Pentru zona

    Parchete - alegeți parchetul finisat, clasic, laminat sau panou

    Datorită durabilității, rezistenței și longevității sale, parchetul rămâne o pardoseală foarte populară. Există o selecție uriașă de diverse tipuri și tipuri de parchet, care se vor armoniza vizual cu orice stil și estetică a decorațiunii interioare și, astfel, vor satisface chiar și cei mai exigenți clienți. Pe termen lung, achiziționarea parchetului ca pardoseală pentru o casă sau un apartament este cea mai bună soluție. Lemnul în sine ca element natural aduce caldură și confort locuinței, iar pe deasupra influențează la echilibrul microclimatului. Care sunt toate tipurile de parchet și cum se variază prețurile acestora, sunt întrebările la care vom încerca să răspundem.
    Articol de specialitate 360
    parchet
    Avem 831 executanți pentru domeniul Parchet:

    În continuare:

    1. Parchete finisate

    1.1. Ce este și ce fel de parchet este parchetul finisat?

    Parchetele finisate sunt considerate cea mai bună alegere când vine vorba de manopera superioară, frumusețe, rezistență la impact, antistatic, întreținere ușoară, adecvate pentru încălzire prin pardoseală și rezistență a culorii. În același timp, sunt considerate un tip de parchet care oferă o calitate superioară la un preț acceptabil. Acestea sunt tipuri de parchet prelucrate în fabrică, care sunt imediat gata pentru montare.

    1.2. Parchetul finisat este foarte rezistent

    Datorită acoperirii cu mai multe straturi de lac, parchetele finisate sunt foarte rezistente la uzură și pot fi folosite imediat dupa postare. Parchetele cu două și trei straturi diferă prin grosimea stratului superior - 2,8 mm până la 14 mm - ceea ce face o diferență destul de calitativă, deși în ambele cazuri straturile inferioare sunt îmbinate la un unghi de 90° pentru a asigura stabilitatea și rezistența structurii. Suprafața superioară a parchetului finisat cu trei straturi este de obicei de 3-4 mm grosime, indiferent de ce variantă este, adică indiferent de ce tip de lemn este și de modul în care este prelucrat. Straturile mijlocii și inferioare sunt în general realizate din conifere, sau mai exact scânduri sau șipci care sunt stivuite astfel încât să asigure stabilitatea, deși există variante care se realizează prin placaj de furnir. Stratul inferior, al treilea strat de parchet finisat servește pentru stabilitate suplimentară și întărire a întregii structuri.

    1.3. Montaj și întreținere parchet finisat

    Parchetele finisate se instalează în două moduri: plutitoare sau lipite de bază. Plăcile de parchet sau panourile de parchet finisat au adaosuri speciale, așa-numitele „lambă și canelură” pe marginile mai lungi, datorită cărora sunt conectate între ele „prin sistemul clic”. Cu toate acestea, de regulă, parchetele finisate cu două straturi sunt lipite de bază. Grosimea parchetului finisat în două straturi este de aproximativ 10-14 mm. Pentru că sunt mai subțiri și multistratificate, sunt potrivite pentru podele cu încălzire prin pardoseală. Astfel de parchete produc cele mai mici pierderi de căldură, sunt rapid și ușor de montat și pot fi folosite imediat.

    Tipurile de parchet gata făcute nu necesită șlefuire sau rindeluire, astfel încât particulele de praf nu sunt create sau reținute în încăperi. 

    2. Parchete masive clasice

    2.1. Parchetul masiv este o eleganță atemporală

    La prima vedere, parchetele clasice masive se deosebesc de alte produse de acest tip prin calitatea și valoarea lor ridicată pentru fiecare client care înțelege pardoseala și știe să aprecieze excepționalitatea pardoselilor din lemn. Niciun alt tip nu poate fi comparat cu frumusețea și eleganța lor, de unde și prețul ridicat.

