Pentru zona
    În zilele noastre, este greu de imaginat o locuință fără electricitate, așa că instalațiile electrice instalate și întreținute corect sunt necesare pentru o viață confortabilă. Am cercetat pentru dumneavoastră rolul planurilor de instalații electrice, instalarea acestora și sfaturile pentru întreținerea corectă.
    Articol de specialitate 349
    instalatii electrice
    Avem 3904 executanți pentru domeniul Instalații electrice, Electrician:

    1. Instalații electrice: instalații electrice în clădirile noi

    O parte obligatorie a documentației de proiect înainte de începerea oricărei construcții este planul instalației electrice. În timpul construcției, mai întâi sunt pregătite și distribuite instalațiile brute, ceea ce înseamnă să realizați canalele pentru linii și conducte, dacă v-ați hotărât pentru montajul obișnuit înainte de tencuire. Urmează apoi montajul fin, care include montarea cablurilor, montarea cutiilor de distribuție/dulapuri și montarea întrerupătoarelor și prizelor. Cutiile de distribuție sunt nodurile instalațiilor electrice din casă, în care sunt amplasate întrerupătorul de curent rezidual, siguranțele automate și întrerupătoarele principale.

    Pentru supravegherea video sau un dispozitiv de alarmă, experții recomandă instalarea unui dulap electric independent, deoarece mărește securitatea. La final urmează montarea fină de întrerupătoare, prize și corpuri de iluminat.

    2. Ce elemente includ instalațiile electrice?

    Instalațiile electrice includ mai multe elemente care permit transmiterea energiei electrice prin clădire. Aceste elemente includ intrarea principală, tabloul de distribuție, conductorii și firele, prize, întrerupătoare, siguranțe, cutii de joncțiune, rozete pentru podea și perete și împământare. Aceste elemente funcționează ca parte a unui sistem sincronizat pentru a asigura funcționarea sigură și eficientă a instalațiilor electrice și pentru a furniza energie dispozitivelor electrice și iluminatului din instalație.

     Instalarea și distribuția instalațiilor electrice necesită un plan precis cu pozițiile specifice privind corpurile de iluminat, prizele, întrerupătoarele, alarmele și alte linii
    Instalarea și distribuția instalațiilor electrice necesită un plan precis cu pozițiile specifice privind corpurile de iluminat, prizele, întrerupătoarele, alarmele și alte linii

    3. Cum să recunoașteți defecțiunile?

    Ar trebui să fiți mereu atenți la semnele care avertizează că ar putea fi ceva în neregulă cu instalațiile electrice. Dacă curentul electric se stinge brusc în toată casa sau într-o parte a ei, poate fi semnul unei probleme la instalațiile electrice. Dacă dispozitivele se opresc sau încetează să funcționeze în mod neașteptat, este posibil ca instalațiile electrice să nu aibă suficientă putere sau să existe o defecțiune la instalații. Dacă observați că prizele, întrerupătoarele sau alte părți ale instalațiilor electrice se supraîncălzesc, aceasta indică și probleme în instalații. Supraîncălzirea poate cauza deteriorarea izolației și este un pericol de incendiu.

    Scânteile sau zumzetul când conectați ștecherul la priză sau porniți întrerupătorul poate indica probleme la instalațiile electrice. Scânteile pot fi cauzate de o conexiune electrică defectuoasă sau de un fir deteriorat.

    Un alt semn de avertizare, printre altele, este „ieșirea” frecventă a siguranței. Poate fi un semn de supraîncărcare a instalațiilor sau un scurtcircuit în sistem. Apelați la un electrician dacă sursele de lumină sunt slabe sau becurile strălucesc cu putere redusă, deoarece acest lucru poate indica probleme cu tensiunea sau fluxul de electricitate în instalație.

    4. Cum se renovează sau se modernizează instalațiile electrice?

    Ca toate celelalte, și instalațiile electrice din casă se uzează sau se deteriorează în timp din cauza diverselor influențe externe și interne, ceea ce reprezintă un mare risc de incendiu. Întrucât instalațiile electrice nu sunt vizibile, starea acestora poate fi verificată doar prin măsurarea cu instrumente speciale de măsurare, iar pentru aceasta ar trebui angajat un electrician cu experiență. Instalațiile electrice durează mai mult de 30 de ani. Renovarea instalațiilor electrice, integrale sau parțiale, poate fi întreprinsă nu numai atunci când apare necesitatea unei astfel de lucrări, ci și atunci când, din orice motiv, doriți o altă amenajare a întrerupătoarelor, corpurilor de iluminat sau a altor conexiuni electrice. O renovare completă a instalațiilor electrice pentru o casă poate dura aproximativ 3-5 zile și include: înlocuirea și/sau modernizarea instalațiilor electrice (prelungirea cablurilor, creșterea puterii, asigurarea tensiunii sau schimbarea locației liniilor), înlocuirea întrerupătoarelor și prizelor, înlocuirea întrerupătoarelor manuale de curent cu cele automate și descoperirea și eliminarea erorilor din rețea.

