pentru că ușa de garaj este și o ușă de intrare în interiorul casei, trebuie să avem grijă, ca aceasta să ne ofere siguranță împotriva efracției. Ușile de garaj moderne oferă această siguranță datorită materialelor rezistente și solide din care sunt fabricate, ca și a sistemului sigur de încuiere. Gradul cel mai ridicat de siguranță împotriva hoților îl oferă ușile din oțel cu perete dublu, balamale robuste și deschidere și închidere cu telecomandă codificată (Rolling Code), care nu poate fi folosită de persoane neautorizate. Verificați, dacă ușa de garaj pe care o cumpărați a fost testată împotriva efracției.

    uși-de-garaj.jpg1.2. Gradul de izolare termică și etanșare a unei uși de garaj

    Ușa de garaj poate permite pierderea de căldură din interiorul obiectului. Gradul de izolare termică oferit de ușa de garaj depinde de sistemul de deschidere a ușii, materialul din care aceasta este fabricată și grosimea ușii, ca și de montarea corectă a acesteia. Dacă doriți să reduceți cheltuielile cu încălzirea, alegeți o ușă de garaj cu perete dublu și cu un strat de izolație termică suficient de gros. De asemenea, este important ca ușa să se închidă etanș. Este de dorit ca ușa de garaj să fie prevăzută cu elemente de etanșare (garnituri) pe toate marginile ușii și între secțiuni, pentru a evita pierderea călduri din interiorul obiectului și a proteja ușa de condițiile nefavorabile de mediu.

    1.3. Uși de garaj cu deschidere prin ridicare

    Ușile de garaj cu deschidere prin ridicare în sus și alunecare orizontală pe șine de-a lungul tavanului garajului sunt foarte practice, pentru că lasă mult spațiu liber atât în interiorul acestuia, cât și în fața lui, permițând parcarea autovehiculului chiar în fața ușii.

    1.4. Împiedicarea producerii de vătămări corporale la acționarea unei uși de garaj

    Ușa de garaj trebuie să fie prevăzută cu un senzor, care să oprească deschiderea și închiderea acesteia fără atingere, dacă sub ușă apare de exemplu un copil sau un animal de casă. De asemenea, execuția ușii trebuie să împiedice prinderea degetelor persoanelor aflate în interiorul, în exteriorul sau în părțile laterale ale garajului. Eventualele accidente și vătămări corporale sunt împiedicate și de arcurile cu mască, care au o durată de viață lungă și sunt protejate împotriva murdăriei și a influenței factorilor nefavorabili de mediu.

    2. Selectarea furnizorului și a montatorului ușii de garaj

    2.1. Sfaturi privind cumpărarea și montarea unei uși de garaj

    În furnizor bun de uși de garaj își va rezerva timpul necesar pentru a vă da sfaturi detaliate și a stabili cu dvs. cu exactitate toate detaliile legate de ușa de garaj. Acesta va livra la termenul stabilit ușa de garaj și vă va oferi și serviciul montării acesteia. Montarea ușii de garaj trebuie să fie realizată într-o singură zi, pentru ca imobilul să nu rămână neîncuiat pe timp de noapte. Un bun furnizor are propriile sale echipe de montatori experimentați și bine instruiți profesional, care să asigure montarea adecvată a ușii de garaj și execuția altor eventuale lucrări necesare.

    2.2. Garanția oferită de furnizorul de uși de garaj

    Calitatea produselor este indicată în primul rând de termenul de garanție. Producătorii de uși de garaj de calitate oferă un termen de garanție de zece ani sau chiar mai îndelungat pentru ușile de garaj și de cel puțin 5 ani pentru motoare și sistemul electronic. În perioada de valabilitate a garanției, ușile de garaj nu trebuie să prezinte defecțiuni vizuale sau funcționale. O astfel de rezistență a ușilor de garaj poate fi atinsă doar prin folosirea de materiale de calitate și printr-o execuție fără cusur. În cazul apariției defecțiunilor, furnizorul trebuie să asigure întregul set de piese de schimb.

    2.3. Service-ul și mentenanța unei uși de garaj

    Pentru ușile de garaj cu motor se recomandă efectuarea unei revizii tehnice anuale de către o persoană autorizată și instruită profesional. De asemenea, este important ca clienții să aibă mereu la dispoziție o echipă de mentenanță, care să asigure eliminarea rapidă și de calitate a eventualelor defecțiuni.

