Pentru zona

    Este casa din prefabricate mai scumpă decât una din cărămidă?

    Articolul a fost citit chiar de 1274+ utilizatori
    Când vă hotărâți să vă construiți propria casă, una dintre primele dileme cu care vă veți confrunta este să alegeți între o casă clasică, din cărămidă sau prefabricate. Un anumit tip de construcție se decide pe baza nevoilor, dorințelor și, bineînțeles, a bugetului disponibil - mai exact, a fondurilor, timpului și efortului pe care sunteți gata să le alocați pentru viitoarea locuință. Pentru a vă ușura puțin această decizie importantă, vom lua în considerare principalele avantaje și dezavantaje ale fiecăruia dintre aceste două tipuri de construcție în ceea ce privește prețul, plata, durata și modalitatea de funcționare, construcție, eficiență energetică, impact asupra mediului și duratei de valabilitate.
    Articol de specialitate 1274
    case prefabricate 1
    Avem 4548 executanți pentru domeniul Construcții case:

    1. Este o casă prefabricată cu adevărat mai scumpă decât una din cărămidă?

    Pentru a compara prețurile clădirilor clasice și prefabricate, prima condiție pentru o evaluare realistă este valoarea ofertelor pentru ambele tipuri de clădiri de aceeași dimensiune. Mai mult, prețul unei case prefabricate depinde de stadiul construcției în care preluați clădirea, așa că este important să comparați o casă din cărămidă și prefabricată după sistemul „la cheie”. În ciuda tuturor, este dificil să se determine cu precizie relația dintre cele două tipuri, deoarece ambele tipuri sunt construite cu materiale și tehnologii diferite. Informații utile pentru potențialii cumpărători de case prefabricate este că cele mai ieftine oferte apar în general iarna.

    2. Prețul unei case zidite

    2.1. Construcția unei case zidite

    În general, casele „la cheie” se estimează atunci când sunt construite, costă în jur de 350-800 EUR/m2 și aceasta din material de clasă medie. Prețurile variază ușor în funcție de locația și dimensiunile casei. Construirea unei case din cărămidă într-o zonă mai sărăcăcioasă va costa puțin mai puțin decât una în orașele mai mari datorită forței de muncă și transportului mai ieftine. Diferențele pot fi de până la 100 EUR/m2. Dimensiunea afectează prețul doar în cazul clădirilor cu adevărat mari (peste 300 m2 net), deoarece în acest caz, datorită cantităților mai mari de materiale și elementelor individuale, se pot obține prețuri mai avantajoase sau o reducere cantitativă mai mică,  ceea ce afectează în cele din urmă valoarea totală pe metru pătrat. Diferența de preț a unei case zidite de aproximativ 120 m2 este neglijabilă și nu merită menționată.

    Din cauza inflației mari din ultimii doi ani, casele din cărămidă au devenit egale cu cele prefabricate. Dacă nu cu mult timp în urmă casele prefabricate se considerau  ceva mai scumpe decât cele din caramidă, astăzi este invers.

    2.2. Ce nu include prețurile menționate?

    Când vorbim despre prețul construirii unei case din cărămidă sau oricărei alte case pe m2, trebuie să fim conștienți de toate elementele care intră în calculul respectiv. Preturile menționate includ toate fazele de construcție, inclusiv toate lucrările de zugrăvit, tâmplărie interioară, ceramic și echipamente sanitare, dar nu includ mobila! Sumele menționate nu includ, de asemenea, achiziționarea terenului sau taxele comunale, taxele sau alte datorii obligatorii, care în unele părți ale României pot reprezenta un cost suplimentar semnificativ!

    2.3. Deviz estimativ pentru o casă din cărămidă

    Dacă pentru necesitatea unui astfel de calcul luăm mai mult decât cifrele menționate, adică în jur de 800 EUR/m2, ceea ce permite construirea unei clădiri de foarte bună calitate din materiale mai bune, reiese că o casă din cărămidă de 150 m2, va necesita aproximativ 120.000 EURO. Aceasta este, desigur, o estimare la modul general și aproximativă, deoarece prețurile tuturor fazelor, materialelor, elementelor și echipamentelor variază la fel de mult ca prețurile lucrărilor individuale, adică ale lucrărilor.

