Pentru zona
    Ce este un toc? Tocul este denumirea populară pentru partea laterală a cadrului care se montează în deschiderea peretelui (ușii). Marginea superioară a ușii se numește tocul ușii, iar marginea inferioară se numește prag. Canatul ușii se așează în cadru pe toc împreună cu balamalele. Astăzi, tocurile au nu doar un rol mecanic, ci și un rol estetic. Având în vedere diferitele tipuri de uși, variantele, formele și materialele acestora, este important ca tocul să se potrivească cu cercevelul și să ofere suport static. Rezistența la schimbările de temperatură și umiditate sunt printre cele mai importante proprietăți ale tocului. Dacă materialul din care este făcut tocul se micșorează sau se umflaă, acesta nu se va mai potrivi pe canatul ușii sau pe perete. Tocmai din acest motiv, lemnul masiv se folosește în ultima vreme mult la confecționarea cadrului pentru uși.
    Articol de specialitate 441
    usa de camera cu toc
    Avem 286 executanți pentru domeniul Uși interior:

    1. Ușă cameră cu toc – material 

    Tocurile pentru ușile camerei fac sunt de fapt o parte a cadrului ușii fără stâlpi și praguri, în timp ce tocurile complete sunt folosite pentru ușile de intrare, adică cele cu stâlpi, stâlpi și praguri. Tocurile diferă în funcție de material, construcție și metoda de montare. Ca materiale pentru uși și praguri, la fel ca și pentru ușa de cameră în sine, lemnul masiv și PAL sunt cele mai căutate. Urmează ramele din PVC, metal (ALU) și diverse alte combinații. Pentru ușile de intrare se recomandă întotdeauna PVC-ul, care este mai rezistent la influențele externe decât lemnul. Stocurile în varianta ALU sunt deja considerate variante mai moderne și, din punct de vedere al prețului, o alegere ceva mai scumpă.

    1.1. Toc din lemn masiv

    Producția și utilizarea unui ram din lemn masiv este mai logică decât placajul, mai ales din punct de vedere al rezistenței și durabilității. În ultimii ani, placajul a ocupat primul loc ca material cel mai des folosit în producția ușilor de interior moderne, în principal datorită disponibilității sale. Slăbiciunea placajului  este puterea sa discutabilă. Avantajul tocului i din lemn este că toate elementele sunt înșurubate direct în lemn și, deși suportă întreaga greutate a canatului ușii, nu pot fi scoase.

    Este important ca toate tocurile din lemn să aibă etanșări de înaltă calitate care fixează și se potrivesc cu canatul ușii, permițând o închidere mai blândă și mai silențioasă a ușii, adică absorbția șocurilor în timpul trântirii.

     1.2. Ce uși pot fi montate pe un toc din lemn masiv?

    Dacă vorbim adevărat, acest tip de toc se potrivește fiecărei uși: clasice netede, moderne, din sticlă, cu canaturi, din lemn masiv și diverse combinații de uși din lemn și sticlă, cu sau fără decorațiuni.

    1.3. Ușa de cameră cu ram: ce culoare a tocului să alegi?

    Alegerea culorii este o decizie complet individuală, deși de obicei se alege câteva nuanțe mai închise sau mai deschise decât culoarea canatului ușii. În acest fel, tocul și canaturile ușii ies în prim-plan, iar eventualele abateri ale elementelor sunt mai ușor de observat. Desigur, nu va dăuna dacă decideți ca tocul și canaturile să aibă aceeași culoare sau decor.

    2. Uși de cameră cu toc - tipuri

    Când vine vorba de construcții, exista trei tipuri de tocuri, fiecare cu caracteristici și scop specifice.

    2.1. Tocuri fixe

    Tocul fix al ușii este considerat ca versiune clasică și este utilizat pentru pereți de grosime standard. Dimensiunile tocului, adică dimensiunile ușii, sunt de 9x4,4 cm. Finisajul tocului fix este o plintă decorativă.