    3. Modele de uși de garaj

    3.1. Clasificare după modul de deschidere

    Uși de garaj automate
    Din această categorie fac parte toate ușile de garaj acționate cu o telecomandă, care ne scutește de coborârea din mașină pentru a deschide sau închide ușa garajului, situație problematică mai ales pe timp de ploaie sau furtună. De asemenea, datorită telecomenzii nu trebuie să mai căutăm cheile ușii garajului, pentru că avem telecomanda mereu cu nou în automobil.

    Uși de garaj secționale - cele mai frecvent folosite.
    Uși de garaj secționale - cele mai frecvent folosite.

    Uși de garaj secționale și uși de garaj secționale cu deschidere laterală
    Ușile de garaj secționale sunt cel mai adesea folosite. Acestea se deschid fie prin ridicare, fie prin glisare, și sunt alcătuite din mai multe segmente. Cele ce se deschid prin ridicare sunt formate din lamele, care se desprind una de alta, pentru a se ”lipi” din nou atunci când ajung sub tavan. Ușile laterale glisante se deschid în ambele sensuri pe segmente. Avantajul oferit de aceste uși este acela că iau foarte puțin spațiu pentru a se deschide și în același timp descoperă la maxim deschizătura ușii. Ele pot fi sau nu izolate termic și pot avea integrată o fereastră sau o ușă pietonală. De obicei, ușile de garaj secționale funcționează cu motor.

    Uși de garaj cu deschidere clasică prin ridicare
    Spre deosebire de ușile de garaj secționale, aceste uși de garaj se ridică sub tavan într-o singură bucată, cu sau fără motor. Dezavantajul pe care îl prezintă ușile de garaj cu deschidere clasică prin ridicare este că sunt mai puțin etanșe și, de obicei, nu sunt izolate termic. Acestea se folosesc mai ales pentru garajele în serie sau unice, care nu au nevoie de o etanșeitate deosebită.

    Uși de garaj de tip rulou
    Caracteristica specifică a ușilor de garaj de tip rulou este aceea, că sunt alcătuite din lamele subțiri (de obicei din aluminiu), care sunt prin deschidere rulate într-o cutie. Lamelele sunt cel mai adesea izolate termic. Avantajul oferit de aceste uși este acela, că nu ocupă loc în garaj. Ușile de garaj de tip rulou pot fi automate sau manuale. Acestea se mai disting și prin următoarele caracteristici: se montează ușor, au un aspect frumos și sunt silențioase.

    Uși de garaj duble (cu două aripi)
    Ușile de garaj duble sunt tot mai rar folosite, și aceasta din cauza faptului că sunt mai de slabă calitate față de restul ușilor de garaj. Acestea se folosesc de obicei pentru case specifice, mai ales pentru case vechi, care au garaje prea înguste sau cu tavane prea scunde față de cele standard, moderne. Și ușile de garaj duble pot fi automate și izolate termic.

    Uși de garaj industriale
    Ușile de garaj industriale au dimensiuni mari și se folosesc pentru autovehicule cu gabarit mare (camioane) în fabrici, ferme, depozite, clădiri pentru pompieri etc.. Aceste uși de garaj au o construcție mai compactă și un motor mai puternic față de ușile de garaj obișnuite. De obicei, ușile de garaj industriale au incorporată o ușă pietonală și culori și dimensiuni variate.

    3.2. Clasificare după materialele din care sunt fabricate

    Atât aspectul cât și utilitatea ușilor de garaj depind de materialele din care acestea sunt fabricate. Pe piață sunt disponibile uși de garaj din diverse materiale și de diferite culori, astfel că aspectul ușii de garaj poate fi armonizat cu cel al casei. Fiecare material are avantajele și dezavantajele sale.

    Uși de garaj din lemn
    Deși nu sunt ușor de întreținut, ușile de garaj din lemn sunt foarte populare și aceasta datorită aspectului lor frumos, care influențează asupra efectului vizual creat de întreaga casă. Ușile de garaj din lemn pot avea culori foarte variate și pot fi fabricate din diferite tipuri de lemn. Acest tip de uși de garaj pot fi de înaltă calitate și foarte rezistente, dacă sunt corect întreținute. Aceasta înseamnă că ele trebuie să fie cel puțin o dată pe an vopsite, lăcuite și unse cu ulei, pentru a nu se deteriora din cauza influențelor de mediu nefavorabile.