    2.2. Rezistența și durabilitate ridicată

    Parchetul masiv clasic este realizat din diverse tipuri de lemn, astfel încât modelul lor, adică modelele pot fi uniforme și omogene sau diferite și vii, în diverse nuanțe și tonuri. Daca parchetul masiv clasic este montat și tratat corect, durata de viață a acestuia este extrem de lungă. Ca pardoseală, poate rezista zeci de ani sau chiar secole. Denumirea în sine spune că acest tip de parchet este realizat exclusiv din lemn masiv, motiv pentru care este un izolator termic extrem de bun, și în acelasi timp asigură o plimbare confortabilă și plăcută.

    2.3. Tipuri de parchet masiv clasic

    În primul rând, sunt disponibile parchete clasice masive netratate, deși există și astfel de parchete finisate. Principala diferență dintre ele este că, după postare, parchetul clasic masiv netratat trebuie tratat suplimentar fie prin ungere, lăcuire sau ceruire. Există posibilități de nuanțare (cu grunduri) sau de tonifiere prin alegerea diferitelor nuanțe de lacuri, fie că este vorba de un luciu ridicat sau de un aspect mat.

    Parchetele masive clasice gata făcute sunt deja lăcuite în timpul producției, astfel încât sunt imediat gata de utilizare.

    2.4. Cum se montează parchetul masiv clasic?

    La așezarea parchetului masiv clasic este extrem de important să aveți grijă de înălțime, atât de nivelul suportului, cât și de înălțimea finală, având în vedere că grosimea scândurilor este de aproximativ 22 mm. Plăcile au limbe și caneluri pe laterale care permit o reglare precisă și eficientă. Ele sunt de obicei lipite de substrat, iar lipirea contribuie suplimentar la rezistența pardoselii instalate, permițându-i să suporte mai multă greutate.

    2.5. Întreținerea și utilizarea parchetului masiv clasic

    Pardoselile clasice de parchet masiv sunt reînnoite prin șlefuire, rindeluire și lăcuire de mai multe ori pe parcursul vieții - unele chiar de 5 ori. Deoarece parchetele clasice masive se caracterizează printr-o durabilitate excepțională, acestea sunt folosite ca acoperiri de podea pentru spațiile publice foarte aglomerate, dar și pentru clădirile rezidențiale de familie.

    2.6. Încălzire în pardoseală

    Datorită proprietăților sale bune de izolare, parchetul clasic masiv nu este recomandat pentru podelele cu încălzire prin pardoseală, deoarece poate provoca cu ușurință deformarea și crăparea lemnului. Dacă oricum decideți să-l cumpărați, unul dintre parchetele masive clasice mai subțiri, cu o grosime, de exemplu, de până la 10 mm, trebuie așezat pe baza cu încălzire prin pardoseală, având în vedere faptul că temperatura pardoselii nu trebuie să depășească 26 °C.

    Sistem de montare a parchetului masiv - scândurile sunt atașate una de alta
    Sistem de montare a parchetului masiv - scândurile sunt atașate una de alta

    3. Parchete laminate

    3.1. Soluție bună pentru un preț

    Parchetele laminate se caracterizează prin faptul că arată ca mozaic alcătuit din scânduri, adică lamele. Aceste tipuri de parchet sunt suprafețe de podea durabile, deoarece pe partea inferioară este plasată o plasă specială care ține întreaga structură și permite o instalare mai ușoară.

    3.2. Parchetul laminat este cel mai comun tip

    Parchetele laminate sunt una dintre cele mai des instalate pardoseli deoarece sunt accesibile, ușor de postat și ușor de restaurat. Parchetele laminate sunt cel mai adesea realizate din lemn de stejar, fag sau frasin.

    3.3. Decoruri vii de mozaic al parchetului laminat

    Structura din lemn în diverse modele de mozaic înfrumusețează întregul spațiu, făcându-l armonios și natural. Aceste tipuri de parchet sunt cel mai adesea postate  așa fel încât să arate ca o tablă de șah, unde textura și structura podelei ies în prim-plan. Desigur, în funcție de ce dorește clientul, scândurile de parchet pot fi amplasate în orice alt mod pentru a obține un anumit model geometric, figural sau mozaic.

