În continuare:
1. Șapă autonivelantă: avantaje
Avantajele șapei autonivelante în comparație cu șapa obișnuită de ciment sunt că se usucă mai repede și este mai subțire. În plus, permite o mai bună utilizare a căldurii, în special în combinație cu încălzirea la temperatură scăzută. În plus, deoarece amestecul este fabricat din fabrică, este mai omogen, iar produsul finit este de mai bună calitate și arată mai bine. De asemenea, se caracterizează prin rezistență și rezistență la îndoire și presiune.
1.1. Șapa autonivelantă permite lucrul rapid
Șapa autonivelantă este compatibilă cu diferite tipuri de substraturi, precum și cu acoperirile finale ale podelei. Un mare avantaj al șapei autonivelante este că permite lucrul rapid și, în același timp, este accesibilă. Execuția rapidă a acestui tip de pardoseală este posibilă în detrimentul proprietăților de auto-răspândire și al consistenței anhidritului lichid. Datorită acestor caracteristici ale amestecului chimic obținut și fără utilizarea altor amestecuri autonivelante, se obține o pardoseală uniformă și plană. Șapa autonivelantă este în principiu un compus foarte stabil, fără fenomene nedorite precum forțarea datorată contracției. Un alt avantaj de dorit este că, în principiu, nu are nevoie de întăriri suplimentare.
1.2. Mai puțin zgomot
Avantajul tuturor tipurilor de șape autonivelante în comparație cu șapele de ciment este grosimea finală mai mică a pardoselii. Datorită unor astfel de „economii”, diferența de înălțime poate fi utilizată pentru montarea izolației fonice, care izolează suplimentar plăcile de mezanin fără a ridica nivelul podelei, adică reducând înălțimea tavanului din cameră.
Șapa autonivelantă este cu aproximativ 25% mai subțire decât șapa de ciment.
2. Când se folosește șapa autonivelantă?
Șapa autonivelantă este un substrat excelent pentru plăci ceramice, parchet, laminat și alte pardoseli. Acest tip de pardoseală este deosebit de potrivit pentru combinarea cu încălzirea prin pardoseală. Șapa lichidă este turnată între conductele de încălzire prin pardoseală, umple fiecare spațiu dintre ele și astfel le protejează mai bine. În plus, în șapă apar bule de aer, ca și în alte lichide. Aici sunt foarte utile deoarece acumulează căldură din țevi și o transferă pe toată suprafața podelei.
3. Pregătirea suportului pentru șapa autonivelantă
3.1. Pregătirea pentru turnarea șapei
În primul rând, ar trebui să așteptați ca podeaua să se usuce complet și să se întărească. Apoi, se pregătesc benzi de etanșare, care acoperă marginile podelei, de-a lungul pereților. Se aplică apoi un strat special pe întreaga pardoseală sau se plasează un anumit tip de peliculă (de exemplu, polietilenă). Marginile foliei trebuie să se suprapună astfel încât să nu existe oriunde orificii sau goluri; folia trebuie să arate ca dintr-o singură bucată. Peste ea este plasată o izolație termică selectată (de exemplu EPS) și, dacă este necesar, o folie suplimentară (de exemplu PE).
În cazul în care se montează încălzirea în pardoseală peste plăcile termoizolante trebuie să vină o plasă de armare sau o plasă specială, așa numitul dop, prin care trec conductele de încălzire în pardoseală. La final se toarnă șapa autonivelantă.
3.2. Amestecul pentru șapă autonivelantă
Amestecul pentru șapa autonivelantă vine deja pregătit și ambalat în pungi, și se amestecă cu apă cu ajutorul unui mixer tip stick. Șapa lichidă este turnată folosind o pompă și un furtun flexibil la locul de instalare. Turnarea începe întotdeauna în punctele în care șapa va fi mai groasă, iar de acolo se întinde manual, folosind o bară de nivelare.
4. Șapa autonivelantă și încălzirea în pardoseală
Șapa autonivelantă are o conductivitate termică excelentă, motiv pentru care este ideală pentru montarea încălzirii în pardoseală. Turnarea podelei peste încălzirea în pardoseală nu este solicitantă, deoarece țevile sunt pur și simplu umplute cu amestec de șapă până când sunt complet acoperite. Când șapa se usucă și se întărește, suprafața de deasupra încălzirii în pardoseală este plană și omogenă și permite căldurii să treacă treptat din țevi în încăpere.
5. Șapă autonivelantă - preț
Prețul șapei autonivelante variază între 9 și 13 EUR/m2.