    Uși de garaj din material artificial
    Ușile de garaj din material artificial (PVC, ABS) sunt foarte utilizate. Acest lucru se datorează atât prețurilor scăzute și duratei de viață îndelungate, cât și simplității montării și a mentenanței. Aceste uși pot avea și un aspect foarte atrăgător, imitând oțelul sau lemnul. Modelele mai scumpe sunt fabricate din fibre de sticlă (fibreglass). Ușile de garaj din fibre de sticle sunt rezistente la coroziune, solide și practic nu necesită mentenanță.

    Uși de garaj din aluminiu
    Dintre materialele cel mai des folosite la fabricarea ușilor de garaj, aluminiul este cel mai apreciat, cel mai rezistent și are cea mai lungă durată de viață. Ușile de garaj din aluminiu sunt o alegere excelentă pentru zonele de litoral, pentru că aluminiul este un material rezistent la coroziunea, care ar putea fi produsă de sarea din aer. Aceste uși se mai caracterizează și prin faptul că nu necesită o mentenanță deosebită. Ușile de garaj din aluminiu se încadrează în clasa superioară de preț. Dar, merită a se investi într-o astfel de ușă de garaj, pentru că aceasta își va păstra aspectul frumos și după zece ani de folosire și expunere la influențele mediului înconjurător.

    4. Stiluri și tendințe noi pentru ușa de garaj

    4.1. Ușa de garaj cu ferestre și ușa de garaj din sticlă

    La ora actuală, garajele nu mai sunt numai un spațiu destinat autovehiculului. Datorită calității ușii de garaj, care izolează termic obiectul, garajul se mai poate folosi și ca spălătorie, atelier, cameră de gimnastică și birou. Cu cât mai mult timp veți petrece în garaj, cu atât mai mult veți dori să îl faceți mai luminos. O tendință modernă este și garajul cu ferestre, care înfrumusețează interiorul acestuia și aportă un stil deosebit și spațiului exterior al casei. Dacă doriți să vă inundați garajul cu lumină, alegeți o ușă de garaj modernă. Ușile de garaj din sticlă sunt elegante. Ele au rame solide din aluminiu și aportă un ambient până acum necunoscut garajelor.

    4.2. Alegerea unei uși de garaj cu o culoare îndrăzneață

    A trecut timpul ușilor de garaj standard, de culoare albă. La ora actuală, pe piață există uși de garaj în culori îndrăznețe, închise! Alegeți-vă o ușă de garaj cu o culoare, care să se potrivească bine cu exteriorul casei. Vă sugerăm, să alegeți o culoare suficient de închisă, care să facă ca ușa de garaj să iasă în relief. O variantă excelentă este și ușa de garaj de culoare neagră, care este la ora actuală cea mai modernă și mai populară.

    4.3. Tehnologiile cele mai avansate de manipulare a unei uși de garaj

    Folosirea de către întreaga lume a tehnologiei wifi și a aplicațiilor inteligente pentru deschiderea și închiderea ușilor de garaj este numai o chestiune de timp. Ușile de garaj inteligente se pot deschide la distanță și pot fi monitorizate atunci când suntem la serviciu sau în vacanță. Tehnologia inteligentă facilitează și manipularea temporară a ușilor de garaj de către persoane, cum ar fi baby-sitterele și plimbătorii de câini, astfel ca aceștia să poată intra în casă, atunci când proprietarii nu sunt prezenți.

    4.4. Uși de garaj fabricate din materiale moderne

    În trecut, marea majoritate a ușilor de garaj erau din oțel, lemn sau aluminiu. La ora actuală însă, cele mai bune uși de garaj sunt fabricate din materiale sintetice. Ușile de garaj din materiale, cum ar fi PVC-ul și fibrele din sticlă, devin din ce în ce mai atractive pentru proprietarii de case, pentru că sunt ușoare, accesibile ca și preț și ușor de întreținut. În plus, acestea sunt rezistente, izolează bine termic și sunt disponibile în variante și modele foarte variate.

     

    169
    Autorul: Daibau.ro

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Uși de garaj?