    Pe lângă modelele și decorurile gata făcute, există și alte combinații de montare a parchetului laminat. Din ce în ce mai popular în acești ani este modelul pe care comercianții îl numesc broderie englezească, unde plăcile de parchet merg în aceeași direcție. În acest fel, întreaga încăpere capătă o dimensiune cu totul nouă, iar aceasta variantă de parchet are un aspect nou și revigorat.

    În plus față de broderia engleză, au devenit cunoscute șir paralel, cusătura dublă engleză, cusătura germană veche și cusătura de heringbon.

    3.4. Întreținerea parchetului laminat

    Parchetul laminat se caracterizează printr-o întreținere ușoară, deoarece îngrijirea unor astfel de suprafețe de podea este complet nesolicitantă. Lungimea fiecărei lamele este de aproximativ 16 cm, lățimea este de aproximativ 2,5 cm, iar grosimea este de aproximativ 8 mm. În funcție de dimensiuni, se produce o dilatare sau o contractare minimă în timpul anumitor schimbări climatice, dar aproape niciodată nu apar goluri individuale vizibile. Parchetele laminate sunt considerate brute, de aceea trebuie șlefuite, rindeluite, lustruite, unse cu ulei sau lăcuite după montare. Lacul este o alegere mai bună pentru acest tip de parchet, deoarece poate fi folosit pentru a sublinia și mai mult structura lemnului - cu un luciu ridicat sau mat. Parchetul laminat este potrivit pentru montarea în toate încăperile clădirilor rezidențiale.

    3.5. Încălzire în pardoseală și parchet laminat

    Spre deosebire de parchetele masive clasice, parchetele lamelare sunt mai potrivite pentru instalarea pe încălzirea prin pardoseală. Grosimea și plasarea lamelelor individuale joacă un rol cheie. O atenție deosebită trebuie acordată alegerii adezivului potrivit, și a tipului care poate rezista la temperaturi mai ridicate pentru intervale mai lungi.

    Parchetul lamelar este foarte accesibil și ușor de întreținut
    Parchetul lamelar este foarte accesibil și ușor de întreținut

    4. Kant sau parchete industriale

    4.1. Preț rezonabil pentru o pardoseală solidă

    Așa-numitele parchete industriale sau „Kant” sunt, de asemenea, considerate a fi pardoseli, care în ultima perioadă au devenit din ce în ce mai populare datorită rezistenței, durabilității, aspectului atractiv și prețului accesibil. Parchetul Kant sau industrial este compus din numeroase scânduri ca element modular.

    4.2. Rezistență, durabilitate și preț redus

    Parchetele industriale sunt considerate o combinație perfectă între prețul mic al parchetului lamelar și rezistența și durabilitatea parchetului masiv clasic. Caracteristica specială a parchetului industrial este că pentru producerea lui folosim specii exotice de arbori din Asia, precum tecul și wenge. O altă trăsătură care îl deosebește de parchetele standard în utilizare largă este că în timpul producției sale, lamele nu sunt așezate una lângă alta, ci sunt așezate una lângă alta „pe margine” și legate, ceea ce face parchetul atât de puternic și rezistent încât poate fi utilizat în obiectivele industriale. Desigur, deoarece este mai groasă decât cele standard, poate fi reînnoit de mai multe ori. Aceste tipuri de parchet trebuie inevitabil lubrifiate, deoarece doar astfel suprafețele obțin strălucirea ternă și căldura zonelor tropicale.

    4.3. Montaj, întreținere și utilizare parchet industrial

    Parchetele industriale sunt realizate din lamele din lemn masiv de 20-30 cm lungime, 1-3 cm lățime și 1-2,2 cm grosime. Lamelele masive sunt legate împreună cu benzi, ceea ce permite o instalare ușoară, rapidă și curată și simplă. Acest tip de parchet rezistă extrem de bine la toate tipurile de temperatură și schimbări climatice - aproape niciodată nu se micșorează sau se dilată, nu își deformează și nu își modifică în niciun fel caracteristicile, forma sau aspectul. Acesta este motivul pentru care este foarte de dorit pentru spațiile publice aglomerate. Cu toate acestea, acele caracteristici care îl deosebesc de alte tipuri îl recomandă și pentru casele particulare. Datorită durabilității și culorii sale excepționale, parchetele industriale sunt din ce în ce mai solicitate pentru apartamente și case de familie. Pe de altă parte, cererea de parchet finisat cu aspect industrial, care sunt produse în versiuni cu două sau trei straturi, este, de asemenea, în creștere în acești ani.

