Pentru zona

    Lemn și cherestea pentru acoperișuri

    Articolul a fost citit chiar de 1085+ utilizatori
    Șarpanta acoperișului are un triplu rol: este partea portantă a acoperișului, element structural care poartă învelitoarea acoperișului și, în același timp, rezistă la tot felul de sarcini variabile (ploaie, zăpadă, vânt), în timp ce în interiorul acestuia permite instalarea termoizolației și hidroizolației, astfel încât nici podul și nici casa în sine să nu prezinte pierderi de căldură sau posibile deteriorări din cauza pătrunderii apei. Deoarece pentru construcția acoperișului trebuie să se ocupe profesioniștii și nu este recomandat să o realizați singuri, mai sunt lucruri pe care ar trebui să le știți.
    Articol de specialitate 1085
    cherestea pentru acoperis
    Avem 1726 executanți pentru domeniul Dulgherie:

    1. Ce lemn este potrivit pentru acoperișul casei?

    Înainte de a continua cu dimensionarea corectă și calculele statice ale capacității portante a acoperișului, este necesar să alegeți mai întâi tipul potrivit de lemn, adică cherestea. Lemnul potrivit pentru construcția acoperișurilor este unul care își păstrează toate proprietățile fizice de-a lungul timpului.

    Cele mai comune specii pentru construirea acoperișurilor sunt coniferele - molid, pinul negru, chiparosul sau bradul, în timp ce zada sau stejarul sunt folosite mai rar.

    Lemnul folosit pentru scheletul structurii portante a acoperișului (pentru căpriori, popi, pana de coamă, grinzi de acoperiș, cosoroabă și așa mai departe) trebuie tăiat și retezat în perioade precise ale anului și, mai ales, uscat, cu un conținut mediu de umiditate de cel mult 15%. Pentru a proteja lemnul de paraziți (ciuperci, insecte), se recomandă întotdeauna impregnarea (acoperiri fungicide și insecticide).

    2. Tipuri de lemn pentru acoperiș

    2.1. Molid pentru acoperiș

    Molidul este lemnul cel mai des folosit pentru construcția acoperișurilor. Este o cherestea răspândită, ușoară și destul de accesibilă. Are o duritate satisfăcătoare și rezistență la umiditate, ceea ce îl face potrivit pentru utilizare în diferite condiții climatice. Molidul este, de asemenea, ușor de prelucrat, așa că este recomandat pentru realizarea grinzilor de acoperiș.

    2.2. Lemn de zada pentru acoperiș

    Zada este un lemn puternic și rezistent, de o duritate excelentă și rezistență la umiditate. Este mai greu decât molidul și mai greu de prelucrat, dar este o alegere mai bună dacă trebuie să faceți un acoperiș de dimensiuni mai mari. Datorită rezistenței și durabilității sale, zada este potrivită și pentru realizarea grinzilor, suporturilor și a cosoroabelor.

    2.3. Stejar pentru acoperiș

    Stejarul este un lemn puternic și durabil, potrivit pentru construcția de acoperișuri la care se așteaptă o sarcină mare. Stejarul este mai greu și mai dur decât alte tipuri de lemn, ceea ce face ca lucrul cu acesta să fie dificil, dar are o duritate excelentă și rezistență la umiditate.

    2.4. CLT pentru acoperiș

    Acest tip de cherestea constă din mai multe straturi de lemn încrucișate lipite între ele. Rezultatul este o construcție rezistentă și durabilă, cu un aspect natural conservat al lemnului.

    Cheresteaua pentru acoperiș trebuie să fie uscată, prelucrată și impregnată corespunzător
    Cheresteaua pentru acoperiș trebuie să fie uscată, prelucrată și impregnată corespunzător

    3. Pregătirea lemnului pentru acoperiș

    Pregătirea lemnului pentru acoperiș este de o importanță vitală, deoarece numai astfel lemnul va deveni rezistent și durabil.

    3.1. Uscarea lemnului

    Lemnul trebuie să fie uscat corespunzător înainte de a fi folosit pentru construcția acoperișului. Lemnul poate fi uscat în două moduri: natural și artificial.

    ​Când lemnul pentru cherestea este uscat în mod natural, acesta este plasat într-un loc uscat unde aerul circulă liber și usucă constant și treptat cheresteaua. Procesul de uscare poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de umiditatea și temperatura mediului. Uscarea artificială a lemnului este un proces în care lemnul este plasat într-o cameră de uscare unde temperatura și umiditatea aerului sunt controlate, de fapt, ajustate la nivelurile precis specificate. Acest proces permite uscarea mai rapidă a lemnului și controlul conținutului final de umiditate al lemnului.

