Pentru zona

    Instalații electrice, preț și executare

    Articolul a fost citit chiar de 754+ utilizatori
    Totul în legătură cu instalațiile electrice și energia electrică este, liber spus, dincolo de capacitatea individului obișnuit. Un proiectant capabil de instalații electrice, cu siguranță poate avea grijă de tot ceea ce este necesar și pe baza proiectelor sale, un electrician la fel de profesional poate realiza asta, cum am mai scris despre această temă. Aici vom atrage atenția și la prețuri.
    Articol de specialitate 754
    instalatii electrice
    Avem 3907 executanți pentru domeniul Instalații electrice, Electrician:

    1. Instalații electrice de joasă tensiune

    În clădirile de locuit există mai ales instalații electrice de joasă tensiune, până la 250 V; cele mai puternice, care merg până la 600 V, sunt folosite doar în industrie. Pentru locuință sunt luate în considerare și instalațiile pentru aparate de telecomunicații care nu depășesc 50 V tensiune alternativă și 120 V tensiune continuă, care includ telefoanele, interfoanele, antenele, dispozitivele de securitate, internetul ș.a.m.d.

    2. Instalațiile electrice ar trebui să fie planificate cu atenție!

    Trebuie făcută o distincție între instalații și rețele. Rețelele electrice sunt în afara casei, iar la acestea vă puteți conecta doar printr-o racordare specială determinată de proiectantul instalațiilor electrice în proiectul de obținere a autorizației de construire.

    Înainte de a începe instalarea instalațiilor electrice, trebuie să existe un proiect de instalare electrică, care să fie realizat de proiectant. Atunci când există un plan exact și precis definit, va fi mai ușor și mai simplu să solicitați și să primiți oferte pentru executarea lucrărilor și, în același timp, să evitați costurile ulterioare. Proiectul este obligatoriu, în primul rând, pentru ca instalațiile electrice să se poată repara, modifica sau moderniza ulterior.

    Costul documentației de proiect se situează între 600 și 1.200 RON, ceea ce, având în vedere prețul total de execuție, este o sumă mică. 

    3. Executarea instalațiilor electrice și a elementelor sale

    La efectuarea instalațiilor electrice, lucrarea se clasifică în instalații brute și montajul fin. Lucrările brute la instalații includ perforarea și tăierea pereților, adică crearea locului pentru cabluri și țevi.

    Montarea fină a instalațiilor electrice include instalarea prizelor, întrerupătoarelor și corpurilor de iluminație
    Montarea fină a instalațiilor electrice include instalarea prizelor, întrerupătoarelor și corpurilor de iluminație

    4. Tipuri de instalații electrice

    Puteți alege între instalații electrice executate îngropat și instalații electrice executate aparent. Instalațiile electrice clasice pot fi cu distribuitoare încastrate în tavan sau cu dulap de distribuție, adică nu sunt vizibile. Există și instalații electrice de podea. Instalația electrică executată aparent este distribuită prin canale situate în partea inferioară a pereților și deci este vizibilă. Înlocuirea instalațiilor electrice modernizate este mult mai simplă, deși canalele nu pot fi ascunse cu tencuială, deci este considerată o soluție mai slabă din punct de vedere estetic.

    4.1. Cabluri și conductoare

    Componentele de bază ale instalațiilor electrice sunt cu siguranță conductoarele și cablurile. Distribuția prin cablu se face folosind țevi, conducte sau canale. În timpul instalării, evitați încrucișarea cablurilor și folosirea clemelor. Într-o casă medie puteți găsi de la 500 la 1000 m de diverse cabluri.

    Conductele pentru instalații sunt așezate în mortar, beton sau în podea. Instalația merge întotdeauna orizontal sau vertical, niciodată în diagonală. Datorită construcției și asanării mai ușoare, liniile trec întotdeauna prin pereți la o înălțime între 20 și 120 cm de la podea. Instalarea pe cea mai scurtă linie este permisă numai pe tavan.

    Cablul pp/y se folosește pentru alimentare, pentru cablu TV sau Internet FTP CAT5. Un cablu coaxial este necesar pentru transmiterea semnalelor de înaltă frecvență.

    Conectarea cablurilor se face în cutiile de distribuție. Puteți conta pe un electrician pentru a instala 100 până la 150 de cutii de joncțiune, numite și conectori.

    4.2. Dulapuri de distribuție

    Dulapurile de distribuție sunt nodurile instalațiilor electrice din casă. Bine montate, ele permit controlul și întreținerea și desigur contribuie la siguranța gospodăriei. Dulapurile electrice sunt metalice și ignifuge. De obicei, există câte unul pentru fiecare etaj. În acestea se instalează întrerupătoarele FID, siguranțele automate și întrerupătoarele principale.

    Pentru sisteme speciale, cum ar fi supravegherea video sau un dispozitiv de alarmă, se recomandă un dulap separat. Pentru instalația electrică a unei case medii, vor fi necesare 3-5 dulapuri electrice, iar unul costă între 100 și 800 RON.

    4.3. Întrerupătoare și prize

    Plasarea corectă a întrerupătoarelor este esențială pentru controlul practic și funcțional al corpurilor de iluminație și al dispozitivelor. Numărul și poziția acestora sunt determinate de către proiectantul instalației electrice.

    Întrerupătoarele sunt instalate la 105 cm deasupra podelei, iar prizele la 30 cm. Prizele din zonele de lucru precum bucătăria și baia ar trebui să fie puțin mai înalte, la 115 cm deasupra podelei. Există mai multe tipuri de întrerupătoare. Vă consultați proiectantul sau executantul despre acest lucru. Există întrerupătoare cruce, modulare, micro, cap-scară și cu senzori, simple sau duble. Întrerupătoarele sunt montate la o înălțime de aproximativ 120 cm.

    5. Instalații electrice - Preț

    Costul montării instalațiilor electrice depinde întotdeauna de complexitatea acestora. Dacă vă hotărâți pentru o instalație clasică, fără interfon ,fără instalații inteligente precum activarea senzorilor, telecomandă sau pornirea/oprirea la o ora stabilită, desigur veți economisi bani la început. Prețul pentru instalațiile electrice brute și fine, pentru o casă unifamilială de dimensiuni medii variază între 240 și 290 RON/mp.

    În blocuri, majoritatea instalațiilor electrice sunt de joasă tensiune, până la 250 V
    În blocuri, majoritatea instalațiilor electrice sunt de joasă tensiune, până la 250 V

     

    Articol de specialitate 754
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Instalații electrice, Electrician?

    Avem 3907 executanți pentru domeniul Instalații electrice, Electrician:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3907 executanți pentru domeniul Instalații electrice, Electrician
    8.9
    0

    ADI CONSTRUCT LTD


    8.9
    0

    ALPHA PROJECT SRL


    8.9
    0

    RARES CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    2 IND SRL