    4.4. Parchet industrial și încălzire în pardoseală

    Parchetele industriale cu grosimea de până la 10 mm sunt mai potrivite pentru instalarea peste sistemul de încălzire prin pardoseală, datorită pierderilor de căldură mai reduse și riscului de deformare. În ceea ce privește încălzirea în pardoseală, dacă v-ați hotărât deja și vă place cel mai mult parchetul industrial, atunci cu siguranță este mai bine să cumpărați o imitație mai subțire de parchet finisat, deoarece aceste tipuri sunt mai rezistente la schimbările de temperatură și de mediu.

    5. Parchet panou

    5.1. Ce este parchetul panou?

    Caracteristica specială a panoului parchet  este că suprafața lor superioară este deja tratată, adică lustruită, lăcuită sau unsă cu ulei și sunt imediat gata de montare.

    5.2. Bogăție și abundență al decorului

    Există o ofertă cu adevărat uriașă de diverse decoruri (imitație de specii de lemn natural) și modele și culori speciale, nuanțe și tonuri ale suprafețelor de parchet din panouri disponibile pe piață, așa că nu există nicio îndoială că va fi ușor să-l găsiți pe cel mai potrivit care se potrivește cu mobilierul din casa dumneavoastră.

    5.3. Din ce este făcut parchetul panou?

    Panoul parchet  se caracterizează prin scânduri lungi, potrivite pentru așezarea în încăperi de toate scopurile. Stratul de susținere este realizat din conifere, iar pe partea inferioară sunt lipite lamele de 4 mm grosime. Pardoseala din panoul parchet  este destul de asemănătoare cu parchetul finisat, cu excepția faptului că scândurile sunt mai lungi - între 120 și 240 cm. Tocmai datorită acestor scânduri mai lungi, panourile parchet sunt potrivite și pentru montarea în încăperi mai mari.

    Panourile parchet cu două straturi sunt potrivite și pentru încăperile cu încălzire prin pardoseală.

    5.4. Montaj parchet panou

    Există două moduri de a instala acest tip de parchet: ca podea plutitoare sau lipită de substrat. Un parchet cu trei straturi este instalat ca „pardoseală plutitoare” folosind sistemul „click”, ceea ce înseamnă că marginea unei scânduri intră în canelura celeilalte și astfel sunt aliniate una lângă alta, dar nu toate drumul spre pereți, dar o margine de câțiva milimetri rămâne pe unde merg mulurile de margine. Datorită dimensiunilor plăcilor, montarea parchetului panou este extrem de rapidă și ușoară. Utilizarea unui astfel de parchet este posibilă imediat după instalare. 

    5.5. Cum se întreține și se îngrijește parchetul din panouri?

    În ceea ce privește întreținerea și îngrijirea acestor tipuri de parchet, este clar că nu sunt pretențioase. Dacă este lăcuit, acesta a fost acoperit și uscat de mai multe ori în timpul producției, astfel încât lacul însuși acționează ca un strat protector de suprafață. Daca este de tip ulei, se poate reinnoi la nevoie si nu pe toata suprafața, ci doar acolo unde este nevoie. În ambele cazuri, puteți restabili singuri stratul de protecție, deoarece există pe piață numeroase lacuri gata preparate pe bază de apă sau pe bază de ulei și trebuie doar să urmați instrucțiunile producătorului.

