În continuare:
1. Panouri de lemn încleiate încrucișate
1.1. Ce sunt panourile din lemn lipite încrucișate și cum sunt acestea?
Trebuie să fi auzit de panouri încleiate încrucișate - se mai numesc și KLH sau CLT. Prima abreviere vine din germană, iar a doua din engleză. Acestea sunt panouri masive din lemn prefabricate care permit construirea pereților masivi din lemn. Panourile din lemn sunt realizate din panouri din lemn stratificat încrucișat (de unde și denumirea de panouri încrucișate) de dimensiuni diferite și cu un număr impar de rosturi. Panourile din lemn încleiate încrucișate sunt produse din diferite tipuri de lemn, dar se folosesc mai ales molidul și coniferele. Plăcile din lemn sunt încleiate cu lianți foarte puternici și durabili care asigură stabilitatea dimensională și împiedică răsucirea lemnului.
1.2. Panourile lipite încrucișate au caracteristici mai bune
Probabil vă întrebați ce avantaje au panourile încleiate încrucișate în comparație cu panourile încleiate obișnuite? Panourile din lemn încleiate încrucișate sunt un material compozit modern care are mai multe avantaje mecanice și de construcție. În comparație cu elementele din lemn masiv și lipit unidirecțional, aceste elemente au proprietăți de construcție mai bune - sunt mai elastice, dar mai rezistente, motiv pentru care nu se deformează. Panourile din lemn sunt realizate din lamele de lemn încrucișate și sunt produse în diferite dimensiuni. Este interesant că au întotdeauna un număr impar de conexiuni. Grinzile încleiate încrucișate pot fi realizate din diferite tipuri de lemn, dar cel mai des se folosesc molidul și coniferele. Panourile sunt îmbinate sub presiune cu tipuri de adeziv foarte puternice care asigură stabilitatea dimensională și împiedică răsucirea lemnului. În acest fel se asigură fermitatea și stabilitatea clădirii în sine, care poate suporta o sarcină mai mare. Acesta este motivul pentru care acest tip de cherestea este folosit și pentru ridicarea unor clădiri mai solicitante și mai mari.
2. Utilizarea panourilor lipite încrucișate
Clădiri întregi din prefabricate pot fi construite din scânduri de lemn - de la cele mai mici până la zgârie-nori, deși sunt cel mai adesea folosite individual, ca structură de susținere pentru tavanele, acoperișul sau pereții clădirii. Panourile din lemn lipite incrucișat sunt realizate în general după cererea clientului și prin urmare sunt diferite de panourile prefabricate clasice.
3. Care sunt avantajele panourilor încleiate încrucișate?
3.1. Panourile din lemn încleiate permit diverse soluții arhitecturale
Panourile din lemn lipite permit planificarea și proiectarea liberă a clădirii, iar execuția detaliilor este de asemenea simplă. Cu ajutorul panourilor lipite, este posibil să se planifice și să realizeze proiecte extrem de solicitante, fie din punct de vedere structural, fie din punct de vedere constructiv, de genul care nu poate fi construit din material lemnos obișnuit.
3.2. Panourile din lemn încleiate asigură o construcție rapidă
Avantajul grinzilor lipite transversal este timpul mai scurt de construcție al clădirii, deoarece elementele sunt pregătite în prealabil și pot fi așezate și asamblate doar pe sol. Orice reparații pe șantier sau instalarea ulterioară a tâmplăriei și a altor elemente și părți ale deschiderilor ferestrelor sunt, de asemenea, efectuate cu ușurință.
Întreaga performanță durează de obicei doar câteva zile.
4. Panourile încleiate sunt stabile?
Panourile încleiate încrucișate oferă, de asemenea, rezistență și stabilitate ridicate, dar nu le lipsesc nici proprietățile mecanice generale foarte bune. Prin lipirea încrucișată a lamelelor se realizează ca elementele din lemn să aibă proprietăți mecanice uniforme și să fie mai omogene la sarcină. O clădire construită din astfel de panouri se comportă extrem de bine în caz de cutremur și incendiu.
5. Izolarea termică și fonică a panourilor încleiate
Lemnul este un material natural, ecologic acceptabil, care creează un climat plăcut și un mediu interior dezirabil în mod tradițional, deoarece are proprietăți izolante excelente și reduce pierderile de căldură. În același timp, asigură și eficiența energetică. Panourile din lemn asigură difuzia si deschiderea; în plus, asigură și o izolare fonică și termică excelentă, astfel încât clădirea să nu creeze pierderi inutile de căldură.
6. Panouri din lemn masiv încleiate: preț
Lemnul stratificat, sau mai exact, panourile masive din lemn încleiate încrucișate, au caracteristici mecanice de invidiat care ridică construcția modernă la un nivel complet nou. Acesta este motivul pentru care acest tip de material este mai scump: prețurile încep de la aproximativ 350 RON/m2. Prețul panourilor din lemn de molid lipite pentru deschideri mai mari variază între 3.000 și 3.500 RON/mc.