    2.2. Tocuri autoreglabile

    Utilizarea unui toc reglabil este recomandat pentru pereți de diferite grosimi sau lățimi. Și anume, la renovarea spațiilor locative, se întâlnesc adesea diverse erori de construcție, a căror mascare ar necesita executarea ușilor la comandă, ceea ce înseamnă investiții mai mari. De aceea, producătorii au venit la ideea de a realiza un toc reglabil care ar putea compensa astfel de greșeli fără lucrări de construcție și cheltuieli majore. Astfel de tocuri sunt produse în lățimi de la 11 la 25 cm.

    2.3. Ușile camerelor din ultima generație

    Recent, sunt pe piață cele mai noi modele de uși pentru camere cu tocuri metalice încorporate, care reprezintă o soluție inovatoare pentru ușile de camere din apartamente pentru o renovare mai ușoară.

    Ușile glisante nu sunt ușor de montat, așa că cel mai bine este să angajați un profesionist
    Ușile glisante nu sunt ușor de montat, așa că cel mai bine este să angajați un profesionist

    3. Asamblarea tocului

    Pe lângă faptul că se deosebesc prin tipul de material din care sunt fabricați și construcția lor, tocurile diferă și prin modul în care sunt asamblate. Există două tipuri de tocuri: cele pentru montare într-un perete de zidărie (instalare umedă) și cele pentru montare în pereți din gips carton sau plăci similare (montare uscată).

    3.1. Montarea tocurilor într-un perete de zidărie

    Tocurile care sunt executate ca o construcție umedă sunt de fapt cele care sunt încorporate în pereți în timpul zidăriei și tencuielii clasice. Aceste tocuri sunt așezate înainte de tencuiala pereților, de fapt în timpul zidăriei propriu-zise, ​​sau se lasă deschideri adecvate pentru acestea. Când tocurile ușilor sunt montate în acele deschideri, urmează tencuiala. Astfel de tocuri sunt deosebit de potrivite pentru montarea în pereții din gips și cei din siporex. Sunt utilizate în special în clădirile noi.

    3.2 Montarea tocurilor într-un perete de gips-carton

    Pereții de gips-carton sunt de obicei realizați ca pereți despărțitori și ușile sunt introduse în ei. Acest lucru înseamnă practic că ramele sunt introduse atunci când toate lucrările de construcție și de tencuieli sunt terminate. Avantajul acestui mod de lucru este inlocuirea usoara in caz de deteriorare sau in timpul renovarii, fara nici un acces la perete.

    Profilurile de bază pentru pereții din gips carton sau panouri similare sunt 23 și 24, unde lățimea pragului poate fi de 3/4,5 cm și grosimea de 1 cm sau 1,6 cm. Înălțimile acestui tip de știfturi se potrivesc cu deschiderea din zidărie, au carcase pentru balamale standard și au câte 3 ancore de montaj pe fiecare parte.

    În timpul asamblării uscate, trebuie avut grijă să selectați tipul adecvat de toc, deoarece astfel de pereți sunt de obicei cu aproximativ 2 cm mai largi decât tocurile standard dintr-o singură bucată, deci trebuie să fie utilizate tocuri din două piese.
     Înșurubarea balamalelor în toc
    Înșurubarea balamalelor în toc

    4. Ușa camerei: tocuri ascunse

    Ușile cu așa-numitele rame ascunse, invizibile sunt o noutate pe piață. Întrucât arhitectura modernă tinde către minimalism și linii drepte și curate, unii producători de uși au decis să urmeze exemplul și au venit cu o soluție inovatoare - un stanț de ușă ascuns.

    4.1. Avantajele ușilor cu o ramă invizibilă

    Avantajul este că ușa se îmbină complet cu peretele - canatul este în linie cu peretele, iar tocul este ascuns de ipsos sau gips-carton. În acest fel, ușile arată foarte elegante și se încadrează frumos în diverse concepte de interioare minimaliste. Deschiderea este posibila printr-un sistem in stoc sau prin impingere. Această soluție este elegantă și funcțională din toate punctele de vedere, deoarece necesită mult mai puțin spațiu, iar punctul de mișcare a canatului a fost mutat pe linia exterioară a peretelui.

    4.2. Unde pot fi montate? Există restricții?

    Ușile cu rame ascunse sunt de fapt potrivite pentru toate tipurile de încăperi și pot fi folosite și ca uși de intrare. Cadrul poate fi instalat in toate tipurile de pereti, atat pereti portanti cat si pereti despartitori. Singura limitare este grosimea peretelui, care trebuie să fie de cel puțin 6 cm.