    În orice caz, dacă urmați instrucțiunile de întreținere și îngrijire, parchetul panou va servi mult timp și își va îndeplini funcția.
    Parchetul panou se potrivește aproape oricărei ambianțe, mai ales că există o gamă largă a decorurilor și modelelor
    Parchetul panou se potrivește aproape oricărei ambianțe, mai ales că există o gamă largă a decorurilor și modelelor

    6. Pardoseală țărănească

    6.1. De unde vine denumirea de pardoseală țărănească?

    Conceptul de pardosea rustică, sătească sau țărănească (se pot da peste diverse denumiri comerciale deși este același produs) nu înseamnă altceva decât tipul de parchet finisat, și anume cele din lemn masiv, deci, masiv, dar de dimensiuni mai mari. La alte tipuri de parchet, vorbim de scânduri, lamele sau lamele, iar aici vorbim de scânduri și plăci care pot fi lungi până la 60-240 cm, 11-20 cm lățime și 1,4-2,2 cm grosime. Pardoseala țărănească este recomandată în special pentru încăperile mari, unde dimensiunile mai mari ale scândurilor și frumusețea lor ies în prim-plan. Stejarul și frașinul sunt cele mai frecvent utilizate tipuri de lemn în acest scop.

    6.2. Rusticitatea pardoselii țărănești

    Pardoseala rustică este de neegalat în aspectul său și se remarcă prin naturalețe și culoare. Această podea rustică depășește toate celelalte pardoseli în aspectul său, așa că funcționează cel mai bine în combinație cu mobilieul elegant. În trecut, acest tip de parchet masiv era tipic doar pentru castele, biserici, reședințe și alte clădiri publice. Astăzi, însă, utilizarea pardoselilor rustice s-a extins astfel încât acestea se regăsesc din ce în ce mai des în spațiile de locuit, de fapt cele care aspiră la caracteristicile locuințelor tradiționale, calde și confortabile.

    6.3. Durabilitate, izolare termică și montaj pardoseală rustică

    Podeaua rustică este masivă și, prin urmare, foarte durabilă și de lungă durată și este, de asemenea, un excelent izolator termic. În trecut, podeaua țărănească era fixată cu cuie, în timp ce astăzi este așezată pe bază prin lipire. Suprafața unei astfel de podele este îngrijită și întreținută cu produse speciale pentru podele din lemn.

    6.4. Încălzire în pardoseală și în pardoseală țărănească

    Toate tipurile de pardoseli rustice sunt în general potrivite pentru instalarea peste încălzirea prin pardoseală. În ultimul timp, orice parchet gata făcut de dimensiuni mai mari, compus din scânduri întregi, care poate fi în două sau trei straturi, este considerat pardoseală rustică. Instalarea acestor pardoseli este considerată o sarcină ușoară și rapidă.

    7. Dușumea de lemn

    7.1. Dușumeaua de lemn este parchet masiv de dimensiuni mari

    Dușumeaua din lemn este un alt termen care denota o pardoseală masivă sau parchet finisat de dimensiuni mai mari. Scândurile sau plăcile au 1-5 m lungime, 9-14 cm lățime și 1,2-1,8 cm grosime. Pe lângă podelele rustice și dușumeaua este potrivită și pentru încăperi mai mari, deoarece doar în acest fel dimensiunea, valoarea și frumusețea unor astfel de plăci iese în prim-plan. Datorită acestor caracteristici, aparține tipurilor foarte scumpe.

    7.2. Utilizarea dușumelei masive din lemn

    Speciile de conifere, inclusiv molid, brad, zada și pin, sunt cel mai adesea folosite pentru dușumeaua masivă și este o alegere foarte obișnuită pentru acoperirile de podea din cabane și mansarde, unde pereții și tavanurile sunt, de asemenea, acoperite cu lemn, iar odată cu adăugarea dușumelei din lemn,  aspectul unor astfel de combinații devine complet. Astăzi, orice parchet finisat ale cărui scânduri sunt de dimensiuni mai mari este considerat dușumea din lemn.