    Vedeți costurile individuale incluse în acest preț estimativ:

    - realizarea fundației cu toate straturile necesare (izolație termică, hidroizolație...) reprezintă aproximativ 10% din valoarea întregii construcții a clădirii, în acest caz în jur de 12.000 EURO;

    - ponderea pereților portanți exteriori se ridică la circa 15% din valoarea întregii structuri, adică aproximativ 18.000 EURO;

    - acoperișul este următorul element care reprezintă o pondere mai mare în întreaga construcție; se ridică la aproximativ 11% din valoare, adică aproximativ 13.000 EURO. Aceasta este suma pentru un acoperiș clasic din lemn, izolație termică de 25-30 cm grosime și țiglă ca acoperiș.

    2.4. Fațada unei case de cărămidă

    - Valoarea fațadei unei case din cărămidă este de aproximativ 8% din investiția totală, adică aproximativ 9.600 EURO, dacă luăm ca exemplu fațada din cărămidă aparentă, care este considerată cel mai des folosit strat de finisare pentru case în România;

    - tâmplăria exterioară este ultimul element de construcție care reprezintă o pondere mai mare din valoarea totală a construcției și este de aproximativ 9% la sută, adică aproximativ 10.800 EURO.

    2.5. Lucrări de finisare case din caramidă

    Restul de 45% din costuri merg pentru lucrările de finalizare: acestea includ construcția scărilor și pardoselilor și finisarea acestora, ridicarea pereților portanți, tencuieli, instalații electrice, încălzire, alimentare cu apă și canalizare, tâmplărie interioară și băi. Desigur, pentru acest calcul am luat în considerare obiective de aceeași dimensiune și aceleași proprietăți de izolare termică ale învelișului exterior.

    case prefabricate 1.jpg
    Construirea casei din cărămidă durează câteva luni de față de cea din prefabricate, iar timpul construirii depinde de complexitatea proiectului 

     

     

    3. Cât costă o casă din prefabricate?

    3.1. Prețul mediu al unei case prefabricate

    Prețurile caselor din prefabricate diferă, în primul rând, de la ofertant la ofertant, apoi după „construcția la gri” sau „la cheie”, dar și în funcție de alți factori, deși, per total, nu sunt prea multe abateri. Pe baza ofertei, casele din prefabricate sunt împărțite în două clase de prețuri. Clasa standard, de fapt, casele tipice din prefabricate includ clădirile din prefabricate din clasa de bază al căror preț variază în medie de la aproximativ 400 EURO/m2. În clasa a doua sau mai mare de preț se află clădirile care costă în jur de 700-800 EURO/m2. Una peste alta, o casă din prefabricate de aproximativ 150 m2 din exemplul nostru ar costa aproximativ 60.000 EURO, adică 105.000 EURO.

    3.2. Ce nu este inclus în prețul unei case din prefabricate?

    Aici sunt la preț, ca și în construcția unei case din cărămidă, se referă la ridicarea unei clădiri din prefabricate după sistemul „la cheie” și includ toate etapele de construcție, inclusiv finisaje pardoseli, ceramică, lucrări de zugrăvire și vopsire, tâmplărie interioară șiechipament sanitar, dar nu includ mobilier incorporat nici măcar mobil!

    Cu siguranță, trebuie menționat că, la fel ca și în cazul construirii unei case din cărămidă, prețul nu include chiria sau plata tuturor taxelor și contribuțiilor obligatorii. Spre deosebire de zidărie, excavarea gropii de construcție, necesară pentru eventuala construcție a unei pivnițe nu a fost inclusă în calculul total de aici, deoarece furnizorii de case din prefabricate nu oferă în general clădiri cu pivniță. Costul excavației și pregătirii terenului pentru construcția pivniței depinde în primul rând de compoziția geologică a solului. Dacă vă hotărâți pentru o pivniță , la investiție trebuie adăugate cel puțin încă 20-25% pentru săparea unei gropi de construcție mai adânci și executarea pivniței.  În exemplul nostru de casă din prefabricată de bază de 150 m2, care costă în jur de 400 EURO/m2 sau 60.000 EURO în total, ar trebui să plătiți i în jur de 450-750 EURO/m2 pentru subsol.