    Lemnul uscat corespunzător are un conținut de umiditate între 12 și 15%.

    3.2. Prelucrarea cherestelei pentru acoperiș

    Lemnul trebuie prelucrat pentru a se elimina toate neregularitățile și deteriorările. Aceasta includ decojirea scoarței, a crăpăturilor și nodurilor. Nodurile pe grinzi pot fi o problemă la construirea unui acoperiș, deoarece reprezintă puncte slabe și le reduc rezistența. De aceea, toate nodurile trebuie îndepărtate înainte de a fi introduse în structură și trebuie evaluat unde în structură poate fi plasată grinda respectivă.

    3.3. Impregnarea lemnului

    Impregnarea lemnului este un proces în care lemnul este tratat cu mijloace speciale care împiedică dezvoltarea mucegaiului, putregaiului și dăunătorilor. Acest lucru prelungește durata de viață a clădirii și, în același timp, o face mai rezistentă la condițiile meteorologice. Impregnarea lemnului se face prin suflarea unui anumit agent sub presiune sau scufundarea lemnului într-o soluție specială.

    3.4. Șlefuirea lemnului

    Înainte de asamblarea și montarea acoperișului, grinzile trebuie șlefuite astfel încât să se obțină laturile și marginile complet netede. Șlefuirea lemnului ajută și suprafețele să absoarbe mai bine soluțiile de impregnare și protecție precum și eventualele vopsele.

    4. Elemente de acoperiș - dimensionare

    Următorul pas este să determinați dimensiunile exacte ale acoperișului. Elementele de acoperiș trebuie să fie astfel încât să suporte diverse tipuri de sarcini fără probleme și să reziste constant la influențele mediului exterior. Acoperișul casei trebuie să reziste propriei greutăți, greutății acoperișului și influenței diferitelor forțe, adică sarcini variabile (zăpadă, vânt). Dacă decideți să instalați panouri solare, atunci acest lucru trebuie luat în considerare atunci când determinați dimensiunile și proporțiile acoperișului, deoarece acestea reprezintă și o povară suplimentară.

    Tipul de lemn potrivit pentru acoperiș este acela care nu își modifică caracteristicile fizice
    Tipul de lemn potrivit pentru acoperiș este acela care nu își modifică caracteristicile fizice

    5. Lemn pentru acoperiș - elemente ale acoperișului casei

    Elementele primare ale acoperișului sunt căpriorii (suporturile de acoperiș), coamele, șipcile și grinzile. Structura acoperișului este completată de așa-numitul acoperiș secundar, adică „grătarul” care se realizează prin aranjarea șipcilor transversale și longitudinale; în sfârșit vine acoperișul. Materialele de construcție interioare, necesare pentru închiderea acoperișului, sunt izolația termică (instalată între căpriori), izolația suplimentară sub căpriori (substructură) și elementele de finisare interioară (cel mai adesea plăci de gips-carton).

    6. Acoperiș - preț

    Prețul acoperișului depinde în primul rând de material (cărămidă, beton, metal), de tip, adică de panta planului acoperișului (plat, înclinat, oblic) și, bineînțeles, de ofertant. În acest sens, prețurile țiglelor variază de la 3,20  la 46,80 RON/buc.

    6.1. Cherestea - preț

    Prețul pentru cherestea variază între 9 și 22 RON/buc, dimensiunile fiind de 2,5 cm grosime, 4 m lungime și lățimea de 10, 15, 20, 25 cm.

    6.2. Ridicarea acoperișului – preț

    Pentru construcția acoperișului, de exemplu, prețul de la 25  la 45 RON/mp include achiziția, prelucrarea, transportul și asamblarea materialelor, materialelor auxiliare și de legătură.

    Articol de specialitate 1085
    Autorul: Revista Daibau

    Cum v-au fost de folos aceste informații?


    Idei de amenajare a casei

    O revistă cu idei proaspete și sfaturi din partea autorilor noștri pentru amenajarea spațiului de locuit.

    CăutațI executanțI buni pentru domeniul Dulgherie?

    Avem 1726 executanți pentru domeniul Dulgherie:

    Serviciu gratuit
    CĂUTĂM LOCAL
    Fără comisioane
    Avem 1726 executanți pentru domeniul Dulgherie
    9.7
    1

    LIDO STRUCT SRL


    10
    1

    SICOV DESIGN CONSTRUCT S.R.L


    8.9
    0

    PROEURO SRL


    8.9
    0

    ALMEK S.R.L.