    4.1. Instalații electrice noi: totul începe cu planificare

    Începeți să planificați o renovare sau o modernizare electrică. Determinați-vă nevoile, apoi examinați dispozitivele existente. Luați în considerare dacă aveți nevoie de mai multe prize, întrerupătoare, lumini sau alte dispozitive. Este recomandat să consultați un expert în instalații electrice pentru a vă ajuta să planificați.

    4.2. Alegerea materialelor de calitate

    Alegeți materiale electrice de calitate, cum ar fi fire, prize, siguranțe și întrerupătoare. Asigurați-vă că toate materialele respectă reglementările și standardele și corespund nevoilor dumneavoastră.

    4.3. Pana de curent

    Înainte de a începe orice lucrare la instalațiile electrice, asigurați-vă că opriți curentul electric în zona în care se efectuează renovarea sau extinderea. Acest lucru va asigura un mediu de lucru sigur și va elimina riscul de electrocutare.

    4.4. Îndepărtarea instalațiilor electrice vechi

    Instalațiile electrice vechi, inclusiv firele, prizele, întrerupătoarele și alte componente care nu mai sunt necesare, trebuie deconectate și demontate. Acordați atenție regulilor de eliminare în siguranță a acestui tip de deșeuri.

    4.5. Instalații electrice noi: montaj

    Noile linii, prize, întrerupătoare, siguranțe și alte elemente trebuie instalate și conectate conform planului și reglementărilor. Toate liniile trebuie să fie corect conectate, izolate și asigurate în moduri care să garanteze o utilizare în siguranță.

    4.6. Testare și verificare

    Când noile instalații electrice sunt instalate și conectate, trebuie efectuate teste pentru a determina dacă totul funcționează corect. Funcționarea prizelor, întrerupătoarelor, corpurilor de iluminat și a altor dispozitive trebuie verificată pentru a vă asigura că sunt conectate corect și că nu există erori sau probleme.

    4.7. Instalații electrice și documentație

    După finalizarea lucrărilor, electricianul ar trebui să vă dea un proiect de lucrare finalizată (PIR - Periodic Inspection) cu toate elementele instalației electrice desenate și marcate clar. Deși mulți electricieni preferă să o evite, planul PIR este foarte important deoarece arată direcția de distribuție a firelor precum și punctele de joncțiune în pereți, podea și tavan. Dacă nu aveți acest plan și aceste informații, data viitoare când forați într-un perete sau un tavan, puteți rupe o linie și, mai rău - provocați un șoc electric! Dacă faceți singuri instalația electrică, ar trebui să pregătiți singuri acest plan sau măcar să faceți poze cu starea înainte de a închide pereții și tavanul.

    Măsurătorile regulate de control ale instalațiilor electrice vor preveni eventualele probleme
    Măsurătorile regulate de control ale instalațiilor electrice vor preveni eventualele probleme

    5. Durata de viață a instalațiilor electrice

    Instalațiile electrice executate și întreținute corespunzător pot dura mai mult de 30 de ani. Întreținerea corespunzătoare include inspecția vizuală regulată a prizelor, corpurilor de iluminat, siguranțelor, întrerupătoarelor și a altor componente pentru aflarea unor semne de uzură, deteriorare sau alte probleme. O atenție deosebită trebuie acordată încălzirii excesive, oxidării sau fisurilor.

    6. Întreținerea instalațiilor electrice

    Cu o întreținere corespunzătoare a instalației electrice, este adevărat, acestea îmbătrânesc, dar nu se uzează, cu excepția unei posibile supraîncălziri la îmbinările deschise. Starea instalațiilor din locuințe poate fi verificată prin măsurători, de aceea se recomandă verificări periodice de către un electrician cu experiență care poate efectua și verificări periodice cu instrumentele de măsurare și eventuale reparații ale altor elemente privind instalațiile electrice.

    Articol de specialitate 349
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Instalații electrice, Electrician?

    Avem 3904 executanți pentru domeniul Instalații electrice, Electrician:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 3904 executanți pentru domeniul Instalații electrice, Electrician
    10
    11

    EDURAL INSTAL SRL


    9.9
    0

    EUROTEHNICA IT&C SRL


    8.9
    0

    HARDWARE & SOFTWARE ELECTRIC DESIGN SRL


    8.9
    0

    AMBSADOR CONCEPT SRL

    89