În continuare:
1.Când este necesară renovarea fațadei?
În general, în majoritatea cazurilor, fațada este renovată din două motive: deteriorarea sau dezintegrarea straturilor de fațadă și aspectul estetic. În primul caz, renovarea fațadei este necesară și nu trebuie amânată. În al doilea caz, este vorba de corecții estetice, cu care se împrospătează aspectul exterior al clădirii.
1.1 Asanarea fațadei atunci când straturile acesteia sunt deteriorate
Renovarea fațadei este necesară atunci când straturile fațadei sunt deteriorate, uzate sau chiar separate de suprafață. Asanarea este, de asemenea, necesară dacă s-a format mucegai, ceea ce se întâmplă mai des pe laturile umbrite de nord ale clădirilor. În cazurile menționate, renovarea nu trebuie amânată, deoarece deteriorarea stratului de fațadă poate afecta foarte mult confortul locuirii. Dacă termoizolația este deteriorată, pe fațadă vor apărea punți termice prin care căldura va ieși iarna.
Atunci când apar deteriorări în tencuială, apa pătrunde în interiorul fațadei, care afectează treptat și straturile interioare ale acesteia.
1.2. Renovarea estetică a fațadei
Proprietarii de case decid adesea să restaureze fațada din cauza esteticii. Asta înseamnă că straturile de material sunt în stare bună, dar vor să reîmprospăteze exteriorul casei. Acest lucru se poate face cu o nouă văruire, care va face imediat fațada mai frumoasă și mai proaspătă. În principiu, o nouă văruire - albire sau vopsire - este recomandată la fiecare 10 ani, deoarece este cea mai expusă influenței condițiilor meteorologice și a gazelor de eșapament care lasă funingine gri pe ea. Dacă doriți să schimbați complet aspectul casei, puteți opta pentru un strat final de fațadă nou, sau diferit, precum plăci de lemn sau plăci din fibrociment. În acest caz, este o intervenție mai mare și mai costisitoare, deoarece panourile din lemn și fibrociment, precum și altele, trebuie să fie ancorate de structura de susținere a casei.
2. Renovarea fatadei: refacerea izolației termice
2.1. Renovarea fațadei afectează eficiența energetică
O intervenție foarte comună la fațade este instalarea sau reînnoirea izolației termice. Izolația termică este reînnoită atunci când obiectul trebuie protejat de pierderile de energie. Standardul minim prevede că clădirile de locuit trebuie izolate astfel încât coeficientul de transfer termic să fie U <0,28 W/m2K, ceea ce înseamnă practic că pereții exteriori plini trebuie să aibă cel puțin aproximativ 15-18 cm de izolație termică. Prin urmare, dacă clădirea are o izolație mai subțire, este absolut logic să ne gândim la finisare și renovare. Costurile de întreținere se vor înjumătăți dacă schimbați izolația completă, dacă este de o dată mai veche sau o faceți upgrade la o grosime de 25 cm, ceea ce este considerat optim conform standardelor de eficiență energetică.
2.2. Refacerea izolației: diferența în consumul de energie
În ceea ce privește consumul de energie în kilowați oră, iată cum arată pe un exemplu concret. Atunci când clădirea nu este suficient izolată, consumul anual poate depăși 200 kWh/m2, adică aproximativ 2.000 litri de ulei de încălzire pe an. Clădirile izolate corespunzător au un consum anual de aproximativ 50 kWh/m2, adică aproximativ 500 de litri de ulei pentru încălzire (consumul este declarat pentru o casă familială de aproximativ 120 m2), iar un litru de păcură este acum de aproximativ 1,2 EURO (decembrie 2022).
2.3. Grosimea izolației termice
Cu toate acestea, la reînnoirea stratului de izolație, nu este vorba pur și simplu de îngroșarea fațadei, ci trebuie acordată atenție și unei serii de factori: în primul rând, compoziția și, mai ales, conductivitatea termică a pereților existenți. Calculul grosimii necesare a izolației termice este influențat și de datele privind temperatura medie anuală locală și izolația clădirii.
Când este vorba de construcții noi, grosimea necesară a izolației termice este calculată de proiectant, ca parte a pregătirii proiectului pentru autorizația de construire. Cu toate acestea, atunci când renovați, trebuie să solicitați în mod special o astfel de estimare.
Planificarea inteligentă a izolației termice poate reduce costurile la jumătate pe termen lung, motiv pentru care vă recomandăm întotdeauna să angajați un expert. În general, până la 70% din pierderile de căldură apar din cauza izolației inadecvate a fațadei sau a acoperișului.
3. Renovarea fațadei: stratul final
3.1. Stratul final deteriorat afectează întreaga fațadă
Renovarea fațadei trebuie întreprinsă și atunci când apar semne clare de uzură la suprafață. Un strat de finisare deteriorat nu protejează în mod adecvat obiectul de condițiile meteorologice și de adversitate și, de asemenea, afectează negativ aspectul și impresia generală pe care fațada o lasă la prima vedere. Înainte de a începe repararea stratului final al fațadei, ar trebui să cunoașteți câteva lucruri. Primul lucru pe care îl întâlniți la începutul lucrării este alegerea materialului potrivit pentru stratul final. În principiu, cauți un material care să se încadreze în mediul existent, adică unul care să nu iasă în evidență față de exterior sau interior. Stratul final al fațadei este cel mai vizibil element al locuinței, așa că este important ca acesta să se integreze cu împrejurimile. Numai așa mediul în care trăiești va arăta îngrijit și plăcut. Pe de altă parte, nu este mai puțin important ca materialul să fie cât mai de calitate, rezistent și durabil pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă.
3.2. Care material să alegeți pentru stratul final al fațadei?
Dacă nu sunteți siguri ce ar trebui făcut, o direcție pentru alegerea materialului pentru statul final al casei dvs. să fie proiectul autorizației de construire. Atunci când executați fațada, cu siguranță ar trebui să vă ghidați cu PGD, chiar dacă este doar o renovare. Cu toate acestea, în informațiile despre locație puteți verifica ce materiale sunt în general permise într-un anumit mediu. La renovarea fațadei, trebuie să fiți deosebit de atenți dacă este un obiect protejat ca monument cultural, deoarece în acest caz trebuie să respectați cu strictețe regulile prescrise, mai exact, nu trebuie să schimbați materialul de finisare. Renovarea, din punct de vedere tehnic, va fi întotdeauna făcută cel mai bine de către profesioniști.