Pentru zona

    Renovare parchet, reparare parchet - tot ce trebuie să știți

    Articolul a fost citit chiar de 669+ utilizatori
    Parchetul este o pardoseală despre care se poate spune fără nicio îndoială că este cu adevărat natural și durabil din toate punctele de vedere. Cel mai mare număr de specii și tipuri de parchet poate fi complet restaurat sau doar părțile deteriorate pot fi înlocuite. Remedierea depinde în principal de gradul și amploarea deteriorării, iar în cazul celor multistratificate, mai ales de grosimea stratului superior. Grosimea acestui strat, de exemplu, 4 mm, permite până la patru rindeluire, adică restaurare, care ar trebui să fie luate în considerare la cumpărare. Cele mai bune parchete au o grosime a stratului superior de până la 6 mm. Reînnoirea sau restaurarea presupune chituirea, rindeluirea și lăcuirea sau ungerea cu ulei, care se repetă succesiv de mai multe ori, după caz.
    Articol de specialitate 669
    parchetari
    Avem 1530 executanți pentru domeniul Parchetari:

    1. Renovarea parchetului: evaluarea deteriorării

    Procesul de renovare a parchetului este similar pentru toate tipurile de lemn. Depinde de mărimea și gradul de deteriorare, uzură, numărul de operațiuni de rindeluire ș.a.m.d. Cel mai potrivit este să cereți unui expert să evalueze opțiunile de renovare a parchetului. Dânsul va decide care părți ale parchetului trebuie înlocuite cu altele noi. Primul pas în repararea și renovarea pardoselii din lemn este evaluarea daunelor. Aceasta poate include îndepărtarea plăcilor de pe podea deteriorate sau șlefuirea zgârieturilor și loviturilor. Odată ce este determinat volumul daunelor, procesul de reparare poate începe.

    2. Înlocuirea parchetului: când reparația nu este posibilă

    2.1. Înlocuirea parchetului

    Dacă parchetul vechi a fost rindeluit de mai multe ori și este într-adevăr uzat, atunci ar trebui înlocuit. Parchetul vechi poate fi îndepărtat complet sau lăsat ca bază pentru cel nou, deși în acest sens trebuie consultat și un expert. Dacă înălțimea tavanului și pragurile din apartament o permit și dacă parchetul vechi este relativ bine conservat, merită să montați unul nou peste el. Acest lucru economisește costurile de îndepărtare a parchetului și repararea șapei și asigură o izolare fonică și termică suplimentară. Înlocuirea parchetului este de cele mai multe ori necesară atunci când stratul lemnului este deja subțiat și o nouă rindeluire nu este fezabilă.

    Parchetul finisat de calitate inferioară este mai subțire și permite doar 1 sau 2 rindeluiri. Parchetele masive de cea mai înaltă calitate, al căror strat superior are o grosime de până la 15 mm, permit un număr mult mai mare de reparații și renovări.

    2.2. Repararea lamelelor sau a plăcilor deteriorate

    Deteriorările majore, cum ar fi zgârieturile adânci, plăcile sau panourile crăpate, deformate sau rupte și zonele umflate din cauza pătrunderii apei vor trebui cu siguranță înlocuite. Aceasta înseamnă îndepărtarea pieselor deteriorate și înlocuirea lor cu altele noi. Acest proces va dura mai mult și poate necesita ajutorul unui profesionist, dar poate schimba complet și aspectul podelei deteriorate.

    3. Repararea parchetului: montarea unuia nou peste cel vechi

    Dacă înălțimea pragurilor și pardoselile existente în apartament o permit și dacă parchetul vechi este relativ bine conservat, poate intra în joc reabilitarea rapidă sau reparația. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să așezați noul parchet deasupra celui vechi. Acest tip de reparare a parchetului este mai ieftin din mai multe motive, dar mai presus de toate, este mult mai rapid. În acest caz, nu există costuri pentru îndepărtarea parchetului sau renovarea suportului și se obține o izolare fonică și termică suplimentară.