    4. Diferențele dintre construcția din prefabricate și cea zidită 

    Principala diferență dintre casele din prefabricate standard și casele din prefabricate de o clasă de preț mai mare este în alegerea, finisarea și montarea materialelor, formă și asigurarea confortului locuinței. La construcțiile din prefabricate nu există niciodată atâtea posibilități și alegeri de amenajare ca la zidarie, care poate fi proiectată exact dupa dorința dvs. Casele din prefabricate de ultimă generație oferă o alegere arhitecturală ceva mai mare, așa că sunt posibile diferite modificări, dar în cele din urmă costă la fel ca și casele din cărămidă. Casele din prefabricate la un preț mai mare sunt așadar proiectate ceva mai modern, cu stil și realizate din materiale mai bune.

    Cel mai mare avantaj al caselor  din prefabricate este construcția rapidă și curată. Casa din prefabricate va fi construită și ocupabilă  în aproximativ 6 luni, în timp ce ridicarea unei case din cărămidă durează cel puțin 12-18 luni, și adesea mai mult de doi ani.

    Cu toate acestea, ambele tipuri de case din prefabricate oferă un mediu de locuit plăcut și mult spațiu disponibil. Prețurile caselor din prefabricate depind și dacă optați pentru cea mai scumpă variantă la cheie, „parțial la cheie” sau doar varianta cea mai ieftină, de bază, a casei din prefabricate până la finalizarea fazei a 3-a. Mai multe despre etapele individuale și proiectarea caselor din prefabricate veți găsi în alte articole de pe site-ul nostru.

    Acum vom arunca o privire mai atentă asupra diferențelor dintre categoriile individuale ale celor două tipuri de construcție.

    5. Modalități de plată pentru casele din prefabricate și din cărămidă

    Metoda de plată a unei case din cărămidă este foarte diferită de cea a unei case din prefabricate. În timp ce o clădiredin prefabricată necesită plata în avans, pentru o clădire din cărămidă, plata se face în conformitate cu etapele construcției. Pentru majoritatea viitorilor proprietari, cel mai mare avantaj al unei case din cărămidă este că o astfel de casă este inițial mult mai ieftină și poate fi întreruptă cu lucrări de construcții sau faze. În acest fel, proprietarul efectuează plata pentru etapele individuale de construcție.

    Printre avantajele atribuite clădirilor zidite se numără și faptul că o casă de acest tip este considerată o investiție bună pentru viitor, dacă doriți să o vindeți. Toate casele din cărămidă  au o valoare mai mare pe piața imobiliară față de casele din  prefabricate
    case prefabricate
    Casa din prefabricate reprezintă așa-numitul tip de construcție uscată, deoarece în afară de placa de fundație și posibiă pivniță, nu necesită betonare.

    6. Casa din prefabricate se construiește mai repede decât o casă din cărămidă

    6.1. Case din cărămidă - construcție umedă

    Construcțiile zidite se mai numesc și construcții umede, deoarece lianții de construcție conțin apă (mortar, beton...), care se evaporă. Tocmai de aceea, zidăria clasică constă în faze individuale de construcție, timp în care este necesară o anumită perioadă de timp pentru ca apa să se evapore complet din structură.

    6.2. Casă din prefabricate - construcție uscată

    Pe de altă parte, o casă din prefabricate, simplu sus, este un exemplu de construcție uscată, care presupune ridicarea, adică asamblarea unei structuri deja finisate, deoarece componentele sunt produse anterior în producție specializată. Avantajul asamblării componentelor unei case din prefabricate este că munca de producție este independentă de influențele externe ale vremii și se desfășoară fără probleme conform planului și termenelor stabilite. În acest caz, elementele prefabricate sunt livrate și montate pe șantier.