    4.3. Uși camere cu rame ascunse: material

    Pentru ușile cu tocuri ascunse, aveți la dispoziție o alegere mai mare de materiale față de ușile clasice, și destul de atipice precum beton, piatră, metal sau ceramică. În plus, pragul ușii poate fi acoperit cu diverse tipuri de tapet sau tapițerie din piele și poate fi și vopsit.

    4.4. Izolație fonică și termică

    Izolarea termică a ușilor cu rame ascunse nu diferă de termoizolarea ușilor clasice, deși izolarea fonică este puțin mai proastă. Printre altele, puteți găsi pe piață uși antifoc cu puțuri ascunse care, conform cercetărilor, asigură 30 de minute de protecție.

    Ușile de cameră fără toc se potrivesc perfect în interioarele minimaliste
    Ușile de cameră fără toc se potrivesc perfect în interioarele minimaliste

    5. Montarea unei uși cu o ramă invizibilă

    Procesul de montare canatului de ușă și a ramului de aluminiu este puțin diferit de montarea unei uși clasice. Este important ca profilul de aluminiu să fie montat în deschiderea peretelui înainte de tencuire sau de plăcile gips-carton. În acest fel, maiștrii au posibilitatea să închidă toate deschiderile peretelui în cel mai ușor mod, în funcție de poziția ușii, care se află în planul peretelui. Vă recomandăm să nu se adauge tencuială în părțile ALU ale ramie, deoarece în caz contrar pot apărea crăpături la suprafață când ușa este închisă. Canatele ușilor sunt de obicei montate chiar înainte de a se muta chiriașul.

    Canatul trebuie achiziționat sau comandat numai după ce toate deschiderile peretelui au fost deja finalizate, deoarece în acest fel ușa poate fi reglată în funcție de înălțimea finală a podelei finisate și a altor elemente.

    5.1. Rame invizibile pe ușile vechi?

    Probabil vă întrebați care este procedura dacă pereții sunt deja finisați și tencuiți și ați dori să înlocuiți ușa veche cu una nouă, cu toc ascuns. Un tâmplar poate face astfel de uși, adică tocuri ascunse. Când sunt plasate în deschiderea peretelui, apoi deschizăturile dintre perete și toc sunt umplute și tencuite. Totul sunt umplute și întărite cu chit și plasă de calitate, astfel încât totul să rămână puternic și stabil. Abia atunci se comandă rama ușii pentru tocul metalic.

    Detaliu al ușii fără toc și ramă
    Detaliu al ușii fără toc și ramă

    6. Ușă cameră cu toc: preț

    Prețul tocurilor variază în funcție de material, mărime și tip de ușă – fie că este vorba de ușa de cameră sau ușa de intrare. Pentru un toc mediu, veți plăti aproximativ 205 RON/buc, dar prețurile unor modele sunt mai mari și ajung până la 660 RON/buc. Totul depinde de material, calitatea acestuia, dimensiuni și alte caracteristici.

    7. Ușa camerei cu tocul ascuns - preț

    Dacă comparați prețurile ușilor de cameră cu știfturi clasice și ale celor cu cele ascunse, se vede că acestea din urmă sunt ceva mai scumpe. De exemplu, prețul ușilor clasice de cameră furniruite variază și sunt aproximativ 1.600 RON. Modelele cu toc și cadru ascunse sunt în general cu 400 - 500 RON mai scumpe, în funcție de model, dimensiuni, material și furnizor.
    Trebuie avut în vedere că montarea unei uși cu toc ascuns este mai solicitantă decât montarea unei variante clasice de ușă.

    Producătorii și ofertanții de uși au adesea promoții în care oferă montare gratuită la achiziție, așa că dacă puteți să vă încadrați - acesta este un avantaj.
    Articol de specialitate 441
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Uși interior?

    Avem 286 executanți pentru domeniul Uși interior:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 286 executanți pentru domeniul Uși interior
    9.7
    0

    RERAMI DESIGN SRL


    9.4
    0

    ECOLEMN BANAT SRL


    9
    0

    AIDA TEC S.R.L

    Fântânilor
    10
    1

    GENERIC PRODIMPEX SRL