    7.3. Montarea dușumelei din lemn și dimensiunile scândurilor

    Dimensiunile scândurilor pentru dușumea  sunt mari și variază între 1-5 m. Dușumeaua iasă cel mai bine în evidență în încăperi mai mari, cum ar fi sălile și sălile de banchet, unde dimensiunea, frumusețea și valoarea sa nu sunt secundare din cauza cantității de mobilier. Se instalează rapid și ușor și poate fi folosit imediat după finalizarea lucrării.

    7.4. Întreținerea și îngrijirea dușumelei din lemn

    În ciuda designului său masiv, se caracterizează prin durabilitate, rezistență, stabilitate și, desigur, o caracteristică foarte importantă - posibilitatea de reînnoire. Dușumeaua din lemn este îngrijită și întreținută prin șlefuire, rindeluire, lustruire, lăcuire și uleiere la anumite intervale de timp sau la nevoie, și neapărat cu soluții speciale destinate doar acestora. După compoziție, dușumeaua din lemn este parchet cu trei și două straturi. Una dintre posibilități este ca acestea să fie deja tratate în fabrică cu un proces de periere, lăcuire și uleiere.

    Dușumelele din lemn se numără printre acoperirile de pardoseală care nu sunt cele mai potrivite pentru instalarea pe încălzirea în pardoseală. Deoarece plăcile masive sunt groase, trecerea căldurii din țevi în spațiu este dificilă, iar lemnul se deformează în timp. Există tipuri care sunt special concepute pentru încălzirea în pardoseală, așa că vă informați cu atenție înainte de cumpărare.
    Indiferent de ce parchet alegeți, întreținerea este cea care îi va menține calitatea și îi va prelungi durata de viață
    Indiferent de ce parchet alegeți, întreținerea este cea care îi va menține calitatea și îi va prelungi durata de viață

    8. Prețuri parchet

    În funcție de pardoseala existentă, parchetele variază între 40 și 200 RON/m2 și chiar mai mult. Prețul depinde de tipul de material, de volumul lucrării și de meșterul ales - în medie, parchetarii percep aproximativ 60 RON pe oră de lucru.

    8.1. Parchet clasic pe sistemul „la cheie”

    Prețul de livrare, lipire/montare, șlefuire și lăcuire a parchetului masiv clasic este în jur de 140-180 RON/m2.

    8.2. Parchet finisat după sistemul „la cheie”

    Prețul achiziționării și montării parchetului finisat în două straturi este în jur de 100-130 RON/m2.

    8.3. Parchet laminat pe adeziv după sistemul "la cheie"

    Prețul de livrare, lipire, șlefuire și lăcuire  este de 85-120 RON/m2.

    8.4. Industrial sau parchet cant după sistem "la cheie"

    Prețul de livrare, lipire, montaj, șlefuire și lăcuire a parchetului este în jur de 100-140 RON/m2.

    8.5. Pardoseala țărănească la cheie

    Prețul de livrare și montaj pe lipiciul podelei rustice masive - parchet finisat masiv este în jur de 140-210 RON/m2.

    9. Montare parchet clasic

    Prețul aproximativ al montajului parchetului prin lipire și folosire de lacuri standard este de 35-50 RON/m2.

    10. Prețul reparației parchetului clasic

    Prețul renovării parchetului clasic, care include rindeluirea, chituirea și lăcuirea în 2 straturi, este în jur de 45-70 RON/m2.

    11. Prețul uleierii parchetului clasic

    Prețul reparației parchetului clasic, care include rindeluirea, chituirea și uleierea în 2 straturi, este în jur de 40-60 RON/m2.

    12. Costul reînnoirii altor tipuri de parchet

    Prețul renovării altor tipuri de parchet, care include rindeluirea, chituirea și lăcuirea, adică uleierea în 2 straturi, este în jur de 50 RON/m2.

    Articol de specialitate 360
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Parchet?

    Avem 831 executanți pentru domeniul Parchet:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 831 executanți pentru domeniul Parchet
    9.6
    0

    TOTEX SRL


    10
    4

    METAL ARTE CONFECTII SRL


    9.5
    0

    SC TIBI MODERN CONSTRUCT SRL


    9.3
    0

    RODELPA CONSTRUCT S.R.L.