    Cu metoda de construcție prefabricată, nu există așa-numitele faze umede, adică betonarea aproape că nu este  necesară. O casă din prefabricate necesită betonare doar pentru montarea plăcii de fundație și eventuala construire a pivniței. 

    Când vine vorba de metoda de ridicare a unei case din prefabricate, este bine de menționat faptul că toate pozițiile instalațiilor trebuie stabilite din timp, deoarece este practic imposibil să le schimbi ulterior, întrucât toate punctele de distribuție ale instalațiilor sunt deja integrate în ansamblurile constructive ale sistemelor prefabricate.

    6.3. Construirea unei case din cărămidă durează mult mai mult decât ridicarea unei case din prefabricate

    Când vine vorba de termene în construcții, casele din prefabricate au un avantaj. Singura condiție pentru realizarea rapidă a construcției este un teren constructibil amenajat și pregătit corespunzător și toate branșamentele pentru infrastructura publică sunt bine executate. Dacă totul decurge conform planului, mutarea în casa din prefabricate este posibilă în termen de 4-5 luni de la începerea construcției clădirii pe parcel.  Asamblarea mai rapidă și pregătirea pentru mutare este unul dintre principalele avantaje ale unei case din prefabricate. Din acest motiv, majoritatea oamenilor preferă astăzi construcția din prefabricate decât cea zidită.

    Totuși, atenție! Un fapt foarte important că producătorii și vânzătorii de clădiri din prefabricate „le place să uite” înainte de a semna contractul de vânzare– și anume – când va fi comanda dumneavoastră în producție, ceea ce poate dura până la 6 luni.

    Puteți construi o casă de cărămidă sau clasică treptat și o puteți adapta la capacitățile financiare și la timp, ceea ce este cu siguranță unul dintre marile avantaje.

    În comparație cu o casă prefabricată, construcția unei case clasice, din cărămidă poate dura cel puțin un an, dar poate dura până la 2 ani sau mai mult, în funcție de fondurile disponibile pentru achiziționarea de materiale de construcție în etapele individuale de construcție și complexitatea proiectului. Trebuie remarcat aici că plata etapelor individuale și durata mai lungă a construcției unei case din cărămidă nu înseamnă neapărat costuri totale mai mari, deoarece materialele speciale și noi sunt adesea folosite în producția de case din prefabricate, care pot fi mai scumpe,  astfel și întreaga investiție mai scumpă. În orice caz, construirea unei case din prefabricate este mai ușoară.

    7. O casă din prefabricate  are o construcție diferită de o casă din cărămidă

    7.1. Sunt casele din cărămidă mai stabile decât cele din prefabricate?

    Există încă credința greșită a unui număr mare de oameni că casele din cărămidă sunt mai stabile decât cele din prefabricate, ceea ce desigur nu este adevărat. O clădire din prefabricate poate fi comparată cu o casă clasică, din cărămidă, în ceea ce privește stabilitatea și capacitatea portantă. Indiferent de metoda de construcție pe care o alegeți, un inginer structural trebuie să efectueze toate calculele și evaluările pentru a putea solicita și obține autorizație de construire, astfel încât stabilitatea acesteia este garantată și nu trebuie să vă faceți griji pentru aceasta.

    Casele din prefabricate sunt, de asemenea, protejate adecvat și rezistente la incendii și cutremure, și există și unele tipuri de structuri care sunt, de asemenea, foarte rezistente.

    7.2. Construcții zidite și case din prefabricate 

    Într-o casă clasică, din cărămidă, compoziția de bază este aproximativ următoarea: tencuială de var extinsă, cărămidă, izolație termică, tencuială de ciment și tencuială de fațadă (din interior spre exterior).