    Lăcuirea se face în trei sau patru straturi
    Lăcuirea se face în trei sau patru straturi

    4. Refacerea parchetului

    4.1. Renovarea rapidă a parchetului: șlefuire

    Uneori este suficientă o renovare mai scurtă și mai rapidă. Pentru deteriorări minore, cum ar fi zgârieturi sau adâncituri mici, șlefuirea și lăcuirea pardoselii poate fi suficientă. Acest lucru înseamnă efectiv șlefuirea doar a zonelor deteriorate, aplicarea chitului pentru lemn și așteptarea ca totul să se usuce. Când chitul se usucă, suprafața poate fi șlefuită și curățată încă o dată. Apoi este timpul să șlefuiți întreaga suprafață, dar doar primul strat de lac. În acest fel se reface strălucirea veche a parchetului și se elimină eventualele diferențe de nuanță a culorii, care de multe ori apar din cauza pieselor de mobilier mai mari sub care parchetul rămâne mai palid.

    4.2. Renovarea parchetului: lăcuire sau uleiere

    După șlefuire, parchetul este lăcuit sau uleiat. Renovarea parchetului nu este completă fără aceasta, deoarece lemnul trebuie protejat de influențele externe. Lăcuirea este mai ieftină și mai rapidă decât uleierea. Aveți la dispoziție tipuri de lacuri mat sau lucioase, care reflectă mult mai multă lumină. Lacul, în special cel lucios, va schimba ușor textura naturală a lemnului, așa că va părea ca și cum este „plastifiat” și nu „respiră”. Acest mod de renovare și protejare a parchetului - atunci când este lăcuit la final - îl face extrem de dur, rezistent și de lungă durată, întrucât nu este poros și reține mai puțin murdăria.

    Lacul își atinge rezistența chimică și fizică după șapte până la zece zile. Astfel se completează renovarea parchetului și acesta va străluci pe deplin.

    Spre deosebire de lăcuire, uleierea este mai scumpă, dar păstrează incontestabil aspectul original al parchetului. Parchetul uns cu ulei va fi chiar mai frumos decât cel brut, deoarece uleiul va sublinia subtil structura, textura și toate celelalte caracteristici naturale ale tipului special de lemn din care este fabricat. Dezavantajul acestei tehnici de finisare este că parchetul uleiat este mai sensibil la pete și absoarbe lichidul dacă nu este șters imediat de pe suprafață.

    Parchetul este uns de mai multe ori decât lăcuit, de fapt până când lemnul este „saturat”. Cât de mult ulei va fi absorbit depinde de tipul de lemn, iar suprafața trebuie să fie complet uscată înainte de fiecare aplicare ulterioară. Prin urmare, uleierea este mai solicitantă și durează mai mult.

    5. Repararea parchetului: deteriorări majore

    Când vine vorba deteriorări majore, cum ar fi fisuri, brazde sau găuri, acestea sunt reparate prin chituire înainte de rindeluire și lăcuire. Crăpăturile și despicăturile de pe parchet, cauzate ca urmare a utilizării îndelungate și a modificărilor de temperatură și umiditate, trebuie tratate cu chit de lemn și șlefuite. Când chitul se usucă, acesta este șlefuit și lustruit încă o dată dacă este necesar. Apoi se rindeluiește întreaga suprafață, ceea ce se face cu o mașină specială numită rindea. Când totul este șlefuit, suprafața este curățată temeinic de toate reziduurile și praful, apoi se face lăcuirea sau ungerea cu ulei. Ambele operații se fac in mod repetat, la nevoie, până când lemnul este saturat și suprafața  parchetului devine lucioasă. Lăcuirea se face mai întâi cu un grund, iar apoi cu un lac final. La renovarea parchetului se schimbă  mulurile de perete și tranziție.

     

    Articol de specialitate 669
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Parchetari?

    Avem 1530 executanți pentru domeniul Parchetari:

    SERVICIU GRATUIT
    CĂUTĂM LOCAL
    FĂRĂ COMISIOANE
    Avem 1530 executanți pentru domeniul Parchetari
    9.4
    0

    DAY CONSTRUCT TRANS S.R.L.


    9.3
    0

    PETRACHE CONSTRUCT DESIGN SRL


    9.4
    0

    CONSTRULUX BIRIS SRL


    9.4
    0

    CONSTRUCTI MATHIAS CREATIVE S.R.L.