Pentru zona

    Racordarea la rețeaua de apă

    Articolul a fost citit chiar de 798+ utilizatori
    Conform legii, fiecare clădire situată în zona de alimentare cu apă potabilă trebuie să fie conectată la rețeaua de alimentare cu apă. Conexiunile și alte branșamente la rețeaua publică de alimentare cu apă pot fi efectuate numai de către un furnizor/prestator al serviciilor publice de apă şi de canalizare responsabil pentru toate intervențiile solicitante și controlul implementării. Legea interzice orice racordare la alimentarea cu apă sau orice altă rețea de instalații, fără cunoștința serviciilor competente și acordurile corespunzătoare. Pe lângă cererea de branșare și utilizare a apei potabile din rețeaua de distribuție a sistemului public de alimentare cu apă mai trebuie depus certificatul de urbanism, planul de încadrare în zonă scara 1:500, precum și actul de proprietate (în unele cazuri împuternicirea dată de proprietar).
    Articol de specialitate 798
    racordarea la reteaua de apa
    Avem 2804 executanți pentru domeniul Reparații instalații sanitare:

    1. Racordarea la rețeaua de alimentare cu apă după scop

    Există două tipuri de racordări la rețeaua de alimentare cu apă în funcție de scop:

    • Racordările permanente care asigură o aprovizionare constantă cu apă pentru gospodării, industrie și uz public (adăpare zone de parcuri, curățare drumuri) și
    • Racordările temporare destinate nevoilor temporare de alimentare cu apă - târguri, evenimente culturale locale, branșamente pe șantier în timpul construcției ș.a.m.d.

    2. Condiții și proceduri de bază pentru racordarea la alimentarea cu apă

    2.1. Racordarea la alimentarea cu apă

    După primirea avizului pentru racordare, se depune cerere de racordare la rețeaua de alimentarea cu apă publică. Apoi, în baza cererii emise, angajatul societății comerciale care asigură furnizarea/prestarea serviciilor de apă şi de canalizare,  inspectează terenul și înregistrează toate informațiile despre locație, iar în final face o ofertă de racordare la rețeaua de alimentare cu apă. Utilizatorul și ofertantul încheie un contract privind racordarea, furnizarea, colectarea și plata apei.

    2.2. Conexiune la/peste proprietatea altcuiva

    În cazul în care branșamentul de apă trece prin terenul care nu este proprietatea utilizatorului, acesta trebuie să obțină acordul proprietarului terenului învecinat pentru realizarea și întreținerea racordului de apă. Toate datele și cererile sunt înscrise în cartea funciară. Racordarea la sistemul public de alimentare cu apă este posibilă atunci când sunt îndeplinite toate condițiile din avizele emise și alte documentații necesare.

    Clădirea ce urmează a fi racordată trebuie să aibă un sistem de drenaj corespunzător pentru apele uzate și meteorice în conformitate cu prevederile legale.

    3. Realizarea racordului de alimentare cu apă

    3.1. Componentele sistemului de alimentare cu apă

    Ce este mai exact un racord de alimentare cu apă? Părțile componente ale unui racord sunt: căminul de apometru, priza de apă reprezentând punctul de racordare la rețeaua de apă, conducta de branșament care este legată la rețeaua publică de distribuție, armătura de concesie, apometrele care asigură măsurarea debitului de apă furnizată și armătura de închidere. Racordarea se face la rețeaua publică de alimentare cu apă, în unghi drept față de peretele stradal al clădirii, la un anumit unghi față de apometru.

    Conductele instalațiilor de apă din casă
    Conductele instalațiilor de apă din casă

    3.2. Excavarea gropii pentru racordul de alimentare cu apă

    Condiția pentru racordarea la sistemul de alimentare cu apă este finalizarea sistemului de scurgere a apelor uzate și meteorice a clădirii. Groapa de construcție este excavată la aproximativ 120 cm, deoarece toate săpăturile mai adânci trebuie efectuate într-un mod care să prevină prăbușirea straturilor laterale ale solului. În acest sens, se folosesc pereți montați sau se aranjează pante în direcția frecării interne a solului. Este obligatoriu asigurarea unui spațiu de 100 cm lățime la marginea superioară a săpăturii.

    Excavarea pentru conductă trebuie să aibă 40 cm lățime și cel puțin 120 cm adâncime, în timp ce fundul săpăturii este umplut cu un strat de aproximativ 10 cm nisip cu granulație mai mare de 0-4 mm grosime. Este așa-numitul strat tampon care se aplatizează și se comprimă.

    3.3. Așezarea conductelor de apă

    Conducta trebuie așezată în linie dreaptă, astfel încât orice modificare a pantei solului, orizontală sau verticală, trebuie asigurată printr-o fractură realizată pe o rază de cel puțin 1 m. Pentru o racordare standard, deschiderile din pereți și fundații trebuie să aibă un diametru de minim 10 cm. La sfârșitul lucrărilor de montaj și după cercetarea presiunii, conducta se acoperă cu nisip în straturi de 40 cm grosime.

    4. Prețul racordului de alimentare cu apă

    Prețurile pentru realizarea racordării la alimentarea cu apă și taxele aferente diferă în funcție de municipiul în care locuiți și de caracteristicile racordării. Amintiți-vă că executantul privind racordarea este compania, iar dumneavoastră vă ocupați de conductă până la racord. Costul realizării unui racord de apă pentru o casă unifamilială, împreună cu furnizarea capacelor din fontă, excavarea unui puț apometru cu două puncte de măsurare, realizarea ventilelor și alte lucrări, inclusiv tăierea asfaltului, după nevoie și reasfaltarea. Prețul include și taxele - care pot fi în total între 3.000 și 6.500 RON.

    Dacă decideți să vă conectați la alimentarea cu apă, ne puteți contacta pe daibau.ro. Pe site-ul nostru veți găsi mai multe sfaturi legate de acest subiect, dar și experții, furnizorii și producătorii cu care cooperăm și care vor răspunde la cererea dumneavoastră cu o ofertă adecvată. Puteți vizualiza informații despre preț în calculatorul nostru.

    Reprezentarea schematică a distribuției alimentării cu apă
    Reprezentarea schematică a distribuției alimentării cu apă
    apometru.png

     

    Articol de specialitate 798
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Reparații instalații sanitare?

    Avem 2804 executanți pentru domeniul Reparații instalații sanitare:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 2804 executanți pentru domeniul Reparații instalații sanitare
    10
    1

    SYN ELECTRO POWER SRL


    9.1
    0

    ALNIS CONSTRUCT SRL-D


    9.6
    0

    CON A FINISAJE SRL


    9.2
    0

    METROCUBO S.R.L.