    Construcția casei din prefabricate constă în principal din plăci din gips-fibră/gips-carton, barieră de vapori, structură de susținere din lemn cu izolație termică, șipci orizontale, plăci din ghips-fibră, polistiren, tencuială armată și fațadă, adică tencuială decorativă. Peretele exterior al unei case din prefabricate gata făcute are un anumit avantaj în raport cu peretele exterior al unei case din cărămidă în ceea ce privește permeabilitatea la vapori.

    case prefabricate
    Cele mai dese case în România sunt și în continuare din țiglă 

     

    8. Eficiența energetică a unei case din cărămidă în comparație cu una din prefabricate

    8.1. Casele din cărămidă pot fi, de asemenea, eficiente din punct de vedere energetic

    Majoritatea oamenilor încă se îndoiesc de eficiența energetică a caselor din cărămidă. Ca să vă reamintesc, conform noii legi, pur și simplu nu mai este posibil să construiți case risipitoare care consumă prea multă energie, ceea ce înseamnă că toate clădirile noi, indiferent dacă sunt din cărămidă sau din prefabricate, sunt mai eficiente energetic decât cele care au fost construite cu mulți ani în urmă. Din punct de vedere energetic, este important că clădirea zidită să fie acoperită cu o fațadă cât mai curând posibil și că toate detaliile sunt planificate corespunzător în faza de proiectare (în PZI - proiect pentru faza de realizare), astfel încât să nu se formeze punți termice.

    8.3. Impactul asupra mediului

    În ceea ce privește impactul asupra mediului, casele din prefabricate au avantaje. În comparație cu clădirile din cărămidă, casele din prefabricate au un consum minim de energie deja în procesul de construcție în sine, mult mai puține deșeuri și alte impacturi asupra mediului, iar cea mai mare parte a construcției este realizată din lemn, care este un material ecologic și permite reciclarea. Toate acestea sunt posibile datorită faptului că obiectivele din prefabricate sunt asamblate în producție, unde elementele individuale sunt prefabricate și livrate și asamblate sau montate pe șantier.

    Nu trebuie ignorat faptul care  indică posibilitatea predominării caselor din prefabricate și se referă la impactul asupra mediului - acest tip de casă poate fi reciclat complet folosind materiale naturale și ecologice.

    9. Durabilitatea unei case din cărămidă nu este neapărat mai lungă

    Durata de viață a unei case din prefabricate, dacă este proiectată corespunzător, construită cu materialele potrivite și întreținută corespunzător, este complet comparabilă cu o construcție clasică de zidărie, deoarece durabilitatea acestora este estimată la aproximativ 50 de ani. Mai mult, anumite elemente ale unei case din prefabricate, precum lemnul lipit pentru acoperiș, au în unele cazuri o durată de viață mai mare în comparație cu elementele unei case din cărămidă.

    De asemenea, este important să rețineți că casele de astăzi sunt deja adevărate produse de tehnologie superioară realizate din materiale sofisticate, noi și sisteme încorporate. Tocmai din această cauză, în viitor, casele, în special cele din prefabricate, vor deveni învechite mult mai repede din cauza dezvoltării rapide a materialelor si sistemelor. Indiferent dacă este o casă din cărămidă sau din prefabricate, sunt necesare inspecții și reparații regulate ale acoperișului, jgheaburilor, tâmplăriei, fațadei și a altor părți și elemente ale construcției și structurii, datorită cărora orice defecțiune poate fi reparată „din mers”. și extinde astfel durabilitatea clădirii.

    10. Casă din prefabricate sau din cărămidă - pe care să o alegi?

    Decizia cu privire la o casă din cărămidă sau din prefabricate nu este cu siguranță una ușoară. Fiecare dintre facilitățile enumerate are avantajele și dezavantajele sale. Cel mai simplu sfat pe care vi-l oferim este următorul: dacă nu aveți timp, dar aveți bani, decizia potrivită pentru dvs. este o casă din prefabricate. Totuși, dacă aveți timp și vreți o soluție atipică, unică, pentru viitoarea dvs. locuință, optați pentru o casă clasică din cărămidă.

    Articol de specialitate 1274
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Construcții case?

    Avem 4548 executanți pentru domeniul Construcții case:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 4548 executanți pentru domeniul Construcții case
    8.9
    0

    VILCONS SRL


    8.9
    0

    ROSAMONT CONSTRUCT SRL


    8.9
    0

    BVBS ARTEFECT QUALITY S.R.L.


    8.9
    0

    ALFACONSTRUCT SRL